לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט"ז - חוברת 1,
נובמבר 2001
לחוברת הקודמת
כרך ט"ז, חוברת 1, 2001
המסע הארוך : דרכו של פרויד אל שיטת הטיפול הפסיכואנליטית , דרכיה של שיטת הטיפול הפסיכואנליטית מאז פרויד
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
המאמר סוקר את התפתחות שיטת הטיפול של פרויד, החל בהשפעה המוקדמת של שארקו וברנהיים, דרך העבודה המשותפת עם ברויר, וכלה במאמרים הרבים שכתב פרויד במשך עשרות שנים על הטכניקה הפסיכואנליטית המקורית שלו. נידונות גם העדויות על דרכי עבודתו בפועל, והשוני בינן לבין המלצותיו. מתוארות באופן תמציתי כמה התפתחויות בפסיכואנליזה ובפסיכותרפיה הדינמית של היום, והן נבדקות בהקשר של המשכיות ומחלוקת עם השקפותיו של פרויד.
הורדת המאמר
בין טכניקה לאתיקה , בין מדע להרמנויטיקה : זיגמונד פרויד והניחוש הנכון
ד"ר ערן רולניק
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
מטרתה של סקירה זו לשרטט שני מעגלים עיקריים המאפשרים למקם את הכתיבה הטכנית של פרויד בהקשרים שונים. מעגל ההקשרים הראשון הוא המעגל ההיסטורי, הכולל בתוכו את שני העשורים הראשונים של המאה העשרים, כלומר השנים שבהן פיתח פרויד את עיקרי הטכניקה הטיפולית שלו. מעגל ההקשרים השני הוא העכשווי, ועניינו במפגש של קלינאים בני-זמננו עם החיבורים האלה של פרויד. מעגל זה תוחם גם הוא תקופה של כעשרים שנות שיח פסיכואנליטי, המשיק בנקודות רבות לדיסציפלינות אחרות, וניזון מהן באורח גלוי וחסר תקדים בהיסטוריה של הפסיכואנליזה. במאמר אנתח את המתח הדיאלקטי הנגזר מהשאיפה למקם את הפסיכואנליזה בו-זמנית בשני הקצוות של המאה העשרים - הקצה המודרניסטי שנולדה לתוכו והקצה הפוסט-מודרני בו היא מצויה כיום - בניסיון להתחקות אחרי שורשי הפולמוס האובייקטיביסטי-סובייקטיביסטי בגירסתו הפסיכואנליטית.
הורדת המאמר
המלצות לרופא על הטיפול הפסיכואנליטי - זיגמונד פרויד
ד"ר ערן רולניק
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
תרגום - ד"ר ערן רולניק.
הכללים הטכניים שברצוני להציע כאן הם פרי ניסיון אישי רב שנים, שבמהלכו חזרתי בי מהליכה בדרכים אחרות שהסבו לי נזק. תוכלו להבחין בנקל שכללים אלה, או לפחות רבים מהם, מסתכמים לכלל מנחה אחד ויחיד. תקוותי היא, שהתחשבות בכללים אלה תחסוך מהרופאים העוסקים באנליזה טרחה מיותרת ותשמור עליהם מפני התעלמויות. אומר במפורש שטכניקה זו לבדה הוכיחה עצמה כמתאימה לי עצמי, וכלל לא עולה בדעתי לכפור בכך שרופא, בעל מבנה אישיות רפואית שונה משלי, עשוי להעדיף עמדה אחרת כלפי החולים וכלפי הבעיות שעליו לפתור.
הורדת המאמר
"המלצות לרופא על הטיפול הפסיכואנליטי" של זיגמונד פרויד : מבט ממרחק של 90 שנים
פרופ' אריק שלו
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
כתיבת הערות למאמרו הדחוס מאוד של פרויד (שיחות, ט"ז (1): 46-49, 2001) אינה מעשה של מה בכך. ראשית, מן הראוי לברך את ערן רולניק ועמנואל ברמן על תרגום ועריכה קפדניים של הטקסט הזה, ולהודות להם על הפירסום המוקדם של החיבור הזה ב"שיחות".
אך כאן נגמר החלק הקל: קריאת הטקסט עצמו וניסיון לנסח היגד נוסף מתוך הקריאה הזאת הם כמעט מרד אדיפלי - ניסיון לקחת מרחק, לבקר או להתווכח עם היגדים אשר שייכים לאתוס ממנו צמח כל מי שהתמחה בפסיכותרפיה דינמית או בפסיכואנליזה. ואכן, קל 'להרוג' את הטקסט או את המחבר, ורבים כבר עסקו בכך. אך ראה זה פלא - הנימוק הראשון הוא "פטרנליזם" ואחריו "האדרת האני" של פרויד (למשל: "הכללים שברצוני להציע הם פרי ניסיון אישי רב שנים..."). כמה זה דומה לכעס של בן על אביו!.
הורדת המאמר
האמת בפסיכותרפיה פסיכואנליטית – מבוא
מרדכי גלדמן
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
המאמר מציג שתי גישות לאמת של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית, שיש ביניהן הבדלים ברורים בצד קווי דמיון. האחת, קרובה לעולמם של פסיכואנליטיקאים מהזרם ההתייחסותי, כמו מיטצ'ל, ארון והופמן. השניה - גישתו של ביון, שתוסבר מתוך הבלטת היסוד המיסטי-רליגיוזי אשר בתשתיתה, אך גם בדרך 'השכל הישר'.
הורדת המאמר
נרקיסיזם אבהי - קשיי האב שאינו משמורן לאחר הגירושין
ד"ר אורנה כהן , ד"ר ריקי פינצי
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
במאמר זה נטען שנטיות נרקיסיסטיות דומיננטיות יכולות למנוע מאבות מסויימים, שאינם משמורנים לילדיהם, קשר יציב עם הילדים לאחר הגירושין. הוא מגדיר תכונות והתנהגויות המאפיינות אב עם קווים נרקיסיסטיים שאינו משמורן, כדי להדגים את הקשיים המיוחדים מולם הוא ניצב בתהליך הגירושין. הטענה העיקרית במאמר, הנסמכת על הספרות ונעזרת בשני תיאורי מקרה - שגירושין ואובדן המשמורת על הילדים מהווים איום ייחודי לעצמי החלש, הנרקיסיסטי, וכן שהתדיינות משפטית לאחר הגירושין והתנתקות האב עם הקווים הנרקיסיסטיים נגזרות מאותו צורך מניע; שימור ה 'עצמי הגרנדיוזי' המגן על הפגיעות והשבירות שלו. יתירה מכך, נציע שמסגרת הטיפול המשפחתי אינה יכולה לספק את צורכי האב הנרקיסיסט שאינו משמורן בתקופה שלאחר הגירושין. במאמר נתמוך בטענה שיש ללמד מטפלים משפחתיים לזהות התנהגויות המשותפות לאבות עם קווים נרקיסיסטים שאינם משמורנים, הן ביחס לילדיהם והן ביחס למטפלים בהם הם נועצים, ולהגביר מודעותם לתחושות חדות של העברה נגדית אותה מעוררים אצלם פונים כאלה. כמו-כן, נטען שמוקד הטיפול צריך לעבור לאם ובעיקר לילדים.
הורדת המאמר
בחינת סיום ההתמחות - מאורע טראומתי או חוויה התפתחותית ? השפעת תהליכי העברה והעברה נגדית על מהלך הבחינות ועל תוצאותיהן
דורית נוי-שרב
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
המאמר דן בבחינות סוף ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית, ובו אנתח את ההשפעות של מניעים ורגשות מודעים ולא מודעים על תהליך הבחינה, את האינטראקציות בין בוחנים ונבחנים ובתוך צוות הבוחנים, בשלבי ההכנה, בבחינה עצמה ולאחריה. דרך הדיאלוג הפנימי המתרחש אצל בוחנים ואצל נבחנים שונים מובאות תופעות של העברה והעברה נגדית, הנבדקות לאור תיאוריות פסיכואנליטיות שונות, כולל תיאורית יחסי-האובייקט והגישה ההתפתחותית. אציע גישה הרואה בבחינה שלב התפתחותי, כעין טקס חניכה, ומנסה למנוע הפיכת הבחינה למאורע טראומתי. על הבוחן לבחון ברצינות ובאחריות לא רק את רמת הידע והכישורים של הנבחן, עליו גם לאמץ עמדה הנותנת אישוש להישגיו ההתפתחותיים, ומאפשרת את השתלבותו בקהילת המומחים.
הורדת המאמר
סטיבן מיטשל - הולדתה של מסורת . מכתבים למערכת / יחסי קורא - כותב
ד"ר רינה לזר
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
מותו של מיטשל הוא עבורי מותו של איש שכתיבתו/חשיבתו הביאה רבים מאיתנו לחשוב שוב את עבודתנו בתחום, בין אם מתוך ויכוח או הסכמה. בחרתי להתייחס אל כתיבתו כאל קוראה, קוראה של איש שהיטיב לקרוא ו'לקרוא מחדש' כותבים אנליטיים שקדמו לו וכאלה שאיתם בא במגע. זו דוגמה לדיאלוג תוך-מקצועי נדיר ולו רק בשל כך אבדתו גדולה.
הורדת המאמר
דברים לזיכרו של סטיב מיטשל
ד"ר רות שטיין
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
ללא תקציר
הורדת המאמר
בין מחקר הדת לבין הזמנה לאכול סופגניות
פרופ' דני סטטמן
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
ללא תקציר
הורדת המאמר
בגידת הפסיכולוגים או איפה אתם עמיתי
חיים פינגולד
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
ללא תקציר
הורדת המאמר
אתיקה או לגאליזם ?
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט"ז, חוברת 1,
2001
ללא תקציר
הורדת המאמר