לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ו - חוברת 2,
מרץ 2012
לחוברת הקודמת
כרך כ"ו, חוברת 2, 2012
אנליזה סופית
אורה זילברשטיין
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
ללא תקציר
הורדת המאמר
דם , חרא ודמעות : מקרה של קוליטיס שטופל בפסיכואנליזה - נינה קולטארט
אורה זילברשטיין
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
תרגום : אורה זילברשטיין.
ללא תקציר.
הורדת המאמר
התחביר האוטיסטי כשימוש הופכי בנקודת עוּגב
ד"ר דנה אמיר
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
מאמר זה עוסק בתחביר האוטיסטי ובאופן שבו הוא בא לידי ביטוי הן בתוך המבנה האוטיסטי המובהק והן בתוך האזורים האוטיסטיים השייכים למבנה הנוירוטי. המונח המוסיקלי 'נקודת עוּגב' ישמש כנקודת מוצא בניסיון לתאר את האופן שבו הופך התחביר האוטיסטי את מה שאמור היה לשמש כמצע לרב קוֹליוּת השפתית – לטקסט חד־מימדי, חזרתי ומרוקָן מרֶגֶש. בתוך התחביר האוטיסטי משמש האחר כחפץ אוטיסטי, הסותם בנוכחותו הקונקרטית את חור היעדרו כסובייקט נפשי. השיח הנוצר על בסיס תחביר זה הוא שיח המטביע צורות בשפתו של האחר או מתחכך בה כבמשטח, אך אינו יוצר דיאלוג חי. זהו שיח שהחזרתיות מחליפה בתוכו את מקומה של ההפריה ההדדית ושל האפשרות ליצור כל 'חדש' באשר הוא. לבסוף תידון פונקצית ה'צלב' כפי שמגדירה אותה טסטין בתוך התהליך הטיפולי וביטוייה האפשריים בתוך שפה.
הורדת המאמר
קריסתו של המרחב הפוטנציאלי הקבוצתי ומחשבות על שיקומו
ד"ר הילית אראל ברודסקי
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
במאמר זה אסקור את המושג 'מרחב פוטנציאלי' בטיפול הקבוצתי ואת המצבים הפתולוגיים שבהם מתרחשת קריסה במרחב זה. אני מציעה שכשלים אלה מתרחשים במארג ההעברה וההעברה־הנגדית שבין הקבוצה לחבריה ולמנחיה. ההשתתפות האישית של המנחה בתהליך זה היא בעלת השפעה מתמשכת על האופן שבו הוא מבין דברים אודות עצמו ואודות הקבוצה בתוך האינטראקציה. ההנחה הכללית במודל זה היא שהבנתו של המנחה היא תמיד פונקציה של הפרספקטיבה שלו ברגע נתון, ושהיא רוויה בהשפעה הדדית ובמשמעות שנבנית במארג זה. לפיכך, כשהתנועה במרחב הקבוצתי נחסמת, על המנחה לשוב אל סיטואצית הכשל הראשוני, לנסות ולהבין מה התרחש בה, להפשירה ולספק את מה שלא התאפשר בה קודם לכן. לשם כך, עליו למצוא בתוכו מרחב פוטנציאלי אשר יחזיר את התנועה לקבוצה.
הורדת המאמר
להרפות מעצמי להיות בנוכחות – דיון פסיכואנליטי במימדי תודעה
מיקי (מרים) פטרן
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
ההרהור שנפרש בעבודה זו מדבר בשבח 'הרפיה מעצמי' כקבוע, כמופרד וכאוטונומי אל נוכחות פתוחה של היענות לרגע הווה, שבתוכו מתגלה מצע פוטנציאלי, חבוי מחבר. ההגות הפרדוכסלית של ויניקוט, ההגות של פסיכולוגית העצמי ושל הפסיכולוגיה והפילוסופיה הבודהיסטית מהוות בשבילי הֶקשר חיים, שממנו אני טווה התכוונות פסיכואנליטית של 'הרפיה ממושמעת' מעצמי אל נוכחות במימדי תודעה עדינים: פתיחות, אינטואיציה, אמפטיה וחמלה. ויתור על חוויית עצמי – כשנכפה במהלך ההתפתחות עלול להיחוות כמחיקה, כאונס או כרצח. העצמי הפצוע זקוק באופן חיוני להצטברות של חווית נִראות מאחה, שמכוננת את יציאתו לאור כקיים, כשלם וכמובחן. כשאדם לא מוחזק, הוא עלול לאחוז בעצמו בכוח, ואז הצער והכאב מועצמים. הרפיה מאחיזה לא־מודעת בעצמי עשויה להוות הישג מרפא של הבשלה, כשמתהווה מתוך תנועת התמרה ספונטנית כאקט של חופש. 'מחוות הוויתור' של האנליטיקאית מקדימה את זו של האנליזנט, והיא תנאי הכרחי ולא מספיק. זוהי בחירה קיומית אישית, שחורגת מביוגרפיה אל 'אזור האמונה' של האנליזה בתוך הֶקשר של תודעה מחזיקה ומחוברת עם נוכחות אנליטית אמהית מתמסרת.
הורדת המאמר
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
ד"ר צופי מרום , ד"ר שרה פרידמן
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
ללא תקציר
הורדת המאמר
איך לא להיעלם ? איך לא להיאלם ? טיפול קוגניטיבי־התנהגותי בחרדה חברתית
מיכל ניובורן , ד"ר דני רווה , ד"ר צופי מרום
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
מאמר זה מתאר ומדגים טיפול קוגניטיבי־התנהגותי לסובלים מחרדה חברתית. תוצגנה שיטות טיפוליות מרכזיות בטיפולים קוגניטיביים־התנהגותיים ושיטות ממוקדות לטיפול בחרדה חברתית. ההמשגה ושיטות הטיפול יודגמו בעזרת תיאור מקרה.
הורדת המאמר
CBT להפרעת פאניקה עם קומורבידיות : התאמות לטיפול קלאסי
ניצן יקותיאל , פרופ' יונתן ד. הפרט
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
מאמר זה מציג טיפול קוגניטיבי־התנהגותי (CBT) להפרעת פאניקה במטופלת עם קומורבידיות של הפרעת פאניקה, הפרעה טורדנית כפיית (OCD), וקווים של אֵבֶל לא מעובד. המחשבות האובססיביות אשר הטרידו את המטופלת היו ייחודיות ונגעו בתחומים רבים בחייה, ביניהם המישור הבין־אישי, המשפחתי, המקצועי והתמודדות עם אֵבֶל. החרדות של המטופלת סביב נושאים אלה הובילו להתקפי פאניקה רבים ובעקבותיהם להימנעות מפעולות שיגרתיות רבות, כתוצאה מכך פגעו בתפקודה והובילו למצוקה רבה. כמו במרבית הטיפולים בשיטת CBT נעשתה התאמה של הטיפול לאופי הייחודי של חרדות המטופלת, אשר בנוסף לתוצאות מצוינות של הטיפול בירידת תסמינים ועלייה באיכות החיים, עזרה בבניית קשר מיוחד עם המטפלת. מאמר זה שם דגש על התאמת הטיפול ובוחן את הברית הטיפולית המיוחדת הנוצרת בטיפול CBT להפרעת פאניקה.
הורדת המאמר
PTSD : מעֵבֶר לפרוטוקול של טיפול קוגניטיבי־התנהגותי
ד"ר שרה א. פרידמן , יעל בלייך קימלמן
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
הפרעת טראומה בתר חבלתית (PTSD) היא בעיה חמורה ומתמשכת, המשפיעה על כ־20% מאלה הנחשפים לאירוע טראומטי. טיפול קוגניטיבי־התנהגותי הוכח כטיפול יעיל ל־PTSD. פרוטוקלי טיפול, הן באנגלית והן בעברית, זמינים לכל דורש. למרות הצלחה זו, מטפלים חשים לעתים שפרוטוקולים אלה אינם מספקים תמיד בהתמודדות עם מטופליהם. מאמר זה מראה, באמצעות תיאור מקרה מורכב, כיצד ניתן ליישם בהצלחה טיפול קוגניטיבי־התנהגותי ב־PTSD. במאמר מתוארים אתגרים נפוצים בטיפול ופתרונות פוטנציאליים.
הורדת המאמר
טיפול קוגניטיבי־התנהגותי בהפרעה טורדנית־כפייתית בילדים ומתבגרים
ד"ר לילך רחמים
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
במהלך שני העשורים האחרונים פותחו פרוטוקולים קוגניטיביים־התנהגותיים לטיפול בהפרעות חרדה בילדים. פרוטוקולים אלה שיפרו בצורה דרמטית את הפרוגנוזה ואת איכות חייהם של ילדים ומשפחותיהם. הפרעה טורדנית־כפייתית (OCD) (Obsessive Compulsive Disorder) היא הפרעת חרדה עם מהלך כרוני ומחליש. התיאוריה הקוגניטיבית היא אחת התיאוריות המקובלות ביותר המסבירה את האטיולוגיה ואת שימור ההפרעה במבוגרים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שעל אף הבדלים התפתחותיים, קיים גרעין משותף של תהליכי עיבוד קוגניטיביים הקשורים ל־OCD בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים. המאמר מציג טיפול אופייני בילד בן שמונה על פי פרוטוקול לטיפול קוגניטיבי־התנהגותי בילדים בעלי הפרעה טורדנית־כפייתית והמלצות לפיתוח המחקר והטיפול בהפרעה זו בקרב ילדים ומתבגרים.
הורדת המאמר
תיאור מקרה : טיפול קוגניטיבי־התנהגותי בדיכאון , המשלב טיפול ממוקד סכֵמות
פרופ' אשכול רפאלי
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
ללא תקציר
הורדת המאמר
גַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת , לֹא אִירָא רָע ?
גלית ארד
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
אני מתארת מאבק טיפולי רב־שנים בעבודה עם מטופל שבנפשו שררו אזורים נרחבים של 'לא כלום' אין סופי, של חוסר קיום, של רִיק וחלל, חידלון ומוות נפשי, פעוּרים כ'חור שחור', מאיינים משמעות. אני רוצה להציע שימוש במושג 'מידבר נפשי', כמתאר אזורי נפש שוממים וצחיחים, דו־מימדיים, חסרי חיים וחסרי תנועה, חסרי משמעות, חסרי אובייקטים. זהו המקום שבו שהה 'תינוק ללא אם', ומשום שאין דבר כזה (כדברי ויניקוט) אזי גם התינוק לא היה שם. זהו אחד מאתרי ה'התמוטטות', כזה שמוצאים בקרב מטופלים הסובלים מהפרעות קשות. אתאר את תהליך הכניסה לתוך אזורים אלה, את הייסורים של שהייה בתוכם, ההליכה ב'גיא צלמוות', את המאבק לחוות ולשרוד, ובהמשך את תהליך ההתמרה (טרנספורמציה) שהתאפשרה באמצעות הכלה רגשית ומתמשכת ונתינת מילים ושֵם ל'לא כלום'. ההתמרה הובילה לחיים אם כי לזמן מוגבל בלבד. אני מתייחסת למגבלותיו ולמוגבלותו של הטיפול, לאוזלת היד שלו לנוכח עוצמות החיים והמוות, ונותרת עם יותר שאלות מתשובות.
הורדת המאמר
על ביטול הזקנה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ו, חוברת 2,
2012
ללא תקציר
הורדת המאמר