לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ה - חוברת 1
נובמבר 2020
לחוברת הקודמת
כרך ל"ה, חוברת 1, 2020
הציורים על העטיפה
דוד גרשטיין, 2020
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
מִלשון אדם ללשון אֵל ובחזרה ללשון אדם : תנועה נפשית כמכוננת משמעות
אבנר ברגשטיין
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
משמעות נפשית נוצרת מתוך התנועה הבלתי פוסקת בין הוויה לידיעה. מושג ה'רָצוֹא ושוב' בחסידות, מבטא את התנועה בין ה'רצוא', שהוא הריצה אל האלוהי, לבין ה'שוב', שהוא השיבה אל עולם העשייה. מהות החשיבה של ביון גם היא בתנועה רצוא ושוב שבין טרנספורמציות ב־ O לבין טרנספורמציות ב־ K, ובניסיון לזהות את הגורמים לקריסת תנועה זו. טרנספורמציה נפשית מתהווה מתוך תהליך בו אנו חווים חוויה שממילא בלתי נתפסת בשפה, ולרגע נותנים לה פשר ומשמעות, ואז שוב משחררים את ההבנה וממשיכים בחיפוש, ושוב לוכדים דבר־מה, ושוב משחררים; וכך מתוך תהליך של חיפוש וּוִיתור, משהו נפתח ומתגמש בנפשו של האדם. בחשיבה זו עצם החיפוש אחר משמעות הוא במהות העבודה האנליטית ולא משמעות זו או אחרת.
הורדת המאמר
'היעדר־עצמי אמיתי' ו'היעדר־עצמי כוזב' : מבט אינטגרטיבי על המתח התיאורטי בין הנכחת צורכי עצמי ובין אלטרואיזם
לירן רוגב
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
במשך שנים רבות מתקיים מתח תיאורטי וקליני בין הבנתה והמשגתה של הפניַת אנרגיה נפשית כלפי העצמי וצרכיו לבין האופן בו מומשגת הפניַת אנרגיה נפשית זו אל הזולת, בייחוד כאשר זו נעשית מעמדה של ויתור או הקרבה. ניתן לזהות ביטויים מעניינים של מתח זה במיוחד בפסיכולוגיַת העצמי. בעוד אשר רווחת הַסְכמה כי האנרגיה הנרקיסיסטית והפנָיָתה לעצמי משרתת צרכים התפתחותיים חשובים, אין הסכמה דומה סביב תפקידם ההתפתחותי של מצבי ׳הֵיעדר־עצמי׳, המאופיינים בהפחתת ההשקעה בעצמי וחיבור או השקעה בצורכי הזולת. יש המצביעים על הסכנות ההתפתחותיות הקשורות במצב זה של ׳היעדר־עצמי׳, בעוד אחרים טוענים כי מצבים אלה טומנים בחובם פוטנציאל חשוב להתפתחות נפשית. במאמר זה אציע המשגה אינטגרטיבית המבוססת על הבחנה בין איכויות שונות של ׳היעדר־עצמי׳.
הורדת המאמר
דחף המוות חי ובועט
ד״ר מירב רוט
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
דחף המוות הוא אחד המושגים המעניינים והשנויים ביותר במחלוקת משחר הפסיכואנליזה עד היום. מושג זה תואר על־ידי פרויד ב־ 1920, במאמרו "מעבר לעקרון העונג", כתובנה חדשה שנוצרה בעקבות מלחמת העולם הראשונה, בדבר דואליות דחפית, כאשר לצד דחף החיים המוּלד מתקיים גם דחף מוות מוּלד, המתבטא בנטייתו של האדם לסגת מן החי אל מצב אי־החיים שהטרים את לידתו. מלאני קליין הרחיבה המשגה זו לתפיסה כוללת עם השלכות תיאורטיות וקליניות נרחבות. בתפיסתה ולהבנת ממשיכיה, המאבק בין דחף החיים לדחף המוות מתקיים מיום הולדת התינוק ועד סוף חייו, ומטרת הטיפול, שמאמר זה מבקש להבהיר, היא להגיע ל"אהבה הקבורה מתחת לשנאה" ולכוחות החיים המוכרעים תחת דחף המוות. השגת דומיננטיות של דחף החיים מאפשרת לו למתן ולווסת את דחף המוות, ואפילו להתעשר מאיפיוניו. אבהיר את מושג דחף המוות וחשיבותו, אדגים את ביטוייו בהעברה ובהזדהות־ההשלכתית, ואת אופני פירושו, עיבודו והתמרתו. כל זאת אביא דרך תיאור של פגישה קלינית שהחלה ב׳תאונה׳ עם דחף המוות.
הורדת המאמר
ליקוי באינטגרציה בין תהליכים ראשוניים למשניים כמאפיין מרכזי של החשיבה האוטיסטית
ד״ר שגית בלומרוזן־סלע
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
במאמר אציג את מאפייני החשיבה של אוטיסטים בתפקוד גבוה בעזרת ההמשגה הפסיכואנליטית של תהליכי חשיבה ראשוניים ומשניים, שנוסחה על־ידי פרויד וממשיכיו. אתאר כיצד החשיבה האוטיסטית מתאפיינת בדומיננטיות של תהליכים ראשוניים, כמו המחשה, עיבוי, התקה, ייצוג על־ידי ניגודים, רפיפות האסוציאציות ורב־משמעות, ובמאפיינים נוספים של תהליכים ראשוניים, כמו אסוציאטיביות, התעלמות מהקשרים וממשמעויות 'אובייקטיביות', יצירתיות, אינטואיציה ועוד. אתאר כיצד לצד ביטויים בולטים אלה של תהליכים ראשוניים עשויים להופיע אצל אוטיסטים בתפקוד גבוה גם ביטויים של תהליכים משניים, המתגלים ביכולות שפה, חשיבה לוגית ומציאותית, התייחסות להקשרים ולסיבתיות ועוד — אך עם אינטגרציה לקויה בין תהליכים ראשוניים למשניים ונטייה לחילופים ביניהם. האינטגרציה בין התהליכים עשויה להשתפר במהלך החיים, בין השאר באמצעות טיפול פסיכולוגי.
הורדת המאמר
טיפול קבוצתי בהורות : מודל רב־מימדי לילדים עם הפרעת התנגדות מתריסה
נורית סער , מרב שלם , מעיין עוזרי , פרופ׳ דורון גוטהלף
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
בשנים האחרונות קיימת עליה באחוז ההורים לילדים הסובלים מהפרעת התנגדות מתריסה (ODD) הפונים לשירותי בריאות הנפש. לאור המחקרים לגבי התפתחות הפרעה זו והיעילות שנמצאה בהדרכות הורים לטיפול בה, פיתחנו מודל טיפול קבוצתי בהורות המבוסס על גישותיהם של פרופ' אסתר כהן, ד״ר איתן לבוב ופרופ' חיים עומר. למודל 4 מימדים: יצירת מקום בטוח, הדרכה פסיכו חינוכית, עיבוד קונפליקטים דינמיים ופיתוח יכולות מנטליזציה ורפלקציה ועבודה על ויסות רגשי. 39 הורים לילדים הסובלים מהפרעת התנגדות מתריסה הופנו למסגרת טיפול קבוצתי במרפאה. מדידות אמפיריות העידו שהטיפול הקבוצתי שיפר את המסוגלות ושביעות הרצון ההורית והוריד את הסימפטומים המתריסים. לאור השיפור אנו מאמינים כי המודל שפיתחנו יכול להוות כלי אפקטיבי וזמין לעבודה עם הורים לילדים עם הפרעת התנגדות מתריסה.
הורדת המאמר
חוויה עלומה : השפה כמזמינה לרגרסיה הדדית, בעקבות טראומה מושתקת
ד״ר אילנה לאור
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
במאמר זה אציג שעה טיפולית (עם מטופלת שלי) ובאמצעותה אחקור תופעה שאני פוגשת בקליניקה עם מטופלים שחוו אירועים טראומתיים מושתקים בעברם. השפה האידיוסינקרטית והמשובשת שבה הם משתמשים לעתים היא רמז והזמנה לחקירת הטראומה. אני מציעה שרגרסיה הדדית למצבי עצמי מוקדמים, הן של המטופל והן של המטפל, מסייעת במפגש עם הטראומה, מאפשרת למטופל ולמטפל לפגוש ולעבד את הצלקות הטראומתיות במקום מוגן ובטוח יחסית.
הורדת המאמר
משני צידי ה־ ZOOM או משני צידי ה׳תהום׳
אירית ערב
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
מדור מבט אישי.
הורדת המאמר
ערכים ומקומם בפסיכותרפיה - חלק ב
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
מדור אתיקה ומשפט
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - ג'רלד קפלן
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
פרופ' ג'רלד קפלן היה בעל מוניטין עולמי בכמה תחומים: בתחום של בריאות נפש מניעתית; בפסיכיאטריה של מבוגרים, ילדים ובפסיכיאטריה של המשפחה; וכן בתחום של בריאות נפש קהילתית. תרומותיו למניעה, להתערבות במשבר, לייעוץ בתחום בריאות הנפש ולתמיכה חברתית היו ייחודיות, תקדימיות ויוצאות דופן. על אף הכשרתו המעמיקה בטיפול פסיכואנליטי ארוך־טווח של מטופלים פרטניים, הוא ראה את ייעודו המקצועי בקידום גישה קהילתית בתחום בריאות הנפש כשנושא המניעה עומד במרכזה. הוא פיתח וקידם נושאים כהתערבות במשבר, ייעוץ נפשי, והתערבויות של תמיכה חברתית, שיטות טיפול שהזינו את התנועה לבריאות נפש קהילתית אשר צמחה בשנות הששים של המאה הקודמת ונותרו כשיטות טיפול סטנדרטיות עד היום. קפלן נולד באנגליה ובשל מחויבותו לציונות עלה לישראל ב־ 1948 וסייע למדינה הצעירה בהקמת שירותים בתחום בריאות הנפש. ב־ 1952 עבר לאוניברסיטת הרווארד היוקרתית, וב־ 1977 חזר לישראל והשתקע בירושלים, בה עבד עד לשנותיו האחרונות. לקפלן ולאשתו היתה בת אחת, והם זכו לראות חמישה נכדים ונין אחד.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - 'להשיב חיים שלא נחיו: התנסויות בפסיכואנליזה' - תומס ה' אוגדן
סיגל השילוני אריאלי
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
תל־אביב: הוצאת עם עובד/סדרת פסיכואנליזה, 2020 , 224 עמ'.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - 'וידויי מסך' - דנה אמיר
ד״ר מירב רוט
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
תל־אביב: רסלינג/נרקיסוס, 2020 , 156 עמ׳.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - Supervision in psychanalysis: The Sao Paulo Seminars - ANTONINO FERRO
רן לוי
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
London & New York: Routledge Books, 2013, pp 154.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - 'נפש: אנתולוגיה' - דורית וייסמן (עורכת)
צבי גיל
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
ירושלים: הוצאת כרמל, 2019 , 325 עמ'.
הורדת המאמר
מכתב תגובה למערכת על מאמרו של פרופ׳ מנדלוביץ בתוך חוברת ״שיחות בזמן קורונה״
ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ה, חוברת 1
2020
תגובות ומכתבים למערכת.
תגובה לרשימתו של שלמה מנדלוביץ ב"שיחות בימי קורונה"
הורדת המאמר