לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ט - חוברת 1
נובמבר 2014
לחוברת הקודמת
כרך כ"ט, חוברת 1, 2014
דרכו של בריטון
אורנה הדרי
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
תרגום ראשון
הורדת המאמר
אדיפוס בעמדה הדיכאונית - רונלד בריטון
יפעת איתן-פרסיקו
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
תרגום - יפעת איתן-פרסיקו
הורדת המאמר
חרדת פרסום - רונלד בריטון
יפעת איתן-פרסיקו
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
תרגום - יפעת איתן-פרסיקו
הורדת המאמר
לזכר פנחס נוי
דורית נוי-שרב , יחזקאל כהן
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
המכשפה והילד : מחשבות על גלגולי מושג הסובייקט והאובייקט בפסיכואנליזה
ד"ר יוסי טריאסט
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
המאמר בוחן את התפתחות מושג הסובייקט והאובייקט בפסיכואנליזה, כתהליך דיאלקטי של חילוץ משמעויות דחוסות הטמונות בהגדרתו הראשונית של פרויד את 'הסובייקט האנליטי' כמי שזהותו מכוננת על־ידי מיניותו הלא־מודעת. משחק של הילד גויס כאילוסטרציה, הן לדרך שבה מתפתחת תודעת העצמי והזולת של התינוק והן כאנלוגיה לדרך ה- ‘Fort-Da’ בה נוצרים המודלים הפסיכואנליטיים השונים, בניסיונם לתת מענה למתח האינהרנטי המתקיים בין המטה־פסיכולוגיה ("המכשפה", כפי שכינה אותה פרויד), הממוקמת 'בצד' של 'האובייקט', לבין התיאוריה הקלינית, הממוקמת 'בצד' של הסובייקט (המטופל). דיון בהתפתחות תפיסת האדם של הפסיכואנליזה (ה'ביוגרפיה הווירטואלית' של הסובייקט האנליטי), כפי שהיא
באה לידי ביטוי בדימויי המטפל/ת ובתיאורי המטופל/ת, חותם את המאמר.
הורדת המאמר
כשנסגרת דלת אחת נפתחות אחרות : מחשבות על טיפול בהורים וילדים
ד"ר ירי גביעון
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
נוכחות ההורים כסוכנים של טיפול, תיווך ותמיכה לתהליך הטיפולי בילדם היא אחד מהפרמטרים הפרדוקסליים בעבודה עם ילדים. נדמה כי נוכחותם היא כמו תזכורת לצורך למצוא שיווי משקל בין המציאות הפנימית לחיצונית, וכי הדלת הנסגרת
לחדר הטיפול, המותירה מאחוריה הורה, מאפשרת, בו־בזמן, לעולם הפנימי של הילד אפשרות רבה יותר להתגלות. מאמר זה מעלה מחשבות על סוגיות רלוונטיות הנוגעות למרקם היחסים הנוצר במשולש הטיפולי הורה־ילד־מטפל (כאנלוגי להמשגה של בריטון לקשר הורה־הורה־ילד). אדון בקשר טריאנגולרי זה וכיצד הוא משפיע על היכולת להיות עם העצמי הלא־מתקשר, לפי ויניקוט, כשההורה נותר (באופן ממשי וסימבולי) מאחורי דלת הטיפול. עוד אדון בהשפעת הקשר של ההורים והמטפל על תפיסת ההורים כדמויות ממשיות ומופנמות.
הורדת המאמר
שלוש הארות על גורמים מְחֲיִים
נעמה קינן
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
המאמר עוסק בתשתית הטיפולית המאפשרת את נביעת מעיין החֱיוּת והחיוניות הנפשית במצבים בהם הנפש כבויה. כיצד יכולה החוויה הטיפולית לאפשר החיאה ויצירת מלוא הספקטרום של ההוויה. אציג הארות למחשבה על שלושה גורמים מְחיים: אמונה, מסגרת ופירוש. גורמים אלה נחקרים מזווית מיוחדת של היבט ההתמזגות הקשור לאיכות המוקדמת של החוויה. מימד האמונה קשור בחופש שבהתרת האינטגרציה וההיסחפות לאזורי נפש רגרסיביים, למיזוג של נפש כרוכה בנפש. המסגרת משרתת את תפקיד הזרועות המחזיקות את רציפות החוויה, מייצגת ומשחזרת היבטים של החזקה והכלה של האֵם הסביבתית. הפירוש הוא פירוש מעטפת. לפירושי מעטפת קשר הדוק לחווית ההתקיימות הנפשית ולחוויית החיות והחיוניות. פירושים נותני חיים הם שווי ערך לפונקציות ההחזקה הראשוניות.
הורדת המאמר
"מי יתנני ושמעתי מפי מישהו קול אנושי" : המסגרת הטיפולית וההתמודדות עם המציאות בצל מלחמה
ד"ר מיכאל שושני , ד"ר בתיה שושני , עופר שנער לבנון
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
במאמר זה נעסוק ביכולתו המוגבלת של האנליטיקאי ליצור סביבה מוגנת בטיפול, כתוצאה מהתמודדות עם מציאות חיצונית אלימה בזמן מלחמה, תוך התמקדות בדינמיקה של הפחד והבושה של המטפל והמטופל. נדגים איזון עדין זה במקרה בזמן מלחמת לבנון השנייה ב־ 2006 , ובו רגשות של פחד ובושה הובילו למבוי סתום בטיפול, מולו המטפל נזכר בשירותו במלחמת יום כיפור ב־ 1973 . ההכרה מצד האנליטיקאי בפחד ובבושה המלווים את זיכרונותיו, וכן גם הערותיו ה'מדריכות' של המטופל, מאחות את הקרע שנוצר בתהליך האנליטי. היכולת, מחד, לחוות רגשות של פחד, חרדה, בושה וחוסר אונים, ומאידך, היכולת לווסתם, חיוניות לבריאות הנפשית של כולנו. כאשר המערך הרגשי וההגנתי מתערער ויוצא מאיזון, הבריאות הנפשית בסכנה. הבנה זו נידונה לגבי תיאור המקרה. בהמשך, מנקודת מבט חברתית, נבחן את הדרכים בהן הנארטיב החברתי, המגלם גם הוא את אותם מנגנוני הגנה שנידונו ברמת הפרט, בתורו משפיע על הטיפול. מתוך התבוננות בחברה הישראלית, נדגים כיצד מנגנוני הגנה הפועלים בקנה מידה חברתי רחב משחקים תפקיד סמוי בעיצוב יכולותיהם של המטפל והמטופל גם יחד להכיל פחד, בושה ורגשות כואבים אחרים; וכיצד אופייה של החברה הישראלית עלול להאדיר מנגנוני הכחשה ודיסוציאציה שנותנים אשליה של הגנה, אך בטווח הארוך מערערים את החוסן הנפשי ואת היכולת להתמודד עם המציאות הקשה. נשלב בין הבנת השואה כ׳טראומה הנבחרת׳ של הישראלים, המגדירה את זהותם ומלכדת אותם, לבין הבנת ה׳פחד מהתמוטטות׳ כמבטל את מימד הזמן ומותיר את החברה הישראלית בהווה־נצחי, בו האיום הקיומי שמקומו בעבר נחווה תמיד על סף התממשות עתידית. עריכת המאמר בעת מבצע "צוק איתן" ב־ 2014 , הביאה לשיא את המתחים המגולמים בו ואיפשרה דוגמאות חיות מהמתרחש סביבנו, והחשיפה העצמית החברתית־פוליטית בעת זו מבקשת לסייע לקהילה הטיפולית כאן להתייחס לנושאים מהם אנו, המטפלים בישראל, מעלימים עין.
הורדת המאמר
להיות מודרך אצל מייקל אייגן : עשר שנים אחרי
ד"ר ענר גוברין
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
חשיפתו העצמית של המטפל — היבטים של אתיקה ומשפט
ד"ר יעקב מרגולין
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
"מה הועלת לי?" — על מפגש ושינוי
ירדנה קריגל
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
תגובות למערכת.
ללא תקציר.
הורדת המאמר
שלום לך, חיפה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ט, חוברת 1
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר