לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ' - חוברת 3,
יולי 2006
לחוברת הקודמת
כרך כ', חוברת 3, 2006
מהפכה וחיי-יצר : האדם הפרוידיאני והאדם החדש של התנועה ציונית
ד"ר ערן רולניק
כרך כ', חוברת 3,
2006
ללא תקציר
הורדת המאמר
הורות חסומה והורות ממומשת – הורות כמעשה יצירה ותרומתה של הדרכה דינמית באוריינטציה פסיכואנליטית להורים
רפי ישי , ד"ר דרור אורן
כרך כ', חוברת 3,
2006
פסיכותרפיה לילדים מאפשרת הזדמנות ייחודית לשינוי בדפוסי ההורות, באמצעות הדרכת הורים שהופכת להתערבות טיפולית משמעותית, ויכלה להתקיים גם ללא טיפול ישיר בילד/ה. במרבית המקרים הקושי הרגשי אצל הילד מבט, לדעתנו, מחסום של הוריו. מדובר במחסום יצירתי, כיוון שלהיות הורה משמעו להיות יוצר. הקשר מטפל/ת-הורים בונה מערכת יחסים משולשת שמאפשרת מרחב התבוננות על היחסים הממשיים והפנטזיוניים בין ההורים לילדים והזדמנות לסייע להורה להתקדם בשלבי ההתפתחות האישיים שלו-עצמו. במאמר נציג תפיסה שבה למטפל תפקיד של שותף ליצירה המחזק את ההורות באמצעות הסרת מחסומים. ההתערבות הטיפולית מוצגת תוך שימוש במושגים של ויניקוט ושל ביון וממשיכיהם.
הורדת המאמר
הנאה בטיפול בניצולי שואה ובני הדור השני
רוני נוה פרישוף
כרך כ', חוברת 3,
2006
הנאה בטיפול הוא נושא חשוב שלא נחקר דיו. המאמר עוסק בהנאה בטיפול בניצולי שואה ובני הדור השני. לטענתי, קיים בקרב אוכלוסייה זו טבו על הנאה. רגש ההנאה לא נחווה שתחושה נעימה ורצויה אלא כמאיים, מסוכן ובלתי נסבל, שאדם נמנע ממנו או מקיא אותו מקירבו. כמה גורמים לטאבו זה: זיקה מתמשכת אל אובייקטים אבודים, ציווי 'לזכור ולא לשכוח', רגשות אשם, עמדה קורבנית או הישרדותית, אידיאליזציה של הסבל וההקרבה וכן פחדים מקלקול החוויה, מעונש ומאובדנים נוספים. הזדהות לא-מודעת של המטפל עם טאבו זה עלולה ללכוד את הטיפול סביב ציר אבל וסבל, לחזק את קיבוען הטראומה וליצור טראומטיזציה משנית אצל המטפל. להצעתי, הדרך להפיח הנאה בטיפול היא דרך מפגש קרוב ואותנטי, שיש בו משום ויתור על שליטה והרפיה מן הטראומה, וזאת מבלי לשכוח דבר ומבלי להיענש.
הורדת המאמר
המשחק המטאפורי
ד"ר אודי בונשטיין
כרך כ', חוברת 3,
2006
טכניקת הטיפול בעזרת מטאפורות יכולה להשתלב בגישות טיפוליות רבות, למרות ההכרה בחשיבותה הטיפולית של המטאפורה, הרי שהרציונל התיאורטי ליעילותה אינו ברור ונשען על הסברים נוירולוגיים הנוגעים לתפקודם השונה של ההמיספרות. במאמר זה אבחן את מקומה של המטאפורה בחשיבה הפסיכואנליטית. אציע מסגרת תיאורטית המשלבת בין המחקר ההתפתחותי, הבוחן את תפקיד המשחק בהתפתחות הכשרים הרפלקטיביים ובין גישות פסיכואנליטיות המדגישות את המתח הדיאלקטי הפסיכולוגי בתפקוד הנפשי התקין. התייחסות אל הכלים המטאפוריים כאל 'משחק-כאילו-של משמעויות' תאפשר הבנתם מנקודת מבט פסיכואנליטית.
הורדת המאמר
התעוררות הלב – מסע אל האימון הבודהיסטי
ד"ר אסתר אליצור
כרך כ', חוברת 3,
2006
המסורת והפרקטיקה הבודהיסטית עוסקת מזה כ-2500 שנה בניסיון להבין את מקורות הסבל האנושי ואת הדרכים להיחלץ ממנו. כיצד יכולים אנו כתרפויטים ללמוד ולהתעשר ממסורת רוחנית זו? במאמר זה ברצוני לשתף במסע האישי שלי ושל אחרים, ובתרומות האפשריות למטפל, מההבנה ומאימון התודעה הבודהיסטי. אתמקד בכמה נקודות עיקריות: א. העמקת העמדה כלפי הסבל האנושי; ב. פיתוח תשומת לב: חידוד הקשב ה'נקי' והגדלת יכולת ההכלה והקבלה הבלתי מותנית; ג. עידוד וטיפוח של איכויות לב-תודעה חיוביות, כגון חיבה, חמלה והשתוות. אדון באפשרויות להעשרה הדדית בין הפרקטיקה התרפויטית לפרקטיקה הבודהיסטית, כשני צדדים משלימים של הטבע האנושי: להתבגר ולהתעורר.
הורדת המאמר
"קולות אותיות בשפה שלו" – השימוש בשפה בפוזיציה האוטיסטית-מגעית
נעמה גרינולד-קשקאני
כרך כ', חוברת 3,
2006
הטיפול המוצג בילד הסובל מסנדרום ע"ש אספרגר מהווה הזדמנות לבחון מספר סוגיות עקרוניות, תיאורטיות ופרקטיות, הקשורות לפסיכותרפיה בילדים הנמצאים על הציר האוטיסטי, והסובלים מפגיעות נפשיות ראשוניות. ראשית, אציג את ההשתמעויות הפסיכולוגיות של הליוקיים הנוירולוגיים, העומדים בבסיס ההפרעה: א. חרדה אופיינית – אימה מפני התפרקות הלכידות החושית; ב. מנגנוני הגנה – גרייה תחושתית עצמית, הזדהות דיבקית, ניתוק וריקון ג. השלכות של שימוש במנגנוני הגנה – פגיעה במנטליזציה ובסימבוליזציה. שנית, בהתייחס להערכות טיפולת כוללנית, אציע מודל שיש בו ניסיון לערוך אינטגרציה בין עמדה חינוכית-הסתגלותית, המדגישה את התפקוד המעשי ומתמקדת בתירגול במיומנויות הלקויות, לבין עמדה פסיכואנליטית, החותרת לחקירה והכלה של החוויה, אנסה לבדוק משמעות שילבו בין התפיסות חינוכית-הסתגלותית לפסיכואנליטית במערך טיפולי מורכב, המחייב התערבויות מקצועיות מדיסציפלינות שונות (פסיכותרפיה, הדרכה הורים ועבודה של צוותים חינוכיים ופרא-רפואיים). שלישית, אציע בחינה מחודשת של ההתערבויות הפסיכותרפויטיות הנגזרות מההבנות הפסיכודינמיות בנוגע לאוטיזם. אבדוק את המשמעות של שימוש במילים במרחב הבין-אישי, המתרחש בהשתהות באזורי חוויה פרימיטיביים, או בלשונו של אוגדן – בפוזיציה האוטיסטית-מגעית.
הורדת המאמר
דלוזיה פרנואידית בזיקנה המאוחרת : מנגנון הגנה בהתמודדות עם אובדנים
ד"ר ליאורה בר-טור
כרך כ', חוברת 3,
2006
מאמר זה מציג תיאור מקרה של אדם בן 95 חולה, תשוש פיסית, אך צלול וקוהרנטי רוב הזמן. למרות שסיפור חייו אינו שגרתי והזיקנה המאוחרת של איננה נורמטיבית, הוא ממחיש חלנו את הדיאלקטיקה שבין הגוף לנפש, את המאבק שמנהל העצמי בגוף הזקן, ובעיקר מאפשר לנו הצצה נדירה לעולמו הפנימי של אדם בגיל מופלג. המקרה שלפנינו מייצג גם את המאבק הנואש לשמור על תחושת ערך עצמי ושליטה אצל קשיש עם קווי אישיות נרקיסיסטיים, מאבק שהתפתח לדלוזיה פרנואידית, שתכניה מבטאים קונפליקט אדיפלי מהופך וחסר פתרון, שהתגבר עם אובדן הגבריות והמיניות על רקע קינאה ותחרות בבנה הצעיר של אשתו. המאמר מציג סקירה קצרה של אפיוני אוכלוסיית הזקנים-ביתור והטיפול בהם, ואת התפתחות הדלוזיה הפרנואידית, תוך ניסיון להבין את התפקיד שהיא ממלאת כמנגנון הגנה והסתגלות בזיקנה המאוחרת כנגד פגיעות ואובדנים.
הורדת המאמר
אבל של סבים וסבתות על מות נכדם
ד"ר מרים נהרי , דורית גרבלר , לין חלמיש , ד"ר עמוס תורן
כרך כ', חוברת 3,
2006
מטרתנו במאמר היא לבדוק ולתאר אבל של סבים וסבתות על מות נכדם: איפיונים ספציפיים, צרכים ומנגנוני התמודדות. נתאר תכנים שעלו בקבוצת תמיכה שעשינו לסבים ולסבתות לילדים שנפטרו מסרטן, ונציע מודל המבוסס על תכנים אלה הכולל: א) רמה אישית הנוגעת באבל של אנשים בגיל מתקדם הקרובים יותר למותם, שלרוב התמודדו עם גם אובדנים אחרים; ב) רמה משפחתית המתמקדת בדינמיקה של משפחה הכוללת שלושה דורות, מזווית הראייה של סבים וסבתות; ג) רמה חברתית-תרבותית המתייחסת לשאלות 'המקום' התרבותי של אבלם של סבים וסבתות – איך מבטאים סבים וסבתות את יגונם ברמה החברתית? איזו התנהגות מצופה מהם? מי תומך בהם? ובאילו טכסים יש להם תפקיד מוגדר?
הורדת המאמר
הפרעה פוסט טראומטית כמוות שאינו גמור
מלי הרצנו-לטי , ד"ר דורון תודר
כרך כ', חוברת 3,
2006
במאמר זה נידונה השאלה מדוע אנשים שונים שנחשפים לאותה הטראומה, מגיבים באופן כה שונה. יש הממשיכים בחייהם והאירוע הטראומתי נטמע בסיפור חייהם. אחרים מפתחים PTSD וממשיכים לחיות את חייהם באופן שמתואר פעמים רבות כ'לא חיים ולא מוות'. אנו רואים במצב זה דוגמה ברורה למושג הגשטאליטסטי של 'עניין לא גמור'. אצל החולים הפמתחים PTSD חווית הטראומה נותרת לא מעובדת וככזו היא 'עניין לא גמור' השואב את כוחותיו של האדם. המאמר מציג את מטאפורת החור השחור מתחום האסטרופיסיקה יכולה להסביר את התפתחות ה-PTSD, כמו גם להציע דרך טיפולית אפשרית לחולים הסובלים מ-PTSD. החור השחור משפיע על האור העובר לידו באחת משלוש דרכים: הוא מטה את קרן האור ממהלכה אך היא ממשיכה ברדכה, הוא מושך את האור לתוכו וכך האור נבל בתוכו, והדרך השלישית – האור נע לנצח במרחק קבוע סביב החור השחור מבלי יכולת להישאב פנימה אך גם ללא יכולת לברוח ממנו. מצב שלישי זה מתאר, לדעתנו ,את ה-PTSD, והדיסוציאציה היא, לדעתנו, הגורם העיקרי המביא להיווצרותו. מטאפורה זו מצביעה גם על דרך ריפוי אפשרית – דרך של 'ויתור' וכניעה לכוחו של החור השחור – הוא המוות. לטענתנו, כדי להבריא יש קודם לכן למות. שני תיאורי מקרה מדגימים את הרעיונות המובאים במאמר.
הורדת המאמר
עבודה קבוצתית עם נשות נפגעי טראומה : היבטים של 'אפקט ההדבקה'
ניצה חזן , רחל ראובינוף-שוקל
כרך כ', חוברת 3,
2006
לפגיעה הפוסט טראומתית יש השפעה לא רק על הנפגע הישיר, אלא גם על הסובבים אותו. 'אפקט ההדבקה', מושג המתייחס להשפעה הלופתת של הטראומה, יהווה ציר מרכזי בעבודה טיפולית שנביא – קבוצה טיפולית לבנות זוגם של נפגעי טראומה מלחמתית, שהתקיימה במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ע"ש בריל ברמת חן במשך כ-3 שנים. במהלך הקבוצה נפרש עולמן הרגשי של הנשים וחיי המשפחה בצל הטראומה, כשהבית הופך להיות 'זירת הקרב'. בתיאור התהליך הקבוצתי ננסה להראות כיצד הנשים ש'נדבקו' מהבעל 'מדביקות' גם אותנו, המנחות, בהשפעות ההרסניות של הטראומה. הנשים שחיות עם בעל 'חי-מת' משחזרות את החוויה הזו בתוך הקבוצה, ומפקידות בתוכנו את חווית המוות הרגשי שלהן. דרך זיהוי רגשות העברה-נגדית של ייאוש, שיממון ואין – נפתח מרחב שאיפשר יציאה מהלפיתה של הטראומה ותקווה לחיים.
הורדת המאמר