לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"א - חוברת 3
יולי 2017
לחוברת הקודמת
כרך ל"א, חוברת 3, 2017
טונָליוּת ואַ־טונָליוּת בתוך המרחב הנפשי
ד״ר דנה אמיר
כרך ל"א, חוברת 3
2017
המאמר יעסוק ביחס בין אזורים טונָליים לאזורים אַ־טונָליים במרחב הנפשי כאחראי על היחס בין תנועה ובין קיבעון. תוך שימוש השוואתי במונחים המוסיקליים יתואר המתח המתמיד בין החשיבה ׳בתוך המסגרת׳ לבין החשיבה מחוצה לה, ובין הקוטב ההרמוני לבין הקוטב האידיוסינקרטי של המחשבה, הן בתוך המטא־חשיבה הפסיכואנליטית, הן בספרות והן בתוך חדר הטיפול.
הורדת המאמר
לשם שינוי — האובייקט הטוב
דורה פלדפוגל
כרך ל"א, חוברת 3
2017
השינוי ההדרגתי שחל בטכניקה הטיפולית בזרם הקלייניאני והפוסט־קלייניאני מאז ראשית דרכו היווה, למעשה, שינוי פרדיגמתי בתפיסת הגורם המביא לשינוי בטיפול: ממרכזיות האינטרפרטציה המפרשת את הפנטזיה הלא־מודעת (בעיקר כשהיא מתבטאת בהעברה השלילית), להתמקדות בתהליכי הפנמה של עבודת ה-mind של המטפל, כלומר, של הפעילות המורכבת המתרחשת בו וכוללת את ה-reverie,
העיכול המנטלי וכד', כאשר הפירוש הוא רק ביטוי חלקי של אותה פעילות. אביא דוגמה מהדרכה כיצד מופיעים בקליניקה אותם שינוים בטכניקה המאפשרים את השינוי הפנימי. לטענתי, הטכניקה העכשווית נאמנה יותר לתיאוריה הקלייניאנית אודות התפתחות הנפש האנושית, ומשקפת טוב יותר את המקום המרכזי שהתיאוריה הקלייניאנית ייחסה מאז ומתמיד לאובייקט הטוב והפנמתו כגורם של התפתחות ושינוי, הן בחיים והן בטיפול.
הורדת המאמר
"להטיל עוגן בתוך אדם" : טיפול מאחד בין CBT לפסיכולוגית העצמי
מיכל ניובורן
כרך ל"א, חוברת 3
2017
במאמר זה אציג 'טיפול מאחד' המשלב בין ערכיה של פסיכולוגית העצמי, לבין עקרונות הריפוי של CBT. אתבונן באופן בו המפגש הטיפולי מתרחב, מועשר ומעמיק כאשר קיים מיזוג בין עמדה טיפולית השואפת לחדש את הזרימה האמפתית המכווננת להחיאת צורכי העצמי העמוקים של הפונה לבין עמדה טיפולית אקטיבית העושה שימוש בכלי ריפוי מבוססי מחקר אשר מציעים מזור ממוקד למיגוון תסמינים המתבטאים במציאות החיצונית. אדגים בעזרת מקרה טיפולי ובעזרת קטע ספרותי כיצד כינונה של מטריצה אמפתית מעודדת התהוותם של פוטנציאלים לא ממומשים בנפש האדם, תוך כדי שהיא משמשת כמגדלור המכוון את המטפל בעבודת CBT 'מותאמת אישית' לסובייקטיביות החד־פעמית של המטופל.
הורדת המאמר
בזכות הרמאות — התבוננות ברמאות במשחקים בעלי חוקים מובנים אצל ילדים וחשיבותה בטיפול
נורית סער , מור בר , פרופ' דורון גוטהלף
כרך ל"א, חוברת 3
2017
תופעת הרמאות אצל ילדים במשחקים בעלי חוקים מובנים בטיפול היא שכיחה ביותר, אולם לא רבות נכתב עליה בהקשר הטיפולי. במאמר זה נסכם את הספרות העיקרית בנושא, ונציע הבנה דינמית של התופעה בליווי דוגמאות מהשדה. במקביל, ננסה להראות כיצד תפיסה זו של התופעה מאפשרת שימוש ברמאות ככלי טיפולי בעבודה עם ילדים, ולא כמחסום להתנהלות השוטפת של הטיפול. רמאות באה לידי ביטוי במשחקים האופייניים לגיל החביון שדורשים התמודדות עם כמה משימות התפתחותיות רגשיות. לרמאות יש פוטנציאל לעורר במטפלים בילדים תהליכי העברה־נגדית בעלי עוצמה ומורכבות. לכן, במאמר זה נשים דגש על חשיבות הרמאות בטיפול ועל היכולת להשתמש בה ליצירת המרחב הטיפולי ולהעמקתו.
הורדת המאמר
פרדוקס: פסיכותרפיה דינמית בטיפול כפוי בחולות אנורקסיה יצירת הברית והתהליך הטיפולי
ענבר שרב איפרגן
כרך ל"א, חוברת 3
2017
יצירת ברית בטיפול דינמי כפוי בחולות אנורקסיה בוגרות המסרבות לטיפול מהווה פרדוקס. במאמר אציע שעמדה טיפולית קרובת חוויה, כפי שמציעה פסיכולוגית העצמי, יכולה להתמודד עם פרדוקס זה במידה רבה. מתן כבוד למשמעות האישית
של הסימפטומים ולגיטימציה להתנגדות הרגשית לכפייה יסייעו להפריד את הטיפול מהאילוץ ולהתמודד עם ההתנגדות הפנימית לשינוי. סכנת חיים מעוררת דילמה אתית בין הזכות לאוטונומיה לחובה להציל חיים. הכפייה מצילה את הגוף, אך האם ניתן לכפות על הנפש להיות מטופלת? אציע הבנה פסיכודינמית של תהליכי העברה והעברה־נגדית בטיפול המתקיים באשפוז כפוי ואדגים באמצעות וינייטות טיפוליות. אדון באפשרות לראות את עצם תהליך הכפייה כ'החזקה', של הגוף והנפש במונחיו של ויניקוט, וגם כאקט של 'השבה' לפי אלווארז.
הורדת המאמר
התמסרות והיעתרות, כניעה והשתלטות במערכת יחסים זוגית
ניצה עציון , ד"ר זיוה לויטה , אלינור גוריון בשן
כרך ל"א, חוברת 3
2017
במאמר זה נתבונן בדינמיקה הזוגית דרך המשגותיו של גנט (Gehnt): משמעות מערערת ארגון, התמסרות, כניעה, השתלטות ודרך מושג שאנו מציעות, היעתרות. יחסים בין בני זוג נעים על הרצף שבין עזרה הדדית לפגיעה. יחסים זוגיים בהם יש
חיוניות, התחשבות ונתינה הדדית, משתנים לא פעם ועוברים להיות פוגעים ומצמיתים. ניתן להבין מעברים אלה ביחסים כביטויים של התנועות הלא־מודעות בזוגיות בין התמסרות והיעתרות לכניעה והשתלטות. לעתים קופאת התנועה ואז בני הזוג מרגישים שנלכדו בתוך קשר מכאיב ואכזרי. אנו סבורות, כי יחסים קשים אלה מהווים לא פעם הגנה זוגית של כניעה והשתלטות המתפתחת בשל משמעות מערערת ארגון. במאמר נדגים כיצד טיפול זוגי יכול לסייע להגמשת ההגנה הזוגית והתחדשות התנועות בין התמסרות והיעתרות, כניעה והשתלטות וחוזר חלילה.
הורדת המאמר
המטפל הזוגי הטוב דיו : שילוב משנתו של ויניקוט בגישת האימאגו
דורית נוי־שרב
כרך ל"א, חוברת 3
2017
במאמר אתבונן באיפיונים של עבודת המטפל הזוגי 'הטוב דיו', בהתייחסות למושג של ויניקוט על 'האם הטובה דיה'. מושגים כגון החזקה ו-setting טיפולי, שיקוף, וחוויה מתקנת, ידונו תוך הבאת וינייטות מטיפול זוגי בגישת האימאגו. אראה איך המטפל מסייע לביטוי העצמי האמיתי של כל בן זוג, תוך גילוי חלקים של עצמי מזויף לפי ויניקוט, וגם עצמי מוסתר, מוכחש או אבוד, לפי הנדריקס. נראה איך מושג 'ההגנה המאנית' מאיר בצורה חדשה את 'פתחי המילוט' של בני הזוג, המשמשים לבריחה מאינטימיות, אך גם לבריחה מרגשות קשים ומתחושת הרס האובייקט; ואיך תהליך הדימוי מחדש מאפשר פיתוח היכולת לאיכפתיות. לבסוף אדון ברגשות מורכבים של זעם, שנאה ואהבה אצל המטופלים ואיך הם פוגשים את צורכי המטפל — להציל, להוכיח עליונות, או לוותר ולהתנתק. אבדוק אם המטפל הטוב דיו רשאי ליהנות מעבודתו עם הזוגות, ואף להגיע לביטוי של חלקי עצמי מוכחשים או אבודים שלו עצמו.
הורדת המאמר
שבר בתחתית השוקת : כשל בדרכו של המטפל והשפעתו על תהליך הרגרסיה בטיפול
ענת שגב
כרך ל"א, חוברת 3
2017
מאמר זה מבטא מאמץ להמשגת טיפול מורכב במטופל רגרסיבי עם פגיעות נפשיות בשלבים מוקדמים בהתפתחותו. במוקדו עומדת השאלה: מה עולה בגורלו של טיפול ובגורלם של היחסים הטיפוליים כאשר תהליך הרגרסיה (לפי ויניקוט) משתבש
באופן טראומתי בשל כשלים שאינם בדרכו של המטופל, אלא של המטפל? כאשר מציאות חיצונית מפלחת את לב הטיפול בשלב התפתחותי קריטי, הן הטיפול והן המטופל נמצאים בסכנת הכחדה ויחסי העברה הופכים להיות 'דבר' חסר משמעות.
בנקודה זו רעיונותיו של ביון על מושג 'ההכלה' תורמים להבנת הדינמיקה הנפשית והשינוי שחל באופי היחסים הטיפוליים. אדגים כי התנועה בין מושגיו של ויניקוט על המטפל כפונקצית אם־סביבה מחזיקה לבין מושגיו של ביון על היות המטפל מיכל לתכנים לא מעובדים בנפשו של המטופל איפשרה צמיחה של משמעות וחיות בטיפול שהגיע אל 'שוקת שבורה'. המאמר מחולק לשני חלקים המשקפים את הטיפול עד אירוע הכשל הטראומתי ולאחריו. המושגים התיאורטיים משולבים בהבנת שני חלקים אלה.
הורדת המאמר
הפסיכולוגיה בישראל: ימי משבר ואתגר
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ל"א, חוברת 3
2017
ללא תקציר
הורדת המאמר