לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ג - חוברת 1,
נובמבר 1998
לחוברת הקודמת
כרך י"ג, חוברת 1, 1998
Acting out ו'הינכחות' המטפל או : אל עין הסערה
ד"ר עפרה אשל
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
הפסיכואנליזה הדגישה במשך שנים את הדיבור וחשיבותו בתהליך הטיפול, והתקשתה ביחס לפעילות הלא-מילולית, ההתנהגותית. המושג המרכזי, המסורתי והסבוך בתחום זה הוא acting out (כתרגום ל-agieren אצל פרויד). אחר-כך, מתוך תהליכים נמשכים של בחינה מחודשת וניסיונות ללגיטימציה של מרכיב הפעולה בטיפול, התווספו המונחים acting in ו-enactment, שבסופו של דבר גם נפלו, במידה זו או אחרת, למקום הבעייתי והשנוי במחלוקת של ביטוי-בפעולה בפסיכואנליזה. מאמר זה סוקר כיווני התפתחות ומחלוקות אלה, בעיקר בנושא מרכזי שנוי במחלוקת בתחום – ראיית ה-acting out בתהליך הטיפול כהתנגדות לזכירה ולקומוניקציה, או כדרך של זכירה וקומוניקציה לא-מילולית. אבחר ב-acting out כמושג-גג כדי להישאר בלב לבו של שדה המחלוקת והקושי, ואביע את עמדתי שגורל ה-acting out בטיפול והאפשרות להשתמש בו, נקבעים במידה רבה על-ידי יכולת המטפל לעמוד בו, לעבד אותו בתוכו וללמוד ממנו, ובכך להעביר אותו מתחום ההתנגדות לתחום ההבנה, הזכירה והקומוניקציה; ובעיקר, שההינתנות והנוכחות של המטפל בתוך acting out מסיבי – מה שאני מכנה 'הינכחותו' – מהווה גורם מחזיק, מכיל ומגן, שמכוח התקיימותו והצטברותו משנה את השדה עצמי-אחר, את מאזן האימה הפנימי ואת חווית ההיעדר והכישלון האמפתי המתמשך והטראומתי בעולמו של המטופל, ובכך מאפשרת לפרוץ בתוכו ומתוכו את המעגל החזרתי של יחסי עצמי ואחר והגנות פאתולוגיים.
הורדת המאמר
סקסואליזציה של צרכים מוקדמים II : התפתחות הזהות המינית הנשית והשפעתה על בחירת מושא האהבה
רינת רב-הון , דוד קיטרון
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
בחלק I של המאמר שהופיע בחוברת הקודמת, דנו בסקסואליזציה של צרכים מוקדמים והבאנו דוגמה קלינית של בחירה הומוסקסואלית נשית. כנקודת מוצא בסיסית אנו מניחים כי מינו של מושא האהבה, לגביו תבוא הסקסואליזציה לידי ביטוי, נוטה להיקבע על פי מושא הצרכים המוקדמים, אשר תוסכלו (לא סופקו באופן או במידה המתאימים). הנחה עקרונית נוספת היא כי הצרכים הראשוניים המתוסכלים לא פוצו על-ידי ההורה בן המין האחר, ועל כן התסכול נחווה כטראומתי. הנחה שלישית מתייחסת לקשר בין הצרכים המתוסכלים לבחירת מושא האהבה ולהתפתחות הזהות המינית.
הורדת המאמר
הורות מאמצת טובה – הילד המאומץ כזולת-עצמי
דורית נוי-שרב
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
הרצון לאמץ מונע במידה רבה על-ידי צורך בסיסי לשמר את תחושת העצמי הבוגר ואת ה'עצמי הזוגי', כך שניתן לראות את הילד המאומץ כזולת-עצמי (selfobject) עבור ההורים המאמצים. ייבחנו התנאים בהם עלולים היחסים האופטימליים של יחסי זולת-עצמי להשתבש ולפגוע בהתפתחות עצמי מלוכד של הילד המאומץ. ביניהם – עיבוד לא מספיק של האבל והפגיעה הנרקסיסטית של העקרות; רגישות-יתר של המאמצים לדחייה ונטישה; הפרעות באישיות ושימוש בהגנות ארכאיות, כגון פיצול והזדהות-השלכתית; וכן פאתולוגיה ביחסי הנישואים, כגון חולשת הברית הזוגית, או נוקשות-יתר של ה'עצמי הזוגי'. מוצע הרעיון שאימוץ מוצלח כולל תהליך הדדי של התפתחות והשתנות ביחסי זולת-עצמי. מודגשת חשיבות האיבחון המוקדם על מנת לסנן וגם להכין וללוות את ההורים המאמצים בתהליך האימוץ.
הורדת המאמר
שלבים בהתפתחות קבוצה קטנה II : העברה נגדית ותסוגה – מבט פסיכודינמי
שלמה אגמון , פרופ' סטנלי שניידר
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
פרק I של מאמרנו, שהופיע בחוברת הקודמת של "שיחות", דן בשלבים מוקדמים בהתפתחותה של קבוצה קטנה. פרק II עוסק בשלבים מתקדמים יותר בתהליך התפתחותה. במרכזו התמודדות המנחים עם נושאי העברה נגדית של השלב האנאלי; זהו השלב בו בודקת הקבוצה את טיב יחסיה עם סמכות ומתקיפה אותה במישרין (ה'אירוע הברומטרי'), תוך וויתור על הצורך לשמרה (כפי שהיה בשלבים המוקדמים). עיבוד שלב זה איפשר להגיע לשלבים מאוחרים ומתקדמים יותר. מכיוון שמדובר בקבוצת נשים בלבד, תינתן התייחסות תיאורטית לנושא המיגדר (ג'נדר). בסיום המאמר, על רקע תיאורית התפתחות השלבים הקבוצתיים, יובא דיון בנושא התסוגה (רגרסיה) בקבוצה.
הורדת המאמר
מודל האי-מחלה : פסיכותרפיה לחולים במחלה גופנית ולמשפחותיהם
ד"ר שאול נבון
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
המאמר מתאר צורת התערבות פסיכותרפויטית לטיפול בחולה במחלה גופנית ו/או בנכה גופנית, המשתמשת בפיצול קוגניטיבי כהתערבות טיפולית ספציפית. הפיצול הקוגניטיבי מיושם במהלך הטיפול בשתי רמות: 1. בין חומר של המטופל הקשור למחלה לבין חומר של המטופל הקשור לאי-מחלה. 2. בין אמונות המטופל, המתוארות בחמש קטגוריות. שלושה קטעים מתוך שלושה תיאורי מקרים מדגימים את דרך הטיפול.
הורדת המאמר
האם החורגת מבט מן הראי
ד"ר זאב ברגמן
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
מאמר זה עוסק במעמדה ובעיותיה של אשה, שהתחתנה ומגדלת עם בעלה את ילדיו-שלו, הלא היא האם החורגת. נסקור מארבע נקודות מבט את מערכות היחסים במשפחה ואת הבעיות הפוטנציאליות העלולות להיווצר בה כשבמוקד עומדת האם החורגת: 1) נקודת מבט של האם החורגת עצמה; 2) נקודת מבט של האב; 3) נקודת מבט של הילדים; 4) נקודת מבט של האם הביולוגית. ניווכח במרכזיותו של האב ביצירת הבעיות במשפחה מסוג זה וגם בפתרונן, בניגוד לדעה שהאם החורגת היא הנמצאת במוקד הבעיות. שלושה מקרים מובאים כדי להדגים מסקנה זו. כן מוצעים קווים כלליים היכולים להנחות את המטפל בעבודתו עם משפחות מסוג זה.
הורדת המאמר
להתמודד עם מפלצות
ד"ר נוגה לוין-קייני , ברורית לאוב
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
המאמר עוסק במקומן של מפלצות בחיי הנפש ומציג הצעה טיפולית להתמודד עמן. שיטת הטיפול – התמודדות עם מפלצות – מבוססת החצנה, האנשה ודרמטיזציה של העמדות השליליות המרכזיות, התוקעות את המטופל ומעכבות את התפתחותו. מתוארים שני מקרים להדגמת דרך הטיפול – הדיאלוג המוחצן והמשוחק בחדר הטיפול.
הורדת המאמר
תצפית תינוקות : מבט ביקורתי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובות מתבגרים לרצח רבין : האומנם רצח אב ?
פרופ' שמואל ארליך
כרך י"ג, חוברת 1,
1998
ביטויי הצער והאבל של מתבגרים בעקבות רצח רבין זכו להתייחסות בולטת בתקשורת וגם בקרב אנשי מקצוע. תופעות האבל שרווחו ודווחו הוסברו לא פעם כ"תגובה קלאסית" לרצח אב. ברצוני לבחון מושג זה ולהראות שאינו מספק הסבר נאות לתגובותיהם של המתבגרים. אני מציע הסבר חליפי, המבוסס על אופנויות החוויה של 'הוויה' ושל 'עשייה', ולאורן, על המשמעות הבין-דורית האפשרית של רבין לדור הצעיר בישראל. גישתי כאן היא מעמדה פסיכואנליטית ואינה מייצגת ניתוח חברתי-פוליטי של התופעה. כמו כן, העבודה מותחת ביקורת על יישומים שאינם מתוחכמים במידה מספקת בגישה הפסיכואנליטית.
הורדת המאמר