לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל - חוברת 3
יולי 2016
לחוברת הקודמת
כרך ל', חוברת 3, 2016
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
BESbswy
הנארטיב החסום והטיפול המדומה: היבט ייחודי של מנגנון ההזדהות עם התוקפן
ד"ר דנה אמיר
כרך ל, חוברת 3
2016
במאמר* אתמקד בהיבט ייחודי של מנגנון ההזדהות עם התוקפן, הוא הנארטיב החסום. מדובר במצב שבו הנפגע או הנפגעת יוצרים נארטיב עֵדוּת הרמטי ההופך לאובייקט ממכר ומשעבד בפני עצמו וחוסם תהליכים טבעיים של חשיבה והחלמה. אעסוק באופנים שבהם הנארטיב החסום משחזר את יחסי התוקפן־קורבן, הן בין האדם לבין עצמו והן בתוך היחסים הטיפוליים, וכן בסכנה של יצירת 'טיפול מדומה' המבוסס על שיתוף פעולה ממאיר של המטפל והמטופל/ת עם האובייקט הטראומתי המופנם.
הורדת המאמר
אמפתיה: מבט מהפסיכואנליזה ומהפילוסופיה ההרמנויטית - איך אנחנו מבינים אנשים אחרים, וכיצד ניתן להרחיב הבנה זו
חוה ברוך
כרך ל, חוברת 3
2016
אמפתיה היא מושג ידוע, כמעט מובן מאליו, במרחב הפסיכואנליטי. עם זאת, קיימת עמימות ביחס להגדרתה ומעטים התייחסו בכתיבתם לאופנים בהם נוצרת בנו ההבנה האמפתית של האחר. במאמר זה, אבקש לגשר על פערים אלה דרך סקירה וניתוח של ספרות פסיכואנליטית ופילוסופית, בניסיון לשרטט את מהות האמפתיה כנוכחות וכפעולה בתוך המרחב הטיפולי. אתמקד באמפתיה, כפי שהוגדרה על־ידי קוהוט, המבוססת להערכתי על הרמנויטיקה של אֵמוּן, תוך ניסיון להראות את האופנים בהם גישה פילוסופית זו מאפשרת מגע חי וקרוב־חוויה לעולמו של המטופל. אציג את רעיונותיהם של נודינגס וגדמר, המדגישים בכתיבתם את הצורך להאמין לַאֲחֵר ולקבלו, ואת הנכונות לעבור טרנספורמציה, כמרכיבים חיוניים לפעולה הטיפולית האמפתית. באמצעות וינייטה קלינית, אדגים קשיים בדרך להגעה להבנה אמפתית ואת חשיבות האמפתיה במרחב הטיפולי.
הורדת המאמר
על גלגולי האימה וההתנגדות של המטפל
מיכל טלבי־אברבנאל
כרך ל, חוברת 3
2016
במאמר זה אעסוק בקשיי המטפל ובהתנגדותו הבלתי־מודעת לקחת פנימה את ההעברה ולהיות במגע עם ההדהוד בתוכו של חוויות בלתי נסבלות של המטופל ועם האימה שהן עלולות לעורר. אעסוק באופנים בהם התנגדויות המטפל באות לידי ביטוי בעבודה הטיפולית היום־יומית, הן כמחסום והפרעה והן כחומר משמעותי התורם להבנת יחסי האובייקט של המטופל המשתחזרים בחדר, להתרת תקיעויות ולהעמקת התהליך הטיפולי. בעזרת שתי דוגמאות קליניות אדגים את התנועה העדינה שבין היווצרות התנגדויות כאלו לבין התמוססותן — תנועה המאפשרת הרחבת יכולת המטפל למגע רגשי ולהשתתפות מלאה יותר בתהליך הטיפולי.
הורדת המאמר
מקום לדיאלוג
פרופ' שמעון מרום
כרך ל, חוברת 3
2016
קשה שלא לחוש אי־נחת מאופייה האָ־סִימֶטְרִי של מערכת היחסים הנוכחית בין פסיכולוגית המעמקים לבין חקר המוח, הקלות בה 'מוסברים' מושגים נפשיים מופשטים במונחים ביולוגיים קונקרטיים והעמדה המתגוננת (לעתים נמנעת, לעתים נכנעת ולעתים תוקפנית) של הפסיכולוגיה האקדמית. מהשיח נעדר קולה של פיסיולוגיה עֵרָה למגבלותיה ולאי־האפשרות הנובעת מהאוטונומיה האינטלקטואלית של התיאוריה הפסיכולוגית. בהקשר זה נערכו ותורגמו לעברית מובאות מפרק הפתיחה של הספר ״מדע, פסיכואנליזה, ומוח: מקום לדיאלוג״ בו שָבָה ומאמצת הנוירופיסיולוגיה עמדה מסורתית וצנועה כלפי שאלת הנפש, מבקשת כיוון, מתבוננת ותוהה מה יכולה היא ללמוד מהפסיכואנליזה.
הורדת המאמר
המיכל הטקסטואלי
שירלי שרמן
כרך ל, חוברת 3
2016
הטיפול הביבליותרפי הוא תחום חדש יחסית וגם ההמשגה בתחום בתהליכי התהוות. במאמר זה אציג טיפול ביבליותרפי קבוצתי בגישה פסיכודינמית בניצולי שואה במסגרת "עמך". אתאר את התהליך הקבוצתי באמצעות מה שאכנה 'המיכל הטקסטואלי' — מונח ביבליותרפויטי חדש, המורכב משילוב בין רעיונותיו של ביון בנוגע למיכל, מוכל ופונקצית אלפא לבין רעיונותיה של גמפל הנוגעים לחומרים רדיואקטיביים והעברה רדיואקטיבית ובין 'הקול השלישי' שטבעה צורן, השאוב מעולם המושגים של הביבליותרפיה. אדגים היווצרות 'מיכל טקסטואלי' ונחיצותו דרך תהליכי העברה והעברה־נגדית בעבודה הייחודית של קבוצת הביבליותרפיה ב"עמך". בקבוצה זו המורכבת מניצולי שואה המתמודדים עם טראומתיזציה מתמשכת, עם זיקנה, ועם אובדנים כמו גם עם תהליך פרידה קבוצתי, ניתן לבחון את האופן בו הועצמו תהליכים אלה נוכח תהליך הפרידה.
הורדת המאמר
מודל טיפולי לעבודה עם זוגות בתרפיה מוכוונת־התמקדות
ליאורה בר־נתן
כרך ל, חוברת 3
2016
במאמר אציג מודל לטיפול זוגי המבוסס על גישת "תרפיה מוכוונת התמקדות" (Focusing-Oriented Therapy) שאותה הגה הפסיכולוג והפילוסוף יוג'ין ג'נדלין. המודל מיישם את הפילוסופיה המקבלת, הנוכחת והמאפשרת של ההתמקדות בעבודה הטיפולית עם זוגות. מטרתו להביא לתפקוד מווסת ומאוזן יותר של אותן מערכות זוגיות קונפליקטואליות בהן נוטים בני הזוג להיות תוקפניים וביקורתיים זה כלפי זה, להסתגר ולהתכנס, ולעתים אף לקפוא רגשית ותפקודית. התהליך לפי מודל זה יוצר אצל בני הזוג עוגן בטוח, המתאפיין בהקשבה הדדית מדויקת וסקרנית לחוויות, לתחושות ולצרכים של בן/בת זוגם. במאמר אסקור ארבע הנחות יסוד ושבעה שלבים, עליהם מבוסס המודל. באמצעות הצגת מקרה אתאר את תהליך העבודה ואפרט את תפקיד המטפל ואת הקשיים ביישום המודל.
הורדת המאמר
התהוות העצמי המטפל — אינטימיות, בדידות ואינטגרציה
ד"ר רבקה דוידוביץ אפשטין
כרך ל, חוברת 3
2016
במאמר זה אני מציעה להתבונן בהכשרה בפסיכותרפיה ב'ראי התקופה' ולאור הדיון המתעורר במהות הפסיכותרפיה ובמטרותיה בעקבות שינויים תרבותיים, חברתיים וטכנולוגיים. במאמר אדון בשאלות הבאות: האם בעידן הנוכחי נדרש בהכשרה לעיסוק בפסיכותרפיה אותו תהליך מורכב של התבוננות בתהליכים מודעים ולא־מודעים במטפל, במטופל ובקשר הטיפולי? האם תהליך הכשרה מסוג זה חיוני להכשרת מטפל באוריינטציה דינמית בלבד או שהוא נחוץ כבסיס, במידה זו או אחרת, ומעבר לכל אסכולה או טכניקה טיפולית בה בוחר המטפל להתמקצע? האם הכשרת מטפל היא בעיקרה תהליך של רכישת ידע או מיומנויות או שמדובר בתהליך ההתהוות של זהותו המקצועית? במאמר אתייחס לשאלות אלו משלוש נקודות מבט — ניסיון בפרקטיקה, ההתפתחויות במטא־תיאוריה ובתיאוריה הפסיכואנליטית, והמחקר בתחום. אציג המחשה לתהליך ההתהוות של זהות המטפל ואציע מודל לקידום התפתחות המטפל מעבר לכל טכניקה טיפולית בה יבחר להתמקצע — מודל להתהוות זהות המטפל כתהליך של הרחבת העצמי, או כפי שניתן גם לתארו, כמסע של אינטימיות, בדידות ואינטגרציה.
הורדת המאמר
'עצמי טיפולי כוזב' ובחינת המומחיות בפסיכולוגיה
שני סמאי־מוסקוביץ' , אורית כהן
כרך ל, חוברת 3
2016
מאמר זה מציע נקודת מבט ביקורתית על תהליך ההכנה לבחינת המומחיות בפסיכולוגיה קלינית, ומעמד הבחינה עצמו, כטקס מעבר של המתמחה בפסיכולוגיה אל קבוצת המומחים. הבחינה בפסיכולוגיה אינה מהווה הערכת מקצועיות גרידא, אלא גם הערכה אישיותית. לכן ניתן לראות את תהליך ההכנה והבחינה כמהווים שלב התפתחותי לביסוס זהות מקצועית, ו'עצמי טיפולי'. נתבונן על אלה דרך המשגותיו של ויניקוט וממשיכיו אודות עצמי 'אמיתי' ו'כוזב'. נתמקד בסכנה של התפתחות 'עצמי טיפולי כוזב' וקריסה ליחסי שליטה בין בוחנים לנבחנים על חשבון הכרה הדדית. נדון בהשפעתם של אלה ברמה האישית והכלל מקצועית, ונציע דרך פעולה חלופית.
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - היינריך צבי ויניק
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל, חוברת 3
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר
פסיכותרפיה מקוונת — היבטים של אתיקה ומשפט
ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל, חוברת 3
2016
ללא תקציר
הורדת המאמר