לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"א - חוברת 2,
מרץ 2007
לחוברת הקודמת
כרך כ"א, חוברת 2, 2007
הו, פסיכואנליזה! הקדמה בנימה אישית
ד"ר עפרה אשל , סמואל שם , ד"ר מאיר ברגר
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
ללא תקציר
הורדת המאמר
אהבה יום-יומית
חגית אהרוני
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
בעבודה זו אנסה לדון במהות הפשוטה והיום-יומית של ההוויה הטיפולית, מהות המתקשרת עבורי למושג של באלינט 'אהבה ראשונית'. זהו מימד של התמסרות הדדית הרמונית ומתמזגת, שאינה מילולית ואינה זקוקה לפירוש, אלא רק להתקיימות. ל'אהבה הראשונית' יש כוח מרפא לכשעצמו, אבל היא גם מהווה מצע הכרחי למימד נוסף בהוויה הטיפולית. מימד נוסף זה, הניזון מאהבת הפסיכואנליזה ואהבת האמת הנפשית והידיעה, הוא המאפשר לשמוע את הסיפור הסמוי ולתת לו מילים ומשמעות. מתוך משחק הגומלין בין שני המימדים האלה מתאפשרת טרנספורמציה. זאת ועוד, האהבה במהותה הכוללת מאגדת בתוכה את ההיבטים הייצריים, את צורכי התלות והצרכים הנרקיסיסטיים, את יחסי האובייקט הקדומים והעצמיות הצומחת, את הגוף ואת הנפש. ככזאת היא מהווה מסגרת מאחדת גם מבחינת חוויתית וגם מבחינת תיאורטית. האהבה בטיפול, כצורה של חיבור (link), מתעלמת מהשאלה הכיוונית מי אוהב את מי. נקודת החיבור היא המקום בו אהבת המטופל למטפל ואהבת המטפל למטופל נפגשות.
הורדת המאמר
בנייה הדדית של ה – setting כגורם טיפולי
אילנה לאור
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
באופן מסורתי החשיבה האנליטית רואה את ה setting הטיפולי כמוחזק על ידי המטפל בלבד. במאמר זה אביא ראייה אחרת: ה setting- כנבנה ומוחזק על ידי שותפי האינטראקציה המטפל והמטופל, ותהליך הבניה המשותפת, ולא רק התוצר הסופי שלו, הוא בעל חשיבות מרכזית בתהליך הטיפולי. המאמר מתבסס על החשיבה האינטרסובייקטיבית הרואה בתהליך הטיפולי תהליך הדדי אך לא סימטרי, בשפתו של ארון, המתקיים על-ידי שותפי האינטראקציה הטיפולית. כמו כן אתאר כיצד בנייה זו מתבצעת ומהן אבני הבניין המרכיבות אותה, ואלווה את הנאמר בדוגמאות קליניות ובדיון בהן.
הורדת המאמר
'חטאים' בקשר הטיפולי
עליזה גולדשטיין
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
מטרת מאמר זה לדון ב'חטאים', הקטנים והגדולים יותר, של המטפל. הכוונה לכל אותן התנהגויות ותגובות שהמטפל אינו רואה אותן כחלק מהעבודה המקצועית שהוא מגדיר כ'נאותה' עבורו. בכל המצבים האלה ניתן להתייחס לסיבות הקשורות למטופל ולקשר הטיפולי, תופעות שמקובל להגדיר אותן כנובעות מהזדהות-השלכתית, היענות לתפקיד, enactment, העברה נגדית וכד'. מושגים אלה, שערכם התיאורטי והפרקטי ברור מאליו, עלולים לעתים למסך, להסתיר, צרכים של המטפל, באופן שמפריע לנטילת אחריות אישית ומקצועית על מכלול ההיבטים של הטיפול. צרכים אלה יכולים לנבוע מאישיות המטפל או מגורמי מצב, כמו מחלה, עייפות, שחיקה וכד'. הדרישות הפורמליות והלא פורמליות של המקצוע עלולות להכניס את המטפל לסד, למסגרת אילוצים נוקשה ושמרנית מדי, או לחילופין, לגרום להסתרה ולבושה, ובכך למנוע את האפשרות להבין ולחקור את תגובות המטפל באופן שיש בו די מרחב, חיוניות וחופש.
הורדת המאמר
משחק במקום מציאות : התייחסות אחרת אל מוסד הוורבטים במסגרת ההדרכה בפסיכותרפיה
ד"ר ארז בנאי
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
מאמר זה דן בקשיים הנלווים לכתיבת ורבטים והצגת בשעות ההדרכה בפסיכותרפיה. הדגש מושם על מודעות רובנו לכך שהוורבטים משקפים התרשמות סובייקטיבית בלבד, אך ההתייחסות אליהם בשעות ההדרכה היא כאל תיעוד אובייקטיבי של השעה הטיפולית. כדי להיחלץ מפרדוקס זה אני מציע לשנות את התייחסותנו אל הוורבטים ולהתבונן בהם עם יותר מרחב, כפי שאנו מתבוננים בהצגה בתיאטרון תוך ידיעה ברורה שמדובר במשחק ולא במציאות.
הורדת המאמר
חיסון קוגניטיבי כהכנת הגורם האנושי ללחימה ביחידות חיל האוויר
ד"ר אורית לוריה
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
מלחמה מכתיבה באינטנסיביות אי-ודאות, קשיים ולחצים להם השלכות שליליות אפשריות במישורים רבים העלולים לפגוע בחוסנו של החייל ובאיכות תפקודו. המאמר הנוכחי עוסק בהכנת הגורם האנושי ללחימה: תהליך ממושך והדרגתי הבנוי מכמה שלבים – בדיקת צרכים, גיבוש קבוצת עבודה, לימוד תיאורטי וחווייתי של הנושא, סיפורים של 'בעלי ניסיון' לצורך חיזוק והמחשב וסימולציות קוגניטיביות ומעשיות. כל הכנה מותאמת לצרכיה ומשאביה הספציפיים של כל יחידה ומחזקת בקרב בוגריה את תחושת האמונה ביכולת להתמודד עם בעיות וקשיים צפויים, למרות תחושות ראשוניות של מתח, חוסר אונים וחרדה. הזמן העובר מסיום ההכנה ועד המועד שבו יהיה צורך ליישם את הידע שנרכש מאפשר חיזוק תוצריה: הטמעה וביסוס התובנות החדשות והכללת ההישגים מעבר למצב ספציפי. בשנים האחרונות מתקיים תהליך הכנת הגורם האנושי ללחימה ביחידות שונות בחייל האוויר הישראלי, תוך שילוב ידע תיאורטי, בהנחיית אנשי מקצוע וניסיון מצטבר של מפקדים וחיילים. מדובר בתכנית 'חיסון' המתרגמת ומתאימה כלי מקצועי, מתחום הפסיכולוגיה, לשפה צבאית ולצרכיה של אוכלוסיית לוחמים תוך שהיא מפקידה את הפעלתו והערכתו בידי מפקדים.
הורדת המאמר
טיפול נארטיבי בהפרעת דחק טראומטית
יובל פלגי
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
במאמר זה אציג תפיסה נארטיבית להבנת אירועי טראומה ואציע כיוון טיפולי חדש בהפרעת דחק טראומטית – ASD (acute stress disorder). במרכז המאמר מוצג המתח הקיים בספרות בין שתי תפיסות. האחת, המקובלת כיום, מתמקדת בגרעין הטראומה, עיבודו ויציאה ממנו לבניית נארטיב חדש, המאחד את העבר והעתיד לאורה של התנסות זו. התפיסה השנייה, המוצגת כאן, מתמקדת בנארטיב ובפלסטיות של הזיכרון כדרך להפוך את אירוע הטראומה להמשך של 'נארטיב עבר' שהיה סיכוי שיתרחש, ולשלבו בנארטיב העתיד, מבלי להפוך את האירוע הטראומטי לנקודת האחיזה הארכימדית בחייו של הפרט. תיאור הרעיונות משולב בדוגמא טיפולית.
הורדת המאמר
לטפל בבולימיה מהבטן
דנה אציל-סלונים
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
מאמר זה מתאר טיפול באישה בת 35 הסובלת מזה 20 שנה מבולמיה נרווזה מהסוג המטהר. סגנון העבודה והתובנות הטיפוליות מתבססים על עבודותיהם של אנליטיקאים המשתייכים לגישה ההתייחסותית ולגישה הבין-אישית. לפי תיאוריות אלו, בולימיה מוסברת כנובעת מרגעים ארוכים בתקופת הינקות שכללו ניסיון לשלוט ברעב רגשי או פיסי, מבלי שהתלוותה לניסיון זה חוויה של קשר בין-אישי המתווך ועוזר בוויסות ההשתוקקות. עקב כך, הבולמית חסרה את היכולת להכיל ולווסת את ההשתוקקות הקיימת בה באופן טבעי. חוסר היכולת לווסת את רגשותיה מוביל לכך שהקונפליקט הפנימי, בין הרעב לקבל הכול לבין הרצון להכחיד את הרעב בכדי לא להיפגע, מוחצן באמצעות הסימפטום וכן באמצעות מערכות היחסים שיוצרת. במסגרת הטיפול בסובלים מהפרעות אכילה, לעתים קרובות נשאבים יחסי המטפל והמטופל אל הדרמה הפנימית של המטופל עד כדי מאבק סמוי על מי מהם מחזיק בהשתוקקות. במצבים אלה קיימת משנה חשיבות לכך שהמטפל יהא קשוב לתנודות בחוויה הסובייקטיבית שלו לגבי הטיפול. נטיית המטופלת הבולמית להעדיף פעולות על פני מילים, מחייבת לעתים קרובות את המטפל להגמיש את גבולות הטיפול המסורתיים ולנקוט בפעולות ומחוות אקטיביות, כדי ליצור מגע ראשוני עם המטופלת בתוך עולמה הדיסוציאטיבי. רק מאוחר יותר, ובהדרגה, יחליפו המילים את הפעולות כך שתיווצר האפשרות לחוות קשר בין-אישי כמתווך ומרגיע ברגעי ההשתוקקות. הטיפול המתואר כאן מדגים נושאים אלה ואחרים הלכה למעשה.
הורדת המאמר
הרהורים על הפסיכותרפיה היום במוסדות
ד"ר אליאן זומרפלד
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
ללא תקציר
הורדת המאמר
האחר והאחריות : הסכמה-מדעת בפסיכיאטריה של הילד
ד"ר יוסי הטב , ד"ר שחר ארזי
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
במאמר זה נדון ב'הסכמה מדעת' של המטופל לטיפול הרפואי, ובביטויה בפסיכיאטריה של הילד. ההסכמה-מדעת מצויה במתח בין שני ערכים: חובת הרופא לרפא לעומת האוטונומיה של המטופל על גופו. לאלה מצטרפים מרכיבים נוספים, כמו החוק ה'יבש', התביעות הרפואיות, הפטרנליזם הרפואי והמסורת הרפואית. הסיבוך רב יותר כאשר מדובר בילדים, ובמטופלים פסיכיאטריים. במאמר זה נסקור את ההיסטוריה של ההסכמה-מדעת לטיפול הרפואי ולמחקר רפואי, ונתמקד בהסכמה-מדעת במטופלים פסיכיאטריים, באתיקה הרפואית בפסיכיאטריה של הילד, במעמדם של ההורים ובקביעת מסוגלות הילדים להסכמה-מדעת. נדון בהיבטים שונים בשיתוף המטופל במידע הרפואי, ונציע קו מנחה חילופי להסכמה-מדעת בכלל, ובבריאות הנפש של הילד בפרט, המשלב את אחריותם של הרופא ושל המטופל לטיפול.
הורדת המאמר
טראומה , הדחקה ופנטזיה : כמה הערות
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובה למאמר : הפרדיגמה השגויה – ביקור חדש במחוזות הפסיכותרפיה האקזיסטנציאליסטית מאת ארנון לוי
פרופ' בנימין מעוז
כרך כ"א, חוברת 2,
2007
לא תקציר
הורדת המאמר