לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ה - חוברת 2,
מרץ 2011
לחוברת הקודמת
כרך כ"ה, חוברת 2, 2011
התפתחות הנארטיב הפוליטי בפסיכותרפיה משנות השמונים המאוחרות ועד ימינו
ד"ר ניסים אבישר
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
במאמר זה אסקור את השינוי בשיח הפסיכותרופיטי המרכזי בכל הנוגע ליחס לפוליטיקה במובנה הרחב, החל משלהי שנות השמונים של המאה העשרים. אבחן את ההקשר הגלובלי-פוליטי ולצדו זה המקצועי, שבתוכם נתאפשרה הכללה הדרגתית ומתגברת של נקודות מבט ותפיסות פוליטיות בשיח הטיפולי-העולמי. לאחר מכן אציג תרומות מרכזיות להתפתחות זו הארבעה תחומים שונים: הנארטיב הפוליטי של הפסיכואנליזה; פסיכותרפיה וחברה, כלכלה ותרבות; פסיכותרפיה, אחריות חברתית ומעורבות פוליטית; וביקורת על הפרקטיקה הפסיכותרפויטית. לבסוף, אציג כמה מקורות עכשוויים העוסקים בהיבטים שונים של קשר הגומלין בין פסיכותרפיה לפוליטיקה.
הורדת המאמר
מיפוי התפקודים המרכיבים את רמות הארגון הראשוניות בנפש
ד"ר יואב יגאל
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
הפסיכואנליזה, בעיקר לאחר פרויד, בנתה את הסבריה להתפתחות הנפשית על בסיס אינטראקציות בין סובייקט נתון לבין דמויות משמעותיות בחייו. בהתאמה לצורת הסבר זו גם התסמונות הנפשיות השונות מוסברות על אותו בסיס. במאמר זה,על שני חלקיו, תיאור ההתפתחות הנפשית והתסמונות הנפשיות מבוסס על נקודת־מוצא שונה: הגדרה ואיפיון של התפקודים הנפשיים המרכיבים את רמת הארגון הראשונית בנפש. אלה הם אותם תפקודים המוכרים לנו באמצעות החוויות הבלתי אמצעיות שלנו והם משותפים לכולנו: תחושות, אמוציות, רגשות, אני, רצון, תודעה ועוד. נראה שעד כה לא זכו תפקודים כאלה לתיאור ואיפיון הולמים בספרות המקצועית. הצגת ההתפתחות הנפשית מזווית חדשה זו מאפשרת תיאור מובחן ומפורט של הרמות הראשוניות ביותר של הנפש, דפוסי פעולתן ואופי האינטראקציות שלהן עם הסביבה בכלל, ועם דמויות משמעותיות בפרט. בספרות הקיימת מופיעות רמות אלו תחת שמות שונים: 'תהליכים ראשוניים', 'מרכיבי ביתא', 'קדם סימבוליות', 'קדם דיבור', 'קדם לוגיות' 'אני עור' 'הקצה הפרימיטיבי של החוויה' 'אני תחושתי' ועוד. המאמר הוא חלק מעבודה מקיפה יותר המציעה מיפוי של כלל התפקודים הנפשיים. המיפוי אמור ליצור בסיס משותף לפסיכולוגיה ולפסיכואנליזה, שהוא שווה ערך לתפקיד שממלאות האנטומיה והפיסיולוגיה ברפואה ובחקר גוף האדם.
הורדת המאמר
טיפול ממוקד באילמות סלקטיבית
נעמה קלוזנר לוין, ד"ר קלאודיה לנג
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
אילמות סלקטיבית היא הפרעה המאופיינת בחוסר יכולת לדבר במצבים חברתיים מסוימים בהם מצופה מילדים לדבר. בשנים האחרונות יש עלייה במודעות להפרעה, אולם עדיין מתעוררות שאלות רבות לגבי אופן הטיפול בה. תחילה נתאר את ההפרעה ואת הקשיים המרכזיים המאפיינים את הטיפול בה, ולאחר מכן יוצג מודל טיפולי הכולל ארבעה מרכיבים: א. מידע פסיכו־חינוכי; ב. הדרכת הורים; ג. עבודה קוגניטיבית־התנהגותית; ד. התייחסות דינמית־מערכתית. עבור כל מרכיב יוסבר הרציונל הטיפולי ויתוארו עקרונות העבודה. לבסוף תוצגנה שתי דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
הפרעת אישיות סכיזוטיפלית והטיפול בה
צבי גיל , רוזנה ג'וסמן , נועה ויינשטיין , עפרה משולם , ד"ר שרה עראף , ד"ר מרינה פתחוב
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
הספרות העוסקת בטיפול בהפרעת אישיות סכיזוטיפלית מועטה מאוד. המאמר מציג את הנושא, דן בהיסטוריה שלו ובמהות האבחנה. אבחנה זו נכנסה למערכות האיבחון מאוחר יחסית, ונראה שעד היום אינה ברורה לגמרי, לא מבחינת דרכי האיבחון ולא מבחינת המושג עצמו. מסיבה זו נראה שאנשים עם הפרעת אישיות סכיזוטיפלית זוכים לאבחנות רבות אחרות, במקביל או לפני איבחונם כבעלי אישיות סכיזוטיפלית. במאמר נסקור כמה מקרים של אנשים עם אישיות סכיזוטיפלית שטופלו על־ידינו. לא פותח טיפול ספציפי לאבחנה זו, והוא דומה בעיקר לטיפול באנשים עם אישיות גבולית. יחד עם זאת, מצאנו מניסיוננו כמה מסקנות ייחודיות ביחס לטיפול באנשים עם הפרעת אישיות סכיזוטיפלית, העולות בקנה אחד עם המעט שידוע מהספרות. אלו כוללות א) העדפה לטיפול מרפאתי כוללני, תוך שימוש בכמה אופנויות טיפול ושימוש בשירותים שונים (בריאות הנפש, אשפוז, רווחה, שיקום); ב) הטיפול הוא בעיקרו דינמי, אך גמיש, הן בהתערבויות שהמטפל נוקט בהן והן בשימוש באופנויות טיפול נוספות; ג) הטיפול מתבסס בעיקר על יצירת קשר עם המטופל, הכרוך בהשקעה סבלנית בבנייה של ברית טיפולית, ואשר יש בו תשומת לב והשקעה רבה בתהליכים של העברה והעברה־נגדית; ד) הטיפולים צריכים להיות ארוכים וסבלניים ולהתאים את מדדי השיפור למבנה אישיותו ואופי סבלו של כל מטופל ומטופל.
הורדת המאמר
השפעותיה של פגיעה מינית על הזהות המיגדרית והנטייה המינית של נפגעים גברים — השלכות טיפוליות
רני לוי
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
המאמר עוסק בהשפעת הפגיעה המינית על הזהות המיגדרית והנטייה המינית של נפגעים גברים, אשר נפגעו על־ידי גבר אחר. תחום חקר ההשפעות של פגיעה מינית על גברים נפגעים חדש יחסית. המאמר סוקר את הספרות בתחום, מגדיר מהן נטייה מינית וזהות מיגדרית ומראה, באמצעות שימוש במושגים פסיכודינמיים (פיצול, הזדהות, הזדהות־השלכתית והשלכה), כיצד מתפרקים מרכיבי זהות אלה כתוצאה מהפגיעה המינית, ומה תוצאותיה של התפרקות זו בנפשו של הנפגע. דוגמאות קליניות משמשות להבנת עולמם הפנימי של הנפגעים המטופלים ומציעות אופן טיפול בהם.
הורדת המאמר
מֲאֶכֶלת המבט : פרוורסיה בשעה הטיפולית
ידידה טורקניץ'
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
עבודה זו תדון באופן שבו הפרוורסיה של המטופל*'צובעת' את הקשר הטיפולי ומקנה לו איכות מיוחדת. בתיאור המקרה ניתן יהיה לראות כיצד היתה 'הוצאה לפועל' שיטתית, יסודית ומדויקת של הפרוורסיה של המטופל בקשר הטיפולי. יודגם השימוש שנעשה במטפלת כדי ל'המחיז' ו'לביים' סצנות ראשוניות מחיי המטופל ויתואר האופן, שבו סצנות נוקשות, חזרתיות ומנוכרות אלו הוחזקו על־ידי המטפלת ונספגו בה. כך, באמצעות זיהוי וחשיפת הסצנות הפרוורטיות, ובהמשך, דרך הכלתן במטפלת, ניתן היה לרכך מעט את המנגנונים הפרוורטיים ובסופו של דבר ליצור קשר בין־אישי שבו מעט יותר חמלה ורכות.
הורדת המאמר
ברכות למארג
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ה, חוברת 2,
2011
ללא תקציר
הורדת המאמר