לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"ב - חוברת 2,
מרץ 2008
לחוברת הקודמת
כרך כ"ב, חוברת 2, 2008
הנצחתה של טעות - פרנסס טסטין
מתן קמינר
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
תרגום לעברית : מתן קמינר
במאמר זה אני מצביעה על תצפיותיהם של חוקרים שעבדו עם תינוקות בארצות שונות, והראו מעל לכל ספק שאין כל שלב של אוטיזם ראשוני תקין בילדות שאליו יוכל האוטיזם הפתולוגי להוות רגרסיה. אני מראה איך טעות זו באה לעולם וכיצד הונצחה, ומצביעה על השערה אלטרנטיבית בנוגע להתפתחותן של הפרעות אוטיסטיות בילדות.
הורדת המאמר
על היכולת לשאת את אהבתו של המטופל
אבנר ברגשטיין
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
בעבודה זו אציג את המחשבה כי אחד הגורמים המשמעותיים בטיפול הוא יכולתו של המטפל לקבל ולשאת את אהבת המטופל, על כל הפנים השונות בהן היא מופיעה בטיפול. תובענות, תלות עזה, היצמדות, חודרנות, רכושנות וחוויות אקסטטיות מתוך תחושה נשגבת של 'אחדותיות', הן לעיתים קרובות ביטוי לסוג קדום של אהבה. אהבה פרימיטיבית זו קשה להכלה ומציפה. בינקות המוקדמת, המידה בה יכול התינוק לשאת אקסטזה זו, תלויה ביכולת האם לשאת ולהכיל את ההצפה הכרוכה ב'אחדותיות' זו. כאשר יכולת הכלה זאת, שנמצאת בהתחלה באובייקט חיצוני, מופנמת בנפשו של התינוק, או המטופל, מובילה הפנמה זאת להתפתחותו של אובייקט פנימי שיכול לשאת רגשות אקסטזה ואהבה. כאשר האובייקט אינו מצליח להכיל את ההצפה והאקסטזה הינקותית, התינוק נשמט וחווה נפרדות בלתי נסבלת.
הורדת המאמר
השתתפות המטפל במרחב הצורך
רינת רב-הון
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
מאמר זה מהווה נדבך נוסף בהבהרתה והמשגתה של נוכחות טיפולית, המניחה כי דרך התפתחות העצמי מתהווה באמצעות התאמתה של הסביבה לצרכיו. צורכי עצמי עוברים החיאה במהלך הטיפול בצורה של העברה נרקיסיסטית. החיאה זו מביאה עמה לא רק את התקווה שהסביבה העכשווית, כלומר הטיפולית, תצלח בהתאמה מתאימה אם כי מאוחרת, אלא גם מעוררת את החרדה מחזרתה של האכזבה המוכרת מהעבר. מורכבות זו מגולמת בצורה של פוטנציאל העברתי, במובן זה שמהות ההעברה המופעלת תלויה באופן זו תזהה הסביבה הטיפולית את הצורך ותפגוש אותו. הספרות המקצועית מדגישה את החשיבות שבזיהוי מדויק של הצורך ובהיענות מתאימה אליו בשלבי ההתפתחות הראשוניים, אך חסרה הרחבה של נגזרות אלו לנוכחות טיפולית. מאמר זה מניח שצורך המתעורר לחיים זקוק למרחב מחייה, השונה במהותו מאיכות המדברת על הצורך. מדובר ב'מרחב הצורך' שהוא מרחב ההוויה, ומכאן הקריטיות של נוכחותו המשתתפת של המטפל. השאלה המרכזית שעולה בהקשר זה אינה אם מספקים או מתסכלים צרכים אלה, אלא כיצד פוגשים את הצורך בנוכחות מהווה. נוכחות המדברת בשפת הצורך, שהיא שפה של הסכמה, של השתתפות ושל מפגש.
הורדת המאמר
טיפול פסיכודינמי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי – שילוב אפשרי ?
ד"ר טוביה פרי
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
תחרות היסטורית קיימת בין הגישה הטיפולית הקוגניטיבית-התנהגותית והגישה הפסיכודינמית המתבססת על עקרונות הפסיכואנליזה. בצד תחרות זו מתפתחות גם גישות השואפות לשלב בין שתי טכניקות טיפוליות מנוגדות אלה. השאיפה לשילוב מתבססת, בין השאר, על היעילות המוכחת המחקרית של שתי הגישות. במאמר זה אבדוק את האפשרות לשלב, בטיפול עם מטפל אחד, את שתי הטכניקות הטיפוליות. אסקור את ההבדלים בטכניקה הטיפולית בין הגישה ההתנהגותית לגישה הפסיכודינמית ואת העמדות השונות כלפי שילוב גישות טיפוליות, ואציע מודל אפשרי לשילוב שתי הגישות, 'שילוב עוקב'. במודל זה, מטפל אחד פותח את הטיפול, לרוב בשלב של טיפול התנהגותי-קוגניטיבי להשגת שינוי סימפטומטי, ובהמשך עובר לטיפול פסיכודינמי המכוון להרחבת התובנה וטווח החוויה של המטופל בתחומי הרגש, היחסים הבין-אישיים וחוויות העבר שלו, מתוך כוונה להמשיך ולשפר את איכות החיים של המטופל ולייצב את השינוי הסימפטומטי שהושג. מקרים קליניים מדגימים את המודל המוצע.
הורדת המאמר
שילוב טיפול תרופתי עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בטיפול בדיכאון ומניעת הישנותו לטווח ארוך
אירנה נתנאל , ד"ר פנחס דנון , פרופ' לאון גרינהאוס
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
המאמר מתאר את תוצאות הניסוי לשלב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT (Cognitive Behavioral Therapy) עם טיפול תרופתי בהפרעות דיכאון, ובוחן את השפעת השילוב הדו-טיפולי במניעת חזרה של סימפטומים דיכאוניים בטווח הארוך. ראיות שסוכמו במאמר מהוות סקירה עדכנית שמלמדת על ההצלחה הרבה של שילוב טיפול תרופתי עם CBT. השילוב מקל על המטופלים, מגביר את סיכויי הצלחת הטיפול ומפחית משמעותית את הסבירות לחזרת הדיכאון כפי שנצפה בתקופת מעקב של עד שש שנים.
הורדת המאמר
הלא-מודע החברתי
ד"ר חיים וינברג
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
בספרות המקצועית בשנים האחרונות, במיוחד במאמרים העוסקים בטיפול קבוצתי, קיים ויכוח סביב מושג 'הלא-מודע החברתי' (social unconscious). למרות ניסיונות להגדירו, המושג נשאר עדיין מעורפל, מלווה באי הבנות, וחסרה הגדרה אופרציונלית המאפשרת בחינה וניתוח שלו בהקשר לחברה מסוימת. מאמר זה מצביע על הטעויות הנפוצות בהבנת המושג, ומגדיר את הלא-מודע החברתי באופן המאפשר כלים לחקירתו בחברה נתונה. בהתאם להגדרה, הלא-מודע החברתי הוא לא מודע משותף ומובנה-יחדיו (co-constructed) של חברים במערכת מסוימת. הוא כולל חרדות, הגנות, פנטזיות, מיתוסים וזיכרונות המשותפים לחברים במערכת החברתית, ואבני הבניין שלו הן 'טראומות נבחרות' ו'תהילות נבחרות'. כדי לנתח לא-מודע של חברה מסוימת יש לעשות שימוש ברמות היחסים והתקשורת הקבוצתית שמציע פוקס ובהתאם לדרכים בהן הלא-מודע החברתי בא לידי ביטוי לפי בראון, ההקשר הקליני מוצג בדוגמה מטיפול אינדיבידואלי.
הורדת המאמר
הפסיכואנליזה בישראל במלאת 150 שנה להולדת פרויד , פריחה או קמילה ?
פרופ' גבי שפלר
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
במאמר אסקור בקצרה את תולדות היקלטותה והתפתחותה של הפסיכואנליזה בישראל, החל מראשית ימי השומר הצעיר, התנועה הקיבוצית, הלינה המשותפת, בית החולים הפסיכיאטרי עזרת נשים, הקמת המכון והחברה הפסיכואנליטית הארצישראלית בידי מאקס אייטינגון הפיכתה מאוחר יותר לחברה הפסיכואנליטית בישראל. אעמוד על המעבר מדגש של פוליקליניקה לדגש על בית מדרש, על ההתרחקות של הפסיכואנליזה בישראל מהרפואה וכתוצאה מכך גם מבריאות הנפש הציבורית, ועל המעבר מתפיסה סוציאליסטית של למידה וטיפול בנזקקים לבית מדרש המדגיש בעיקר את הלמידה והתפתחות איש המקצוע האינדיבידואלי. בסיום אציג את דעתי בדבר הקשר בין תופעות אלו ובין המשבר העמוק בו מצויים כיום שירותי בריאות הנפש הציבוריים בישראל, ועתידה של הפסיכואנליזה בישראל. לכאורה פורחת, אך בסכנת קמילה מהותית.
הורדת המאמר
אי-לוקאליות קוונטית ותודעה
ד"ר מיכה אנקורי
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
לשתי התיאוריות הגדולות של הפיסיקה במאה העשרים נודעה השפעה עצומה על התרבות, הרבה מעבר לגבולות המדע. השאלות העולות ממכניקת הקוונטים ומתורת היחסות עוררו שאלות פילוסופיות מורכבות ומסובכות לא פחות מן השאלות הפיסיקליות עצמן. בשנים האחרונות התעוררה התעניינות רבה במשמעות הפסיכולוגית של הגילויים הללו. מאמר זה עוסק באחת מן הסוגיות שעלו במסגרת תורת הקוונטים: אי-לוקאליות (אי-מקומיות), ובהשלכותיה של מחשבת הפסיכולוגיה. בניגוד למסורת רבת שנים שהכירה בהשפעות הדדיות של גופים חומריים בהיותם במגע, מכניקת הקוונטים גילתה השפעות אי-לוקאליות: יחסי גומלין בין גופים שאין כל קשר פיסי בניהם – לא קשר מכני ולא קשר של שדה כוח, וההשפעה קיימת אף כשהם נמצאים במרחק עצום זה מזה. במאמר אדון בהקבלות בין תגליות אלו לבין תופעות פסיכולוגיות.
הורדת המאמר
הפחד מיצירה משותפת של משמעות. תגובה למאמר: לאור, א., בנייה הדדית של ה- setting כגורם טיפולי
בעז שלגי
כרך כ"ב, חוברת 2,
2008
תגובה למאמרה של אילנה לאור
הורדת המאמר