לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ב - חוברת 3,
יולי 1998
לחוברת הקודמת
כרך י"ב, חוברת 3, 1998
כריסטופר בולאס – גלגולים מוויניקוט , ביון ופרויד
ד"ר גבי מן
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
מאמר זה מתאר את הרעיונות של כריסטופר בולאס וזיקתם לתיאוריות של ויניקוט, ביון ופרויד. נפתח בהיסטוריה של הפלג העצמאי בחברה הפסיכואנליטית באנגליה, האופנים בהם משתייך בולאס לפלג זה ומושגים עיקריים בתיאוריה של בולאס: האובייקט המתמיר (טרנספורמטורי), הרגע האסתטי, העצמי-כאובייקט, מצב רוח משמר והאובייקט המשמר ולבסוף, המחשבה-הידועה-שלא-נחשבה-מעולם. מושגים אלה מלווים בשתי דוגמאות קליניות קצרות. חלקו האחרון של המאמר עוסק במקום הסביבה כגורם שמעודד או מיצר את חשיבתו היצירתית של הסובייקט. מובאים באנלוגיה הסביבה הראשונית של הסובייקט, מחד, והסביבה הטיפולית, אותה אנו מציעים בתוך תהליך הפסיכותרפיה, מאידך. סביבות אלו יכולות להיות סביבות של ג'נרה, המושתתות על חופש-לא-מודע, ומרחיבות את חדרי הנפש, או סביבות טראומתיות, הקשורות לתהליכים של לא-מודע-עצור, המצירות תהליכים נפשיים.
הורדת המאמר
סקסואליזציה של צרכים מוקדמים וביטויים בקשר הומוסקסואלי בין נשים
רינת רב-הון , דוד קיטרון
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
מאמר זה עוסק באחת הדרכים, בהן פגיעות בסיפוקם של הצרכים הראשוניים, החיוניים להתפתחות תקינה, יבואו לידי ביטוי בחיים הבוגרים במסגרת מנגנון הסקסואליזציה. במנגנון זה, צרכים ראשוניים מסוגים שונים, אשר לא סופקו בילדות עוברים התמרה (טרנספורמציה)ף ובאים לידי ביטוי בשפה גופנית סימבולית באמצעות המשאלות המיניות. המאמר מתמקד בביטויים של מנגנון הסקסואליזציה בקשר הומוסקסואלי בין נשים. הדוגמא הקלינית במאמר מתארת מטופלת עם התלבטויות בבחירת מושא האהבה. התיאור ממחיש את הבילבול שחל בין אותם צרכים ראשוניים לבין הדרך המינית ההומוסקסואלית, בה הם באים לידי ביטוי. החיאה של הבילבול הזה בקשר ההעברה מאפשרת להבין את היעדר ההבחנה בין חיבוק אמהי מכיל ומחזיק, לבין חיבוק כזה המוחזק בגוף של אשה ומקבל מימד מיני. יכולת הבחנה זו משמעותי הכרה הדרגתית וכואבת בצורך העצום בקירבה, ובצרכים הנרקיסיסטיים הנלווים לקירבה זו.
הורדת המאמר
צוות מומחים רב-מקצועי לבירור השמתם המועדפת של ילדים במשמורת – נחיצות קריטית או מותרות ?
נורית לוי , ד"ר שלמה רומי
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
מטרת המאמר הנוכחי היא לברר את מקומו, נחיצותו ותפקידיו של צוות מומחים רב-מקצועי מטעם בית-המשפט, הפועל לבירור משמורתם המועדפת של ילדים במצבים בהם אין הסכמה בין הורים. לבית-המשפט, שהוא הלקוח של צוות המומחים, יש מדדים שיפורטו להלן, המחייבים תהליך איבחון ממושך ומורכב. תוצג סקירת ספרות הדנה בנושא הצוות הרב-מקצועי בתחומי הרווחה, האיבחון, הטיפול ותחומים נוספים. כמו-כן יוצגו מאפיינים של חברי-צוות טיפוסיים לסוג כזה של בירור, כמו גם תהליך קבלת ההחלטות בצוות והיבטים משמעותיים של התהליך האיבחוני. בהמשך המאמר יוצג מקרה, שהגיע לדיון בבית-המשפט והופנה לאיבחון, וימחיש את החשיבות והמורכבות של עבודה בצוות בין-מקצועי. כן ידונו הקשיים וההתלבטויות הכרוכות בהפעלת צוות כזה.
הורדת המאמר
שלבים בהתפתחות קבוצה קטנה – מבט פסיכודינמי
שלמה אגמון , פרופ' סטנלי שניידר
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
מאמר זה, הנשען על עבודתו החולצית של סארווי, מתאר שלבים בהתפתחות של קבוצה טיפולית. עבודתנו תתייחס להקבלה הקיימת בין שלבי התפתחותה של קבוצה טיפולית לבין המודל המבני (סטרוקטוראלי) הפרוידיאני, עם השינוי של קארל אברהם. ניתוח קבוצה טיולית לפי שלבים פסיכודינמיים מובחנים מאפשר, לדעתנו, יתר הבנה של תהליכים בקבוצות טיפוליות קטנות. להמחשה התהליכים התיאורטיים נביא תצפיות ממהלך העבודה של קבוצה טיפולית חוויתית אנליטית.
הורדת המאמר
התהליכים הנורמליים לתחזוקת תחושת העצמי: האמנות
פרופ' פנחס נוי
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
זה החמישי בסידרת מאמרים העוסקים בפסיכולוגיה של העצמי (1, 2, 3, 4). במאמר הקודם, בו התחלתי לדון בתהליכים הנורמליים לתחזוקת תחושת-העצמי, התחלתי בדיון על החלום. במאמר הנוכחי אתמקד בתורמתה של הפעילות האמנותית כאשר הכוונה היא ל'פעילות' בהגדרתה הרחבה ביותר – יצירה, ביצוע, לימוד, הוראה, והשתקעות רגשית ו/או חשיבתית בהאזנה/צפייה/קריאה. ההנחה הבסיסית היא שהפעילות האמנותית, בייחוד באמנויות 'הגבוהות', אינה תורמת רק לתחזוקה השוטפת של תחושת-העצמי כמו החלום, אלא יש לה השפעה על עצם התפתחות תחושת-העצמי, ובעיקר על התפתחותן של מתכונות האירגון הרחבות יותר, שהן, כפי שאנסה לנמק, גם הבריאות יותר.
הורדת המאמר
הסכמה של הורים , שחיים בנפרד , לטיפול בקטין ( כולל הורים בתהליכי גירושין או גרושים )
יורם י. צדיק , ד"ר דניאל גוטליב , ברניס ליבק , דוקי אופיר
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
ללא תקציר
הורדת המאמר
"יותר קאתוליים מהאפיפיור"
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
ללא תקציר
הורדת המאמר
על תיאוריה ובדיון : מאטה-בלנקו ובורחס
פרופ' ביאטריס פריאל
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
השימוש שבורחס עושה באיזכורים סיפרותיים, והאפשרות המרומזת ביצירתו של החלפה בין הקורא לבין הסופר ולבין הדמות, מעצימים את המודעות לדמיון, תוך ביטול של ההבדלים והכרונולוגיה ואיחוד בין הטקסט והאיזכור. הסיפורים של בורחס יוצרים בקורא חוויה של אין-סופיות, היעדר זמניות, רב-מימדיות והטמעה של החלק בשלם, ברקע לנושא של סיפור הסיפור. היצירה הבדיונית של בורחס מוצגת כממחיזה- בתהליך הקריאה – את העקרונות המרכזיים בפיתוח של מושג הלא-מודע אצל מאטה-בלנקו: סימטריה ובי-לוגיקה. מאמר זה יוצא מההנחה שהחוויה האסתטית, שיוצרים סיפוריו של ח.ל. בורחס, מרחיבה את המודעות לחוויה הסימטרית, הרבה מעבר לזו שנוצרת באמצעות השפה היום-יומית. המודעות לקשרים ולהשפעות ההדדיות בין סימטריה לא-סימטריה מהווה, בעצם, את האפקט העיקרי של תהליך הקריאה ביצירתו של בורחס. הניתוח של כמה מהנושאים של בורחס ושלם האמצעים הסיגנוניים המרכזיים שלו מאיר את נושא הבי-לוגיקה מנקודת הראות של תהליך הקריאה ויצירת המשמעויות בו.
הורדת המאמר
פרידה מעמית בן דוד
מישאל חירורג
כרך י"ב, חוברת 3,
1998
ללא תקציר
הורדת המאמר