לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ"א - חוברת 1,
נובמבר 2006
לחוברת הקודמת
כרך כ"א, חוברת 1, 2006
ויניקוט , היידגר והמרחב השלישי : בין פסיכותרפיה לאונטולוגיה
יואל פרל
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
במאמר זה אנסה להראות כי שדה המשמעות שבו מתקיימת הפילוסופיה ושדה המשמעות שבו מתקיימת הפסיכואנליזה אינם מופרדים, וכי למעשה דיסציפלינות אלו חולקות נקודות חיבור משמעותיות. ליתר דיוק, אנסה להראות כיצד מחקר שמתמקד בנקודות חיבור אלו, ומשלב רעיונות פילוסופים עם רעיונות פסיכואנליטיים, יכול לאפשר מבחינת הפסיכואנליזה תמונה בהירה יותר של החלל הקיומי שבו מתרחשת הפגישה בין המטופל למטפל, ומבחינת הפילוסופיה, לאפשר הקשבה רגישה יותר לדרך שבה מרחב החוויה האישי קשור לאופן שבו מופיע העולם בכוליותו.
הורדת המאמר
כפייה ובחירה : השימוש באובייקט ואופן ההוויה של הסובייקט המונאדי
בעז שלגי , ד"ר מיטשל בקר
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
הדיאלקטיקה בין היות האדם שותף בחוויית היצירה הבין-סובייקטית ההדדית לבין קיומו של הסובייקט כיחיד בפני עצמו (one-mind vs. two-mind psychology) מעמידה בפנינו לא רק את אתגר החיפוש אחר האינטראקציה בין שני אופני הוויה בסיסיים אלה, אלא גם את הצורך לחדד את ההבחנה ביניהם ולאפיין את מהותו הבסיסית של כל אחד מהם. מאמר זה מתמקד באופן ההוויה של קיום הסובייקט כשלעצמו ומתוך עצמו (אופן ההוויה המונאדי). מתוך דיון ברעיון ההתייחסות לעומת השימוש באובייקט של ויניקוט ובתפישתו של גנט את חווית הכניעה (submission) לעומת ההתמסרות (surrender), ננסה לתאר את חווית הדחף וחווית האחר באופן הוויה זה כנעות על הרצף שבין כפייה לבחירה. ניתוח מקרה טיפולי המתואר על-ידי סטיבן מיטשל ישמש אותנו להראות כיצד חווית האוטונומיה מתוך קשר, המאפיינת את המעשה הטיפולי, יכולה לצמוח מתוך אופן הוויה זה.
הורדת המאמר
סוגיות בהערכה פסיכולוגית של מטופלים מחברות קולקטיביות : המקרה הערבי
פרופ' מרואן דוירי
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
הערכה פסיכולוגית מכוונת לבדוק מבנים ותהליכים פסיכולוגיים שתיאוריה פסיכולוגית מציעה להבנת האישיות. בחברות קולקטיביות משמעות המבנים הפסיכולוגיים יכולה להיות שונה, וצריך לקחת דבר זה בחשבון בעת ההערכה והפירוש של התוצאות. בנוסף, הערכת מטופלים מרקע תרבותי קולקטיבי מחייבת תשומת לב מיוחדת למבנים שבדרך כלל לא נכללים בסוללת ההערכה הפסיכולוגית: כגון תפיסת עולם, הטמעת תרבות אחרת Acculturation, אינדיבידואציה, דרכי התמודדות חברתיים, ואדיקות המשפחה. להערכת מבנים אלה יש צורך בפיתוח כלי הערכה מיוחדים. במאמר מוצעים ראיון מובנה למחצה ושימוש בסביבה הפיסית להערכת המבנים האלה.
הורדת המאמר
שברים בברית הטיפולית : מסקנות מחקר בפסיכותרפיה
ד"ר אליאן זומרפלד , פרופ' ישראל אורבך , ד"ר שרגא צים , פרופ' מריו מיקולינסר
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
מאמר זה מדווח על מחקר-תהליך בפסיכותרפיה, שבחן את הקשר בין התרחשות 'שברים בברית הטיפולית' בתוך פגישות טיפוליות ובין הופעת סכימות בין-אישיות דיספונקציונליות של המטופל, מוקד השיח בפגישה, המידה שבה השברים עובדו ונפתרו והערכת המטופל את תוצאות הפגישה. נדגמו 151 שיחות טיפוליות מתוך חמישה טיפולים שנערכו ב'שירותי הייעוץ לסטודנט' באוניברסיטת בר-אילן. השיחות הוקלטו, תומללו ונותחו על-ידי שופטים באמצעות כלים לניתוח תוכן, וכן באמצעות דיווח עצמי של מטופלים שמילאו שאלון קצר לאחר כל פגישה. נמצא שבפגישות עם שברים בברית הטיפולית היתה התבטאות גבוהה יותר של הסכימה הבין-אישית הדיספונקציונלית של המטופל, אך רק כשסכימה זו כללה את המטפל כאחר המשמעותי. כמו כן, בפגישות אלו מוקד השיח עבר אל מימדי הברית הטיפולית עצמה. בנוסף, ההרגשה של המטופל היתה שלילית יותר בפגישות שבהן היו שברים בברית הטיפולית, ובמיוחד בפגישות שבהן הייתה התייחסות לבעיה ללא פתרון שלה. מטופלים העריכו פגישות כיעילות יותר כאשר אי-שביעות רצונם באה לידי ביטוי גלוי בשיח של הפגישה. לממצאים אלה משמעות תיאורטית ופרקטית. המסקנה הכללית העולה מהמחקר היא ששברים בברית הטיפולית יכולים לשמש כסמנים לאזורי התערבות קריטיים בפגישות טיפוליות. המאמר דן במגבלות המחקר ומראה כיצד ניתן להגיע לידע על תהליכים פסיכותרפויטיים באמצעות חקירה אינטנסיבית ושיטתית של הטקסט הטיפולי, ובכך לחזק את הקשר שבין הקליניקה למחקר.
הורדת המאמר
אובדן ושכול בקרב מוסלמים בישראל : קבלת רצון האל , חווית היגון , והקשר המתמשך לנפטר
פרופ' שמשון רובין , הנד יאסין איסמאעיל
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
הדרך בה אנשים מתאבלים על אהוביהם שנפטרו משמשת חלון דרכו ניתן להשקיף עליהם ועל תרבותם. האמונות והמנהגים של המוסלמים בישראל נובעים מהשקפת עולם דתית-תרבותית, המארגנת את חווית האובדן והשכול הפרטית והציבורית. בחלקו הראשון של המאמר מוצגת גישת האיסלאם לאובדן ולשכול, ונידונים כמה מרכיבים בסיסיים בתגובה לאובדן. בהמשך המאמר נבחן כיצד נארטיב השכול מושפע מהרקע הדתי והתרבותי, דרך המודל הדו-מסלולי לשכול (1). בדת האיסלאם, המדגישה קבלת רצון 'אללה' בהבנה ובאיפוק, מזוהה ביטוי פומבי וממושך של יגון כהתנהגות לא מקובלת. הדגש של האיסלאם על קבלת האובדן וחזרה לתפקוד הוא חד-משמעי. עם זאת, קיימות אין-ספור דרכים לשמירת הקשר עם הנפטר הנותנות מקום רב לביטוי אישי לשכולים.
הורדת המאמר
Enactments : השפה הטיפולית עם מתבגרים שנחשפו לטראומות
ד"ר איתי כהן
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
מאמר זה מדגים את האבולוציה של enactments שונים שאיפשרו לחוויות טראומתיות בעברם של פציינטים לעלות בטיפול אינדיבידואלי או קבוצתי. enactments אלה מובנים כאינטראקציות סימבוליות בין פציינט למטפל, אשר יש להן משמעויות לא-מודעות עבור שניהם. לרוב, מתבגרים שחוו טראומות מפתחים קשר עם המטפלים שלהם באמצעות enactments, ולא באמצעות ביטויים מילוליים. פעולות אלה של מתבגרים אלה בסיטואציה הטיפולית מובילות לעצמי הפגוע שלהם. enactments אלה מקבלים צורות שונות, אבל בבסיסם הם מכוונים לתת ביטוי להיבטים הדיסוציאטיביים הלא-מודעים של יצוגי העצמי והאובייקט של הפציינטים.
הורדת המאמר
הסיפור שאינו נגמר : העברה-נגדית רב-מקצועית כלפי המטופל הגבולי המאושפז
ד"ר שמעון קורניצר
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
הכתיבה על העברה-נגדית מתייחסת בהרחבה לדו-שיח בין מטפל יחיד למטופל הגבולי. עם זאת, התייחסות מועטה קיימת לתגובות העברה-נגדית במפגש של צוות טיפולי רב-מקצועי עם מטופל גבולי מאושפז. כאן מקבלות תגובות העברה-הנגדית נפח, עוצמה ומורכבות גדולים יותר מאשר בטיפול יחידני. תגובת העברה- נגדית רב-מקצועית משליכה על התהליכים הטיפוליים שעובר המטופל הגבולי באישפוז ועל ההחלטות שמתקבלות לגביו. המפגש המורכב והייחודי עמו מוביל, לא אחת, לקיבעון העברתי-נגדי רב-מקצועי מתמשך ודורש, לכן, התייחסות מיוחדת. לאחר סקירה תיאורטית התפתחותית על ההיבטים השונים של הנושא, נביא דוגמא למפגש רב-מקצועי עם מטופלת גבולית מאושפזת, נתייחס להיבטים ייחודיים של acting out העברתי-נגדי מצד הצוות הטיפולי, ונציע כיצד ניתן להתמודד ואף להפחית acting out של תגובות העברה-נגדית לטובת הצוות הרב-מקצועי והמטופל הגבולי כאחד.
הורדת המאמר
ההתפתחות של פגים במשקל נמוך מאוד והשלכותיה לפסיכותרפיה
ד"ר אודי בונשטיין , ד"ר זלמן ויינטראוב
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
בעבודה זו נבדוק את ההשלכות של לידת תינוק כפג קטן ( דהיינו, גיל הלידה 28 שבועות ומטה, ומשקל בעת הלידה 1500 גרם או פחות) על התפתחותו הנפשית בהמשך חייו. נתמקד בשלושה מרכיבים מהותיים (הנמצאים באינטראקציה זה עם זה) של יציאה מוקדמת זו אל העולם: המרכיב הראשון כולל את המשמעות של בניית המערכים הנפשיים הראשוניים כפונקציה של פרידה טרם עת מהקיום הסימביוטי עם האם והכולל גם פרידה ממנה וניתוק יחסי ברוב שעות היום בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. המרכיב השני כולל חוויות ראשוניות קשות, מתמשכות ומכאיבות המהוות התקפה מציפה על גופו ועל המערכות הסנסוריות של התינוק וגורמות לדחק רב. המרכיב השלישי כולל את העמדה ההורית ותרומתה להתהוות המערכים הנפשיים אצל התינוק המתפתח. לאחר סקירת הספרות המתאימה ותוך שילוב מסגרות החשיבה הפסיכולוגית-פסיכואנליטית, ההתפתחותית, הנוירולוגית והרפואית נדגים את השערותינו בעזרת תיאור טיפול. לסיום, נדון בהשלכות של עבודתינו לטיפול הפסיכותרפויטי באותם ילדים בהמשך חייהם.
הורדת המאמר
החיפוש ותהליכי התמרה ב'אינטראקצית מראות' חושית , מודעת ולא-מודעת בסיטואציה הטיפולית כביחסי אם-תינוק
שוש גלילי
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
במאמר אציע להתמקד בתהליכי חיפוש והתמרה בין שותפים לאינטראקציה בטיפול כביחסי אם-תינוק. פוזיציות פיסיות-חושיות, נפשיות וקוגניטיביות מתרגמות, מתארגנות ומחליפות ביניהם מקום בעולם הפנטזיה ומובילות לפעולה התנהגותית כזו או אחרת. תהליכי הזדהות והתאמה מתרחשים במעין 'אינטראקצית מראות חושית' באופן הדדי ומתקיימים בכל אחד מן השותפים. זאת, בחילופי מקום בין המודע והלא-מודע ובתחום הביניים שביניהם. למטרות התאמה, מנגנון החיפוש פועל ככל הנראה בשני כיוונים: פנימה, אל חוויות שנחוו בעבר, והחוצה, לקליטת מה שעדיין לא נחווה או הומשג. למנגנון זה חשיבות בהתרחשות תהליכי התמרה. התינוק והמטופל נתפסים כאקטיביים בחיפושם להיות מותמרים. לסיום מובאת הדגמה קלינית עם התייחסות למגבלות השינויים וחילופי המקום בין המודע ללא-מודע, מרגע האינטראקציה הכוללת בטיפול ועד לשלב הסימול בזמן הכתיבה. זאת בהקבלה למגבלות תיאור חלום שעות לאחר היקיצה ולשכיחת האם את שלב המושקעות האימהית הבסיסית (primary maternal preoccupation) לאחר שיצאה ממנו. המאמר מאפשר התבוננות באינטראקציה הפיסית הקודמת לשלב ה-reverie לפי אוגדן והרחבה לתפקיד הראי של ויניקוט בתהליכי התמרה.
הורדת המאמר
העשרת המרחב הפוטנציאלי : טיפול זוגי בשיטת האימגו לאור חשיבתו של ויניקוט
דורית נוי-שרב
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
מאמר זה מציג את התיאוריה ואת שיטת הטיפול ביחסים זוגיים לפי תורת האימגו, אשר פותחה על-ידי הארוויל הנדריקס, ובוחן אותה לאור רעיונותיו של דונאלד ויניקוט. ויניקוט היה חלוץ של הפרדיגמה ההתייחסותית בהראותו שהאדם כיחידה פסיכולוגית נולד ומתפתח בתוך יחסי אם-תינוק, ועשוי גם להירפא במערכת יחסים עם מטפל/ת. המאמר מחיל כמה מהמושגים ההתפתחותיים והטיפוליים של ויניקוט על מערכת יחסי הזוג, ביניהם: אשליה והתפכחות, שיקוף, השתקעות אמהית ראשונית, משחק, פרדוקס, ומרחב פוטנציאלי, ומראה כיצד הם מיושמים בעבודת אימגו עם זוגות. מודגם קטע מטיפול בזוג לפי תורת האימגו, ונבחנת משמעות תהליך השינוי והריפוי לפי ויניקוט ולפי האימגו, עם דיון בשאלת מקום התרחשות הריפוי בפרדיגמה התייחסותית.
הורדת המאמר
חוט אריאדנה של משמעות
רות נצר
כרך כ"א, חוברת 1,
2006
ללא תקציר
הורדת המאמר