לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ז - חוברת 3,
יולי 2013
לחוברת הקודמת
כרך כ"ז, חוברת 3, 2013
על הכנסת אורחים פסיכואנליטית : כיס של מרי אל מול חוסר האנושיות
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
תרגום ראשון.
מבוא.
הורדת המאמר
לגלות-מחדש את הפסיכואנליזה : פרק ב – על דיבור-שהוא-חלימה - תומס ה. אוגדן
ד"ר בעז שלגי
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
תרגום : ד"ר בעז שלגי
הורדת המאמר
משחק השירבוטים (Squiggle Game) כמחרוזת של משמעות
נעמה בר-שדה
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
ד.ו. ויניקוט (1896 – 1971) האמין, כי לכל ילד יש יכולת ראשונית ליצירתיות, ומתוך כך שילב בטיפול את משחק השירבוטים כבר ב-1953. מאז, המשחק הפך לכלי טיפולי ואבחוני מרכזי בעבודתו עם ילדים ונוער והיווה עבורו אמצעי עיקרי ליצירת קשר עם המטופל במפגשי ההתייעצות הטיפולית, שהתנהלו במידה רבה כהתערבות חד-פעמית או תקופתית. המאמר עוסק בהכרת המשחק ומשמעותו עבור הצמד הטיפולי ועבור ויניקוט 'המשרבט', ובאישיותו הטיפולית הרב-גונית, אשר אופיינה בין השאר ברגישות, אמפתיה, גמישות, יצירתיות ויכולת משחקית נדירה, כפי שהן מצטיירות בדוגמאות מתוך פגישות טיפוליות.
הורדת המאמר
המפלצת ירוקת-העין : קנאה בהקשרי נזקקות , נפרדות ונרקיסיזם
ד"ר מיכאל שושני , ד"ר בתיה שושני , רחל קלע , ד"ר מיטשל בקר
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
מאמר זה משרטט ומפתח טיפולוגיה טנטטיבית של שלושה סוגי קנאה: קנאת נזקקות, קנאת נפרדות וקנאה נרקיסיסטית. כמו כן הוא דן בהשלכות של התובנות התיאורטיות, הן הקלאסיות והן ההתייחסותיות על עיבוד סוגי הקנאה הללו במהלך אנליזה. סוגים אלה מומשגים באופן המדגיש את ייחודיותם בעזרת דוגמאות מספרות העולם, כמו גם מחדר הטיפול. הקנאה מומשגת כתהליך מורכב, הכולל נטייה מולדת, התרחשות נפשית פנימית ומטריצה בין-אישית. נציג שתי דוגמאות מתוך אנליזות הלוכדות את עיבוד הקנאה התוך-נפשית והבין-אישית ואת המאבק להפיכת הקנאה ונגזרותיה לשפירות יותר. דוגמאות אלו מראות כיצד תהליך העיבוד מאפשר למטופלים להשיב לעצמם חלקי עצמי שנותקו, ומעשיר את הקשר עם האנליטיקאי, באופן המחייה את נפש המטופל ואת הקיבולת של הדיאדה הטיפולית להכלת קנאה.
הורדת המאמר
'הקשר עם בסיס האם' : פסיכותרפיה בהריון
גדית אוריין
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
הריונה של המטפלת הוא חוויה חזקה ביותר עבור שני השותפים למסע הטיפולי. זהו אירוע של חשיפה עצמית בלתי נמנעת, בו לא קיימת השאלה 'האם לחשוף משהו?', אלא, איך לחשוף, מתי לחשוף, ואיך לעבוד עם התחושות המתעוררות הן אצל המטפלת והן אצל המטופל ולעבד אותן. כאשר עולות החוויות הקשורות בהריון בחדר, הן עולות גם כשחזור של חוויות מוקדמות ובמקביל נוצרת ההיתכנות ליצירה משותפת של משהו חדש, שבתורו ישפיע גם על החוויה הפנימית. אסקור תחילה בהרחבה את הספרות הפסיכואנליטית הקיימת המתייחסת להריונה של המטפלת. לאחר מכן אסקור את עמדתה של התפיסה ההתיחסותית כלפי נוכחות המטפלת בטיפול ובדבר העבודה עם חשיפה עצמית. בהמשך אראה, באמצעות שתי דוגמאות קליניות, כיצד התפיסה ההתיחסותית מאפשרת לבדוק את ההשפעה של "מציאות חייה" של המטפלת על הטיפול. נכונותה לפתיחות הדדית ולהתבוננות מעמיקה וכנה בהעברה ובשחזור המתרחשים בחדר הטיפולים, עשויים לגרום לכך שהריונה של המטפלת יהווה בסיס להיווצרות של אותנטיות, אמפתיה, תיקון, הכרה במגבלותינו, צמיחה רגשית ובעיקר: הולדה של משהו חדש.
הורדת המאמר
טיפול תמיכתי פסיכודינמי בזוגות – אחזקה והחזקה
ד"ר זיוה לויטה , עדית הוניגמן , גלילה ורשבסקי , חנה כהן , ליאורה רכס , גידי שביט
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
מאמר זה הוא תוצאה של מפגש בין מטפלים זוגיים מנוסים הפוגשים בטיפול ובהדרכה את התיסכול שבטיפול זוגי תמיכתי פסיכודינמי. המאמר מגדיר בקצרה את הטיפול התמיכתי הפסיכודינמי ומתמקד בהמשך בטיפול התמיכתי הפסיכודינמי בזוגות, עם דגש על מקומו של המטפל הזוגי. לאורך המאמר מתואר תהליך טיפולי בזוג במטרה להבהיר ולהדגים את מהותו של טיפול זוגי תמיכתי פסיכודינמי.
הורדת המאמר
"לראות את הקשר" : השתקפות דפוסים זוגיים באמצעות ציור משותף
ד"ר שרון שניר , תמר חזות
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
מחקר זה עוסק בתיעוד תופעות ציוריות מרכזיות שבאות לידי ביטוי בעת הכנת ציור משותף על-ידי בני זוג הנמצאים בקשר רומנטי, ובניסיון להגדיר את עיקרי השפה הציורית שבעזרתה בני הזוג 'מספרים' על הקשר ביניהם. התיעוד וההגדרה נעשו תוך יישום שיטות שפותחו לצורכי טיפול והערכה בגישה הפנומנולוגית באוכלוסייה לא קלינית. הקטגוריות שנמצאו כתוצאה מחקירה איכותנית של הציורים מוסברות ומודגמות בהצגת מקרה, באופן שיכול לסייע למטפלים באמנויות ולמטפלים זוגיים ומשפחתיים בהערכה והבנה של קשרים זוגיים, תוך חשיפה יעילה של קונפליקטים וצרכים משמעותיים בהשתקפותם בציור המשותף.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה – על-ידי מי ?
ד"ר יעקב מרגולין
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
ללא תקציר
הורדת המאמר
כמה תהיות על דו"חות פסיכודיאנגונסטיים
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
ללא תקציר
הורדת המאמר
" מדיום לביטוי ומדיום לריפוי " – על המדיום בטיפול
רפי ישי , ד"ר דרור אורן , ג'ו ישי
כרך כ"ז, חוברת 3,
2013
החוויה הטיפולית נוצרת משלושה מחוללים שונים: תיאוריה, טכניקה והמדיום, הנוכח כמחולל שווה ערך של החוויה הטיפולית. המונח מדיום מופיע במשמעויות מגוונות: כחומר, כמצע, כאמצעי תקשורת, בהקשרים ובשימושים שונים בתחומי הפילוסופיה, האמנות, הפסיכואנליזה והתקשורת. מעבר לסקירת הספרות נבנית במאמר משמעותו המיוחדת של המושג בהקשר הספציפי של טיפול פסיכולוגי. מוצעת המשגה למדיום הטיפולי המתבוננת בתהליך מזווית המדיום. תוצג התפתחות המושג מהקביעה שהמדיום הוא המסר (מקלוהן), ועד למדיום כמחולל שינוי. המאמר בא להרחיב את תרומתם של מריון מילנר ואחרים, שהכירו בחשיבותו לטיפול. נבחין בין המדיום של המטפל/ת לבין מדיומים שהמטופל מעדיף ונתייחס למפגש ביניהם. כאשר נגביר את המודעות למדיום, למסריו ולערכים שהוא מנחיל, נוכל להבין ולזהות מחסומי תקשורת המבוטאים במדיום ואת התפתחות השינוי הפנימי דרך יצירת מדיום נוסף, משותף, במרחב הטיפולי. אנחנו מציעים, שרגישות למדיום, בטיפול המתמקד באופנות התקשורת הטיפולית וביישומיה, תאפשר להפוך את 'המדיום לביטוי' ל'מדיום לריפוי'.
הורדת המאמר