לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ד' - חוברת 1,
נובמבר 1989
לחוברת הקודמת
כרך ד', חוברת 1, 1989
אידיאליזציה ודה-אידיאליזציה
ד"ר אנה מ. אנטונובסקי
כרך ד', חוברת 1,
1989
ללא תקציר
הורדת המאמר
בחיפוש אחר האובייקט האבוד – מאידיאליזציה לדה-אידיאליזציה
ד"ר יולנדה גמפל
כרך ד', חוברת 1,
1989
ללא תקציר
הורדת המאמר
אידיאליזציה ודה-אידיאליזציה בהתפתחות יחסי-אובייקט והנרקיסיזם
ד"ר רוני סולן
כרך ד', חוברת 1,
1989
מושגים חשובים אלה, אידיאליזציה ודה-אידיאליזציה, מלווים את מהלך חיינו בצורות ובביטויים שונים ומופיעים באופן בולט בסוגי הטיפולים השונים שאנו, כאנשי מקצוע, מנחים. לאחר המבוא שיכלול כמה מדעותיהם של פסיכואנאליטיקאים נודעים בנושא זה אתייחס לאידיאליזציה ולדה-אידיאליזציה משני היבטים בהתפתחות הנפשית.
1. היבט של התפתחות יחסי-אובייקט, במובן של הבנת הצורך של התינוק ליצור אידיאליזציה. כלומר, אידיאליזציה כמנגנון הסתגלות, ואידיאליזציה כמנגנון הגנה.
2. היבט של התפתחות הנרקיסיזם, במובן של הבנת חשיבות האידיאליזציה בתהליך בנית הנרקיסיזם. כלומר, המושלמות הנרקיסיסטית והעצמי האידיאלי.
אתעכב בהתייחסותי במיוחד על התהליכים בשלב האוראלי, ועל האידיאליזציה האוראלית כפי שהיא משתקפת במהלך טיפולים אצל מבוגרים.
הורדת המאמר
גילוי וכיסוי בלשון הגוף: מבט לעולם הטיפול בתנועה
יונה שחר לוי
כרך ד', חוברת 1,
1989
תנועה, מגע וארגון התפקוד הגופני הם חלק בלתי נפרד של חיים תקינים. האינטגרציה של העצמי ודפוסי הקשר עם הזולת באים לידי ביטוי במיצב הגוף (posture) ובדפוסי התנועה האישיים. הגוף נותן לנו אינדיקציות חזותיות למצב הנפשי. הפרעות נפשיות מאופיינות בדפוסי תנועה מעוותים ונוקשים. הללו מצמצמים את טווח התפקוד היעיל ויוצרים מעגלי משוב שלילי. התערבות טיפולית נכונה עשויה לשחרר את הגוף מכבלי העיוות ולסייע בפתרון הבעיות הנפשיות שיצרו אותו. מאמר זה מציג כמה מהיסודות של טיפול בתנועה. הוא פותח במבוא קצר המציג את הרקע התיאורטי של הטיפול בתנועה, המעוגן מצד אחד בתפקוד הגוף כמערכת, ומצד שני בתיאוריות פסיכודינמיות. אחריו מובאות דוגמאות ספציפיות של איתור הפרעות דרך מיקוד במיצב ובדפוסי התנועה האישיים ומוצגות מספר דרכי התערבות המאפיינות את השיטה שהכותבת מכנה "גילוי עצמי בתנועה". שיטה זו מתאימה במיוחד לטיפול במקרים שבהם האני חזק דיו להיות שותף פעיל בתהליך.
הורדת המאמר
התערבויות פסיכודינמיות כחלק מטיפול התנהגותי-קוגניטיבי
דוד קיטרון
כרך ד', חוברת 1,
1989
הטיפול ההתנהגותי עבר דרך ארוכה מאז פיתוחו כריאקציה לגישות הפסיכיאטריות והפסיכותרפויטיות המסורתיות. כיום הוא התרחב וכולל מיגוון עמדות תיאורטיות וקונצפטואליות, גישות מתודולוגיות שונות ומספר רב של טכניקות טיפוליות. מטרתו של מאמר זה היא להמחיש את המצב החדש שנוצר בגישה ההתנהגותית בעקבות השינויים הנ"ל: אין זו יותר דיסציפלינה זרה ועויינת לפסיכואנאליזה; כיום שילוב מסויים בין הגישות הינו אפשרי, מועיל וניתן לביצוע בדרך משוחררת מקונפליקטים. קיימות מספר וריאציות של צירופים בין הגישה ההתנהגותית לגישה הפסיכודינמית. השילוב המוצע כאן מהווה פיתוח השיטה של קפלן בטיפול מיני (1), טיפול התנהגותי בעיקרו הנעזר בטכניקות פסיכואנאליטיות בכל עת שתוכנית הטיפול ההתנהגותית נחסמת עקב התנגדויות המטופל. נקודת מוצא פרגמטית זו מאפשרת התגברות על הקשיים אשר היוו מקור לפקפוק באפשרות עקרונית לאינטגרציה בין שני סוגי הטיפול. להמחשת הדברים יובאו דוגמאות מטיפולים התנהגותיים-קוגניטיביים בחרדת בחינות ובתגובת קרב.
הורדת המאמר
הערות אחדות על האפיסטמולוגיה של בוחן המציאות
דוד אזיקרי
כרך ד', חוברת 1,
1989
מטרת המאמר היא להבהיר חלק מנקודות המבט האפיסטמולוגיות אשר מנחות את המטפל בתהליך הערכת מחשבת-שווא במסגרת אמונותיו של הנבדק. מוצגות שלוש גישות עיקריות לעניין זה: 1) המטפל כפוזיטיביסט למחצה; 2) המטפל כמתקף הסכמה כללית (קונצנזוס); 3) המטפל כבלשן. לצורך זה, מתואר המצב הטיפולי כמקרה מיוחד במסגרת התפיסה הכללית הגורסת, שעיקר הפעילות הקוגניטיבית של בני אדם מכוונת לבנית תיאוריות אישיות, הקשורות בהבנית העולם (המציאות) על מישוריו השונים. ניתן לראות את המטפל כמכוון להעריך את תקפותן של התיאוריות האישיות השונות, אותן מציג בפניו הנבדק, ופעילות זאת נעשית מנקודות מבט אפיסטמולוגיות שונות.
הורדת המאמר
ההיסטריה ורוח הזמן : בעית הקונברסיה והסטיגמטה
ד"ר ניצה ירום
כרך ד', חוברת 1,
1989
מאמר זה נועד ללוות את הקשר שבין ההיסטריה והקונברסיה במהלך ההסטוריה וכך לעזור לנו להבין את מעמדה של ההיסטריה כיום. נקודת המוצא שלנו היא מושג הקונברסיה ומשמעותו רבת הפנים שבמרכזה האפשרות לפריצת גבולות בין תחומי ואופני קיום שונים - בין הגשמי לנעלה, בין הגוף לנפש. ננסה להראות שהתפתחותה של האינדיבידואליות היא תהליך של סגירת גבולות, ולפיכך - גורם בהיעלמותה של הקונברסיה. כדי להדגים את מהלכו ההסטורי של תהליך זה, נעקוב מקרוב אחרי השינוי שחל מאז המאה ה-13 ועד היום במשמעותו של סימפטום קונברסיבי ספציפי ביותר - הסטיגמטה.
הורדת המאמר
מבוא לעיון בכתבי ז'אק לאקאן ושאלת "מיהו אנאליטיקאי" – חלק ג'
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ד', חוברת 1,
1989
ללא תקציר
הורדת המאמר
ז'אק לאקאן / פתח דבר. מתוך: הפונקציה והשדה של הדיבור ושל השפה בפסיכואנליזה
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ד', חוברת 1,
1989
תרגום לעברית - ברכה אטינגר ליכטנברג
הורדת המאמר
ז'אק לאקאן / הקדמה לאחר הגדול
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ד', חוברת 1,
1989
תרגום מצרפתית לעברית - ברכה אטינגר ליכטנברג
הורדת המאמר
תגובות-הקרב במלחמות ישראל 1948-1973 חלק א: רקע כללי והסטורי, מתודולוגיה וסקירת ספרות התקופה
ד"ר עמיחי לוי , ד"ר אליעזר ויצטום , ד"ר מישל גרנק , ד"ר משה קוטלר
כרך ד', חוברת 1,
1989
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובות-הקרב במלחמות ישראל 1948-1973 חלק ב: מלחמת השחרור, 1948
ד"ר אליעזר ויצטום , ד"ר עמיחי לוי , ד"ר מישל גרנק , ד"ר משה קוטלר
כרך ד', חוברת 1,
1989
ללא תקציר
הורדת המאמר
הזדהות השלכתית בעבודתו של דיוויד סאלי בעקבות תערוכה במוזיאון תל-אביב
גילעד עובדיה
כרך ד', חוברת 1,
1989
מאמר זה דן בקשר בין אופנות ההבעה האמנותית בעבודותיו גדולות המימדים של סאלי לבין חווית הצופה. עבודותיו מעוררות אצל הצופה רגשות חזקים הדומים לרגשות המתעוררים סביב חווית חלקיות האובייקט. נראה כי האמן מפעיל את הצופה לא רק באמצעות תכנים משמעותיים אלא גם באמצעות אופנויות ההבעה שלהם: כגון: החומר, הצבע, טכניקת העבודה ותהליך ההבניה של היצירה. בהסתמך על העקרונות שסאלי טווה מוצע לפרש את תהליכי האינטראקציה בין האמן ועבודותיו לבין הקהל באמצעות מושג ההזדהות ההשלכתית. מושג זה מקנה משמעות ומובן ליצירות המכוונות להראות חסרות משמעות. המשגה זו עשויה לתרום להבנת השימוש במנגנון ההזדהות ההשלכתית בתהליכים יצירתיים באמנות.
הורדת המאמר