לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ו - חוברת 1,
דצמבר 2011
לחוברת הקודמת
כרך כ"ו, חוברת 1, 2011
פירוש כביטוי לסובייקטיביות של האנליטיקאי - לואיס ארון
יפעת איתן-פרנסיסקו
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
תרגום : יפעת איתן-פרנסיסקו
מבוא: פרופ' עמנואל ברמן
מאמר זה של לואיס ארון, תיאורטיקן מרכזי של הזרם ההתייחסותי בפסיכואנליזה, הופיע בגירסה ראשונה בכתב העת Dialogues Psychoanalytic ב־1992 ,ובגירסה שנייה כפרק 4 בספרו של ארון מ־1996A meeting of minds: mutuality in psychoanalysis . תרגום זה ייכלל, בגירסה שונה במקצת, במהדורה העברית של הספר, שתתפרסם בקרוב בעריכתי בסידרת פסיכואנליזה של הוצאת עם עובד. ארון היה דובר מרכזי בכנס הראשון שהוקדש לפסיכואנליזה ההתייחסותית בישראל, כנס שהתקיים בזיכרון יעקב ב־1996 , מטעם האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה. בפתח הדבר שצירף ארון למהדורה העברית הוא מזכיר את חוויותיו מאותו כנס, ועוסק גם בהקשר היהודי של הפסיכואנליזה מפרויד והלאה. מאז ביקר ארון בישראל כמה פעמים נוספות. הוא משמש כיום כראש תוכנית הפוסט־דוקטורט בפסיכותרפיה ובפסיכואנליזה באוניברסיטת ניו יורק, מסגרת הכשרה לא־קונבנציונלית וחדשנית. ארון היה תלמידו הבולט וחברו הקרוב של סטיבן מיטשל, שנפטר בשנת 2000. בספר זה הוא מנתח את מקורותיה של הפסיכואנליזה ההתייחסותית בשתי רמות: הן את התפתחותה בניו יורק בהנהגת מיטשל החל בשנות השמונים של המאה העשרים, והן את שורשיה המוקדמים יותר בעבודתם של פרנצי, ראנק, סאליבן, ויניקוט, ראקר, קוהוט ופסיכואנליטיקאים רבים אחרים, ואף בעבודתו של מרטין בובר, שתרומתו חשובה מאוד בעיני ארון. ספרו של ארון יופיע זמן קצר לאחר הופעת ספרו של תומס אוגדן, "על אי־היכולת לחלום". אוגדן היה חבר קרוב של מיטשל, וגם ארון דן בתרומתו בהערכה רבה, ולעתים גם בביקורתיות. שני ספרים אלה מאפשרים לקורא העברי הבנה מעמיקה של רעיון האינטרסובייקטיביות, בעזרת שני מחברים המפתחים אותו בדרכים שונות, ששתיהן יצירתיות ומאתגרות.
הורדת המאמר
"כאן , שם ואי-שם" – מחשבות נוספות על המפגש עם אזורים נידחים בנפש
אבנר ברגשטיין
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
בעבודה הנוכחית אתייחס, בעקבות ביון, ל'חלימה' כאל אופן חשיבה עמוק ביותר, וכפונקציה המאפשרת לנפש להתמודד עם חוויות רגשיות ולהעניק להן משמעות. אציע כי כאשר החלימה של המטופל מגיעה למבוי סתום או נתקלת ב'חתך', המטפל נקרא להמשיך את החלימה שנקטעה, להתמיר את הנתק לסזורה שיש עמה המשכיות, ולאפשר את המשך עבודת החלימה. עם זאת, החלימה, בהיותה בתפר שבין המודע לבין הלא־מודע עשויה לאפשר מבט חטוף לעבר הלא־מודע ובאופןּ זה מאיימת לערער את האיזון הנפשי ולגרום לאסון פסיכולוגי, ולפיכך קיימת נטייה להימלט ממנה לחשיבה רוויה יותר. אנסה להמחיש את האופן בו מציע ביון את ה-reverie ואת החלימה של המטפל כדרך לחדור בעד הסזורה, להתעלות מעליה ולצלוח את הפער שבין mind ל-mind , באופן שמניע מחדש את תהליכי החלימה המושעים.
הורדת המאמר
התבוננות הקשרית (קונטקסטואלית) על הטיפול בתוקפנות
ד"ר גבי מן
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
התבוננות הקשרית (קונטקסטואלית) על תופעת התוקפנות מניחה שתוקפנות היא תגובתית והגנתית, לא ישות קיימת בפני עצמה. חשיבה זו שואבת מהגותם של ויניקוט, קוהוט וביון, מבשרי הזרמים הפסיכואנליטיים העכשוויים. היא מחייבת עמדה אתית של המטפל כנשא אחריות ליצירת סביבה המאפשרת מיסוס התוקפנות. המאמר מתאר עבודה עם תוקפנות של שלושה אנליטיקאים ידועי־שם, אושונסי, גרוטשטיין ואורנשטיין, אשר שייכים לאסכולות תיאורטיות שונות. השוואה זו מגלה שהאנליטיקאים הניאו־קלייניאניים כמו גם הניאו־ביוניאניים עובדים עם הזדהות־השלכתית ככלי הכרחי המאפשר צלילה לתוך עין הסערה של המטופל, עם מוכנות לחוות את הסערה ולהיות בתוכה. האנליטיקאית מזרם פסיכולוגית העצמי, לעומת זאת, עושה ליצירת סביבה שבה שברו של העצמי יכול להתאחות והפוטנציאל הגלום בו יוכל להפציע. למרות ההבדליםֶ התיאורטיים, מעניין שבקליניקה כולם נוקטים בגישה הקשרית, עובדים באופן קרוב־חוויה, נותנים מקום משמעותי לפגיעותו של המטופל, ומאמצים עמדה טרנסנדנטית; מתמסרים לתכתיבי המטופל ומוכנים להיות משתתף — לא עד — בתהליך. התבוננות זו מגלה שהקליניקה של שימוש בהזדהות־השלכתית לעתים בעלת מופע דומה לפונקציה של היות זולתעצמי, למרות ההבדלים התיאורטיים הניכרים בבסיסן.
הורדת המאמר
התפתחות 'עצמי מקצועי' בתוך קשר – המודל ההתייחסותי בהדרכה
ד"ר אוריה תשבי
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
מאמר זה מתמקד בחשיבותו של הקשר מדריך/מודרך להתפתחות המקצועית של שניהם. במאמר מוצגים שלושה מודלים בהדרכה פסיכודינמית, תוך שימוש בטיפולוגיה שהוצעה על־ידי פראולי וסארנט לאיפיון הדרכות על שלושה צירים: ציר הסמכות, מוקד ההדרכה ואופן השתתפות המדריך. מודל ההדרכה ההתייחסותי מוצג בהרחבה, תוך הדגשת החשיבות של ניטור מתמיד של הקשר ההדרכתי. תפיסה זו נובעת מהפסיכואנליזה ההתייחסותית, הרואה את ה'עצמי' כמתפתח ומתעצב בתוך קשרים. במאמר מוצגות שתי דוגמאות הממחישות כיצד מתוך התבוננות בקשר מדריך/מודרך בצמתים קריטיים בהדרכה, ֵ ניתן ללמוד על תמות לא מדוברות בטיפול, בהדרכה, ואף בארגון בו מתקיימת ההדרכה.
הורדת המאמר
תקווה ופחד בתהליך ההדרכה : מה להפעלה (enactment) ולהדרכה בפסיכותרפיה
אילנה לאור
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
החוויה הרגשית של התקווה לגילוי ולהתפתחות והחרדה הבלתי נמנעת הקשורה לתהליך זה, מלוות את תהליך ההדרכה ומעמידות בפנינו, המדריכים, אתגר מורכב. מאמר זה דן במרכיביה של חוויה זו מנקודת הראות של הגישה ההתייחסותית. במאמר יוגדר תהליך ההדרכה כצומת של מערכות יחסים מפתחים ומתפתחים, הכוללות את המדריך, המודרך והמטופל. מטרתו של תהליך זה לסייע למודרך לשאת יותר גירסאות של עצמו ושל מטופלו ולנוע ביניהן, כולל גירסאות רגרסיביות שיופיעו בהדרכה במצבי enactment . במאמר יושם דגש על חשיבות הערנות למצבי enactment שכוחם רב בהצבעה על מה שדורש חקירה ועיבוד של הדינמיקה הפנימית של כל משתתפי התהליך, שהביאו או כמעט שהביאו את הצומת להיות דרך ללא מוצא, מכיוון שנמנעו מסיבות הגנתיות שלהם להתבונן על אותם תהליכים שהובילו לחסימת הצומת. מפגש הדרכתי פתוח, גלוי ואותנטי של שותפי התהליך, מאפשר יציאה וחקירה של מצבי enactment בהדרכה, כדי לאפשר עיבוד מצבים אלה והתפתחות מתוכם.
הורדת המאמר
תפקידה של 'תופעת התקווה' בטיפול קבוצתי ארוך טווח לנפגעי פוסט טראומה כרונית
ד"ר אופיר לוי
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
במאמר זה יתואר תפקידה של 'תופעת התקווה' ותהליך התפתחותה בטיפול קבוצתי דינמי בנפגעי פוסט טראומה כרונית ממלחמת לבנון הראשונה, ממלחמת יום כיפור וממלחמת ששת הימים. הטיפול נמשך כשנה והפגישות עם המטופלים התקיימו מידי שבוע. התפקיד ותהליך ההתפתחות של תופעת התקווה יתוארו באמצעות ארבעה שלבי הטיפול הקבוצתי לנפגעי פוסט טראומה, שהוצעו על־ידי קאנאס, שונפלד, מרמר, וייס וקולר. לארבעה שלבים אלה הוספתי שלב נוסף, מקדמי — שלב הקבלה והמיון לקבוצה, המהווה את תחילת הטיפול הקבוצתי.
הורדת המאמר
הפסיכולוגיה הקלינית הישראלית לאן ? שלוש אפשרויות (רק אחת רצויה)
פרופ' גולן שחר
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר
מורשתה של ג'ויס מקדוגל וחשיבותה כיום
ד"ר ניצה ירום
כרך כ"ו, חוברת 1,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר