לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ב' - חוברת 2,
מרץ 1988
לחוברת הקודמת
כרך ב' חוברת 2, 1988
ספור עקדת יצחק בלבוש מודרני : הצגת מקרה, טיפול משפחתי קצר מועד
אסתר אפק
כרך ב', חוברת 2,
1988
מאמר זה יכלול הצגת מקרה של פוביית בית הספר ויסקור את תהליך הטיפול המשפחתי הממוקד.
כמו כן ייסקרו הבטים של טקטיקת ההתערבות סביב נושא ה"הקרבה העצמית", ויבחנו המרכיבים התרבותיים, המתולוגיים והתנכיים, הנותנים להתערבות זו משמעות אוניברסלית ועוצמה תרפויטית.
הורדת המאמר
שני סגנונות באישיות גבולית
יורם חזן
כרך ב', חוברת 2,
1988
מטבע הדבר יש קושי לנסח חווית עולם פנימי שקביעותו – סיכסוך מתמיד. להלן ננסה להגדיר את גרעין ההתרחשות הפנימית של המטופל המוגדר גבולי (borderline), זאת באמצעות שתי הבטחות שיקריות אשר מטופלים אלה מבטאים תחילה בהתנהגות ואח"כ במהלך טיפול, באמצעות מילים.
הבטחה שיקרית היא אמירה מטפורית של העצמי הרע (bad self). אמירה אחת מוצאה בחוויה מופנמת של נטישה, והשניה בחוויה מופנמת של פלישה. את החייאת הנטישה / פלישה ראינו בנקודה חיונית במהלך טיפול במתבגרים עם הפרעות עמוקות – כשמתעורר הרצון למות. התגובה הספונטנית של ההורים בנקודת הצטרכות זו הוותה עבורנו את מקור מדגם יחידות ההפנמה, עליהן מבוססת ההבחנה שנציע כאן.
הגדרת שתי חוויות בתוך אותה אבחנה פסיכודינמית מאפשרת התייחסות סגולית כלפי המטופל האינדיבידואלי, בתוך טיפול בשלבים שונים; ובין מטופלים שונים המוגדרים באותה אבחנה.
הורדת המאמר
שרייבר מודרני
יורם חזן
כרך ב', חוברת 2,
1988
נביא להלן תיאור מקרה ונסיון להבין צעיר, שטופל במחלקה למתבגרים באוריינטציה פסיכואנליטית. הבסיס להבנת המקרה הוא ניתוח של פרויד (מקרה שרייבר) והפרשנות של ברגר, שקישר בין הסברו של פרויד לבין המציאות הממשית, בתוכה חי וגדל שרייבר בילדותו.
נראה כיצד האב, במקרה שלפנינו הוא היפוכו של שרייבר האב, המחנך שדרש את כניעת הרצון הפנימי. האב כאן הוא "חופשי" "מתירני", זה שלגביו גבול הוא חומה, וקשר רגשי הוא "מחסום להתפתחות עצמאית".
נשווה את שני המקרים ונציע מכנה משותף לשני האבות – דלוזיית התיקון. זהו המאמץ הטוטאלי לתקן עולם הרוס באמצעות תיכנון וקביעת צורתו של העולם החדש (דור הבנים).
הורדת המאמר
תלישת שיער כפייתית אצל ילדים כמבטאת דפוס של יחסי אובייקט
הדסה לוי
כרך ב', חוברת 2,
1988
תלישת שיער כפייתית (trichotillomania) היא סימפטום המופיע אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים כאחד. סימפטום זה אינו אופייני להפרעה נפשית מסויימת דווקא. הוא עשוי להופיע בכל הקטגוריות הנוזולוגיות, ואין הוא תלוי ברמת אינטליגנציה, בגיל, וגם לא בקיום הפרעות פונקציונליות או אורגאניות.
הספרות המקצועית המתייחסת לסימפטום זה מתחלקת לשני כיוונים מרכזיים: הכיוון הביהביוריסטי מצד אחד, והכיוון הפסיכואנליטי – פסיכודינמי מצד שני.
הספרות הביהביוריסטית מתייחסת יותר לאסטרטגיות טיפוליות כמו שעושים מסונג וחב' (1); אלטמן וחב' (2) ופרמן וחב' (3), ופחות לאטיולוגיה ולדינמיקה של הסימפטום.
הספרות הפסיכואנליטית לעומת זאת מתייחסת גם לאטיולוגיה וגם לדינמיקה של התופעה. חלק מן המחברים מצביעים על הסימפטום כמסמל קונפליקט ייצרי (מיני בעיקר) כמו ספרלינג (4) ואחרים. מחברים מאוחרים יותר הממקדים את האטיולוגיה ביחסי-אובייקט, בעיקר פרה-אדיפליים, של הילד עם הדמויות המשמעותיות אם ואב כאחד, כמו סטדלי (5), מנינו ודלגדו (6), גלסקי (7) ועוד. האחרון רואה בסימפטום זה רמז לקושי ב-separation-individuation ובעקבותיו, בקביעות האובייקט, כל זאת כאשר תלישת השיער מסמלת באופן קונקרטי הן את היעדרות ההורה (התלישה) והן את החזרתו (אכילת השיער וצמיחתו מחדש).
כיוון אחרון זה, הממוקד ביחסי אובייקט, הוא שיפותח ברשימה זו. הדיון ייוחד לילדים ולמשמעות הסימפטום עבורם.
הורדת המאמר
בולימרקסיה: פסיכותרפיה דיאלקטית
אבשלום מרדלר , ד"ר שניאור הופמן
כרך ב', חוברת 2,
1988
בספרות קיימות מיגוון של גישות בטיפול בהפרעות אכילה אנורקסיה נברוזה ובולימיה. מאמר זה מתאר גישת טיפול בחולה בולימרקסיית. גישה זו, המחייבת שני מטפלים, מכונה הגישה הדיאלקטית.
הורדת המאמר
תיאור מקרה: אבל מעוכב אצל ילד בגיל החביון
אילן נילמן
כרך ב', חוברת 2,
1988
מתואר טיפול בילד בן 10, שסבל מאבל מעוכב על סבתו שתיפקדה למעשה כאם. לאחר זמן מה, נוצר בטיפול מבוי סתום בשל הגנה מאסיבית של בידוד אפקט. הטיפול חולץ מקפאונו על-ידי התערבות דרמטית קצרה, יזומה על-ידי המטפל.
המאמר מנסה לענות על שתי שאלות: א. מדוע נוצר המבוי הסתום בטיפול? ב. מדוע השימוש באמצעים דרמטיים היה יעיל בהתמודדות עם בידוד האפקט, ביצירה מחדש של הברית הטיפולית ובעידוד התפתחות ההעברה?
הורדת המאמר
טיפולים דינמיים קצרי מועד – התפתחותם ומרכיביהם הטכניים המשותפים
גבי שפלר
כרך ב', חוברת 2,
1988
טיפולים דינמיים קצרי מועד מהווים כיום אמצעי תרפויטי שכיח בשירותים הציבוריים והפרטיים לבריאות הנפש. עבודה זו שתתפרסם בשני חלקים, מהווה סיכום הספרות הקלינית והמחקרית בתחום מפתח זה.
בחלק הראשון הנוכחי, לאחר אפיון הטיפולים הקצרים וסקירת מעמדם כיום, יתוארו ההשפעות ההיסטוריות על טיפולים אלה והשלבים העיקריים במהלך התפתחותם, עד לגישות המודרניות. כן יתוארו ההתנגדויות לטיפולים דינמיים קצרי מועד.
עיקרו של מאמר זה הוא בסקירת המרכיבים והמאפיינים הטכניים של טיפול דינמי קצר ודיון בהם, דהיינו: זמן תחום ומוגבל; מטרות מוגבלות – מיקוד; ראיון ממוקד ומרכזיות ההווה; אקטיביות ודירקטיביות מצד המטפל; הערכה מוקדמת מהירה; גמישות טיפולית; אווירה רגשית; הקשר הטיפולי בין המטפל והמטופל; והקריטריונים לבחירת מטופלים.
בחלק הבא של עבודה זו נדון בגורמי התהליך בטיפול דינמי קצר מועד, ונתאר מחקרים העוסקים בתוצאות טיפולים דינמיים קצרי מועד.
הורדת המאמר
מציאה / המצאה: מבט פסיכואנליטי על יחס הקורא לטקסט הבדיוני – קריאה של "ידידות" מאת ש.י. עגנון
ד"ר ביאטריס פריאל , ד"ר גרדה אילתה-אלסטר
כרך ב', חוברת 2,
1988
מאמר זה בודק את מוכנותו של הקורא לוותר על מוסכמות פרשניות מקובלות בחס לשיח הבדיוני, ובמקביל, את הבעיה של קונסטרוקציה / רה-קונסטרוקציה, המעסיקה היום את חקר הפסיכותרפיה. ההקשר לבדיקה זו הם, מצד אחד, התיאוריה הספרותית המודרנית, ומצד שני, המושגים "סובלנות לפרדוקס" ו"השתקפות" בהם ראה ד.ו. ויניקוט כלים מהותיים להתפתחות האדם ולאינטראקציה הפסיכותרפויטית.
ה"טקסטואליזציה" של התרבות האנושית, שצמחה מתוך הבלשנות המודרנית מהווה בסיס תיאורטי לאנאלוגיה בין השיח הטיפולי וסוגי שיח אחרים.
טענתו היא, שאת מוכנותו של הקורא לקבל רב משמעות ואפילו פרדוקס ביצירה הספרותית יש לראות כביטוי ליכולת בסיסית לאי הכרעה בין ניגודים תוך חוויה של משמעות.
להארת טענה זו, מובאת קריאה של הסיפור "ידידות" מאת ש"י עגון שבו ניתן למצוא פרדוקס ותפקיד מראה הן במישור התימטי והן במישור הז'אנרי. במישור התימטי ממחיש הסיפור את הכשל הלשוני ביחס למציאת העצמי, בזמן שבמישור הז'אנרי, אין ניתן להכריע, אם מדובר בסיפור פנטסטי או בדיווח על פנטזיה. רק באמצעות השתקפות מאפשר הסיפור למספר להשיג אינטגרציה עצמית ולקורא לחוות אי הכרעה כבעלת משמעות.
הורדת המאמר
ריפוי בעיסוק פסיכיאטרי: מפיליפ פינל לרונלד ליינג
אביבה פריד
כרך ב', חוברת 2,
1988
הדיסציפלינה של הריפוי בעיסוק נוסדה ב-1909, אך למעשה היתה קיימת, תחת שמות אחרים, כבר מראשית הפסיכיאטריה (1789). הריפוי בעיסוק נמצא בשיא פריחתו בשנים שלאחר מלחמת העולם השניה, ולפיכך מזוהה אופיו המקצועי עם תקופה זו. בעשרים וחמש השנים האחרונות נושבות רוחות חברתיות ואידיאולוגיות חדשות, העשויות לשנות את פני המקצוע באופן רדיקלי. מאמר זה סוקר את תולדות ההתפתחות הרעיונית של הריפוי בעיסוק הפסיכיאטרי מתחילת הפסיכיאטריה ועד ימינו.
הורדת המאמר
מחשבה נוספת על ספרו של קייסמנט "ללמוד מהמטופל" בעקבות דבריה של רות שטיין
הדסה לוי
כרך ב', חוברת 2,
1988
ללא תקציר
הורדת המאמר