לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך כ' - חוברת 1,
אוקטובר 2005
לחוברת הקודמת
כרך כ', חוברת 1, 2005
על "שיחות"
פרופ' עמנואל ברמן
כרך כ', חוברת 1,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר
הקדמה : "פרויד ומעבר לו : היסטוריה של חשיבה פסיכואנליטית מודרנית" , סטיבן מיטשל ומרגרט בלאק
ד"ר מאיר ברגר
כרך כ', חוברת 1,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר
רביזיוניסטים פרוידיאניים בני זממנו : אוטו קרנברג , רוי שייפר , הנס לוואלד ו ז'אק לאקאן - סטיבן מיטשל ומרגרט בלאק
עמית פכלר
כרך כ', חוברת 1,
2005
תרגום - עמית פכלר
הורדת המאמר
איפה את , אהובה ? על היעדר , אובדן , וחידת החלומות הטלפתיים
ד"ר עפרה אשל
כרך כ', חוברת 1,
2005
נושא החלומות הטלפתיים ותופעות טלפתיות אחרות בתהליך הפסיכואנליטי היווה 'גוף זר' מסובך, טורד-מנוחה ושנוי-במחלוקת בפסיכואנליזה, מאז הוכנס לתוך הפסיכואנליזה על-ידי פרויד ב-1921. הטלפתיה (מיוונית: סבל או רגש עז ממרחק) הוא מונח המתאר מעבר מחשבות ורשמים מאדם לאדם מרחוק, ללא פעולה נורמלית של אברי החושים וערוצי התקשורת המוכרים. במאמר זה אסקור תחילה בהרחבה את הספרות הפסיכואנליטית בנושא מעורר-מחלוקת זה. לאחר-מכן אעבור לתיאור מסקנותיי מתוך התנסותי האישית עם חמישה חלומות טלפתיים של מטופלים במהלך שנות עבודתי הטיפולית – חלומות שכללו ידיעה חריגה ומפתיעה אודות פרטים מדויקים, של זמן, מקום, רשמים חושיים, ורישומים חווייתיים שהתרחשו אצלי באותו זמן (ידע אינפורמטיבי ממשי ולא רק רגשי). ההסבר שאציע כאן מצרף גורמים ספציפיים מבחינת המטופל, התקשורת והמטפל: מדובר במטופלים שהיתה להם בילדותם המוקדמת 'אם שנעדרה בתוך היעדר' (אף שהיתה נוכחת פיסית), והיעדר ראשוני טראומתי זה נצרב בעצמי המתהווה ובקשר לאחר, ובהתקבעות של אופנות תקשורת ארכאית לא-מילולית. החלום הטלפתי בטיפול נוצר ברווח שבין היעדר לאובדן – כאשר המטפל נעדר רגשית – כמנוע חיפוש, כדי לעור את ההינטשות ולמנוע את חזרת הקריסה לתוך ההתרחשות הטראומתית המוקדמת. הסבל ממרחק מקבל כאן את מלוא הפוטנציאל הקריטי שלו. באופן זה, החלום הטלפתי ממחיש אפשרות קיצונית 'בלתי-אפשרית' במימד ההתחברות מטופל-מטפל בתהליך הטיפול הפסיכואנליטי – מימד חוויתי רב-עוצמה שביגלוייו השונים אני שבה ועוסקת בכתיבתי בשנים האחרונות.
הורדת המאמר
ריאליזם ורומנטיציזם , אובייקטיביות וסובייקטיביות , מציאה והמצאה , בתיאוריה הפסיכואנליטית
ליאורה גודר
כרך כ', חוברת 1,
2005
במאמר אציג ניסיון לתווך בין תיאוריות אנליטיות, שנתפסות כמייצגות קצוות בלתי מתפשרים בשדה האנליטי – לאקאן מצד אחד, ויניקוט וקוהוט מצד שני – באמצעות שלוש הבחנות שלקוחות מעולם הפילוסופיה, הספרות והאמנות: ריאליזם-רומנטיציזם, אובייקטיביות-סובייקטיביות, מציאה-המצאה. לאקאן מייצג את הריאליזם האוונגרדי שרואה במפגש עם הממשי הבלתי אפשרי את מקור הערך והמשמעות, בעוד ויניקוט וקוהוט מייצגים את הרומטיציזם הטרנסצנדנטי שרואה במימוש העצמי היוצר (הקריאטיבי) את מקור הערך והמשמעות. מאחר שהריאליזם האוונגרדי והרומנטיציזם הטרנסצנדנטי מייצגים שניהם זרמים דה-קונסטרוקטיביים, הניגוד הלכאורה בלתי מתפשר ביניהם עובר בעצמו דה-קונסטרוקציה, ובהתאמה גם הניגוד בין לאקאן לבין ויניקוט וקוהוט, מה שמאפשר להעמיד את התיאוריות שלהם לא רק זו מול זו, אלא גם זו לצד זו ואפילו זו בתוך זו, כך שזרימת התקשורת ביניהן היא החשובה.
הורדת המאמר
שנאת אם-ילד כביטוי של הפרעה נרקיסיסטית
יעל סגל
כרך כ', חוברת 1,
2005
רגשות של זעם, עוינות ושנאה של אם כלפי ילדה אינם נדירים ותכופות אנו פוגשים בגילויים שלהם בעבודה הקלינית. במאמר הנוכחי אנסה להסביר רגשות אלה כהתעוררות של קשיים נרקיסיסטים מוקדמים של האם. על מנת להבינם ברצוני להבחין בין שתי עמדות כלפי הילד – אמהות ואמהיות. אמהות, בהקשר הנוכחי, מתייחסת לצורך של האשה בילד, צורך שהפך לנשא של משאלות וצרכים נרקיסיסטיים חזקים. אמהיות היא מכלול התגובות הרגשיות של דאגה וצורך לטפל, שמעוררים הקטנות, חוסר האונים וחוסר הבשלות של הילד. כלומר, אמהות משמעה "הילד בשבילי" ואמהיות היא "אני בשביל הילד". עוינות ושנאה עלולות להתעורר כשמופר האיזון התקין בין שתי עמדות אלו והאם רוצה את הילד באופן שאינו מסוגל להיות בשבילה או ש'להיות בשביל הילד' זו משימה לא אפשרית עבורה. במאמר אסביר אלו גורמים מפירים את האיזון ואדגים את אופן הטיפול בהפרעה כזו בהצגת מקרה טיפולי.
הורדת המאמר
טיפול בהפרעות שינה בגיל הרך : סקירה והצגת מודל טיפולי רב-מימדי
ליאת טיקוצקי , פרופ' אבי שדה
כרך כ', חוברת 1,
2005
המאמר סוקר את הספרות בתחום הטיפול בהפרעות השינה בגיל הרך. בתחילה, מוצגים נושאים כגון שכיחות הפרעות השינה בגיל הרך, פנומנולוגיה ואטיולוגיה, כאשר התפתחותן של הפרעות השינה מובנת ומתוארת במסגרת של מודל מערכתי-רב-מימדי (transactional model). חלקו השני של המאמר סוקר את המודלים הטיפוליים הקיימים בתחום: בתחילה מתוארות הגישות ההתנהגותיות והדינמיות ובהמשך, מתמקד המאמר בתיאור של המודל הרב מימדי לטיפול בהפרעות שינה, שפותח במרכז לטיפול בהפרעות שינה בילדים באוניברסיטת תל-אביב. התיאור כולל התייחסות לרציונל התיאורטי ולתהליך הטיפולי.
הורדת המאמר
התמודדות עם "היעדרות-נוכחות" : תפקוד הורי של אבות לא-משמורנים
ד"ר נחמי באום
כרך כ', חוברת 1,
2005
מאמר זה מבוסס על התפיסה שאופי המעורבות של אבות גרושים בחיי ילדיהם מושפע מיכולתם להתמודד עם מה שניתן להגדיר 'היעדרות-נוכחות', שטבועה בחוויה של אחרי הגירושין. במאמר נטען שהיכולת להתמודד עם היעדר התפקיד והזהות הזוגיים והנוכחות של התפקיד והזהות ההוריים בו-זמנית היא משתנה מרכזי בעיצוב התנהגותו של האב הגרוש כלפי ילדיו. במאמר מודגמת טענה זו באמצעות שלוש תיאורי מקרה א) תפקוד הורי מלווה בקונפליקטים מתמשכים עם אם הילדים; ב) נתק; ג) תפקוד הורי יציב ועקבי במסגרת המגבלות הבלתי נמנעות של הורות ללא משמורת.
הורדת המאמר
האחר השר עימדי : הרהורים בעקבות 'האחר המודיע'
בעז שלגי , ד"ר מיטשל בקר
כרך כ', חוברת 1,
2005
ללא תקציר.
מכתב למערכת.
הורדת המאמר