לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ח - חוברת 3,
יולי 2014
לחוברת הקודמת
כרך כ"ח, חוברת 3, 2014
החתול אכל לנו את הלשון — אבל קיבלנו אותה בחזרה : בין הכרה הדדית להתמסרות משותפת
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
דרך התבוננות בהתפתחות עבודתה של ג'סיקה בנג'מין, אנסה במאמר זה להראות כיצד ההחזקה ההדדית של שלושת מימדי הקיום והחוויה האנושיים — האובייקטיבי, הסובייקטיבי והאינטרסובייקטיבי — מובילה לאינטרסובייקטיביות שלמה, מלאה, שאינה מבוססת על הכרה הדדית, אלא על התמסרות הדדית. רעיון ההתמסרות, כפי שטבע אותו עמנואל גנט וכפי שמפתח אותו באופן קליני תומס אוגדן, הוא פסגת ההישג של החזקה הדדית זו של שלושת מימדי הקיום. דרך דיון מפורט בדוגמה קלינית, אנסה להראות כי מימושה המלא של התפיסה האינטרסובייקטיבית מוביל אותנו אל עבר תמונת עולם שבה בני האדם מאפשרים זה לזה, מתוך מגעם ההדדי, לדעת וליצור את עצמם, את מלוא חוויתם, את האמת הרגשית שלהם ושל זולתם באופן שהוא מלא יותר, נוגע יותר, מפחיד יותר — ומתפתח תמיד.
הורדת המאמר
אם לא תראה אותי —תִּראֶה לי : על פרדוקס האהבה בטיפול
ד"ר גבי מן
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
המשאלה לקבל אהבה, אינה רק תוצר של דחפים מיניים ונגזרותיהם. משאלה כזו מושתתת גם על צרכים נרקיסיסטיים שאינם מיניים, אולם הם מזוהים לא פעם באופן שגוי כמשאלה מינית. כאשר המטריצה הנרקיסיסטית מאוזנת, הדחף המיני )סקסואלי) והצרכים הנרקיסיסטיים לא מקבלים מופעים נפרדים. הקשר הטיפולי יכול להתנהל עם אהבה שקטה, בתוך שפת הרוך ותוך שמירת פרדוקס המשחק והמציאות. כאשר המטריצה הנרקיסיסטית מנועה מלהיות מאוזנת דיה, מה שיכול היה להישאר כסקסואליות שקטה ומקרבת, הופך לסקסואליזציה (תהליך מטעין־מיניות), בעלת כיוון ממאיר ואולי אף פרוורטי. כללי הפרדוקס המשחקי בסכנה; צורך (need) הופך להצטרכותיות (neediness). תיקון יכול לבוא כאשר המטפל יכול לשמור על עמדה אמפתית וחומלת. עמדה זו תורמת לאיזון וייצוב המטריצה הנרקיסיסטית מחדש. ואולם, מימוש הסקסואציזציה, מעבר קונקרטי משפת הרוך לשפת התשוקה, חוסם ומונע צמיחה של עצמי אמיתי והחיאת נטיותיו האותנטיות. דוגמאות קליניות ממחישות מצבים אלה.
הורדת המאמר
הילד שמסרב לדעת : על התשוקה לידיעה וידיעת התשוקה
ד"ר מיכאל שני
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
יצר הדעת והחקירה תואר לראשונה על־ידי פרויד בשלוש מסות על המיניות הילדית והוגדר כיצר דוגמת היצר המיני. ראשית הופעתו בניסיון להבין כיצד באים ילדים לעולם ובהמשך בניסיון לפענח את חידת המיניות. במהלך השנים מאז עבודתו המוקדמת של פרויד, מרכזיותו של הרצון לדעת בהבנת הסובייקט האנושי, כמו גם במעשה הטיפולי, הלכה ונעלמה מהחשיבה הפסיכואנליטית. בעבודה הנוכחית בכוונתי לקרוא מחדש מושג מרכזי זה בעבודותיהם המוקדמות של פרויד וקליין, להציע שהיכולת לדעת מבוססת על התמודדות מתמשכת עם משמעות הידיעה ומקבילה במובנים רבים לתסביך האדיפלי. בכוונתי לטעון שהילד שמסרב לדעת הוא למעשה הילד האדיפלי, ושהידע אותו הוא דוחה הוא ידע של מגבלה ושל סופיות. מקומו של הפיתוי בהתמודדות עם המגבלה והסירוס הכרוכים בידיעה ייבחֵן בהרחבה.
הורדת המאמר
מחשבות על אינטרסובייקטיביות וּמֵעֵבֶר לה
ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
המאמר יוצא מתוך הסיפור המחריד והטרגי ביותר שמסופר לדנטה ולווירגיליוס בתחתיות התופת, אל שאלת ההקשבה לאימת המסופר כ'עדות' (witness) או כ-'withness' שאני מציעה. מכאן נבחנת שאלת אופי ההקשבה וההתחברות של המטפל עם הבלתי־נסבל במסע הטיפול הפסיכואנליטי. המאמר מתמקד בחיבור מטפל ומטופל בגישה האינטרסובייקטיבית. גישה זו מיוצגת באמצעות האינטרסובייקטיביות שמפתח אוגדן בכתיבתו מזה כעשרים שנים, בה נוצרת בתהליך הטיפול אינטרסובייקטיביות משותפת — 'השלישי האנליטי' — מחיבור הסובייקטיביות הנפרדות של המטפל ושל המטופל; והיא מקבלת ביטוי בחווית ה־ reverie של המטפל, כשהזיכרונות, הפנטזיות, הרגשות והתחושות הגופניות שעולות במטפל כהתרחשות אישית/פרטית, מבטאות בו־בזמן התרחשות אינטרסובייקטיבית מתוך התחברותו עם המטופל. דוגמאות קליניות מפורטות מכתיבתו של אוגדן ממחישות כאן גם את האופן המרתק של יצירת משמעות ופירוש אנליטיים מתוך חוויית ה־reverie האישית/פרטית/סובייקטיבית־אינטרסובייקטיבית של המטפל, וגם את מה שאני רואה כמוגבלות של גישה זו. לדעתי, טווח ההתרחשות האינטרסובייקטיבית, באמצעות ה-reverie, מתוך חייו ויחסיו האישיים של המטפל, אינו מקיף את מלוא טווח הרגשות האנושיים, ועוד יותר כשמדובר בבלתי־נסבל ובבלתי־ניתן־לחשיבה. התחברותו של המטפל למטופל במקומות קשים אלה יכולה לקרות רק כשהמטפל נותן עצמו להיות בתוכם ב'הינכחות' ומחוברות־עם־המטופל שהיא מעבר לאינטרסובייקטיביות, בדומה למעבר מ'טרנספורמציה ב-K (ידע)' ל'טרנספורמציה ב-O' במודל של וורמוט מ־2013.
הורדת המאמר
התערבויות טיפוליות בשכול : מחלוקות והסכמות
פרופ' שמשון רובין , ד"ר רות מלקינסון , פרופ' אליעזר ויצטום
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
מאמר זה דן בצורך ובכדאיות של ההתערבות טיפולית לאחר שכול לאור שינויים בתחום הטנטולוגיה, שהביאו לשיפור דרמטי ביכולתנו ללמוד ולהבין את מימדי חווית השכול, לצד שיפור יכולות ההבחנה של אנשי מקצוע במיגוון הרב של תגובות אבל, תוך שימת האדם השכול במרכז החוויה. נתייחס במאמר למחלוקות והסכמות בשטח האיבחון והטיפול וננתח זאת דרך עדשות המודל הדו־מסלולי לאובדן ושכול. כן נתייחס בקצרה לשינויים באבחון הפסיכיאטרי העדכני שנעשו ב-DSM-5. לבסוף נתאר וננתח מקרה של התערבות טיפולית, כדי להדגים עד כמה התערבות בעקבות אובדן היא ספציפית ומבוססת על מושגים הקשורים לשכול.
הורדת המאמר
שנת החיים הראשונה — אולי מאוחר מדי ? עולמו האינטרסובייקטיבי של העוּבָּר
פרופ' רבקה יהב , פרופ' גרגורי ברכמן
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
מטרת המאמר לפתוח צוהר לתחום מתפתח בשטח הפסיכותרפיה והמחקר הרב תחומי — פסיכולוגיה פּרֶה־נָטָלית, והשלכותיה להבנת חיי הנפש ותחום הטיפול הנפשי. התפישה המקובלת עד לאחרונה היתה כי הרחם הוא מקום מוגן, בועה המפרידה את העוּבָּר מן העולם החיצוני, אלא שמחקרים עדכניים בתחום מראים כי לא כך הדבר. כיום קיימות עדויות רבות לכך שהעוּבָּר חש וזוכר. במאמר זה נתייחס להתנסויות ודיווחים של פסיכותרפיסטים ורופאי נשים, כמו גם לחלק מהמחקרים המדעיים המהימנים ביותר בתחום זה שנערכו באוניברסיטאות ובמכוני מחקר באירופה ובארצות־הברית. המחקר המדעי בתחום זה יכול להוות בסיס לחשיבה עמוקה נוספת לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של חוויות רחמיות מוקדמות, בלתי־מודעות, על התנהלותם, התנהגותם ורגשותיהם של המטופלים, ועל דרכי התבוננות והתערבות עם הורים בהיריון. האתגר העומד בפנינו כמטפלים וכחוקרים הוא היכולת להבחין בין חוויות טרום לידה ואלו שאחריה.
הורדת המאמר
כמה הערות על אוטיזם ופסיכותרפיה
יניב דולב אדלשטיין
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
במאמר הנוכחי אנסה ליצור תמונה מאוזנת, הומנית ומעוגנת בממצאים אמפיריים של אנשים עם הפרעה מספקטרום האוטיזם והוריהם, תוך התייחסות לתחום הטיפול הפסיכולוגי בהם. פסיכותרפיה אתית ומקצועית משמעה הבנה מעמיקה וריאליסטית של מאפייני וקשיי המטופל הייחודיים, תוך שימוש בהתערבויות המתרחשות ברמה ההתפתחותית לה הוא זקוק לשם התקדמות וגדילה. בשנים האחרונות הצטברו עדויות אין ספור לכך שהתפתחותם הלקויה של ילדים עם הפרעה מהספקטרום האוטיסטי היא תוצר של גורמים ביולוגיים. לצד זאת, רובם מעוניינים ליצור קשר עם סביבתם, לחוש מובנים ולקבל הכרה ביכולותיהם. במאמר אסקור את התיאוריות המרכזיות העכשוויות בתחום האוטיזם ואגזור מהן מושגים ורעיונות מרכזיים לטיפול. לבסוף אציג כמה מחשבות בנוגע לפתיחות תיאורטית ואוטיזם.
הורדת המאמר
על פוליפוניה של תיאוריות מנצחות - תגובה למאמרו של יניב דולב-אדלשטיין
ד"ר דנה אמיר
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
מחקר על פסיכותרפיה: תרומה וסיכונים
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
החובה להגן על קורבנות פוטנציאליים מפני אלימות של מטופלים : סיכון הציבור אל מול החיסיון והסודיות המקצועיים — עדכונים
ד"ר יעקב מרגולין
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
ללא תקציר
הורדת המאמר
זוית חדה במיוחד
נעמה בר-שדה
כרך כ"ח, חוברת 3,
2014
תגובות למערכת
הורדת המאמר