לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ג - חוברת 1,
נובמבר 2008
לחוברת הקודמת
כרך כ"ג, חוברת 1, 2008
שיחה עם מייקל אייגן - אנתוני מולינו
עמית פכלר
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
תרגום : עמית פכלר
הורדת המאמר
אזור השקט : לבדיות ראשונית (primary aloneness) , עצמי לא-מתקשר (incommunicado) וסביבה מחזיקה לא-נודעת
ד"ר עפרה אשל
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
כשאייגן פוגש את ויניקוט
הורדת המאמר
החושך שבעין העפעוף – על התוהו ובוהו של ההיות
שרה קולקר
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
ללא תקציר
הורדת המאמר
החוויה המאשרת נותרת : קריאה במייקל אייגן
ד"ר מורן שוהם
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
ללא תקציר
הורדת המאמר
טיפול נפשי בילדים ניצולי שואה
ד"ר נתן דורסט
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
במאמר זה אקשור בין הצרכים ההתפתחותיים של ילדים בקבוצות גיל שונות, לבין המציאות ההרסנית איתה נאלצו הילדים הניצולים להתמודד בזמן השואה. הגעגועים לעולם שנעלם (הורים, קרובי משפחה), הצורך להשתייכות ותחושת בדידות קיומית נפוצות בקרב ילדי השואה, שגילם כעת בין 64 ל-80 שנה. בטיפול בהם יתעמת המטפל עם מבוגר שחבוי בו ילד נטוש, שזיכרונות עבורו מקוטעים או אינם קיימים כלל. לעתים קרובות מטופלים אלה אינם בקשר עם רגשות הכמיהה והיגון והחבויים והכואבים שלהם, או שאינם נוהגים לחשוף אותם.
הורדת המאמר
"לקטוף פרחים מקצה ההתקיימות" : הווית התקווה בפסיכותרפיה - חוויה אסתטית מחוללת תמורה
דבורה פלורסהיים
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
לגלות סימני חיים ב"קצה ההתקיימות" - הפיסית או הנפשית - זוהי משימה טיפולית ואתית ממדרגה ראשונה, בעיני זוהי התקווה. ייתכן שההגדרה המקובלת של התקווה כהמתנה, תשוקה שמשהו טוב יתאפשר בעתיד, גרמה להרחקתו היחסית של המושג מהעולם הפסיכואנליטי או קישורו עם אשליה שלילית ומעכבת צמיחה. ההכרה העכשווית בחיוניות הנגיעה במימד האונטולוגי של החוויה, במימדים טרנסצנדנטיים, אסתטיים ומיסטיים כמרכיבים בלתי נפרדים מהמפגש והחוויה הטיפוליים, מאפשרת לשוב אל מושג התקווה. המאמר מציע בחינה מחודשת של התקווה כהוויה רגשית חיונית לשינוי וחיפושה לא בעתיד אלא בהווה, לא במקרו אלא במיקרו, ברגעים אסתטיים הנוצרים במרחב הביניים האשלייתי, בתנועה עדינה מחושך לאור, בסימנים אנומליים שאולי מעידים על חיים. יושם דגש על האופן שבו התבוננות בתקווה באופן זה מאפשרת להשתמש בה בפרקטיקה הטיפולית כגורם מחולל תמורה. לא פעם, תנאי הכרחי להתנעת התהליך הוא היכולת של המטפל לגייס את תשוקת החיים שלוף את אמונתו, כדי להחזיק את התקווה למטופל מול כוחות השאול.
הורדת המאמר
במה שונה קורבן התעללות מינית מבובת מין - תהליכים אמפתיים בטיפול בפוגעים מינית
נעמה בר-שדה
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
הסיטואציה הטיפולית בפוגעים מינית (sex molesters) היא ייחודית, וכך גם האווירה בחדר הטיפולים. זוהי אווירה עמומה ולעתים קשה להבנה, עקב הכוחות המנוגדים בפועלים בתוכה. האינטימיות הטיפולית עלולה להיות סוטה (פרוורטית), חודרנית, מחניקה ומתעתעת. יש בה משום החלקלקות והמניפולטיביות, לצד חשדנות ועמידה נוקשה על המשמר. בד בבד עם הנטייה להתמזגות, עומד צורך כמעט נואש בהיפרדות. המלחמה הפנימית היא מנת חלקם של המטפל והמטופל כאחד, כפי שנראה בהמשך. במאמר זה אנסה לפזר ולו במעט את המעטה הממסך, אשר קשור לעבודה טיפולית מורכבת זו, ואתייחס לחשיבותה של האמפתיה בתהליך הטיפולי.
הורדת המאמר
הכס הקדוש , הפרט והקבוצה - מפגשים אינטרסובייקטיביים
אילנה לאור
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
מה להשקפה האינטרסובייקטיבית ולטיפול הקבוצתי האנליטי? באופן אינטואטיבי, נראה שיש קשר עז בין השניים. הן ההשקפה האינטרסובייקטיבית והן הטיפול הקבוצתי האנליטי מדגישים את כוחו המרפא של מפגש בין משתתפים בתהליך הטיפולי. במאמר זה אנסה להתבונן באמצעות מונחי מפתח בהשקפה האינטרסובייקטיבית בתהליכים מרכזיים המאפיינים את הקבוצה הטיפולית. בהסתמך על התיאוריה האינטרסובייקטיבית, אטען כי בכל רגע נתון בקבוצה הטיפולית ישנה תנועה בין מצבים בהם החברים יכולים להשתמש במרחב למצבים של קריסה. מניעת מצבי קריסה אינה מטרת הקבוצה, שכן התפתחותה תלויה בתנועה בין קריסה להשבת המרחב הפוטנציאלי על כנו. תנועה כזו היא שיוצרת התפתחות. מהי התפתחות בקבוצה, מה מאפשר את קיומו של מרחב הפתוח לתנועה, מתי קורס המרחב ומתי הוא מושב על כנו? אדגים כיצד חשיבה במונחי תהליכים של הכרה הדדית, עצמיים מרובים והתמסרות מעמיקה את הבנתנו ביחד להתפתחות היחיד והקבוצה, תוך שימוש בהדגמות קליניות.
הורדת המאמר
שהייה בלימבו - פעולה עקרה בחיים ובטיפול
איריס לרמן שורצמן
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
במאמר אדון בחוויה שניתן לכנותה שהייה בלימבו. הכוונה לאנשים החולמים להשיג יעד בחייהם, פועלים לשם כך, ובכל זאת דורכים במקום. אציע שהדבר שנחלם על-ידם כגן עדן מדומיין על-ידם כגיהינום, לפיכך הם מחליפים את התשוקה לחיים בתקווה יתרה. אבחן את הקשר בין ההתרחשויות בעולמם הפנימי לחוסר האפשרות לפעול ולנוע בעולם החיצוני, ואציע השערות המסבירות את העקרות בחיי המטופלים הללו. אתאר מארגנים של יחסים בין המטפל למטופל, ואופני פעולה מכוונים ולא-מכוונים של המטפל, ואבחן את המידה שבה הם מהווים גורמים מעכבים או פותחים בטיפול בשלביו השונים. אטען שנדרש שילוב של הבשלה מספקת של המטופל ב'מובלעת טיפולית' עם פעולה מכוונת של המטפל בכדי שיתאפשר 'שימוש הדדי' של המטפל והמטופל, שיניע את היציאה מהלימבו. אציג טיפול שהתנהל זמן רב אזור הלימבו ואציע שפעולה טיפולית, בה המטפלת עשתה 'שימוש' במטופלת דרך כתיבת המאמר, שחררה אותה לעשות 'שימוש' פורה בטיפול.
הורדת המאמר
שומרי הסף , על העברה ומציאות
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ"ג, חוברת 1,
2008
ללא תקציר
הורדת המאמר