לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ד - חוברת 2,
מרץ 2010
לחוברת הקודמת
כרך כ"ד, חוברת 2, 2010
הפוטנציאל התיאורטי הגלום במשנה האינטגרטיבית של מיטשל חלק ב
ד"ר מאיר ברגר
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
בחלק זה של המאמר, אבחן את רעיון ההיררכיה האינטראקציונלית של מיטשל כהצעה למרחב פוטנציאלי אינטרדיסציפלינרי הרואה את המודלים לנפש כבנויים על מטאפורות. אדון במושג המטאפורה ברוח עבודת של לקוף וג'ונסון, המצביעים על השורשים הגופניים של המטאפורה ומציעים פרספקטיבה חדשה כבסיס לפילוסופיה ולמתודולוגיה המערבית. לאור פרספקטיבה זו אבחן מחדש את ההיבט הגופני של הדגם ההתפתחותי בפסיכואנליזה הקלאסית ואציע דגם אחר המבוסס על רעיון הרצף הסובייקטיבי מרחב-זמן-גוף. אביא קטע קצר מתוך אפיזודה טיפולית כהדגמה של הקשר האינטראקטיבי בין תהליכים מובלעים ומפורשים בטיפול.
הורדת המאמר
פסיכולוגית העצמי במרחב התהוות בין מערב למזרח
דפנה הומינר
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
במאמר זה אציע שפסיכולוגית העצמי היא תיאוריה הנעה באופן מאוזן בין ההוויה הנפרדת והסופית, המיוצגת על-ידי ההיבט המבני שבתיאוריה הקוהוטיאנית, לבין ההוויה האחדותית והאין-סופית המוצאת את ביטוייה במושג ההתמרה. שתי הוויות אלו, שניתן לראותן גם כאופנויות חשיבה 'מערבית' ו'מזרחית', מתכנסות היטב אל תוך התיאוריה, והתכנסותן ההרמונית מציעה אפשרות רדיקאלית להתהוות חדשה בשדה הפסיכואנליטי, אשר נשענת לא רק על ריפוי הנפש, אלא מכילה גם את הכמיהה האנושית להתקיימות רוחנית ואחדותית. התקיימות כזו, המוצאת ביטוייה בהמשגה הקוהוטיאנית של היות זולתעצמי, מאפשרת את השעייתה של חווית הבדידות ואת הנגיעה באין-סופי המצוי מעבר לסופיותו של היחיד.
הורדת המאמר
משפת-אם לשפה : השפעת יחסי אם-תינוק על התפתחות שפה קונקרטית לעומת פסוידו-שפה
ד"ר דנה אמיר
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
מאמר זה בוחן את השפעתן של שלוש פונקציות מרכזיות בתוך היחידה אם-תינוק על כינונה של השפה. הדיון יתמקד בשני סוגי מתקפה על כינון השפה: השפה הקונקרטית, המהווה מתקפה על יכולתה של השפה לחרוג מעצמה ולהתבונן בעצמה, וה'פסוידו-שפה', המהווה מתקפה לא על השפה עצמה כי אם על האותנטיות שלה, או על מידת החיבור שלה לאמת הפנימית. בשונה מן השפה הקונקרטית, ה'פסוידו-שפה' היא שפה שמשפטיה מובנים לעילא ולעילא, אלא שהקישור ביניהם אינו אלא קישור לכאורה, ולכן אם אין הם מהווים אלא אוסף של מתקפות על מובן. מתוך שני תיאורי המקרה שיובאו כאן ידגים המקרה של ראובן יחס אם-תינוק שבתוכו נוצרה שפה קונקרטית, כזו שאינה מסמנת חלל, אלא היא עצמה חלל שהנפש נעדרת ממנו. ואילו המקרה של איילה ידגים את היווצרותה של פסוידו-שפה בעלת מובן, אך נטולת חיות, כלומר שפה החוצצת בין המובן לבין החיות. את הדיון בתיאורי המקרה תלווה קריאה ביצירתו של רילקה "רשימותיו של מלטה לאורידס בריגה", כהדגמה ספרותית של הרעיונות שלעיל.
הורדת המאמר
'כתוב בעור' : מאפיינים התמכרותיים בפגיעה עצמית חזרתית
ליטל גליק
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
פגיעה עצמית שאינה אובדנית נלווית למיגוון הפרעות וקשיים רגשיים, ומחקרים רבים מצביעים על נטייתה להפוך לחזרתית ומתמשכת. עם זאת, כמעט שלא קיימת בספרות התייחסות לחוויה הסובייקטיבית של התקבעות הפגיעה העצמית ברפרטואר ה(נפשי)-התנהגותי. במאמר זה אציע התבוננות במאפיינים בעלי אופי התמכרותי בפגיעה העצמית החזרתית: סבילות, תלות, הופעת תסמיני גמילה, פגיעה חברתית-תעסוקתית הנגרמת עקב הפגיעה העצמית ושימוש בה למרות המודעות לנזקיה. מאפיינים אלה מתארים את חוויתם הסובייקטיבים של צעירים אשר פוגעים או פגעו בעצמם בעבר והשתתפו במחקר איכותני בנושא זה. כמו כן אדון בדרך בה מביאה הפגיעה העצמית לנתק ביחסי מטפל-מטופל ולאופן בו עשויה ההמשגה ההתמכרותית לסייע בגישור על קרע זה.
הורדת המאמר
היעדרות מטיפול כתקשורת באמצעות ה'אין'
שרון שטרסבורג
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
המאמר עוסק בהיעדרות מטיפול, תוך התבוננות במושג ההיעדרות ובהשלכותיו על יחסי מטופל-מטופל. אסקור תחילה את הספרות האנליטית (המועטה באופן מפתיע) העוסקת בהיעדרות מטיפול. אתייחס לשעה החסרה כזמן ומרחב בהם ממשיך הטיפול להתקיים, אגע בתגובות הרגשיות המתעוררות ובהתייחסויות אפשריות שונות להיעדרות, כמו גם בנושא התשלום עבור הפגישה החסרה. ההתייחסות לדיאלקטיקה שבין נוכחות להיעדר וכיצד מתקיימת ההוויה הטיפולית במתח שבין שניהם היא מרכזית. אביא תיאור טיפול במטופל שהרבה להיעדר מהפגישות. אתאר את השפעת ההיעדרות על מרקם ההעברה – העברה נגדית, והדילמות הטיפוליות הנלוות. אבקש לטעון שניתן לראות בהיעדרות דרך לתקשר את מה שלא יכול להיאמר אחרת, או – במילים אחרות – תקשורת באמצעות ה'אין'.
הורדת המאמר
היכרות מטפלים בבריאות הנפש עם חוק זכויות החולה
אפרת דור-שלומאי , פרופ' גבי שפלר
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
חוק זכויות החולה מ- 1996 נועד לקבוע את זכויותיו ולהגן על כבודו ופרטיותו של האדם המבקש או המקבל טיפול רפואי.
למרות ההכרה בחשיבותו, הקהילה הרפואית הצביעה על מיגוון בעיות שהחוק עשוי ליצור. בתחום הטיפול הנפשי הטמעת החוק בעייתית, הן בשל קיום החוק לטיפול בחולי נפש והן בשל התנגשות סעיפים מסוימים עם יסודות מהותיים של הטיפול. היכרות הרופאים עם החוק נמוכה ויישומו על-ידם מועט. בדקנו בסקר את מידת היכרותם של מטפלים עם החוק וכן את דעתם עליו. בסקר השתתפו 236 פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים, שהתבקשו להשיב על שאלון. המטפלים רואים את החוק כחשוב, כניתן ליישום וכמשקף את עבודתם במידה רבה. יתרונות החוק בעיניהם בהגנה על זכויות המטופל ובהעצמת המטופל, וחסרונותיו בקשיים טכניים ביישום החוק ובפגיעתו במטפל. עולה כי מטפלים לומדים מעט על חוק זכויות החולה, אולם ידיעתם
את הוראותיו טובה. ידיעה זו יכולה להוות רקע מצוין להטמעה מעמיקה של החוק. עם זאת, ידיעת החוק אינה נתונה לבחירה על-ידי המטפל אלא היא חובתו המקצועית.
הורדת המאמר
סכנת קרע בפסיכולוגיה הקלינית
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
ללא תקציר
הורדת המאמר
ויניקוט וננו-פסיכואנליזה – התקטנות עד לתחתית
ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
ללא תקציר
הורדת המאמר
לזיכרה של רותי שטיין
פרופ' עמנואל ברמן , רינה לזר
כרך כ"ד, חוברת 2,
2010
ללא תקציר
הורדת המאמר