לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ט - חוברת 2,
מרץ 2005
לחוברת הקודמת
כרך י"ט, חוברת 2, 2005
כמה הערות על מריון מילנר , דונאלד ויניקוט , וגרעין העצמי
ד"ר איתמר לוי
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
הקשר בין מריון מילנר לדונאלד ויניקוט החל בשנת 1935 (ולא בסוף שנות השלושים כפי שהיא כותבת בפרק "ויניקוט והמסע הדו-כיווני"), כשמילנר, שהיתה אז פסיכולוגית חינוכית-אירגונית, הצטרפה לסמינר של ויניקוט בתחנת הטיפול בתינוקות בביה"ח פדינגטון גרין. הקשר בין השניים נמשך כדיאלוג פורה עד מותו של ויניקוט ב-1971, וכמונולוג עד מותה של מילנר ב-1998.
הורדת המאמר
ויניקוט והמסע הדו-כיווני - מריון מילנר
דנה רופין
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
תרגום לעברית - דנה רופין
הורדת המאמר
הישרדות נפשית מול חופש נפשי : מחשבות על תיאורית הנרקיסיזם של סימינגטון
ד"ר מיכאל שושני , ד"ר בתיה שושני
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
מאמר זה דן בתיאוריה הנרקיסיסטית של סימינגטון. שני הרעיונות המרכזיים המוצגים לדיון הם מושג 'האובייקט המחיה' (the lifegiver object), והאונטולוגיה של הישרדות נפשית לעומת האונטולוגיה של חופש נפשי. נפתח מושגים אלה באמצעות דוגמה קלינית המאירה את משמעותם ותרומתם לתיאוריה ולטכניקה הקלינית. כמו כן נעלה שאלות שונות ביחס לתיאוריה של סימינגטון ונציג נקודת-מבט חילופית: דיאלקטיקה בין הישרדות לחופש (נפרדות ואיחוד). הדיון מתייחס למשמעויותיו של רעיון זה ביחס לתיאוריה ההתפתחותית, תיאורית הריפוי ותיאורית הטכניקה הטיפולית.
הורדת המאמר
טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ממוקד בקונפליקט בחולות בולימיה נרבוזה
ד"ר יעל לצר , תמר פרץ , שרית קרויצר
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
במאמר הנוכחי נציג מודל מוצע המכונה 'טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ממוקד לקונפליקט' (C.O.-C.B.T - Conf1ict Oriented Cognitive Behavioral Therapy) להתערבות קבוצתית בחולות בבולימיה נרבוזה, המשלב טיפול בגישה קוגניטיבית-התנהגותית עם טיפול דינמי קצר-מועד. הקריאה לפיתוח מודל זה נבעה מהצורך להרחיב את ההיבטים הרגשיים הכרוכים בבולימיה, אשר לא באים מספיק לידי ביטוי במודלים הקיימים. נציג את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי המקובל לטיפול במחלה זו, נביא את עקרונות הטיפול הדינמי קצר-המועד ונתאר את תהליך התפתחותו ומאפייניו של המודל הטיפולי המוצע. בסיום נביא דוגמה קלינית ודיון תוך התייחסות לחשיבות האינטגרציה בין הגישות התיאורטיות והטיפוליות השונות במפגש הטיפולי בחולות בולימיה נרבוזה.
הורדת המאמר
טיפול קבוצתי לילדים ונוער באמצעות קשתות מסורתית
גבו וייס
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
מאמר זה מתאר גישה המבוססת על שילוב עקרונות של אמנויות הלחימה המסורתיות, זן וגישה קוגניטיבית-התנהגותית לטיפול קבוצתי בילדים עם בעיות של קשב וריכוז ושליטה עצמית, ביטחון עצמי נמוך, סרבול פסיכו-מוטורי, דימוי גוף פגוע וכד'. המאמר סוקר את הידע הקיים לגבי הקשר בין אמנויות הלחימה המסורתיות וסוגים שונים של מדיטציה לבין הבריאות הנפשית של הפרט. מוצג כאן פיתוח של גישה זו, והוא שילוב עבודה עם חץ וקשת במסגרת הקבוצה הטיפולית. ההתנסות בחץ וקשת מאפשרת לילדים לעבוד על מערכות שונות, גופניות ופסיכולוגיות, ועל התיאום ביניהן. כמו כן, תהליך הריכוז וההתמקדות במטרה הקונקרטית מאפשר לעבוד עם הגוף והחוויה, ובאופן אנלוגי על נושאים אחרים בחיי הילד ובקשיים עמם הוא מתמודד. המאמר מתאר שיטה מובנית לעבודה בקבוצה, שהיא מסגרת שבתוכה משולבים אמנויות הלחימה והמדיטציה עם הפסיכותרפיה. כמו כן, מוצגת דרך בה הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מיושמת בקבוצה, הן באופן טבעי הן באופן מלאכותי.
הורדת המאמר
סוד כמוס : בין אוזן קשבת לנפש מכילה
חגית אהרוני
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
סוד הוא חלק יקר ומשמעותי בחיי הנפש ולסודיות חשיבות רבה בחוויה ההתפתחותית ובהיווצרות העצמיות, אך לעתים סוד הופך לחוויה נפשית קשה ומייסרת. סוד בהגדרתו הפשוטה, המילונית, הוא תוכן כלשהו אותו אין האדם רוצה לגלות לזולתו. במאמר זה אציע כי במהותו הפנימית, הדינמית, סוד הוא ההיפך מזה: לא חומר אותו אין האדם רוצה לגלות לזולתו, אלא חומר אותו לא היה הזולת המשמעותי מסוגל לשמוע ולהכיל. הסוד, שהוא מודע לבעליו, הוא קצה של חוט המוביל לחוויה פנימית עמוקה, קדומה ובלתי מודעת, הקשורה לכשל בהכלה, ומנגנון הסודיות הוא הד למנגנון קדום יותר של הסתגרות כמו בכמוסה ('התכמסות' - encapsulation). אדון ברעיונות אלה תוך עיון בספר "כביסה" ודוגמה קלינית.
הורדת המאמר
מלכוד 22 של הטיפול הנפשי ? מבט על תופעת ההתחלות
ד"ר אודי בונשטיין
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
במאמר אציג את תופעת ההתחלות (malingering) באמצעות שלוש דוגמאות ושלושה מודלים המסבירים אותה: מודל פתוגני, מודל קרימינולוגי ומודל הסתגלותי. אבחן את השלכות המודל הקרימינולוגי המוצג ב- DSM על הטיפול במתחלה, ואת תרומתם של המודלים האחרים לנושא. אראה כי ההתייחסות הדיכוטומית שמציע ה- DSMלתופעת ההתחלות אינה נתמכת בניסיון הקליני. לכן, אציע להתייחס לתופעת ההתחלות כתופעה הנעה על שני רצפים: האחד: מודע/לא-מודע, והשני: חיזוק ראשוני/חיזוק משני. התייחסות כזו תאפשר להכליל מטופלים רבים - שאחרת ייחשבו כבלתי מתאימים או כבלתי ניתנים לטיפול - כזקוקים וכניתנים לטיפול.
הורדת המאמר
מכתבים דיאלקטיים - שילוב של קותרפיה דיאלקטית וטיפול נארטיבי
ברורית לאוב , ד"ר שניאור הופמן
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
במאמר זה נתאר שימוש במכתבים דיאלקטיים שנשלחו למטופלים בעקבות טיפול שהסתיים בחוסר הצלחה. מכתבים אלה מייצגים שילוב של קותרפיה דיאלקטית וטיפול נארטיבי. הם מתבססים על מודל חדש העוסק בשימוש בקוטביות הדיאלקטית בין הבעיה לכוח המרפא (משאבים) ואופן ההשפעה על השינוי הטיפולי. נציג קטעים מהמודל הרלבנטיים לטיפול דיאלקטי.
הורדת המאמר
קונפליקטים אתיים ומקצועיים בשמירת הסודיות בפסיכותרפיה עם ילדים והוריהם
ד"ר דורית מעוז , ניצה ריקלין
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
במאמר זה נדון בקונפליקטים אתיים ומקצועיים שעלולים להיווצר במצב של טיפול בילדים והוריהם, במיוחד מול חוקים ומצבים הדורשים הפרת הסודיות של הילד מול הוריו. חוק זכויות החולה מהווה דגם לקונפליקט אתי-חוקי שעלול להיווצר בברית הטיפולית. החוק המקנה למטופל זכות לקבל כל מידע על הטיפול, מתייחס לאפוטרופוס של המטופל בבחינת 'שלוחו של אדם כמותו', במיוחד להוריו, הנתפסים כבעלי אינטרסים זהים לאלה של הילד. אולם, במקרה של טיפול נפשי בילדים ונוער מתקיימים בו-זמנית משולשים טיפוליים המורכבים מילד-מטפל-הורים. מעמדם המיוחד של ההורים מול המטפל, כמו גם פריבילגיות חוקיות שלהם, עלולים להפר את האיזון במרקם היחסים הטיפוליים, ולגרום התנגשות בין חובת המטפל לשמור על הברית הטיפולית עם הילד ועל הסודיות שלו כמטופל, לבין חובת המטפל לכבד את החוק. סקרנו ספרות הדנה בקונפליקטים שבין חוק לאתיקה בפסיכותרפיה, דנו בסחף הנוכחי בהפרת פריבילגית הסודיות בפסיכותרפיה, וניסינו למפות את סוגי הקונפליקטים האופייניים למשולש הטיפולי: ילד-מטפל-הורה.
הורדת המאמר
נמלטים על נפשם : תגובות של אנשי מקצוע (מסוימים) כלפי חולים בסרטן
מריאן אמיר ז"ל
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
הרשימה המתפרסמת להלן היא גירסה עברית של מאמר שנכתב על-ידי מריאן אמיר ז"ל. מריאן אמיר, פסיכולוגית קלינית ורפואית בכירה, היתה חברת סגל במחלקה למדעי ההתנהגות ובמחלקה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן-גוריון. היא כיהנה כחברה בוועדה המקצועית לפסיכולוגיה רפואית, וייצגה את ישראל באירגון הבריאות העולמי. מחקרה התמקד בקשר שבין טראומה לסימפטומים פסיכולוגיים של מצוקה, לצמיחה פוסט-טראומתית ולאיכות חיים. ב-7 בינואר 2004, לאחר מאבק קשה במחלת הסרטן, הלכה מריאן לעולמה והיא בת 53. על החולה, הנחשף למחלה המאיימת על החיים, להתמודד לא רק עם המחלה והשלכותיה הגופניות והנפשיות אלא גם עם תגובת החברה למחלתו. ברשימה המתפרסמת להלן חושפת בפנינו מריאן את חוויותיה האישיות כחולת סרטן במפגש עם רופאים, עמיתים למקצוע וחברים, ומאלצת אותנו להסתכל בראי ולהתמודד עם הקשיים שלנו במפגש עם המוות.
הורדת המאמר
הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר
על מאמרו של פרופ' עמנואל ברמן : "הנסיך המאושר , העץ הנדיב , הפנטזיה של הורות כהכחדה עצמית והשלכותיה בטיפול הפסיכואנליטי"
שמואל גרזי
כרך י"ט, חוברת 2,
2005
ללא תקציר
הורדת המאמר