לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ד - חוברת 1,
נובמבר 2009
לחוברת הקודמת
כרך כ"ד, חוברת 1, 2009
העברה והעברה נגדית – ממכשלות והתנגדויות למעלות ותועלת
דוד קיטרון
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
ללא תקציר
הורדת המאמר
המשמעויות והשימושים של העברה נגדית - היינריך ראקר
דנה רופין
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
תרגום : דנה רופין
הורדת המאמר
"היררכיה אינטראקציונלית" : מהיקשרות לאינטרסובייקטיביות - מבט על משנת סטיבן מיטשל חלק א
ד"ר מאיר ברגר
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
חלק א' של מאמר זה מהווה סקירה מרוכזת של עיקרי רעיונותיו של מיטשל כפי שהם הופיעו בכתביו השונים במסלול חייו המקצועי, בראיונות שנתן וכן בדברי חבריו ותלמידיו. במשנתו של מיטשל שזורים יחד במרקם משותף נושאי מתודולוגיה על שורשיהם ההסטוריים בתרבות יחד עם נושאים קליניים מרכזיים בעבודת המטפל הפסיכואנליטי. בחלק זה של המאמר מובאות בקצרה גם וינייטות קליניות מעבודתו של מיטשל. בחלק ב' אתמקד יותר באופן שבו אני רואה את הפוטנציאל התיאורטי הגלום במישנה האינטגרטיבית של מיטשל לגבי ההתפתחות העתידה של התיאוריה הפסיכואנליטית ולגבי העבודה הקלינית. פוטנציאל אשר בעיני מוצה עד עתה רק בחלקו. לצורך זה גם ארחיב את הדיון במקורות בדיסציפלינות השונות, שמיטשל חש זיקה אליהם.
הורדת המאמר
שלושה מימדים של קיום אנושי : תרומתה של שיטת היגל לפסיכואנליזה האינטרסובייקטיבית
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
לאורך שנות קיומה של הפסיכואנליזה, הולכת תפישתה באשר ליחסים שבין הסובייקט לזולתו ומתפתחת אל עבר ראייה של הסובייקטים האנושיים כמעצבים, מכוננים, ומתקפים זה את זה בהתייחסותם ההדדית (תפישה אינטרסובייקטיבית). יחד עם זאת, מתוך בחינה של התפתחות זו, נראה כי טמונות בה סכנות מסוימות, אשר העיקריות שבהן הן אובדן המעמד העצמאי והאחדותי של הסובייקט ככזה, אובדן התוקף האוביייקטיבי של המשתתפים בקשר ושל הקשר עצמו, והעמדת היחס האינטרסובייקטיבי על מעין 'סחר חליפין' של הכרה הדדית. כדי להתמודד עם סכנות אלו דרושה שיטה אשר תציב יחדיו, באופן דיאלקטי, שלושה מימדים של קיום אנושי: המימד של הווית סובייקט, המימד האינטרסובייקטיבי, והמימד האובייקטיבי. כפי שאני רואה את הדברים, כדי לקבל תמונה מלאה של הקיום האנושי, וכדי לאפשר לתפישה האינטרסובייקטיבית לקבל את מלוא משמעותה, הן התיאורטית והן הפרקטית, צריכים שלושה מימדים אלה לעמוד זה עם זה ביחס אשר אין בו קדימות. במאמר אראה את הבעיות המתעוררות מהצבת קדימות לכל אחד מן המימדים הללו, ואציג במפורט פרשנות מסוימת לשיטתו הפילוסופית של היגל, בדבר התפתחות התודעה האנושית ומעמדה מול זולתה, כמציבה את שלושת המימדים הללו של הקיום ביחס דיאלקטי שבו הם נובעים באופן פנימי והכרחי זה מזה. מבחינה זו, שיטתו של היגל נתפשת כמאפשרת את המשך תנועתה של הפסיכואנליזה לעבר חירות האדם – חירות ולא אנרכיה – המתקבלת מתוך מלוא משמעותו של היחס שבין הסובייקטים האנושיים.
הורדת המאמר
הכנסת אורחים והכלה : על האתיקה של המפגש הטיפולי
רני לוי
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
במאמר זה מוצגת השאלה מה אתי בפעולה הטיפולית. לאחר תיאור הביקורת של לוינס על הפילוסופיה המערבית ומתוכה על הפסיכואנליזה, מוצגת תפיסתו האתית של לוינס. בעזרת דיון במושגיו של לוינס: האין סוף, האחריות, הכנסת-האורחים, הסרת הבעלות ושל וילברד ביון: ה-O, K-link, ההכלה וכן העצה למטפל להאזין למטופל ללא זיכרון וללא תשוקה, מוגדרת הפעולה הטיפולית כפעולה אתית. במאמר זה מארחים שני שדות-שיח, הפילוסופי והפסיכואנליטי, זה את זה.
הורדת המאמר
"שהחזרת בי נשמתי בחמלה" על חמלה (compassion) במצבי ייאוש ומוות בטיפול
ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
'הינכחות' (הינתנות ונוכחות) המטפל בלפיתת תהליך הטיפול עם המטופל ועולמו, ומתוך כך התחברות נפש עמוקה וראשונית של מטופל-מטפל, הן בלב הבנתי את תהליך הטיפול. במאמר זה אדון בהתהוות חמלה (com-passion, מלטינית: לסבול עם, לסבול בסבלו) בחיבור מטופל-מטפל בתוך מצבי סבל וייאוש בטיפול, ואתמקד במאבק הקשה של המטפל על היכולת והנכונות לתת עצמו להיות בתוככי ממשות הסבל של המטופל. הקריטיות של 'הינכחות' והתחברות המטפל, והתהוותה של חמלה כגורם רב-עוצמה במצבי טיפול קשים (שיובנו כמגע בטיפול באזורי התמוטטות מוקדמת – breakdown במובמן הוויניקוטיאני), יודגמו באמצעות תיאור מפורט של טיפול פסיכואנליטי במטופל פרוורטי שהיה לכוד עד-כלות בייאוש ובמוות נפשי.
הורדת המאמר
התייחסות לבקשות קונקרטיות של מטופלים הסובלים מסכיזופרניה כרונית בפסיכותרפיה באוריינטציה דינמית
גלית ארד
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
בפסיכותרפיה ארוכת טווח עם מטופלים מאושפזים הסובלים מסכיזופרניה כרונית, נוטים מטופלים אלה לאתגר את המטפל על-ידי בקשות קונקרטיות שונות ומשונות. במאמר אנסה לפתוח ולהרחיב זוויות התבוננות וחשיבה טיפולית על בקשות אלו באמצעות חומר תיאורטי ודוגמאות קליניות, ובכך לסייע להתייחסות אליהן. בחלק התיאורטי אסקור את הגישה לפיה יש צורך בשלב לא-מילולי בטיפול עם מטופלים רגרסיביים. אתאר ניסיונות אבחנה של כותבים שונים בשאלה מתי לספק בקשה של מטופל ומתי לתסכל אותה, אציג את הגישה של 'אספקה אופטימלית' ואזכיר גם actual acts (מעשים בפועל) של המטפל בחדר הטיפולים. אדון במורכבות הניסיון להבין את משמעות הבקשות של המטופלים הסכיזופרנים ובטיפול בהן. בחלק הקליני אביא דוגמאות המראות כי הבקשות עשויות להוות אמצעי לשימושים שונים על-ידי המטופל: בדיקת גבולות הטיפול, הפחתת חרדה, אמצעי לגלות ולקבל את מגבלות הטיפול והמטפל, דרך לביטוי הצורך בהכלה ובהחזקה במצב רגרסיבי, העמקת סימביוזה טיפולית או בניית ניפרדות, אמצעי 'לטפל' במטפל, ואמצעי לתקשר חוויות עצי ולשחזר יחסי אובייקט.
הורדת המאמר
הדרכת הורים לנערה עם הפרעת קשב
אילנית יעקב
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
במאמר זה מנותחים הסימפטומים של הפרעת הקשב כשתי צורות של יחסים בין הילד להוריו. האחת, כליקויים המפריעים לתפקודו האקדמי, החברתי והרגשי של הילד, וליחסים המשפחתיים. ההורים מגיבים בצורה מציאותית ומתוך דאגה לילדם נושא ההפרעה בדרך של ניהול הסימפטומים שלו, ופועלים כגורם מתווך בינו לבין דרישות הסביבה. הצורה השנייה, מתייחסת לעמדת ההורים כלפי הסימפטומים של ההפרעה. עמדה זו מבטאת את ההשלכות הלא-מודעות של ההורים על הילד, ונוטה לרוב להיות שלילית. השלכות אלו מחריפות את הסימפטומים של הפרעת הקשב אצל הילד, ופוגעות עוד יותר בתפקודו. הדרכות הורים פסיכו-חינוכיות נוטות להגביר נטייה מוקדמת של ההורים 'לנהל' את הסימפטומים של הילד. בכך מתקשים ההורים לאפשר לו לפתח הבנה של עולמו הרגשי, ומונעים ממנו לקחת אחריות על ההפרעה וקשיי התפקוד שלו. לקראת גיל ההתבגרות יש חשש שילדים עם הפרעת קשב ממוזגים ביחסי חרדה עם הוריהם ומתקשים בנפרדות. במאמר מוצגת גישה אינטגרטיבית להדרכת הורים לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב, הקושרת בין עבודה פסיכו-חינוכית לבין עבודה דינמית המאפשרת להורים להכיר במערכת ההשלכות והפנטזיות ההוריות שלהם בגידול הילד עם הפרעת קשב. שלושה צירים בהדרכת ההורים מובאים תחילה באופן תיאורטי ונדונים בהמשך לפי הצגת מקרה.
הורדת המאמר
צלו של אובייקט – טיפול בשכול ואבל במהלך גיל ההתבגרות
ד"ר שי פוסמניק
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
במאמר זה אציג תיאור של טיפול בנערה מתבגרת, שהחל לאחר שעברה אובדן קשה. לאורך כל הטיפול ליוו אותי מושגיו של כריסטופר בולאס מתוך ספרו "צילו של אובייקט" (1987). נראה היה כי במהלך הטיפול והקשר המיוחד והקרוב שנוצר, מושגים כמו הידוע-שלא-נחשב, אובייקט מתמיר, אידיום והפנמה עקורה, קרמו עור וגידים. לפתע, בולא עצמו הכיר את הנערה ואת משפחתה כשכתב את ספרו, אך יותר מכך, עבורי, עולם מושגים זה היווה צלע נוספת בתהליך שקביל שחל בטיפול. הוא היווה עבורי מצפן מכיל, נוסך ביטחון, מעודד ומחזק, בטיפול בו היו רגעים רבים של בילבול, התרגשות והצפה. כפי שנטע, מטופלת מתבגרת שזה עתה התיתמה מאמה, היתה זקוקה לדמות מטפלת שתהווה יסוד של ביטחון והכלה בעולם מלא בדידות ובילבול, תחליף הורי בפינה החשוכה בחייה, כך הייתי זקוק גם אני ליסוד דומה, מנחם ומרגיע. עולם המושגים של בולאס, במידה רבה, היווה יסוד זה עבורי.
הורדת המאמר
הסופר כזולתעצמי של תרבות
רענן קולקה
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
ללא תקציר
הורדת המאמר
משולחנה של ועדת התלונות לפי חוק הפסיכולוגים
ד"ר דוד אלישע , ד"ר ברני שטיין , עו"ד יונתן ברג , נורית לוסטיג
כרך כ"ד, חוברת 1,
2009
ועדת התלונות לפי חוק הפסיכולוגים תשל"ז 1977- אחראית לבירור תלונות נגד פסיכולוגים והגשת קובלנה לוועדת המשמעת במקרים בהם נמצאו ראיות לכאורה לעבירת משמעת. סקירה של פעילות הוועדה בשנים 2007-2006 מגלה
שבתקופה זו הוגשו תלונות נגד 35 פסיכולוגים המהווים 0.45% מכלל הפסיכולוגים הרשומים. מרבית (86%) 5) הפסיכולוגים נגדם הוגשו תלונות בתקופה הם בעלי רישיון מומחה ורק כחצי (56%) מהם נשים למרות שנשים מהוות שני-שליש מכלל הפסיכולוגים. מהנתונים נראה שרק ב- 38% מהעילות לתלונות נמצא פסול בהתנהגות
הפסיכולוג ושרק 6% מהעילות הובילו להגשת קובלנה בפני ועדת המשמעת. ניתוח תכנים הנוגע למהות התלונות ונסיבותיהן מעלה רשימת לקחים ובראשם ההכרה שפסיכולוגיה זה עיסוק מקצועי המחייב התנהלות מחושבת, שמירה על גבולות וניהול סיכונים.
הורדת המאמר