לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ט - חוברת 1,
אוקטובר 2004
לחוברת הקודמת
כרך י"ט, חוברת 1, 2004
לחלום עם פרויד
ד"ר ערן רולניק
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
ללא תקציר
הורדת המאמר
על החלום (1901) - זיגמונד פרויד
אדם טננבאום
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
תרגום לעברית - אדם טננבאום
ללא תקציר.
הורדת המאמר
הבעיה הפסיכופיסית והפסיכותרפיה : בין מדעי המוח לריפוי בדיבור
ד"ר יורם יובל
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
הבעיה הפסיכופיסית עוסקת באופי הקשר שבין גוף לנפש. זוהי שאלת-יסוד של הפילוסופיה המערבית, שיש לה השלכות תיאורטיות ומעשיות מרחיקות-לכת לכל העוסקים בפסיכותרפיה ו/או בפסיכופרמקולוגיה. בעקבות המהפכה במדעי המוח, אשר הפכה את המוּדעוּת האנושית לאובייקט למחקר מדעי, התפתח מאוד הדיון הפילוסופי בשאלה זו. אל שתי הגישות הקלאסיות לבעיה הפסיכופיסית – הדואליזם של דקארט והמוניזם של שפינוזה – הצטרפו בשנים האחרונות גישות המושפעות מן הידע המחקרי העכשווי. מאמר זה סוקר את הגישות השונות לבעיה הפסיכופיסית מנקודת מבטה של הפסיכותרפיה הדינמית, ובוחן את ההשלכות של גישות אלו על הטיפול בנפש.
הורדת המאמר
הנסיך המאושר , העץ הנדיב - הפנטזיה של הורות כהכחדה עצמית והשלכותיה בטיפול הפסיכואנליטי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
קריאה מעמיקה בסיפורו של אוסקר ויילד, "הנסיך המאושר", ובספר "העץ הנדיב" מאת שֶל סילברסטיין, מסגירה פנטזיה משותפת: מסירות הורית אמיתית מתבטאת בהכחדה עצמית של ההורה. פנטזיה זו מופיעה בצורה ישירה עוד יותר בסרטו של לארס פון טרייר "רוקדת בחשכה", וזוכה להארה אירונית בסיפורו של אתגר קרת, "נחת". ניתן גם לאתר את ביטוייה של פנטזיה זו בתולדות הפסיכואנליזה, ואת השפעתה על המשגת ההורות והטיפול הנפשי במודלים תיאורטיים שונים. במאמר אתייחס למתח המופיע בכתבי שנדור פרנצי בין מאמץ להגיע להתמסרות מוחלטת למטופלים ומחשבות על 'הכחדת העצמי' לבין מודעות גוברת לקונפליקטואליות ההדדית הבלתי-נמנעת ביחסי אנליטיקאי-מטופל, ולאפשרות שעיבודה נחוץ להצלחת הטיפול. המאמר מציע כיוון מחשבה הנשען גם על ראקר, ויניקוט, בולאס, ג'סיקה בנג'מין, ומספר מחברים המפתחים את עבודתו של קוהוט בכיוון אינטרסובייקטיבי. כיוון זה מבדיל בין מסירות לבין ביטול עצמי או הקרבה עצמית. הוא מעדן את התפתחות העצמי התקינה של הילד באינטראקציה עם הורים הקשובים הן לצורכי הילד הן לצורכיהם שלהם, ומאפשרים בהדרגה הכרה הדדית; ואת הגדילה בתהליך הטיפול הפסיכואנליטי במפגש עם מטפל אמפתי הנוכח כאדם בפני עצמו, בעוד אופן השימוש של המטופל במטפל משתנה בהתאם לדפוסי אישיות שונים ולשלבים שונים בתהליך הטיפולי.
הורדת המאמר
בחיפוש אחר העצמי החמקמק – ניתוח בכלים ספרותיים של "שתי אנליזות של מר z" של קוהוט
אנדראה לזניק
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
במאמר זה מובא ניתוח ספרותי, פרשני וסובייקטיבי, של תיאור המקרה של קוהוט 'שתי אנליזות של מר Z'. הניתוח משווה את האנליזה הראשונה לשנייה ובודק את השינויים שחלו באמצעים הרטוריים המרכזיים שנבחרו לתיאור דמות האם, האסטרטגיה הטיפולית ותופעת ההעברה. מתוך ההבדלים שנמצאו נבחנת האידיאולוגיה הסמויה של המְסַפֵּר, תפיסת האמת הפסיכולוגית שלו וכן פרשנויות אפשריות נוספות לקשייו של מר Z. מטרת פרשנותי היא ביסוס, מזווית ספרותית, לעובדה שהעצמי הוא הבניה סמלית, תרבותית רווית מתחים, ולא מבנה נפשי בעל קוהסיביות.
הורדת המאמר
כפיית החזרה ופסיכולוגית העצמי – בין הימנעות מכשילה להזדמנות חדשה
דוד קיטרון
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
מושג כפיית החזרה (repetition compulsion), אשר לעולם לא התקבל כמות שהוא על-ידי קוהוט וממשיכיו, מוערך מחדש במאמר זה מתוך מסגרת ההתייחסות של פסיכולוגית העצמי. בהתאם לעקרונות של הדיפת-קשר הגנתית, מחד, וכשל אמפתי לא טראומתי, מאידך, מבטאת כפיית החזרה, הן את הפחד מפני אכזבה טראומתית מחודשת הן את המשאלה לקשר חדש ומיטיב, כאחד. כתוצאה מכך אכזבות מוקדמות, לא טראומתיות, מופעלות למעשה על-ידי הסובייקט, הגורם לאובייקט להיענות לתפקיד שהסובייקט מייעד לו. בדרך זו, שהיא מעין יישום מעוות של עקרון 'הקדמת רפואה למכה', נמנע הסיכון של ציפיות בלתי מבוקרות העלולות להסתיים בנכזבות טראומתית. כפיית החזרה מוצגת, אם כך, כמנגנון מורכב דו-פני: בחלקו הוא הגנתי-הימנעותי, וככזה מגן על העצמי הפגוע מפני התנסויות טראומתיות בפוטנציה; חלק זה מפעיל את המנגנון בתגובה לאות הסכנה של כמיהות וציפיות העלולות לצאת מכלל שליטה. בחלקו האחר הוא פותח פתח לשינוי על-ידי מתן אפשרות מבוקרת להתנסויות חדשות. הסיכוי למימושו של שינוי אמיתי תלוי בעיבוד מתמשך בסביבה בטוחה, מחזיקה ואמפתית.
הורדת המאמר
תיקון – המקום השלישי ?
יהושע דורבן
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
במאמר אציג את מושג התיקון כציר מרכזי בתיאוריה הקלייניאנית האחראי על יצירת משמעות פנימית. אני טוען כי ניתן לתאר עמדה נפשית בסיסית שלישית, עמדת התיקון, המתקיימת בצד העמדות הפרנואידית-סכיזואידית והדפרסיבית ושונה מהן במבנה החרדות הבסיסיות, ההגנות המופעלות נגדן, הפנטסיות הלא-מודעות ואיכות יחסי האובייקט. החרדה המרכזית בעמדת התיקון היא חרדת אובדן המשמעות, ההגנות המרכזיות הן הארגון הפתולוגי ויחסי האובייקט בה הם מעבר לפחד הפרנואידי והאשמה הדפרסיבית. אציע חלוקה של החרדות הבסיסיות לחרדות מהות, חרדות קשר, חרדות משולש וחרדות משמעות, ואביא דוגמאות קליניות לתיאור הקשיים להגיע לעמדה המתקנת.
הורדת המאמר
נאורות וחשכה מול המסך
יורם חזן
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
בכותרת ספרו של עמוס עוז "סיפור על אהבה וחושך" יש צירוף מופלא ממנו משתמע שהִיפּוּך של חושך הוא אהבה. נְטַיֵּל כאן עם צמד אחר: היפוך של אור הוא רוע. הרוע נמצא בָּמקום בו מפסיקים לראות ויש קשר מורכב ומתעתע בין נְאוֹרוּת לבין חשכה באופן בו הם מגלים ובאופן בו הם מסתירים את הרוע. נתחיל בתיאור טיפולים במי שמחפשים את עצמם מוך מסך המחשב ברשת האינטרנט. שָם יובהר שכדי לראות את האנושי במטופל הפגוע נזדקק לחושך ואפילו לעיוורון, ומשנחשף האנושי, בהכרח נראה בו גם את הרוע. משָם נגלוש למציאות שמסביב ולרוע כתופעה אנושית ויובהר שלא מספיק לראות פיסית כדי לא להיות עיוור לקיומו של הרוע.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה במכון האונקולוגי : טלטלה בחוויית העצמי
אביבה איזנברג
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
חולים הפונים לקבל טיפול נפשי במכון האונקולוגי מציגים בדרך כלל את המחלה והטיפול הקשה הכרוך בה כחווייה מרכזית המעצבת את חייהם בהווה ומבקשים סיוע בלימוד דרכי התמודדות עמה. ואכן, בשורת המחלה, עיוות הצורה (דפורמציה) הנוצר לעיתים מן הניתוח, הטיפול הכימי וההקרנות וההשתלטות האלימה של מציאות המחלה על כל שיגרת החיים נחווים כאירועים טראומתיים הגורמים סבל רב, ומערערים את תחושת הביטחון הקיומי. טיפולים פסיכולוגיים ממוקדים, יחידניים, מערכתיים, וקבוצתיים עשויים להיות יעילים. עם זאת, לעיתים, במהלכו של טיפול מתברר שטראומת המחלה, המחלישה הגנות אדפטיביות בהן משתמש האדם לאורך חייו, חושפת רבדים עמוקים בנפש ומגלה את פגיעותו של העצמי שמקורה ביחסי אובייקט מוקדמים, בלתי מספקים ואף פתולוגיים. אותה פגיעות נודדת ממחוזות העבר אל הוויית ההווה ומעצימה את פגיעתה הרעה של המחלה. במאמר מוצג טיפול באשה ששנתיים לאחר כריתת שד חלקית (בגלל סרטן שד) חווה תחושות קיצוניות של שינוי בעצמי ובתוך הסביבה המאפשרת של הטיפול וחושפת את הכאב העמוק של ילדותה.
הורדת המאמר
"לאחוז בקרנות המזבח" : מפגש בין החייל לפסיכולוג (קב"ן) המילואים
ד"ר שי שלקס
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
המאמר עוסק במפגשים של פסיכולוג המילואים (קב"ן: קצין בריאות נפש) עם חיילים במצוקה. נידונים מאפייני המצוקה של הפונים, תפקידי הקב"ן, תגובות ההעברה-הנגדית שלו לתפקידו בכלל, ולפניות אליו בפרט, ואפשרויות התערבות קצרות מועד שונות.
הורדת המאמר
TAT – שיטה לכל עת
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ט, חוברת 1,
2004
ללא תקציר
הורדת המאמר