לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ח - חוברת 1,
דצמבר 2013
לחוברת הקודמת
כרך כ"ח, חוברת 1, 2013
מבוא ליומן הקליני
ג'ודית דופונט
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
תרגום ראשון ומבואות.
כולל -
הקשבה ליומן - אורנה וסרמן
טראומה נפשית בשלב הרוך - חיותה גורביץ'
הורדת המאמר
היומן הקליני - שנדור פרנצי
אורנה וסרמן
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
תרגום : אורנה וסרמן
הורדת המאמר
בין מיתוס ללוגוס : התמסרות וטרנספורמציה
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
טרנספורמציה (התמרה) הוא מושג נועז בפסיכואנליזה, הטומן בחובו רעיון ותחושה של שינוי רדיקלי. נראה כי הכנסת מושג זה אל עולם הטיפול הפסיכואנליטי משקפת ניסיון לחרוג מתפישת שינוי המבוססת על מרכיבים של לוגוס (השפעה סיבתית, הדרגתית, המבוססת על ניתוח אנליטי – ואוניברסלי – של גורמי ההשפעה) ונתינת מקום לתפישת שינוי המבוססת על מרכיבים אחרים של מיתוס (שינוי ספונטני, המבוסס על מפגש בלתי אמצעי ופרטיקולרי בין הסובייקט לזולתו). מושגי מפתח בחיפוש אחר אופנים אלה של שינוי הוא מושג ההתמסרות שטבע עמנואל גנט והרעיון בדבר העמדה הטרנסצנדנטית שטבע ג'יימס גרוטשטיין, אשר מתארים את ההתמסרות המשותפת של בני האדם ל-O, למציאות של חייהם כפי שהיא – מציאות שבה בעת קיימת מראש ונבנית במשותף – ואת הפיכתה ממציאות לא-אישית (א-פרסונלית) למציאות אישית השייכת להם. דרך מושגיהם של גנט וגרוטשטיין, ודרך חשיבתו של ביון על שלושה מימדים הכרחיים של פירוש: מימד החושים, מימד המיתוס ומימד התשוקה, אנסה במאמר לתאר תהליך זה ולהמחישו באמצעות דוגמה קלינית.
הורדת המאמר
ניתוח של תופעת הדיבור הפרטי כחלק מאקט של כינון העצמי והסובייקטיביות
רועי שופן
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
הדיבור הפרטי רווח בקרב בני שלוש עד שבע. עד כה נחקרה תופעה זו בהקשרים קוגניטיביים והתפתחותיים בלבד. בכוונתי להראות כי הדיבור הפרטי הוא תופעה מהותית להתפתחות העצמי החופפת לתופעות שנחקרו במסגרת הפסיכואנליזה, כגון העצמי במראה, יחסי סובייקט-אובייקט ומידת האוטונומיות של העצמי; וכן כי ניתוח של הדיבור הפרטי מנקודת מבט של כינון העצמי מאפשר להבין טוב יותר את קיום התופעה ואת סוגיית האוטונומיה של העצמי. תחילה אסקור את הרקע למחקר הקיים על הדיבור הפרטי וסוגיית האוטונומיה של הסובייקט. לאחר מכן אנסה, בעזרת כלים מפרספקטיבות שונות כפסיכואנליזה, נוירו-קוגניציה ופילוסופיה, להציע הבנה חדשה לתופעת הדיבור הפרטי. אני סבור כי הוא חלק ממהלך נרחב של התפתחות התודעה העצמית והסובייקטיביות וכי התופעה היא ניסיון לכונן את העצמי באופן אובייקטיבי, ללא צורך באחר חיצוני שיאשר את קיומו של הסובייקט באמצעות השפה והדיבור. עד כה התמקד המחקר בתופעות מעבר של ייצור עצמי וכינון עצמי. התופעות קשורות לראייה, ומונחים כגון 'העצמי במראה', 'רפלקסיה' או 'שיקוף' (miroring) ו'המבט של האחר', מבטאים את המתח המגולם ביחסי תלות ונפרדות בהקשר של הראייה. לדעתי, הדיבור הפרטי הוא תופעה הקשורה למתח זה וכפי שבמיתולוגיה היוונית המיתוס של נרקיס המתבונן בעצמו במראה נכרך במיתוס של אקו שנגזר עליה להדהד דברי אחרים, כך במציאות – הדיאלוג העצמי הוא פעילות שמטרתה יצירת קשר עם אחרים תוך הכחשת אחרותם.
הורדת המאמר
דיכאון כמיסוך פסיכוסומטי בשירות ההישרדות הנפשית : השימוש הנפשי בסוג מסוים של דיכאון
עירית המאירי ולדרסקי
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
במאמר זה אציע כי הודות למנגנוני המיסוך הפסיכוסומטיים המעורבים בדיכאון, הדיכאון יכול, במקרים מסוימים, לייצג רגרסיה לסביבה כמו-אוקיאנית, בניסיון לייצר התנסויות מסוג הוויה ההכרחיות לקיום הנפשי. הדיכאון נקרא לפעולה כשלא ניתן לייצר התנסויות אלו בדרכים בריאות יותר, וככזה הוא מייצג רגרסיה בשירות ההישרדות הנפשית. בתנאים המתאימים, תיווצרנה בהדרגה אפשרויות בריאות יותר ליצירת ההתנסויות הנחוצות, ויתאפשר ויתור הדרגתי על הדיכאון. במקרים הקיצוניים, תצטמצם האפשרות לוותר על הדיכאון, והוא עלול להתקבע כמוצא יחיד וכרוני של פשרה. הצעה זו עולה בקנה אחד עם ממצאים והשערות בעולם המחקר האבולוציוני הנוירופסיכולוגי. מתואר מקרה שעודד את ההבנה המוצעת, ומנוסחות מחשבות ראשונות על ההשלכות הקליניות.
הורדת המאמר
לשמוע את ה-enactment
אילנה לאור
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
enactment זו התרחשות טיפולית שזוכה להתייחסות רבה בספרות המקצועית מהיותה מחד, מכשלה בטיפול ומאידך, בעלת פוטנציאל רב להתפתחות משמעותית בטיפול. כדי שהפוטנציאל הגלום ב- enactmentימוצה הוא אמור להיות מזוהה ומעובד בתוך הדיאדה הטיפולית: כלומר, שני שותפי התהליך צריכים להבחין בו ולהיות שותפים להנכחתו, פרימתו ועיבודו. מאמר זה בא לסייע בחשיבה אודות זיהוי מצבי enactment בעת התרחשותם, מתוך הבנה שבמצבים כאלה יכולת הרפלקציה על ההתרחשות הולכת לאיבוד. מאמר זה מתייחס, הן ל- enactmentוהן ל-impasse אשר לעתים קרובות מלווה מצבי enactment, כאל סזורה במובן הפרוידיאני והביוניאני, כדי שניתן יהיה לראותם כמאפשרים אחיזה באופן הולם בקיים ובחדש בו-זמנית לקראת עתיד פתוח ורחב. במאמר זה אני מציעה להיעזר בחשיבתם של ג'סיקה בנג'מין ולו ארון על ה'שלישי הלא-אדיפלי', ולמיין לפי שלישי זה את סוגי ה- enactmentוהדרכים לפרימתם. הדבר עשוי לאפשר את תרומתם הייחודית לטיפול באמצעות זיהויים בזמן ההתרחשות, ובכך למנוע את זיהויים רק לאחר מעשה, כ'חוכמה שבדיעבד'. המאמר מלווה בהדגמה קלינית.
הורדת המאמר
על שאלת הטוב שבאדם - מה בין סופר-אגו לאידיאליזציה
קלאודיה קוגן
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
מאמר זה עוסק, באמצעות הרחבה תיאורטית וקלינית, בשאלת הטוב שבאדם – שאלה מהותית עבור המטופל והמטפל כאחד. הנושא יידון דרך המעבר המושגי בין סופר-אגו לאידיאליזציה – שני מושגים המתארים מקבץ דומה של תופעות, אך פירוש התופעות הללו שונה בתכלית. שוני זה מסמן את המעבר התיאורטי בין הפסיכואנליזה הקלאסית לבין פסיכולוגית העצמי. כך פסיכולוגית העצמי רואה באידיאליזציה, ובטיפול קוטב זה, ביטוי לכך שהיות האדם משתתף חיוני בקיום הרקמה האנושית הוא צורך עמוק, בסיסי, אינהרנטי להיותו אדם, ולא תוספת חיצונית מנוגדת ל'טבעו היצרי'. הבנה זו, ביחד עם המשגת ההתפתחות והפתולוגיה בקוטב זה, היא בעלת השלכות מרחיקות לכת בפרקטיקה הטיפולית ובריפוי, כפי שיודגם במקרים הקליניים.
הורדת המאמר
המערך הטיפולי כיישות חיה : מחשבות על עבודה עם ילדים בפינת החי
דוד רויטמן , ד"ר הדס קסירר יזרעאלי
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
דרך ההתבוננות בטיפול בילדים המתבצע בפינת החי, אנו מציעים כמה מושגים חדשים שיש בהם, להבנתנו, כדי לתרום לדיון בנושא המערך הטיפולי (setting) בפסיכותרפיה, ולשפוך אור חדש על האינטראקציות בין המטופל למרכיבי המערך הטיפולי ולתהליך הטיפולי. במציאות של פינת החי פוגש המטופל מרכיבים פעילים, מגיבים ואף יוזמים אינטראקציות, ולא רק נוכחים באופן פסיבי. אנו מציעים כי פינת החי, כמרחב טיפולי, מהווה 'יישות חיה' המקיימת מערכת יחסים מורכבת, אינטרסובייקטיבית, עם המטופל. האינטראקציות השונות, המתרחשות במהלך פגישה טיפולית, מייצרות רצף דינמי של מרחבים מעבריים. בתיווכו של המטפל ובעזרת המיכל הנפשי שמספקת נוכחותו, עושה המטופל שימוש במרחבים אלה לטובת תהליכי עיבוד, ריפוי, צמיחה והתפתחות. אנו סבורים כי המושג 'יישות חיה' ניתן ליישום על כל מערך טיפולי באשר הוא. אנו מציעים לבחון מערכים טיפוליים שונים לפי המידה שבה מרכיביהם יכולים לנקוט עמדה נוכחת, פעילה, או מגיבה ויוזמת, ביחס למטופל. לשיטתנו, מרחבים טיפוליים נבדלים זה מזה במידה שהם מהווים 'יישות חיה' בפני עצמם, עבור המטפל והמטופל כאחד.
הורדת המאמר
החוזה הטיפולי בפסיכותרפיה - היבטים של אתיקה ומשפט
ד"ר יעקב מרגולין
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
ללא תקציר
הורדת המאמר
תגובות למאמר עוד תהיות על דוחות פסיכודיאגנוסטיים - עמנואל ברמן
ד"ר אודי בונשטיין , חיים פרי , דורית וקסלר
כרך כ"ח, חוברת 1,
2013
ללא תקציר
הורדת המאמר