לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל - חוברת 1
דצמבר 2015
לחוברת הקודמת
כרך ל', חוברת 1, 2015
ספירלה של היבלעות
נעמה בר־שדה
כרך ל, חוברת 1
2015
המאמר עוסק בחרדת ההיבלעות (engulfment), ועומד על הקשר שלה לחרדת הנטישה (abandonment). הראשונה מבטאת פחד מאובדן העצמי והאחרונה מעוגנת בפחד מאובדן האובייקט. מובאות דוגמאות כיצד חרדות אלו מקבלות ביטוי ייחודי
ברגעים רגרסיביים בקשר הטיפולי עם נפגעי טראומה מינית. הטראומה הנוכחת בחדר מפגישה את המטופל והמטפל עם האֵימה התהומית השלובה באיום קיומי, כאב רגשי ופיסי, חווית נטישה והיבלעות. החלק הראשון של המאמר נוגע בָּהִיבַּלעוּת כמושג אוניברסלי־התפתחותי ובמופע שלו בחדר הטיפול, כפי שמביא אותו המטופל. חלקו השני מתמקד בחווית ההיבלעות המתקיימת אצל המטפל ובאינטראקציה מטופל־מטפל. חלק זה רווי דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
על משמעות החיים: מסע רעיוני בין הפסיכואנליזה הקלאסית לפיתוחיה הייחודיים של פסיכולוגית העצמי
קלאודיה קוגן
כרך ל, חוברת 1
2015
מאמר זה עוסק בשאלת משמעות החיים ומקומה בחשיבה הקלינית הפסיכואנליטית. שאלה זו היא עקרונית עבור המטפל והמטופל כאחד, אך לרוב נותרה מחוץ לכותלי הפסיכואנליזה. אדון בנושא מתוך נקודת המבט של שלוש הגויות עיקריות —
הפסיכואנליזה הקלאסית, התיאוריה הקלייניאנית ופסיכולוגית העצמי הפסיכואנליטית. שלושת מושגי המפתח של גישות אלו, הטומנים בחובם את ההישג הטיפולי אליו שואפת כל גישה, יוצגו באופן השוואתי, בהתאמה: סובלימציה, אינטגרציה וטרנספורמציה. לאחר הרחבה והעמקה תיאורטית בשלושה מושגים אלה ובחשיבותם בשאלת המשמעות, תודגש תרומתה הייחודית של פסיכולוגית העצמי תוך התבוננות תיאורטית והדגמה קלינית.
הורדת המאמר
אמת רגשית שמעבר לשפה : מבט מהפסיכואנליזה , מהפילוסופיה היהודית ומהמיסטיקה היהודית
אבנר ברגשטיין
כרך ל, חוברת 1
2015
ביון התייחס לחוויה המיסטית כאל מודל, בכדי לנסות ולתאר את החוויה הנפשית והפסיכואנליטית. האמת הרגשית, המציאות האולטימטיבית של השעה האנליטית, שביון מסמן בסימן O, אינה ניתנת לידיעה ולרוב אינה ניתנת לתיאור באמצעות השפה. גם הפילוסופיה היהודית וגם המיסטיקה היהודית מנסות להתמודד עם אותה סוגייה דרך העיסוק באלוהים. האלוהות איננה ניתנת לייצוג לשוני, טוען הרמב"ם. לא ניתן לייחס לאלוהים כל תואר, ולא ניתן לומר על אלוהים אף מילה אחת. אל מול חשיבה זו, המקובלים מתארים את אלוהים ללא קץ. ניכר כי אלו שתי דרכי התמודדות בתגובה לחוסר היכולת לתפוס את כּוּליותה של האלוהות. אביא כמה וינייטות מעבודתו של ביון לצד מספר מדרשים המתארים בדרכם הציורית את אותה חוויה שמתאר ביון, את המרדף הבלתי אפשרי אחר האמת הרגשית ואת יכולתה החלקית של השפה לסייע במסירתה. אתייחס להלך הרוח המיסטי של האנליטיקאי ושל המטופל, שעבודתם המשותפת מסייעת להתפתחותה של יכולתם האינטואיטיבית ואטען כי האיכויות המיסטיות הן האיכויות שהפסיכואנליזה חותרת לשכלל.
הורדת המאמר
תהליך העֵדוּת בטיפול זוגי בנפגעי ונפגעות טראומה מינית ובבני/ות זוגם
רון נסים , יוחאי נדן , צביה זליגמן
כרך ל, חוברת 1
2015
מאמר זה מתמקד בתהליך העֵדוּת המתאפשר בטיפול הזוגי, שלפחות אחד ממבני הזוג נפגע מינית בילדותו. אנו מציעים שבמסגרת טיפולית זו, בנוסף על טיפול בקשיים בתחום הזוגי, נוכל גם לבסס מרחב לעֵדוּת שהיה נעדר בזמן הטראומה. בהיעדר סביבה תומכת הנותנת תוקף לפגיעה ולהרס שנגרמו בעטיה של הטראומה, נותרים חומרים טראומתיים בלתי מעובדים ומנותקים, ועל כן ממשיכים לפעול ולהשפיע על הנפגע גם בבגרותו. באופן מיוחד הם משפיעים על היחסים הזוגיים, שם חומרים בלתי מעובדים של שני בני הזוג משפיעים זה על זה ומשחזרים דפוסי עבר טראומתיים של כל אחד מהם. דרך ההתבוננות בדפוסי היחסים שמתגלמים בקשר הזוגי ובנוכחות עדים שמוכנים לשאת את העֵדוּת של מה שאירע לנפגע/ת הטראומה, מתאפשר בטיפול הזוגי תהליך של עדות, המתרחש בשלושה מימדים: כשהמטפל נעשה עֵד להיבטים של היחסים הטראומתיים שמשתחזרים ביחסים הזוגיים; כשבן/ת הזוג של הנפגע/ת מהווה עֵד מתוך הקשר כשמגלם עם בת/בן זוגו דפוסי יחסים טראומתיים, כמו גם עֵד שמוכן לשאת את העֵדוּת תוך הקשבה לעֵדוּת של בן/בת הזוג במהלך הטיפול; וכשהנפגע/ת עצמו/ה מתבוננת בגילומי הטראומה ומוסר/ת עֵדוּת על אודות חוויותיו/ה בעבר. תהליך זה של עֵדוּת ומתן תוקף עשוי לתרום להפסקת השחזורים הטראומתיים ביחסים הזוגיים ובכך למתֵן את הקשיים הזוגיים, ולהשפיע על
המצב הנפשי של הנפגע/ת.
הורדת המאמר
מימדים של (אי) מרחב והמצב האוטיסטי
עדנה להב
כרך ל, חוברת 1
2015
במאמר זה אדוּן בקשר בין המרחב הממשי למרחב הנפשי מתוך הפריזמה של מצבים מנטליים ראשוניים ואוטיזם בפרט. המצב האוטיסטי מוצג דרך אופנויותיו המרחביות הייחודיות, המבטלות את המרחק הקיים בין נקודות יחוס פנימיות ואת החיים העשויים לנבוע מכך. לטענתי, עמדת המטפל כמרחב מחיה, כ-space object המספק, גם במצב זה, לכידות, מחד, וגמישות וחופש תנועה, מאידך, היא המכוננת בנפש המטופל את האופציה של המרחב הנפשי. השימושים הייחודיים במרחב הפיסי של חדר הטיפול מזווית זו הם כר לשינוי פנימי ולתפיסה של תלת־מימדיות ועומק. דוגמאות קליניות ולצידן קריאה ביצירות משדה האומנות והספרות מובאות לבחינת רעיון זה.
הורדת המאמר
היבט רגשי על דחייה חברתית בתקופת החביון : הבנה דינמית לפי פסיכולוגית העצמי
חנה גרפי־פישר
כרך ל, חוברת 1
2015
במאמר זה אגע בתופעה נפוצה בתקופת החביון: דחייה חברתית, ואתבונן בה בפרספקטיבה של פסיכולוגית העצמי. תיאוריות פסיכואנליטיות קלאסיות ממעטות להתייחס לתקופת החביון בכלל, ולתופעת הדחייה החברתית בגיל זה בפרט. הגישות
הטיפוליות הרווחות כיום בטיפול בדחייה חברתית בתקופת החביון דוגלות בהתערבות בדינמיקה הכיתתית במסגרת בית הספר או לחילופין, טיפול בילדים הדחויים חברתית בטיפול קבוצתי ולעתים רחוקות טיפול פרטני, להקנית מיומנויות חברתיות. במאמר אייחד את ההבנה כי דחייה חברתית, מעבר לגישות הרווחות כיום, נובעת מקושי רגשי משמעותי וזקוקה להתייחסות טיפולית פסיכודינמית פרטנית.
הורדת המאמר
"האוזן הרביעית" — מקומו של המימד הרוחני בטיפול פסיכואנליטי
מאיר (ממי) שלוש
כרך ל, חוברת 1
2015
לעתים מטופלים מספרים בטיפול חוויות מיוחדות עבורם ומקדימים להן בקשה מאיתנו לנסות ולהקשיב להן לא רק באופנות הפסיכולוגית או הפסיכיאטרית ה'רגילה'. כשמדובר בחוויות שגובלות ברוחניות, אני מוצא שהמשימה הופכת מורכבת במיוחד.
במאמר זה אני מנסה לתהות על האפשרות לשלב הקשבה ברובד נוסף, 'באוזן הרביעית', בערוץ טרנס־פרסונלי, לצד ערוצי ההקשבה הפסיכולוגיים והנפשיים המוכרים לנו. עולה המחשבה כיצד ניתן להעשיר את כלי העבודה וההתערבויות הטיפוליות כפועל יוצא של חידוד האזנה כזה, תוך שאנו נשמרים מפגיעה בערוצים הפסיכואנליטיים הידועים. בצד זה אסקור את התרומות התיאורטיות המרכזיות שנוגעות בנושא ואציע דוגמה קלינית דרכה נוכל להתבונן בשאלות אלו.
הורדת המאמר
הרפורמה בבריאות הנפש, העברת מידע והשמירה עליו — עדכון
ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל, חוברת 1
2015
ללא תקציר
הורדת המאמר
"מי ראוי להיות פסיכותרפיסט?" — תזוזה בשטח
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ל, חוברת 1
2015
ללא תקציר
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - ד"ר משה וולף
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל, חוברת 1
2015
ללא תקציר
הורדת המאמר