לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ד - חוברת 3,
יולי 2010
לחוברת הקודמת
כרך כ"ד, חוברת 3, 2010
הפסיכואנליזה של ההתמסרות
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
לקראת תרגום
הורדת המאמר
ממשיכה למדיטציה - מייקל אייגן
ברק מילנר
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
תרגום : ברק מילנר
הורדת המאמר
ממלחמת לבנון הראשונה עד מלחמת לבנון השנייה התמודדות מערך ברה"ן בצה"ל עם תגובות הקרב
טל גרג'י , ד"ר גדי לובין , כלנית צדקה , גבי פרץ
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
בעקבות מלחמת לבנון הראשונה פורסמה בסוף שנות ה-80 סידרת מאמרים ב"שיחות", אשר סיכמו את נושא ההתמודדות עם תגובות הקרב במלחמות ישראל לאור הידע והניסיון שהצטברו ממלחמות העולם ומלחמות אחרות (1,2,3). סידרת המאמרים הסתיימה במאמר שעסק בתגובות הקרב במלחמת לבנון בחודשים יוני עד אוגוסט 1982. מאז, אירעו כמה אירועי לחימה משמעותיים: גאות ושפל, חומת מגן, השהייה הממושכת בלבנון, מלחמות המפרץ, מלחמת לבנון השנייה ומבצע "עופרת יצוקה". באירועים אלה הובאו לידי ביטוי תפישות עבודה בתחום בריאות הנפש שהושתתו על לקחי תובנות העבר ובהתאמה למציאות המשתנה. במאמר זה נסקור את עיקרי התובנות ממלחמות העבר ואת ביטוייהן בתפישה הארגונית והטיפולית של מערך בריאות הנפש בצה"ל בזמני חירום. בהמשך נסכם את עיקרי התובנות שנצברו לפי הצירים הבאים: הארגוני (דרגי הטיפול, ניהול ושליטה, חלוקת תפקידים וכד'), המניעתי, והטיפולי (פרטני וקבוצתי).
הורדת המאמר
הזיקה בין נוכחות-מראה לבין חווית הבושה היבטים תיאורטיים וטיפוליים
יוסי טמיר
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
מאמר זה עוסק במטופלים המתלוננים על תחושות ריקנות, חוסר-ערך, חוסר משמעות, אי-שביעות רצון מעצמם ומחייהם ושיחד עם זאת אינם מציגים תמונה אפקטיבית של דיכאון. על בסיס התבוננות קלינית ותיאורטית, אני מציע לראות בתופעות אלו ביטויים שונים של חווית בושה פתולוגית. בין הפרדיגמות התיאורטיות השונות שהציעו הבנות דינמיות והתפתחותיות לבושה, בולטת תרומתה הייחודית של פסיכולוגית העצמי. בהסתמך על תיאוריה זו, אני מציע לראות בליקוי או בהעדר של נוכחות-המראה (mirroring) את הגורם הדומיננטי להתהוותה של בושה פתולוגית. מתוך תפיסה זו, העמדה הטיפולית המובילה ל"המסת" הבושה מבוססת על עיבודה של חוויה זו במרחב ההעברתי, באמצעות רגעים בהם המטפל מקבל על עצמו להיות עבור המטופל נוכחות-מראה אקטיבית. אלה הם רגע התהוות, בהם מתרחשת חוויה רגשית מרפאה המותאמת לחסר ולצורך הספציפיים. מהותה של נוכחות-המראה האקטיבית במפגש הטיפולי תובהר באמצעות דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
מעשה הפירוש בראי פסיכולוגית העצמי
קלאודיה קוגן
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
מאמר זה פורש את ההתבוננות הייחודית של פסיכולוגית העצמי על מעשה הפירוש. לשם כך אציג את מקרהו של מר W, מתוך כתביו של היינץ קוהוט. באמצעות המקרה אנסח את שתי התפניות העיקריות שמסמנת תיאורית העצמי וכיצד הן מהוות בסיס ליצירת הפירוש: הראשונה היא הצבת המושג 'זולתעצמי' ועמה התפיסה כי התקיימותו הנפשית של האדם היא לעולם בזיקה: והשנייה היא הצבת מושג 'העצמי' כמבנה-על של הנפש וכיישות חווה. לבסוף, אסקור את מושג הפיצול האנכי ובאמצעות וינייטה טיפולית אדגים כי הפירוש – כתוצר של התפניות הללו – נועד לאפשר את איחוי הפיצול כדי להרחיב את אזורי העצמי הנחווים.
הורדת המאמר
טיפול באבל טראומתי במתבגרים
ד"ר לילך רחמים
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
אבל טראומתי בילדים ובמתבגרים, המתפתח בתגובה לאובדן דמות משמעותית בנסיבות טראומתיות, מתאפיין בתסמינים פוסט-טראומתיים שמפריעים לתהליכי אבל תקינים. המאמר מציג תוכנית התערבות קוגניטיבית-התנהגותית לטיפול באבל טראומתי בילדים ובמתבגרים, ומתאר את יישומה באמצעות מקרה טיפולי בנערה, אשר שכלה את חברתה בנסיבות טראומתיות. הטיפול משלב חשיפות בדמיון לזיכרון הטראומה עם חשיפות בחיים למזכירי טראומה, ועושה שימוש בטכניקות ספציפיות אשר מסייעות להשלמת תהליך האבל. המקרה המתואר מדגים את יישומו של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה ואובדן, לצד המשגות דינמיות. בתום התהליך הטיפולי ניכרה הטבה משמעותית בתסמינים.
הורדת המאמר
מחשבות על ייצוג בטיפול בניצולי שואה
יעל מור
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
במאמר זה תוצג הבעייתיות של ייצוג והיעדר ייצוג בטיפול בניצולי שואה דרך וינייטות קליניות ותיאורטיקנים שונים. שנות הרדיפה והרצחנות הנאצית גרמו הרס של הסימבוליזציה והפיכת המציאות הפנימית והחיצונית, כאחד, לדבר עצמו, לקונקרטי או כפי שלאקאן מכנה אותו "הדבר". במאמר זה יוצגו שני רעיונות הקשורים, הן בפרקסיס והן בתיאוריה, בטיפול עם ניצולי שואה: הראשון קשור לאופן בו המטפל מתייחס לסיוט השוֹאתי שמבטא את האירועים הטראומתיים בדיוק כפי שהתרחשו אז לפני 63 שנה, ואילו השני מתייחס לניסיון לסובייקטיביזציה שמנוגד לתהליך האובייקטיביזציה שהנאצים כפו על קורבנותיהם.
הורדת המאמר
התערבות קבוצתית המשכית : פרוטוקול להתערבות ייחודית עם יחידות מילואים לוחמות
ד"ר אופיר לוי , יעל שובל
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
במאמר נציג את הפרוטוקול "התערבות קבוצתית המשכית" (Continuous Group Intervention – CGI) שבו עשינו שימוש עם יחידות מילואים שנלחמו במלחמת לבנון השנייה. בהתאם לנוהל הקיים במחלקת בריאות הנפש (ברה"ן) בצה"ל, היחידות נקלטו להתערבות ראשונית מיד בתום ימי הלחימה. ההתערבות הראשונית "נוהל שיחת צוות לאחר אירוע" תוצג בקצרה במאמר זה. לאחר התערבות זו, במסגרת העברת הטיפול ליחידה לתגובות קרב, נערכה עם היחידות פעולת התערבות למניעה המבוססת על הפרוטוקול שיוצג. הפרוטוקול מושתת על עקרונות התשאול (debriefing) , והוא נבחן מחקרית ונמצא יעיל בשימור התפקוד לאחר חשיפה לאירוע טראומתי.
הורדת המאמר
ויניקוט ודרידה : פיתוח של היגיון-משחקי
שחף ביתן
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
במאמר זה אציע פיתוח של היגיון-משחקי, אשר פועל במקביל גם כמסגרת קונספטואלית עבור חשיבה תיאורטית וגם כמרחב-התנסות, אשר בו הסיטואציה הטיפולית מתקיימת ואליו היא שואפת. ההיגיון-המשחקי יפותח מתוך קריאה בכתבים של הפילוסוף הצרפתי ז'אק דרידה והפסיכואנליטיקאי הבריטי דונלד וו. ויניקוט. על רקע ביקורתו של דרידה את מסורת החשיבה המערבית הערוכה בסטים של דיכוטומיות המכוננים מבנים של שליטה, אטען כי ויניקוט הציע מהפך משחקי בפסיכואנליזה הכולל חשיבה מחודשת של יחסים בין ניגודים. המשחק אינו במציאות הפנימית ואינו בחיצונית ובו בזמן בשתיהן. מתוך העמדה המשחקית מובנת הסיטואציה הטיפולית כממשית לא מפני שהמטופל (והמטפל) מגלה על העולם אמת שהיתה חבויה ממנו עד כה, אלא מפני שהמטופל והמטפל באמת מגלים את העולם, חלל וזמן שאותם הם חולקים.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה עבור מטופלים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית : עידן חדש
אירנה נתנאל , פרופ' לאון גרינהאוס
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
מטרה של סקירה זו להביא לידיעת המטפלים התפתחויות משמעותיות בתחום של הטיפול הפסיכותרפויטי של חולים עם הפרעת אישית גבולית (BPD). המחקרים החדשים שסקרנו מציגים שיטות טיפוליות עם בסיס תיאורטי שונה. חלק מהמחקרים מייצגים גישות פסיכו דינמיות וחלקם גישות קוגניטיביות-התנהגותיות. פריצת הדרך בתחום המחקרי מהווה מחקר של בטמן ופונגי. ממצאים של מחקרם מראים יתרון של MBT (Mentalization-Based Treatment) בהשוואה לטיפול המקובל (treatment as usual - TAU), כאשר לאחר שמונה שנים של מעקב, מטופלים שמרו על שיפור ביכולת התפקוד הכללי ושיפור בתמונה הכללית. לפי כל השיטות הטיפוליות שסקרנו, השלב המכריע להצלחת הטיפול הוא יצירת הברית הטיפולית וטיב הקשר הטיפולי.
הורדת המאמר
מסורת ומסרים בהכשרת מטפלים
פרופ' חנוך ירושלמי
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
במאמר זה יבחנו מסרים גלויים וסמויים המועברים ממדריכים ומאנשי מקצוע בכירים בתחומי בריאות הנפש אל אנשי מקצוע צעירים בשלבים שונים של הכשרתם ורכישת זהותם כאנשי מקצוע. בחינה זו נעשית בתחום הגישה הפסיכודינמית לפסיכותרפיה ומתבסס על ניתוח עמדות וערכים טיפוליים המגולמים בתיאוריה הפסיכואנליטית הקלינית. נטען במאמר כי ערכים אלה מקבלים ביטוי לא רק בהקשר הטיפולי אלא גם ביחס לתהליך ההכשרה ולאנשי המקצוע הצעירים. הם גורמים בעקיפין להארכת משך ההכשרה המקצועית ולשימור מבני כוח בתוך התחום המקצועי ולבלימת יצירתיות ועמדות עצמאיות של מודרכים. ממקרה פרטי זה של הגישה הפסיכודינמית נגזרות מסקנות והמלצות לגבי הכשרתם של אנשי מקצוע גם בתחומי גישות אחרות בפסיכותרפיה.
הורדת המאמר
על פונדמנטליזם טיפולי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
ללא תקציר
הורדת המאמר
דיון ביקורתי במאמרה של עפרה אשל "שהחזרת בי נשמתי בחמלה"
ד"ר יוסי טריאסט , ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ד, חוברת 3,
2010
תגובות
הורדת המאמר