לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ז - חוברת 2,
מרץ 2013
לחוברת הקודמת
כרך כ"ז, חוברת 2, 2013
'התקיימות נעדרת' לעומת 'התקיימות מתכלה' : הבחנה בין שתי איכויות קיום במצבים מנטליים ראשוניים
עירית המאירי ולדרסקי
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
במאמר זה אנסה לזקק איכות של התקיימות נפשית ייחודית, מתוך איכות ההתקיימות הנדונה בהרחבה בספרות על מצבים מנטליים ראשוניים, שיכולים לרחוש בסתר גם במבנים נפשיים מפותחים. ההבחנה בין שתי האיכויות תאפשר זיהוי של מצבי קצה שלא מקבלים כרגע תשומת לב מספקת .לאיכות שאותה אני מבקשת לזקק אקרא 'התקיימות נעדרת. אציע כי זוהי התקיימות בעולם כמו חד־מימדי, כבחלל (void) אין־סופי נטול אובייקטים פנימיים ממשיים, נטול ממשות להתרחשות פנימית כלשהי ונטול ייצוג חי של מצב זה בנפש. לכן — התקיימות ללא מצוקה וחרדה .כאילו נוכחות האנאורגני באורגני, אי־החיים בחיים. לאיכות השנייה אקרא 'התקיימות מתכלה': התקיימות כבעולם דו־מימדי או תלת־מימדי מחורר ודולף, עם ייצוגי עצמי ואובייקט שטוחים ו/או חלְקיים ,המזמנים מצוקה חריפה וחרדות כיליון. איכות קטסטרופלית כמו על סף האנאורגני, על סף אי־החיים .אראה כיצד זיהוי ההתקיימות הדומיננטית במטופל ברגע נתון יכול להרוויח מחקירה של ההעברה־הנגדית ובתוכה הקשבה לאיכות דיבורו של המטופל בשעה האנליטית. אתאר את 'דיבור ההיעדרות' ו'דיבור הכיליון' ואמחיש בתיאור קטעים מאנליזה.
הורדת המאמר
' מוות נפשי ' — מחשבות על עבודה פסיכואנליטית עם ' דיסוציאציות חופשיות '
ד"ר מאיר שטיינבוק
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
עבודה זו מתבססת על טיפולים ממושכים במטופלים שחלקי עצמי נרחבים שלהם הוכחדו ונותקו מהחוויה ומהתקווה, באמצעות מנגנוני דיסוציאציה .אנשים הסובלים מייאוש כבד, בדידות תהומית ,ריק ודיכאון 'מוות נפשי' מפושט בנפש, בו מנגנוני נשימה ,הזנה, עיכול ,הפרשה, תנועה ותחושה נפשית, נפגעו פגיעה אנושה ואף פסקו .דרך התייחסות לרכיבים בסיסיים של טכניקה פסיכואנליטית כמו: סטינג, העברה, העברה נגדית, התנגדות, פירוש ועוד ,אציע את המחשבה שלי על 'דיסוציאציות חופשיות' ואתייחס לסוג של יחסי העברה מיוחדים המתפתחים בין מה שטרם התהווה לבין מה שאינו אובייקט. בהשאלה מעולם הביולוגיה המטפל, כמו 'נשא', נפלש ונושא בתוכו את 'שארע ולא נחווה' . מה שנותק — שאינו ניתן לייצוג ולקומוניקציה, פולש אל נפש המטפל והופך לידוע וקומוניקטיבי דרך הימצאותו של המטפל במצב מייסר של 'חיות־שתוקה' . יכולתו של המטפל לשאת את הקיום הדיסוציאטיבי, כמצב רווי סבל בתוכו, תוך תהליך קשה והכרחי של תנועה בין היותו אובייקט־סופי, למצע־ אין־סופי שאינו תחום, מאפשר ל'מוות הנפשי', להיות מוכלל לתוך החוויה. המטפל חווה לעיתים את הצורך של המטופל בתנועה זו כמתקפה על המסגרת הטיפולית ועל עצמיותו של המטפל, מה שעלול לגרום לקריסתה של הפונקציה האמפטית. המעשה הטיפולי מתרחש תוך תנועה מחזורית של קריסה בלתי נמנעת ושיקום הכרחי של הפונקציה האמפטית, והשבתה אל השדה הטיפולי, לא דרך פירוש או ידיעה, אלא דרך השתנותו של המטפל. המטפל משיב אל המטופל אמפטיה, רכות, אנושיות ותנועה נפשית.
הורדת המאמר
זרים אינטימיים — "החדר האחר"
ד"ר רינה לזר
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
אינטימיות היא חוויה העומדת בבסיס קשרינו הבין־אישיים כולל אלה המתרחשים בחדר הטיפולים, גם אם בצורה שונה. אף כי המושג מצוי בשימוש על דרך השיגרה, החוויה שעומדת בבסיסו זקוקה להבהרה. למה אנו מתכוונים בדברנו על אינטימיות בהטיותיה השונות? איני ממקמת את האינטימיות במישור הפרה-רפלקטיבי שנחווה אינטואיטיבית כמקומה הטבעי. אשרטט התנסות שונה: אינטימיות כדרך להיות יחדיו ב"חדר [הנפשי] האחר", החדר בו אנו מדמים עולם תשוקתי סוער, חסר גבולות ומגבלות, ממנו אנו מודרים, החדר הזוגי של ההורים, של 'הסצנה הראשיתית'. חווית האינטימיות תובן על ידי כמרקם פנטזמטי ששותפים לו הפרט והזולת — זולת שיכול להיות גם חלק מעצמי — והפער שביניהם, ההפרעה המובלעת בכל יחד מדומיין. אינטימיות תמוקם במשולש האדיפלי (תומשג כ'שלישי' האדיפלי), ותודגש הבושה ולא האשמה כרגש המוביל באותה החוויה. הזוג האנליטי מוצג כאבטיפוס של אותו מימד א־פרסונלי שנלווה לחווית האינטימיות ככלל ולא רק בהקשר הטיפולי המיוחד.
הורדת המאמר
מנטליזציה , התקשרות , פתולוגיה וטיפול
פרופ' רחל לוי-שיף , ד"ר לילי רוטשילד-יקר
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
מאמר זה משלב סקירה, המתמקדת בתרומה המקורית של מושג המנטליזציה להבנת הפתולוגיה והחידוש ביישומים הקליניים של הטיפול מבוסס מנטליזציה (MBT), עם מחקר ועם הצגת ההשתמעות של מרכיבי ההמשגה במרחב הטיפולי במצבים קדם־מנטליים. בסקירה יובהרו מושגי הייסוד, תיאור התפתחות המנטליזציה והמעבר האינטגרטיבי מאופנויות החשיבה הקדם – מנטלית (הזהות הנפשית, העמדת פנים, והעמדה הטלאולוגית) למנטליזציה, הקשרים המורכבים לתהליכי ההתקשרות וליחסי הורה־ילד, וכן לתהליכים נוירופסיכולוגיים. במאמר נציג מחקרים עדכניים שערכנו אשר תורמים לתיקוף הרעיונות התיאורטיים ולהבנת הפסיכופתולוגיה. נציג המשגה של מצבים פסיכופתולוגיים נוספים, כמו הפרעות אכילה וסומטיציה, ונדגים כיצד ניתן ליישם עקרונות של גישה זו בטיפול בהפרעת סומטיזציה.
הורדת המאמר
דיסוציאציה והביטואציה — תהליכים מאפשרי התאבדות
ד"ר לאה שלף
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
המחקר האמפירי בחקר תופעת ההתאבדות עוסק רובו ככולו בגורמים ובסיבות העלולים להוביל להתאבדות. סיבות וגורמים המוכרים כבעלי סיכון גבוה הם בין היתר כאב נפשי, חוסר תקווה, אימפולסיביות, חשיפה עצמית נמוכה, שימוש באלכוהול וסמים, דיכאון מז'ורי, קושי בפתרון בעיות, היעדר תמיכה חברתית ועוד. מעטים מאוד המחקרים העוסקים בשאלה מה מאפשר את ביצוע הפגיעה העצמית הגופנית. מאמר זה ידון בהרחבה בשני תהליכים אשר מאפשרים בעצם נוכחותם להוציא את הניסיון האובדני מן הכוח אל הפועל — דיסוציאציה והביטואציה. שני תהליכים אלה אינם יכולים להביא כשלעצמם באופן ישיר להתאבדות, ולכן אין הם שייכים לקטגורית הסיבות והגורמים להתאבדות, אולם הם מגדילים את ההסתברות לאובדנות מעצם נוכחותם. חקירתם מהווה תוספת חשובה להבנת התהליך האובדני בהיבט הערכת הסיכון. בתחילת המאמר אציג את שני התהליכים ואתמוך בהם מחקרית ועם דוגמאות. בחלקו השני של המאמר אציג את הקשר בין שני התהליכים הללו לכוונה אובדנית ואצביע על הקושי להעריך כוונה אובדנית כאשר אדם אובדני נמצא בתהליך דיסוציאטיבי.
הורדת המאמר
היבטים נפשיים בבסיס יצירת קשר זוגי חלופי במקביל לתא זוגי קיים
שוש כרמל
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
במאמר זה, אסקור את הדינמיקה של תופעה רווחת כיום: יצירת קשר זוגי חליפי במקביל למערכת זוגית אינטימית קיימת. אדון בתופעה דרך פרספקטיבה, מודעת ולא־מודעת, של האינדיבידואל שיזם ומעורב בפועל בקשר החוץ־זוגי. אבחן כיצד, בהיעדר יכולת לתקשורת רגשית־מילולית, משמש הקשר החליפי acting out (ביטוי בפעולה) לצרכים ינקותיים רבי עוצמה, אשר לא זכו לעיבוד ומילוי בילדות המוקדמת, ועל כן שבים ועולים בעוצמה רבה בתוך הקשר הזוגי הבוגר שאינו בנוי להכילם. אנסה להתרכז בהצגת זווית הסתכלות אחרת לתופעה רבת השנים, המכונה לעתים 'אפיזודה רומנטית', 'פלירט', 'רומן', או 'בגידה' — ולצורך הנוחות אקרא לה כאן 'אפיזודה'.
הורדת המאמר
פציעה עצמית : בין משחק השפה הקליני למשחק השפה של הפרימיטיביים המודרניים
ורד בר־און
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
מאמר זה עוסק בתופעת הפציעה העצמית. הידע הקליני על הפציעה העצמית ובמיוחד התגובתיות הנמוכה של הפוצעים לטיפול הקליני קוראים לתשומת לב מיוחדת לתופעה. תוך שימוש בפילוסופיה של לודוויג ויטגנשטיין אציג שני משחקי־שפה מתחרים: משחק השפה הקליני ומשחק השפה של תנועת הפרימיטיביים המודרניים, תנועה המתייחסת לפציעה העצמית כאל משחק בגוף. אנסה להראות כיצד תופעת הפציעה העצמית מתפקדת באופן שונה בכל אחד ממשחקי השפה הללו ואצביע על היישומים הרלוונטיים בשדה הקליני. מושג 'משחק השפה' הוויטגנשטייני טומן בחובו אפשרות להבנה ולתקשורת על בסיס הסכמה, מנהגים ונורמות, ומאפשר לנו לדון במשמעות כחלק משיפוט נורמטיבי תוך שימור מידה של גמישות ופתיחות. אטען כי מודעות למשחקי־שפה שונים עשויה להאיר באור אחר תופעות פסיכולוגיות שאנו מורגלים לחשוב עליהן באופן מסוים, ולאתגר את הנחות היסוד הפסיכולוגיות שלנו ביחס לתופעת הפציעה העצמית.
הורדת המאמר
'אמא יקרה לי' — מקנאה ? חוויית האובייקט כצר־עין , והתבטאויותיה במפגש הטיפולי והבין־דורי
ורד נבו
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
במהלך השנים נתקלתי במטופלים החשים, במודע או לא, שדמויות בחייהם והמטפל בפרט, מביעים צרות־עין בהם. מצב זה מעלה אתגרים קונספטואליים ופרשניים מורכבים. אבחן זאת תוך התמקדות: א) במטופלים — בהשפעות על התפתחותם, על יחסיהם עם הסביבה, ובעיקר על כך שחוויה זו, ריאלית ככול שתהיה, מהווה הגנה, מונעת מהם נגישות לצרות־העין שלהם עצמם המתעוררת ועולה בסיטואציה האנליטית; ב( במטפל הנחווה כצר־עין. עולות שאלות לגבי הבסיס הריאלי לכך, האם מדובר בהשלכות המטופל ו/או בהפעלת המטפל לפיהן. בנוסף, אדון בעמדתו במצב זה ובהשלכותיה על התהליך הטיפולי. לסיום אציע הבנות המאפשרות, ולו בדיעבד, להכיל ביתר סלחנות ומתינות חוויות אלו.
הורדת המאמר
כשוויניקוט וג'נדלין נפגשים במשחק ההתמקדות
דני שראל
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
י. ג'נדלין זיהה תהליך שבו באים במגע עם סוג מיוחד של מודעות פנימית לתחושה גופנית המקפלת בתוכה משמעות ופיתח את ה'התמקדות' ( focusing ) כשיטה חוויתית לטיפול ולשינוי. ההתמקדות מוצגת במאמר זה כהזמנה למשחק וליצירתיות, כדרך לפנות אל 'המקום בו אנו חיים', אל אזור החוויה הסובייקטיבית לפי ויניקוט. בלב תהליך ההתמקדות מצוי המפגש בין ה'עצמי בנוכחות' לבין 'התחושה המורגשת'. המרחב שנוצר יתואר כבעל איכויות של 'מרחב פוטנציאלי'. במאמר אתאר בליווי דוגמה את ההתמקדות כתהליך בנייה של סביבה פנימית אצל המתמקד המאפשרת את התהוותו והמשך התקיימותו של 'מרחב פוטנציאלי'. אדון בתפקידו של המטפל־הממקד כתומך בבניית הנוכחות של המטופל־המתמקד ובשמירה עליה.
הורדת המאמר
ניהול רישום שוטף בפסיכותרפיה פסיכודינמית : היבטים קליניים ואתיים
פרופ' גבי שפלר , שי לדרמן
כרך כ"ז, חוברת 2,
2013
ניהול רישום שוטף, תיעוד חומר מתוך הפגישות הנעשה במהלך הטיפול מפגישה לפגישה, נחשב לפרקטיקה מקובלת בקרב מטפלים בפסיכותרפיה פסיכודינמית, אך מאפייניו הייחודיים יוצרים דילמה באשר למיקום שמירתו — בתיק של המטופל או בנפרד ממנו. 195 מטפלים במערכת בריאות הנפש הציבורית נשאלו על התנהגויותיהם בהקשר זה. נמצא כי רובם הגדול של המטפלים מנהל רישום שוטף, שמכיל בדרך כלל תיעוד של תוכן הפגישה והחוויה של המטפל בה, ומשמש לעיבוד הטיפול. ניהול הרישום השוטף בנפרד מהתיק של המטופל היה מאוד שכיח, ומדיניות זו מגבילה את הגישה בפועל של המטופל לרישום השוטף ומעלה חשש לגישה בלתי מורשית אליו. המאמר דן במשמעויות האתיות של ממצאים אלה.
הורדת המאמר