לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ה - חוברת 3,
יולי 2011
לחוברת הקודמת
כרך כ"ה, חוברת 3, 2011
לזיכרו - יורם חזן
מיכל חזן , פרופ' עמנואל ברמן , אילן אמיר
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
ללא תקצירים
הורדת המאמר
אבות ובנים במרוץ הזמן
יורם חזן
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר
השלישי האנליטי : עבודה עם עובדות קליניות אינטרסובייקטיביות
תומס אוגדן
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
תרגום ראשון.
ללא תקציר.
הורדת המאמר
אוגדן : מהמפגש האינטרסובייקטיבי אל עבודת החלום
ד"ר שמשון ויגודר
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר
מטונימית החתך והפירוש המטאפורי : ניתוח תופעת 'הפציעה העצמית' בהשראת אבחנתו של רומן יאקובסון
ורד בר־און
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
פציעה עצמית היא תופעה אנושית מורכבת ומטרידה. היא שויימה לראשונה כתופעה פסיכופתולוגית לפני פחות ממאה שנה. מאז, מעמיק העניין בתופעה ומתרבה המחקר והידע בתחום. אחת השאלות שממשיכות להטריד היא הקושי הרב בטיפול בפוצעים את עצמם והגעה להישגים טיפוליים מתמשכים. במאמר זה, באמצעות כלי ניתוח אינטרדיסיפלינריים, אציע הבנה חדשה לקשיים אלה. אבחן את תופעת הפציעה העצמית דרך מופעה בשפה, ובאמצעות אבחנותיו הקליניות של הבלשן רומאן יאקובסון בין אפזיות מטאפוריות למטונימיות, אטען כי הקהילייה הטיפולית והפוצעים את עצמם משתתפים בשני 'משחקי שפה' שונים. בעוד את 'משחק השפה' הטיפולי מאפיינת דומיננטיות מטאפורית תוך תפיסה היררכית של היחס בין מטאפורה למטונימיה, את 'משחק השפה', של הפוצעים מאפיינת דומיננטיות מטונימית. בהמשך לכך אצביע על ההשתמעויות הקליניות הנובעות מהבנת שפת הפוצעים כמטונימית.
הורדת המאמר
היות זולתעצמי - סיפור בראשית
קלאודיה קוגן
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
במאמר זה אחקור את מושג 'העצמי הוירטואלי', דהיינו, העצמי הטרום־היוולדותי והראשוני כפי שהוא מתקיים בנפשם של זולתיהעצמי, לפני קיומו של עצמי ממשי. את המונח טבע קוהוט, אך לא פיתחו. מתוך מקרים קליניים מניסיוני הטיפולי, וכן מתוך סקירת אנליזות מכתביו של קוהוט, אנסח פונקצית זולתעצמי חדשה, הקשורה לאזורים הווירטואליים, והיא נכונותו של הזולתעצמי להוות מרחב התקיימות עבור העצמי המתהווה. באמצעות סקירה של דוגמאות לפתולוגיות באזורים הטרום־היוולדותיים, אדגים כי הפתולוגיה אינה הקושי להפנים את האחר, כי אם תוצר של היעד מקום באחר. בהמשך, אקשור את המושג שהצעתי, 'מרחב התקיימות', לסכימה ההתפתחותית של קוהוט וכן למושג מרכזי בפסיכולוגית העצמי: הרצף (קונטינום). מתוך ההבנה את הפגיעה באיזורים הללו אוכל גם להציע כיצד מתרחש הריפוי.
הורדת המאמר
פואטיקה , פרגמטיקה וסכמטיקה : חזון לאיחוי הקרע בין פסיכואנליזה למחקר
פרופ' גולן שחר
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
במאמר זה אציע תשתית (חזון) לאיחוי הקרע בין פסיכואנליזה למחקר אמפירי, אשר מתבססת על פילוסופיה, פסיכולוגיה ופסיכואנליזה אקזיסטנציאלית. הנחתי הבסיסית היא כי כל מפגש קליני 'מדובר' דרך שלוש שפות: פרגמטיקה, פואטיקה וסכמטיקה. פרגמטיקה מתמקדת בהתרחשויות יום־יומיות בתוך־העולם ("רבתי עם אשתי אמש"). פואטיקה מאפשרת ללכוד, באופן מטאפורי, את הכבירות (enormity) של המצב האנושי ("הוא זעם נגד סירובה של אשתו לשמש כזולת עצמי"). סכמטיקה מתייחסת לשפה של בדיקת השערות, הסקה אינדוקטיבית ודדוקטיבית וממצאים אמפיריים ("היחסים הזוגיים הללו מפעילים את הפגיעות הנרקסיסטית של המטופל, מובילים לאפיזודה דיכאונית־אובדנית. עלי להעריך סיכון אובדני"). כל שלוש השפות כולן נחוצות לשם התערבות טיפולית, בעיקר כאשר מדובר במצבים קליניים מורכבים ומסוכנים. אני טוען כי פסיכואנליזה, בהגדרתה הרחבה, מהווה את האסכולה הטיפולית ההולמת ביותר לשימוש אינטגרטיבי בשלוש השפות.
הורדת המאמר
הדיאלוג הזה הוא חיוני : כמה מחשבות בעקבות מאמרו של גולן שחר
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר
בזכות האינטגרציה : הרהורים על עתיד ההכשרה בפסיכולוגיה קלינית
שרון חביב־פלגי
כרך כ"ה, חוברת 3,
2011
ללא תקציר.
הורדת המאמר