לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ד - חוברת 3
אוגוסט 2020
לחוברת הקודמת
כרך ל"ד, חוברת 3, 2020
אמת ושינוי נפשי
תומס ה' אוגדן
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
תרגום ראשון
מאמר זה הוא הפרק הראשון ("במקום הקדמה") בספרו של תומס ה' אוגדן, ״להשיב חיים שלא נחיו״, העומד להתפרסם (בתרגומה של איריס רילוב ובעריכת עמנואל ברמן) בסדרת פסיכואנליזה של הוצאת עם עובד
הורדת המאמר
מבוא: מן הפירוש אל השיח
רות סגל
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
מאמר זה יופיע כמבוא לספרו של תומס ה' אוגדן, ״להשיב חיים שלא נחיו״, העומד להתפרסם (בתרגומה של איריס רילוב ובעריכת עמנואל ברמן) בסדרת פסיכואנליזה של הוצאת עם עובד
הורדת המאמר
כשהאור כָּבֶה : אַחֵרוּת ואַחְדוּת, קריסת המתח בין קטבים
ענת שריג שמואלי
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
במאמר זה אדון בשתי אופנויות קריסה של המתח בין אַחֵרוּת לאַחְדוּת, הן ביחסי העברה בטיפול בעת תסוגה לתלות, והן ביחסי התלות הראשוניים בין התינוקת לאִמה. לשם כך אציע תפיסה של קשר ראשוני, בו תפקיד האֵם להחזיק — בתוך נפשה וביחסיה עם התינוקת — את המתח בין קוטבי האַחֵרוּת והאַחְדוּת, למען התקיימותה הסובייקטיבית של התינוקת. אדגים זאת באמצעות מקרה בו שוחזרה ביחסי ההעברה בטיפול קריסת המתח בין הקטבים, לתוך ׳מרחב השמדה אטום׳, בו לא יכולה להתקיים חווית סובייקטיביות והוויה(being). אציג את האופן בו שיקום קוטב האַחֵרוּת השיב על כנו את המתח בין הקטבים, ואיפשר לשקם בתורו גם את קוטב האַחְדוּת.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה אנושית בעידן דיגיטלי : קווים לדמותה של הקליניקה ההיברידית
ד״ר דפנה ליבר
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
"התכסיס הטוב ביותר שעשה השטן הוא לשכנע את העולם שהוא אינו קיים" כתב בודלר בשיר באמצע המאה ה־ 19. במאמר זה ארצה לבחון כיצד התכסיס המרשים של הטכנולוגיה מצליח בשכנוע בני האדם והקליניקה כי היא חלק אינטגרלי בתוכם. ניתן לזהות שתי עמדות בולטות כלפי הטכנולוגיה ומקומה בחדר הטיפול. הראשונה מאמצת לחיקה את השימוש בטכנולוגיה כאמצעי טיפולי, מול השנייה המתאמצת להרחיקה מזירת הטיפול ומהשיח הטיפולי. שתיהן נוטות להתעלם מאפשרות נוספת, בה משתרע מרחב נוסף בו מתמקמת הטכנולוגיה כאפשרות של נוכחות שיש להיות ערים אליה. במאמר זה אציג את השפעתה של הטכנולוגיה על הקליניקה. מושגי זיכרון, זמן ומרחב בקליניקה כמושגים רגישים להשתנות טכנולוגית, דיגיטלית. כך למשל, המרחב בעידן הדיגיטלי אינו מייצג עוד מקום בלבד, אלא זירה הנחווית כרשת, מטריקס אפיסטמי בו מונחות אפשרויות חדשות. אציג תפיסה לפיה ניתן לראות בטכנולוגיה החודרת לחדר הטיפולים שלישי אנליטי, המשמש אותנו במהלך השעה הטיפולית. ממד דיגיטלי המתפקד כאובייקט מעבר ייחודי המקל על יצירת קשר הדרגתי עם האחר. דרך הצגתו של תיאור מקרה קליני תוצג הרחבה מושגית ותפיסה היברידית הרואה בטכנולוגיה כיציר כלאיים בחדר הטיפול ומאפשרת לבחון את מקומה, תפקידה ואת עמדות המטפל כלפיה.
הורדת המאמר
שפה טפילית
פרופ' דנה אמיר
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
המאמר הנוכחי עוסק בתופעת השפה הטפילית. זוהי שפה הנטפלת למבנים השפתיים של האחר ויוצרת בדרך זו מופע כפול של אומניפוטנטיות ואימפוטנטיות; שפה היוצרת ׳תותב׳ שפתי אשר מצד אחד מאפשר מצג שווא של חשיבה ושל שפה — ומצד שני ממצב את המחשבות כאובייקטים זרים שאינם שייכים לסובייקט הדובר, אלא ׳מודבקים׳ עליו באופן מכאני ומלאכותי. השורשים המוקדמים של השפה הזו, כפי שיודגם מתוך תיאור מקרה אנליטי מפורט, קשורים בחִלחול של עקבות טראומתיים רב־דוריים לתוך השפה, ההופכים את השפה עצמה לזירה של כפייה חזרתית בו־זמנית על מעשה ההצלה ומעשה ההמתה.
הורדת המאמר
עבודה עם הורים בראייה פסיכואנליטית
רוני שפירא
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
מאמר זה מציע רציונל ומסגרת לעבודה עם הורים שפונים עם ילדם לטיפול, מתוך מחשבה שעבודה עם הורים עשויה להיחשב אופנות טיפולית בפני עצמה ואינה עומדת בסתירה או מחליפה טיפול אישי של ההורה. ילדים מחזיקים בנפשם, לעתים, את טראומות ההורים שעברו דיסוציאציה ומשחזרים טראומות אלו ביחסיהם עם הוריהם ואחיהם. לכן, כאשר ילדם בטיפול, ההורים מסוגלים לגעת בקונפליקטים ובטראומות מעברם־שלהם ולעבדם באופן שלא מתאפשר בטיפול האישי שלהם. ילדים גם ממלאים לעתים תפקידים לא מותאמים עבור הוריהם וכדי לשחררם מתפקידים אלה, המטפל נדרש למלא תפקידים אלה באופן זמני עבור ההורים. במאמר אעסוק גם בתהליכי העברה והעברה־נגדית במשולש הורה־ילד־מטפל ובשאלת ה־ setting בעבודה זו.
הורדת המאמר
"בין לבין" — הקבוצה כמרחב מעברי לבחינה של עמדה אמביוולנטית ביחס לטיפול בהפרעות אכילה
ד"ר שרון נחמני , עינת עשהאל
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
במאמר זה נתאר ונדגים את עבודתנו בהנחיה משותפת של קבוצה ראשונית לטיפול, על־פי מודל שפותח במרפאה להפרעות אכילה, בבי"ח רמב"ם. ההנחה העומדת בבסיס המודל היא שחוויה ממושכת של אמביוולנטיות לשינוי היא זו שמאפשרת למטופלים בחירה אותנטית להתגייס לטיפול. ניהול הקבוצה במרחב גמיש של מה שאנו מכנות "בין לבין", מאפשר עמדת חשיבה והתלבטות לגבי טיפול, ומספק מעין חוויה 'מעברית' במרחב בטוח להתבוננות. מרחב כזה, אצל מטופלים הסובלים מהפרעת אכילה ממושכת וקומורבידיות פסיכיאטרית, תורם לבחירה לערוך שינויים משמעותיים ומפתיעים בחייהם ולהתארגן לשלבי הטיפול הבאים.
הורדת המאמר
ביקורת עצמית, פסיכופתולוגיה, ופסיכותרפיה
פרופ׳ גולן שחר
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
אנו מתכבדים להביא את רשימתו של פרופ' שחר למדור המחקר של "שיחות״ — כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה — בה יסקור את התחום של ביקורת עצמית רעילה, הקשר שלה לפסיכופתולוגיה, ממצאים מחקריים על האופן בו היא מושפעת ומשפיעה על תהליכים שונים המעורבים בפסיכותרפיה ואודות המודל הטיפולי שהוא מפתח להתמודדות טיפולית יעילה עמה.
הורדת המאמר
ערכים ומקומם בפסיכותרפיה - חלק א'
ד"ר יעקֹב מרגולין , פרופ' אליעזר ויצטום
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
ברשימה זו בכוונתנו לדון במקומם של ערכים בתהליך הפסיכותרפיה. תחילה ננסה להגדיר מה הם ערכים בכל הקשור לתחום הפסיכותרפיה, תוך התייחסות לעולם התכנים של שני המשתתפים בתהליך הטיפולי. בהמשך נדון בכמה שאלות יסוד הקשורות להתייחסות המטפל אל מקומו בתהליך הטיפול ולשינויים שחלו בהתפתחות הגישות הטיפוליות השונות בהקשר לעולם הערכים של המטפל ובהשפעותיו האפשריות על הטיפול ועל המטופל. שאלות יסוד אלו ילובנו ברמות שונות ויודגמו בעזרת תיאורי מקרים קליניים קצרים. כן יובא דיון קצר בכל הקשור לטיפולי המרה.
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - אריה שלוסברג
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
פרופ' אריה שלוסברג היה פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, ואיש חזון לצד היותו איש המעשה.
הוא נולד במצרים להורים שהגיעו אליה מארץ ישראל ונפגשו בה בנסיבות מיוחדות. בגיל 21 החל ללמוד רפואה וסיים את לימודיו לא לפני שעבר הכשרה צבאית בארץ ישראל מטעם ההגנה, וכשחזר למצרים נעצר בה בשל פעילותו הציונית. רק לאחר שחרורו מהמעצר וגירושו ממצרים, סיים את לימודי הרפואה בז'נבה ועלה לישראל בגיל 26. הוא התמחה בפסיכיאטריה ובמהלך מלחמת יום כיפור טיפל בחיילים שפיתחו תגובה פוסט טראומתית. משנת 1976 ניהל את המרכז לבריאות הנפש "באר יעקב" עד לפרישתו לגימלאות. בנוסף לניהול, עסק רבות בקידום שינויים חשובים במבנה שירותי בריאות הנפש, וכן בפיתוח מסגרות שיקומיות ובמתן טיפול נפשי.
אריה שלוסברג נפטר בגיל 91, והותיר אחריו אשה, שני ילדים ושישה נכדים.
הורדת המאמר
נקודת השבירה של המטאפורה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
מדור 'זווית חדה'
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - VERED LEV KENAAN - The Ancient Unconscious: Psychoanalysis and the Ancient Text
ד"ר ענת צור מהלאל
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - HOWARD LEVINE , DAVID POWER - Engaging Primitive Anxieties of the Emerging Self: The Legacy of Frances Tustin
ד"ר דורית קבילי
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - תסביך אדיפוס היום: השלכות קליניות - רונלד בריטון, מייקל פלדמן, עדנה או'שונסי
הדר קמפינסקי שוייצר
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
תרגום מאנגלית: אמיר עצמון
עריכה מדעית: ענת פלגי־הקר ואיתמר לוי
תל־אביב: תולעת ספרים, 2020 , 112 עמ׳.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - אליעזר ויצטום - ההיסטוריה של הטראומה הנפשית
פרופ' רבקה יהב
כרך ל"ד, חוברת 3
2020
אור עקיבא: איתי בחור הוצאה לאור, 2020 , 381 עמ'.
הורדת המאמר