לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ג - חוברת 3,
יולי 2009
לחוברת הקודמת
כרך כ"ג, חוברת 3, 2009
"אוצר המילים של הפסיכואנליזה" : למצוא , להמציא ולאצור
ד"ר מישל גרנק , נועם ברוך
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
ללא תקציר
הורדת המאמר
משרת אחד ואדונים רבים לו : על תרגום "אוצר המילים של הפסיכואנליזה"
נועם ברוך , ד"ר מישל גרנק
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
ללא תקציר
הורדת המאמר
להיות "כלולה" בשתיקה : על המטופל השותק ו'הינכחות' המטפל
ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
המטופל השותק, בעיקר המטופל השותק שתיקה נמשכת, היווה בעיה בטיפול הפסיכואנליטי כבר מתחילת התהוותו כ"ריפוי בדיבור". במאמר זה אסקור בתחילה את התפתחות ההתייחסות לשתיקת המטופל בטיפול הפסיכואנליטי מבחינה תיאורטית וטכנית לאורך השנים, החל מתפיסת השתיקה כהתנגדות המחייבת פירושים ודרישה מהמטופל לדבר או שתיקה נגדית של האנליטיקאי כשהיא נמשכת, אל התעמקות בהבנת מורכבות השתיקה ובצורך בהתייחסות גמישה, אמפתית, קשובה ומאפשרת אליה. לאחר מכן אתאר ואדגים את הצעתי הטיפולית להיות בשתיקת המטופל באופן שהוא מעבר להבחנה בין סוגי שתיקות, מעבר לארגון האישיות של המטופל, ומעבר לגישה התיאורטית-קליני של המטפל – להיות "כלולה" בשתיקה, כשמתוך 'הינכחות' המטפל והתחברותו להעמוקה למטופל נוצרת ביניהם התקיימות נפשית מחוברת, אשר מאפשרת למטפל להיות-עם המטופל בתוככי לפיתת הקושי או המצב הפנימי בשתוק שבו תקוע המטופל, ומתוך כך מתהוות טרנספורמציה ואפשרות חדשה. יובאו שתי דוגמאות של אוגדן ושלי לגבי שתיקה מסיבית נמשכת.
הורדת המאמר
'תחושות בטן' ו'הרהורי לב' – מטבעות לשון כגשר בין התנסויות גופניות לחוויות מנטליות
ד"ר יואב יגאל , ד"ר רוית ראופמן
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
במאמר נציג את האופן בו זיהוי מטבעות לשון העומדים בבסיס סימפטומים גופניים והתנהגותיים מהווה חלק מתהליך הריפוי. נתמקד באותם מטבעות לשון, הכוללים אברי גוף או הקשורים בהתנסות גופנית, בהנחה כי נודע להם מעמד ייחודי בהתנסות האנושית, וכי על הרצף שבין מימדים סומטיים-תחושתיים לבין מימדים מופשטים, יש להם תפקיד באופן בו הגוף מציג עצמו בפני השפה. מטבעות הלשון הם דרכה של השפה לתאר התנסויות ראשוניות ורחוקות, שהביטויים להן הם חלק מהוויה היום-יומית, במיוחד באופן בו הם מגשרים בין התנסויות גופניות לחוויות מנטליות. נצא מנקודת ההנחה המוקדמת של פרויד, אשר הציג את הקשר בין סימפטומים סומטיים לבין תוצרים פולקלורליסטיים, הנחשבים קדומים בפרוזה האנושית, וכל על תיאורי מקרים מהקליניקה והמשגותיהם של תיאורטיקנים הנמנים על זרמים של יחסי-אובייקט. נציע שביטויים מילוליים יכולים להיות מזוהים עם חשיבה ברמה פרה-לוגית. מתוך כך עולה ההצעה לזהות התנסויות תחושתיות המובנות בשפה או ביטויים שפתיים הטבועים בהתנסויות באופן המשמש אותנו בעבודה הקלינית.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה ושליחותה האתית – סובייקטיביות, אמפתיה ואמונה
דוד קיטרון
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
במאמר זה אציב שלושה מימדים, שכולם אינם מדעיים ואינם מדידים, כבסיס וכמצע של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית: אמפתיה, אמת סובייקטיבית, ואמונה. בנוסף לסקירה היסטורית של התיאוריה הפסיכואנליטית על פני מימדים אלה, אבחן את הרלוונטיות שלהם, הן ביחס ליעדי הטיפול והן ביחס לכלים הטיפוליים העומדים לשירותנו. למרות הדגש על פסיכולוגיית העצמי כעל זו שמעמידה במוצהר במרכזה את ציר האמפתיה, תוצג הרלוונטיות של האמפתיה לזולת ולאמת הסובייקטיבית שלו, כמו גם של האמונה, אצל תיאורטיקנים שונים ומגוונים בגישותיהם.
הורדת המאמר
גורמי סיכון בהתפתחות כבדי-שמיעה המשולבים בחברה השומעת : פרספקטיבה פסיכודינמית
אדוה איכנגרין , ד"ר דני הופיין
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
במאמר זה נתייחס למערכת ערכים חברתית, חינוכית והורית הנגזרת מהמודל הרפואי לשיקום, שבה נתפשת הנכות בכלל והנכות בפרט לפגם, אשר יש לעשות ככל הניתן לתיקונו ובכך לצמצם במידת האפשר את חריגותו של הפרט בחברה. תוך התמקדות בילדים כבדי-שמיעה המשולבים בחברה השומעת, נבחן את המחיר ואת הסיכונים הנפשיים הפוטנציאליים אשר עלולים להתלוות לתהליך השיקום, גם אם הוא מוצלח מאד, מחיר וסיכונים אשר פעמים רבות אינם זוכים להכרה ולמענה. במאמר נקשר בין תיאוריות פסיכודינמיות, אשר עוסקות בחשיבות מותאמותם של ההורים לצורכי הילד, לבין מצבים של 'הורות טובה דיה' אשר מושפעת מתפישות חברתיות ושיקומיות. מצבים אלה נבחנים בהקשר לשלושה מישורי חיים בהם ניכרת השפעתו של המודל השיקומי הרפואי – תגובתם הרגשית של ההורים, שיקום הילד כך שיוכל לתקשר באופן שמיעתי מילולי, ושילוב אינדיווידואלי בחינוך הרגיל. תוך התייחסות לגישותיהם התיאורטיות של ויניקוט, מסעוד חאן, פונגי ואחרים, נסקור את המחיר הרגשי העלול להתלוות ולנבוע מתהליך השיקום, בעיקר באמצעות מושגי הגנת העצמי הכוזב, או העצמי הנחדר, על השלכותיהם התוך-נפשיות והבין-אישיות. בנוסף, סקירה זו מעלה שאלות לגבי השפעתו של חוש השמיעה על עיצוב העצמי ועל האופן הרגשי שבו נתפש השימוש בשפה המילולית, ובכך תורמת לגוף ידע פסיכואנליטי וקוגניטיבי העוסק בהשפעתן של חוויות גופניות ראשוניות על ייצוגים מנטליים. צעדים אפשריים מתקנים ומקלים מוצעים בסיכומה של הסקירה.
הורדת המאמר
דינמיקה זוגית והתיאוריה של מלאני קליין
ד"ר זיוה לויטה
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
המאמר עוסק בהעמקת ההבנה של דינמיקה זוגית דרך הפרספקטיבה התיאורטית של מלאני קליין. קליין עוסקת בלא-מודע ובאובייקטים מופנמים המשמשים כנקודות התייחסות המעצבות מערכות יחסים אינטימיות כמו זוגיות. מערכות יחסים אינטימיות אלו מכילות מטען רגשות הכולל מחד אגרסיה ומאידך אהבה. התמקדות על העולמות הפנימיים של כל אחד מבני הזוג ועל האינטראקציות ביניהם מובילה לאבחון מעמיק יותר של הדינמיקה הזוגית ולזיהוי הדרכים לשינוי דינמיקות אלו. המאמר מתאר את הדינמיקה הזוגית ברצף בין יחסי אובייקט פרימיטיביים ויחסי אובייקט בוגרים וההשלכות הקליניות לטיפול זוגי.
הורדת המאמר
מסע אל מקורות החלום
ד"ר איתמר לוי
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
מאמר זה מתבסס על מיקרו-אנליזה של חלום יחיד, במטרה להגיע דרכו לכמה הכללות על תפקידם ותהליך היווצרותם של חלומות. האנליזה המוצעת במאמר מתמקדת בתיאור פנומנולוגי של תחושות המרחב, הזמן, והגוף בחלום (ולא בפרשנות סימבולית). החלום מתגלה כדיאלוג בין חלקי עצמי שאין להם שפה, ותהליך החלימה הוא החיפוש אחר ייצוג, או אחר קישור (link), שיאפשר לאותם חלקי עצמי להתקשר ולתקשר.
המאמר עצמו כתוב כמעין סיפור מסע אל מקורות החלום, וכמסע בהיסטוריה של הפסיכואנליזה אל האינטואיציה המשותפת לאנליטיקאים שונים בשנות החמישים, בעיקר דונאלד וויניקוט, מריון מילנר, וברטראם לווין. לאור ידיעתנו היום בתחום הגוף, העמדה האוטיסטית-מגעית, והרמה הבינאישית באנליזה, ניתן לשוב ולעיין באותה אינטואיציה אנליטית הרואה את החלום כזירת היווצרותו של העצמי.
הורדת המאמר
השינה כמעטפת הנפש – שנת המטופל בשעה הטיפולית
טובה ויסמן
כרך כ"ג, חוברת 3,
2009
שנת המטופל בשעה הטיפולית מהווה לעתים חוויה מביכה עבור המטפל. אכן, רבים מהעוסקים בתחום רואים בתופעה ביטוי של התנגדות וצורה של בריחה מחומרים קשים. אני מבקשת להתבונן בתופעת ההירדמות בתוך השעה כצורה של רגרסיה המאפשרת תיקון וצמיחה. אסקור תחילה את משמעות השינה בתרבות ובספרות ואתמקד בהתייחסויות תיאורטיות המחדדות את המימד המרפא והמצמיח של השינה בשעה האנליטית, תוך שזירה של חומר קליני על פציינטית המרבה לישון באנליזה. כמו כן, אפתח את רעיונותיי המרכזיים ביחס לשינה כתיקון וכיצירה. בנוסף, אציע את המושג 'מעטפת ההירדמות' כחלק מתיאורית מעטפת הנפש וכהסבר של משמעות הצמיחה בתוך השינה.
הורדת המאמר