לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ד' - חוברת 3,
יוני 1990
לחוברת הקודמת
כרך ד', חוברת 3, 1990
כלי אמפירי למדידת האישיות לפי התיאוריה של ש. גיורא שוהם
פרופ' ש. גיורא שוהם , צביקה שורצמן , פרנסיס צ'ארד , אבי אדלשטיין
כרך ד', חוברת 3,
1990
מטרת המחקר המדווח - לבנות כלי המודד את כיוון ועוצמת הווקטורים האישיותיים הבסיסיים של הפרט על פי תיאורית האישיות של שוהם. כיוון הווקטורים האישיותיים - וקטור ההפרדה ווקטור האיחוד – קובע את סוג הטיפוס האישיותי: מפריד או איחודי. עוצמתם קובעת את התהליך הטנטלי שהוא כח החיות של הפרט. לפי מודל האישיות של שוחם ניתנים שני הטיפוסים האישיותיים לאיפיון באמצעות 25 דיכוטומיות של תכונות, היוצרות יחד רצף דיאלקטי של אישיות האדם. על סמך תכונות אלו בנו החוקרים שאלון של 151 משפטי חיווי על 25 התכונות. המשפטים ניתנו בשלב ראשון לשופטים בלתי תלויים, הבקיאים בתורתו של שוהם והם דרגו את כיוון ועוצמת המשפטים לאיחוד או להפרדה. בשלב השני הועבר השאלון ל- 271 נבדקים לבדיקת מהיימנותו (a = .67), לאחר תהליך סטטיסטי של בדיקות מהיימנות וניתוח פריטים לכל תכונה בנפרד נתקבלו 36 הפריטים, אשר ריכזו בתוכם 13 תכונות, אשר יחד נתנו מהימנות אלפא של .91 והם שנכללו בשאלון הסופי לבדיקת התיקוף. בשלב השלישי, התיקוף, הועבר השאלון לשתי קבוצות אוכלוסיה לבדיקת יכולתו להבחין בין קבוצה איחודית (42 תושבים ממושב בארץ החיים על פי תורת גורדייף, תורה איחודית במובהק) לקבוצה מפרידה (49 רופאים מתמחים (תחום עיסוק מפריד במובהק) משלושה בתי חולים בארץ). בניתוח שונות חד כיווני בין שתי הקבוצות נמצא הבדל מובהק (p< .04) בין הקבוצה האיחודית לקבוצה המפרידה, כשלקבוצה המפרידה ממוצע גבוה יותר בסך כל הסולמות מהקבוצה האיחודית בהתאם להשערת התיקוף. לסיכום, החוקרים בנו מכשיר בצורת שאלון המסוגל לאבחן את הפרט על רצף האיחוד וההפרדה על פי תיאורית האישיות של שוהם, וככזה הוא משמש כלי איבחוני להערכת אישיות האדם.
הורדת המאמר
היבטים פסיכו-פאתולוגיים בהתמכרות לאופיאטים – מחקר גישוש
צבי יעקובי , ד"ר א. לונטל , פרופ' פייר סולימן
כרך ד', חוברת 3,
1990
מאמר זה מציג מימצאי בדיקות פסיכולוגיות מקיפות, שנערכו בשנתיים האחרונות לעשרים מכורים לאופיאטים במרכז החיפני לטיפול בנפגעי סמים. המאמר סוקר מימצאי בדיקות אלו, ומשווה בין המימצאים לגבי הנבדקים הישראלים לבין מימצאים לגבי אוכלוסיות אחרות, שדווחו בספרות המחקרית. כמו כן דן המאמר בהשלכות הטיפוליות, העשויות לנבוע מהבנת המאפיינים הפסיכו-פאתולוגיים, שבאו לביטוי במחקר גישוש זה.
הורדת המאמר
טיפול דינמי קצר מועד בשיטת ג'יימס מאן : מושגי יסוד ומודל טיפולי
גבי שפלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
במאמר זה יוצגו בצורה תמציתית העקרונות, המושגים הבסיסיים והמודל הטיפולי של הטיפול הדינמי קצר המועד של ג'יימס מאן (ה-טדק"מ). לאחר סקירת הנסיבות, שהביאו לפיתוח השיטה, ואיזכור הרקע התיאורטי המתייחס למשמעות הסימלית של הזמן, יתוארו תהליך ההערכה ומדדי ההתאמה לטיפול זה. כמר-כן יתוארו מושגים מרכזיים כסוגיה מרכזית, וקונפליקטים ורגשות אוניברסליים. לבסוף יתוארו שלושת השלבים האופייניים לטיפול זה. המאמר משמש כהקדמה תיאורטית-קלינית לשלוש הצגות המקרים, שיופיעו להלן.
הורדת המאמר
שימוש בפרדיגמת המאורעות במחקר תהליך השינוי בטדק"מ
גבי שפלר , ד"ר הדס ויסמן , לאורה קנטי , יעל רונן
כרך ד', חוברת 3,
1990
במאמר זה אנו מדגימים לראשונה שימוש בפרדיגמת חקר המאורעות למטרות מחקר תהליך בפסיכותרפיה קצרת מועד בגישת מאן. להדגמה נבחרו שני טיפולים מתוך מערך מחקר של תוצאה. שניהם בוצעו על-ידי אותה מטפלת, על-פי סוללת מבחני תוצאה לטיפול. האחד מהם הוגדר כהצלחה והשני כאי-הצלחה. האירועים, שאותרו על-ידי שתי שופטות, הוערכו באמצעות סולם ונדרבילט למדידת תהליכים פסיכותרפויטיים. השתתפות המטופל, מידת האקספלורציה של המטופל, ועוינות המטופל נמצאו כמבחינים בבירור בין שני המקרים. מתוך ניתוח התפתחות הטיפולים נראה כי הטיפול המוצלח יותר התאפיין על-ידי שמירה קפדנית על המוקד. בסוף המאמר מוצע מודל ראשוני לאירוע מוצלח בטדק"מ.
הורדת המאמר
מחקר והערכה של טיפול דינמי קצר מועד בשיטת ג'יימס מאן
גבי שפלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
מאמר זה מתאר מערך מחקר תוצאה בטדק"מ המתבצע ב"עזרת נשים". 33 מטופלים, שפנו למרפאת מבוגרים במרכז זה, הוערכו לשם קביעת מידת התאמתם לטדק"מ בשיטת ג'יימס מאן. כמדדי תוצאה בחרנו במערכת משולבת של מבחנים למילוי על-ידי המטופל (סולם שלוש התלונות העיקריות, השלמת משפטים, ו-BSI) והערכות אובייקטיביות של שופטים בלתי תלויים, המבוססות על שקלוט שעות ההערכה ושימוש במבחן אוניברסלי - סולם בריאות וחולי (HSRS) ובמבחן אינדיבידואלי - סולם השגת המטרה (GAS). כל המטופלים אובחנו על-פני חמשת הצירים של ה- DSM III R. המטופלים הוקצו באופן אקראי לקבוצת ניסוי (N=61) וקיבלו טדק"מ מיד בסיום ההערכה, ולקבוצת ביקורת (N=17) וקיבלו טיפול זהה, אך לאחר המתנה של 12 שבועות לאחר ההערכה. כל המטופלים עברו הערכות וראיונות מעקב בסיום הטיפול וכעבור חצי שנה ושנה ממועד סיום הטיפול.
הורדת המאמר
טדק"מ באשה , שסבלה מאפיזודה דכאונית עם קווי אישיות פסיביים ותלותיים
אילנה רומן , הדסה נאמן , גבי שפלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
המאמר הוא תיאור מקרה טיפולי בשיטת הטדק"מ באשה בת 40. מוקד הטיפול נסב סביב הרגשתה שהיא "לבד ולא חשובה". עיבוד יחסיה עם האב פיתח תובנה למהות יחסיה עם גברים באופן כללי, ועיבוד תפיסת הזמן האיץ תהליכים טיפוליים, בעיקר תהליך הפרידה. נמסר דיווח על פגישות מעקב, שנערכו חצי שנה ושנה לאחר סיום הטיפול. כמו כן מוצגים גרפים של תוצאות הערכות אובייקטיביות, שנערכו למטופלת לפני הטיפול, אחריו ובמעקבים.
הורדת המאמר
טדק"מ בגבר צעיר, הסובל מאישיות אובססיבית ומצורך לפרפקציוניזם
רחל קלרמן , ורדה עמיר , גבי שפלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
במאמר זה מתואר טדק"מ בבחור בעל נטיות אובססיביות-קומפולסיביות חזקות. התעוררו ספיקות רבים לגבי התאמתו לטדק"מ, כי מאן מדגיש שמטופלים כאלה אינם מסוגלים להפיק תועלת מטיפול קצר, עקב עיסוקם הנרחב בהגנות, ויכולתם המוגבלת לביטוי רגשי. באמצעות טיפול מוצלח זה למדנו כי, בניגוד להנחה של מאן, הגבלת הזמן ועיבודה פיצחו את השאיפה לשלימות אצל המטופל. במקרה המיוחד שלפנינו, חלו שינויים, שהתבטאו במיתון השימוש בהגנות (בעיקר באינטלקטואליזציה), בהגדלת יכולת השיתוף ברגשות ובשיפור הדימוי העצמי.
הורדת המאמר
טדק"מ בשילוב טכניקת כתיבת מכתבי פרידה – תיאור מקרה
ד"ר אליעזר ויצטום , גבי שפלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
במאמר מתואר טדק"מ בשיטת מאן בגבר צעיר, שהתלונן על תחושות של חוסר אונים, בלבול ומבוכה. הסוגיה המרכזית בטיפול נסבה סביב בעיה של תלות - עצמאות וקשיי פרידה מהבית. במהלך הטיפול נמצא, שברקע קיימת בעיה של אבל בלתי מעובד על מותו הפתאומי של האב. לעיבוד הפרידה והאבל נתבקש המטופל לכתוב מכתב פרידה לאב. אמצעי זה השתלב בטיפול, חידד את הסוגיה המרכזית, ואיפשר למטופל שחרור רגשי וקטרזיס.
הורדת המאמר
מבוא לעיון בכתבי ז'אק לאקאן ושאלת "מיהו אנאליטיקאי" – חלק ה'
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ד', חוברת 3,
1990
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובת קרב במלחמות ישראל, 1948-1973 חלק ד: מלחמת ששת הימים, 1967
ד"ר עמיחי לוי , ד"ר אליעזר ויצטום , ד"ר מישל גרנק , ד"ר משה קוטלר
כרך ד', חוברת 3,
1990
ללא תקציר
הורדת המאמר
כמה מחשבות על גברים ונשים או הפחד מפני ה"אחר"
אבי ריבניצקי
כרך ד', חוברת 3,
1990
המאמר בודק את המשמעות הסימבולית הלא-מודעת של ה"אחר", כפי שהיא מתבטאת ביחס לגברים ולנשים בחברה הפטריארכלית שלנו. הניתוח מתבסס על התיאוריה הפסיכואנאליטית הפרוידיאנית, ונעזר, בנוסף לכך, בתיאוריות של לוי-שטראוס ושל אנגלס. המאמר מתחיל בתיאור של "הסימפטום הגברי", המוגדר כצורך לראות באשה יצור נחות, וקושר זאת לפחד של הגבר מפני האשה כמייצגת את המיניות, את החסר שלו עצמו, ואת האיום על אובדן כוחו ושליטתו, דבר שמתקשר לפחד הסירוס. המחבר מציע דרך להבנה על-ידי התייחסות ברמה סימבולית. הוא נעזר במושגים פרוידיאניים של המשולש האדיפאלי ושל הבי-סקסואליות, דרכם מאיר את מקומו הסימבולי של השלישי - האב הסימבולי, ותפקידה של האם בהקשר זה.
הורדת המאמר
"לחלום את החלום הבלתי אפשרי" : מחשבות על מצבו הפסיכולוגי-חברתי של הקיבוץ
חנה בירן
כרך ד', חוברת 3,
1990
מנקודת מבט פסיכואנאליטית-מערכתית, המבנה החיצוני של הקיבוץ הינו תשקיף של מבנהו הפנימי הפסיכולוגי, הסמוי מן העין. לטענתי, בראשית היווסדו נזקק הקיבוץ לשימוש נרחב במנגנוני הגנה של פיצול (split), על מנת לשמור על האידיאולוגיה החדשה: טהורה, ברורה, נוקשה. עם חלוף השנים נעשה מנגנון הגנה זה בלתי יעיל. אנסה להראות כי במקום להגן הוא מעכב ובולם את צמיחת הקיבוץ. לדעתי, הקיבוץ צריך לוותר על מנגנון הפיצול לטובת מנגנונים חדשים יעילים יותר למען קיומו העתידי.
הורדת המאמר
פינוקו של פינוקיו – אמת או מראית-עין (לבעית ההורה הנרקיסיסטי)
אליה אלכסנדר
כרך ד', חוברת 3,
1990
יצירתו של קולודי, "פינוקיו", נכתבה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ומוכרת כאחת היצירות הקלסיות שבכל הזמנים. במאמר נעשה נסיון לנתח את ההיבטים הפסיכואנאליטיים של היצירה על מנת לחשוף רבדים סאטיריים ומחאה חריפה כנגד תפישת עולם הילד על-ידי המבוגר, בן דודו של קולודי. באמצעות תיאוריות, הממוקדות ביחסי אובייקט, ננסה להראות שהסיפור מרמז על השקפת עולם טרגית ואירונית. פינוקיו מייצג, לפי תפיסה זו, מטופלים, המגיעים לפסיכותרפיה מתוך תקווה להיחלץ מגורל הדומה לגורלו. התיאוריה הפסיכואנאליטית מועשרת על-ידי מעשה אמנות זה בהדגמה סכמטית וצבעונית של רעיונותיה הבסיסיים.
הורדת המאמר