לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ' - חוברת 2,
אפריל 2006
לחוברת הקודמת
כרך כ', חוברת 2, 2006
הקהילה הפסיכואנליטית בטראומה - הקדמה למהדורה העברית : "השבר הבסיסי" מאת מיכאל באלינט
ג'ודית דופונט
כרך כ', חוברת 2,
2006
תרגום : אורית רוזן
הורדת המאמר
רגרסיה טיפולית , אהבה ראשונית והשבר הבסיסי - מיכאל באלינט
חני גילעד
כרך כ', חוברת 2,
2006
תרגום : חני גילעד
ללא תקציר.
הורדת המאמר
פסיכואנליזה וחיים : הרהורים על מטרות הטיפול
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ', חוברת 2,
2006
הרלבנטיות של טיפול בגישה פסיכואנליטית לחייהם בפועל של שני אנשים היא נושא חיוני. גיבוש מטרות טיפוליות כרוך בתהליך הידברות בין מטפל למטפל, ובתהליך זה מתבהר לרוב שקביעת המטרות קונפליקטואלית עבור שניהם, וכן מופיעה דיאלקטיקה בין הצורך במטרות לבין הצורך להיות חופשיים ממטרות. בין הנושים הרלבנטיים עשויה לעלות ההבנה וההתפתחות של יחסי עצמי-זולת, הן כיחסי אובייקט מופנמים והן כיחסים ממומשים בחוץ. בקידום נושא זה יש חשיבות להזדהויות המשלימות של המטפל, לחשיפה עצמית שלו בנקודות מסוימות, ולבירור המפגש האינטרסובייקטיבי כאשר הדבר מתאפשר. לעומת זאת, קיים סיכון לפתח תהליך סגור בתוך עצמו, שבו תשומת הלב הבלבדית מוקדשת לדיאדה הטיפולית, והמציאות ה'חיצונית' נזנחת.
הורדת המאמר
קונסטרוקטיביזם בפסיכותרפיה
ד"ר דוד אזיקרי
כרך כ', חוברת 2,
2006
המאמר דן בתרומתה של החשיבה הקונסטרוקטיביסטית לעולם הפסיכותרפיה כפי שהיא משתקפת בשני מוקדי עניין הפועלים במקביל: בפסיכואנליזה בת זממנו בדגש על הבנת המפגש הטיפולי ובגישה הנארטיבית הרואה בסיפור עיקרון מארגן של חיים הנפש. נדונים מספר קווי דמיון וכן הבדלים בין שתי הגישות.
הורדת המאמר
הפרדיגמה השגויה – ביקור מחדש במחוזות הפסיכותרפיה האקזיסטנציאלית
ד"ר ארנון לוי
כרך כ', חוברת 2,
2006
במאמר זה סוקר המחבר את עלייתה ושקיעתה של הפסיכותרפיה האקזיסטנציאלית במהלך המאה ה-20 ועד ימינו. לטענתו, הרלבנטיות והחיוניות שלה אינן נובעות מהפילוסופיה האקזיסטנציאלית שקרנה ירדה כיום, אלא מתפיסת האדם ההוליסטית שהיא מציגה. לפי התפיסה ההוליסטית- אקזיסטנציאלית, שחלקים מעקרונות היסוד שלה מוטמעים ברוב שיטות הפסיכותרפיה, יונק האדם משורשיו הביולוגיים, מקבל את עיצובו הנפשי מהחברה והתרבות, מגבש את ייחודו מהכוחות הסמויים המניעים את העצמי, ושואף ללא הרף לחרוג מעבר לתחומי העצמי. המחבר מציע במאמר התבוננות מחודשת ועדכנית בפסיכותרפיה האקזיסטנציאלית ומציע לקורא לעיין בהשלכות הצעתו לפסיכופתולוגיה, יישומיה לפסיכותרפיה וההשלכות האפשרית לחקירה מדעית של הפסיכותרפיה.
הורדת המאמר
בדיעבד , ה-בדיעבד . בנייה מחדש של העבר , הבנית המרחב הנפשי
אליס בוראס
כרך כ', חוברת 2,
2006
מושג ה-בדיעבד מופיע אצל פרויד בשלב מוקדם מאוד, ב- 1895. פרויד מחפש תמיד בעבר את הסיבה לבעיות בהווה, אולם אינו רואה את התפקוד הנפשי כמה שמוגדר על-ידי סיבתיות ליניארית. יש להכניס עבודה של עיבוד ושל זיכרון בין המאורע לבין הנוירוזה. מכאן החשיבות של מושג ה-בדיעבד. אחרי פרויד, בעקבות, לאקאן, פסיכואנליטיקאים צרפתיים רבים נתנו ל-בדיעבד מקום נרחב בהרבה מאשר פרויד עצמו. הוא אינו רק מה שמקנה למאורע את ערכו הטראומתי, אלא כל עבודת זיכרון היא תופעה של בדיעבד, תרגום המסר של האחר נעשה בהדרגה ב-בדיעבד. ומעל לכול, הטיפול הוא par excellence ה-בדיעבד.
הורדת המאמר
ההכרה הבלתי מוכרת והצורך בזולתעצמי מאשר שפיות
דוד קיטרון
כרך כ', חוברת 2,
2006
מאמר זה עוסק במצבי משבר, בהם התנסותו האישית והנפרדת של המטופל – החוויה הסובייקטיבית שלו – זועקת להכרה. הצורך שלא נענה להכרה בחוויה הפנימית – 'ההכרה הבלתי מוכרת' – מהווה מקור למצוקה קשה מנשוא המביאה את המטופל להטיל ספק בשפיות דעתו שלו. למעשה, המטופל נאבק להשבת בעלותו על חלקים פנימיים, עמוקים של העצמי שלו אשר הופקעו ממנו. לכך ניתן ביטוי בהעברה כאשר המטופל – החלק ממאבקו זה – אינו יכול לאפשר מקום לקיום פסיכולוגי נפרד ועצמאי של המטפל. המטפל נדרש באופן זמני להשעות את הסובייקטיביות הנפרדת שלו ולוותר על מה שסימינגטון מכנה ה- act of freedom שלו: בדרך זו המטופל זוכה, זמנית , לקיום בלעדי של הסובייקטיביות שלו, דהיינו לדומיננטיות המוחלטת שלה על פני זו של המטפל. צורך קריטי זה בהכרה מוגדר כאן כצורך ב'זולתעצמי מאשר שפיות'.
הורדת המאמר
התמכרות לסמים מנקודת מבט פסיכודינמית : טיפול אחזקתי במתדון כתופעת מעבר
דוד פוטיק
כרך כ', חוברת 2,
2006
טיפול אחזקתי במתדון בישראל נדחק לשוליים, למרות שמחקרים רבים בארץ ובעולם מצביעים על יעילותו בטיפול במתמכרים לאופיאטים. טיפול פסיכוסוציאלי במטופלים במתדון הוא מרכיב חשוב בתהליך השיקום, אך יש מחקרים מעטים המפרטים את מהות הטיפול ותכניו. במאמר זה אביא מסגרת הבנה פסיכודינמית לפי משנתו של ויניקוט, לגבי תופעת ההתמכרות לסמי רחוב ואדגים כיצד ניתן ליישם התערבויות פסיכותרפויטיות במטופלים במרפאת מתדון. טיפול במרפאת מתדון מלווה בשינויים באורח חייהם ובהתנהגותם של מטופלים המקבילים לתופעות מעבר, והטיפול הפרמקולוגי והפסיכותרפויטי משמשים כאובייקטים של מעבר. להבנתי, התמכרות היא תופעה רחבה הנוגעת במימדים רבים בחיי מכורים לסמים ובאישיותם, וככזו היא מחייבת את המטפל לאקלקטיות מסוימת.
הורדת המאמר
השפעות המעבר לאבהות על עבודתו המקצועית של המטפל
לילך רחמים , פרופ' גבי שפלר
כרך כ', חוברת 2,
2006
במאמר זה מוצג מחקר שבחן את השפעת חווית המעבר לאבהות ואבהותו של הפסיכותרפויט עליו ועל המרחב הטיפולי. עם הפיכתו לאב, עובר המטפל שינויים פסיכולוגיים וחברתיים כתוצאה משינויים בקשרים עם הסביבה, בזהות, ברגש ובהתנהגות, שישפיעו, הנחנו, על הדינמיקה הטיפולית. המחקר מבוסס על ראיונות עם 12 מטפלים פסיכודינמיים שבמהלך הכשרתם ועבודתם הטיפולית הפכו לראשונה לאבות. מניתוח תוכן הראיונות עלה כי החוויות והתמורות במישור האישי נשזרו במישור הטיפולי והעלו סוגיות והתלבטויות שהיו קשורות לאינטראקציה הטיפולית ולקשר שנרקם בין המטפל לתינוק שנולד לו. עלתה, בעיקר, רגישות גבוהה להעברה-נגדית בשל תכנים ותהליכים אישיים וטיפוליים מקבילים, וחווייה של טשטוש גבולות עם כניסת חלקים מציאותיים ורגשיים של המטפל למרחב הטיפולי. עלו שאלות והתלבטויות האם לחשוף את האירוע המשמעותי בחייו האישים של המטפל וכיצד להתייחס לתגובות ולשאלות של המטופלים ביחס לשינויים אישיים ומשפחתיים שהמטפל עובר. הדיון בממצאים תומך בחשיבות העלאת הנושא למודעות המטפלים לשם התייחסות ושינוי עמדות.
הורדת המאמר
אתיקה ופרקטיקה בכתיבה של תיאורי-מקרים
דרור גרין
כרך כ', חוברת 2,
2006
הדיון המצומצם בשאלת פרסומם של תיאורי-מקרים מתמקד, בדרך-כלל, בהיבטים האתיים הנוגעים לחשיפת מטופלים, מתוך הנחה מוקדמת בנוגע לחיוניותם למחקר ולהתפתחות התיאוריות הטיפוליות. לכתיבה של תיאורי-מקרים יש מקום מרכזי בתהליכי ההכשרה וההדרכה של מטפלים, אך השפעתה על הפרקטיקה הטיפולית לא זכתה עד כה להתייחסות ולמחקר כלשהו. במאמר זה אבחן מחדש את ההצדקות האתיות לפרסום של תיאורי-מקרים, במטרה לשקול גם את השלכות הכתיבה והפרסום על הפרקטיקה הטיפולית. מתוך ניסיוני בעריכה ובמחקר של תיאורי-מקרים, וכן בהוראת קורסים לכתיבה של תיאורי-מקרים, אציג את האפשרות של כתיבה של תיאורי-מקרים בדיוניים, ואת השלכותיה האתיות, המדעיות והטיפוליות.
הורדת המאמר