לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ח - חוברת 1,
נובמבר 2003
לחוברת הקודמת
כרך י"ח, חוברת 1, 2003
הילד הלא רצוי ודחף המוות שלו - שנדור פרנצי
רחל בן חיים
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
תרגום לעברית - רחל בן חיים
הורדת המאמר
הקול האחר : שנדור פרנצי ותרומתו לטיפול הפסיכואנליטי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
המאמר סוקר את חיי פרנצי ואת עבודתו, עם דגש על יחסיו האישיים והמקצועיים המשולבים עם פרויד, ועל תרומותיו בתחום הטכניקה הטיפולית, החל ב"הפנמה והעברה" וכלה ב"יומן הקליני" וב"בלבול השפות בין המבוגרים לילד". הטיפול הפסיכואנליטי בן זמננו, טוען המאמר, אינו יצירתו של פרויד לבדו, אלא פרי היחסים בין פרויד לפרנצי, כדיאדה מפרה. הדיאלקטיקה בין השניים מגדירה את המרחב בו מתנהל השיח הפסיכואנליטי הנוכחי, והכרחי להכיר ולהעריך את עבודת שניהם כדי להבין את דרכי התפתחותו של הטיפול הפסיכואנליטי.
הורדת המאמר
התפתחות הידע על החלמה מסכיזופרניה וממחלות נפש ממושכות
דר' מקס לכמן , דר' דויד רועה
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
הספרות העוסקת כיום בהחלמה מסכיזופרניה וממחלות נפש ממושכות היא רבה ומגוונת. במאמר זה נפרוש את ההתפתחויות המרכזיות שחלו בידע בתחום זה ונרכזן בשלושה שלבים עיקריים, כפי שהם משתקפים בספרות המחקר: השלב הראשון מתאפיין בתפיסת מחלות נפש לאור המודל הרפואי, ובקביעה המסורתית בדבר פרוגנוזה של הידרדרות הדרגתית; השלב השני הופיע בעקבות מהפכת האל-מיסוד בשנות ה-60 של המאה ה-20, שחשפה הטרוגניות בקרב אנשים ששוחררו מבתי חולים לקהילה; והשלב השלישי החל באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 והתאפיין בתמורות בתפיסתם של שירותי בריאות הנפש ושל צרכניהם, בהתחזקות של אידיאולוגיות הדוגלות בעזרה עצמית ובהתפתחות התנועה הצרכנית בבריאות הנפש. בסיום הסקירה נדון בהשלכות ממצאים אלה על הסביבה הטיפולית-השיקומית בהקשר של תהליכי החלמה.
הורדת המאמר
היכולים חלומות בהריון לנבא דיכאון לאחר לידה ?
עדי ברוש , פרופ' תמר קרון
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
הנחת העבודה במחקר זה הייתה שימצא הבדל בין נשים הרות אשר ילקו בדיכאון לאחר לידה לבין אלה אשר לא ילקו בו כתוצאה מן ה'עבודה הרגשית' בחלום. דהיינו: ביטויי חרדה ודאגה — גורמי הלחץ – יופיעו פחות בחלומותיהן של נשים אשר יסבלו מדיכאון זה. 166 נשים רואיינו במהלך הטרימסטר האחרון להריונן הראשון. הריאיון כלל שאלון נתוני רקע ואיסוף חלום. בשלב השני רואיינו הנשים כ-6 עד 10 שבועות לאחר הלידה, והועבר להן שאלון EPDS. ממצאיו של מחקר זה תומכים בהשערה שניתן להבחין בין שתי קבוצות נשים: נשים בהריון אשר ילקו בדיכאון לאחר לידה ונשים בהריון אשר לא ילקו בו, לפי החלומות אשר הן חולמות. בעזרת כלי ניתוח חלומות מקובלים, נמצא מספר גדול יותר של חלומות לא נעימים וחלומות המבטאים חשש בקבוצת הנשים בהריון אשר לא לקו בדיכאון לאחר לידה. המסקנה העולה ממחקר זה היא כי בקרב מרבית הנשים אשר לא סבלו מדיכאון לאחר לידה, נעשתה "עבודה רגשית" בעזרת החלום, בקרב מרבית הנשים אשר לא סבלו מדיכאון לאחר לידה לא נעשתה "עבודה רגשית" בעזרת החלום.
הורדת המאמר
תהיות על טעות ותעייה
קלמן רינגלר
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
עבודה זו דנה במושג טעות (error) בהשוואה למושג תהייה (erring). לפחד לטעות מלווה לעיתים קונוטציה תנטית, כי הרצון להתבצר במוכר עלול לדרוש את הקרבת החדש על מזבח החזרתיות והוודאות. התהייה מאפשרת לארוס לנוע לעבר הכרת דרכים חדשות. בעיני הכותב, האלטרנטיבות בין החזרתיות של הטעות לבין הזרימה של התהייה הן מהותיות לסיטואציה הטיפולית. במאמר זה נבחנים הבדלים אלה במישור הסמנטי והתאורטי בהקשרים קליניים.
הורדת המאמר
בחיל ורעדה בין איפשור להבניה : השפעת המטפל על עיצוב חיי המטופל
איריס לרמן שורצמן
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
מאמר זה עוסק בהשפעת המטפל על עיצוב חיי המטופל, מתוך תחושת 'אי נחת'. אני תוהה כאן על אופני ההשפעה המודעים והלא מודעים, שיש למטפל בהבניה של בחירות לחיים של המטופל. סוגיה זו מקבלת חשיבות מיוחדת עם המעבר מ'פסיכולוגיה של אדם אחד' ל'פסיכולוגיה של שני אנשים'. מתוארת עמדתו של פרויד שהביאה לקביעת שלושת 'עמודי התווך' של הפסיכואנליזה: אנונימיות, נייטרליות והימנעות, ובהמשך נסקרות טענות של מחברים מהזרם האינטרסובייקטיבי שהכללים הללו, שלהלכה שומרים על האוטונומיה של המטופל, מהווים למעשה זרז להשפעות מודעות ולא מודעות עליו. מוצגים קטעי טיפול כדוגמה.
הורדת המאמר
בתוך 'החור השחור' : טיפול בילד עם חרדת נפרדות
יונית שולמן
כרך י"ח, חוברת 1,
2003
במאמר מתואר טיפול בילד בן 6 שסבל מחרדת נפרדות בעוצמה פסיכוטית. כדי לא להיות במגע עם כאב הפרידה הבלתי נסבל הוא השתמש בהגנה של התנתקות עם גוון אוטיסטי, בהיצמדות פיסית בלתי פוסקת להוריו ובאמצעים קונקרטיים כמו קשירה עצמית בחבלים, שאיפשרה לו לחוות את חלקיו מחוברים יחד, ולא "מתמוססים" או "מתפרקים". מוסבר הצורך בהתאמה של טכניקת הטיפול למקום הראשוני בו הילד נמצא, ומודגש הצורך בכניסה חוויתית קונקרטית לעולמו כאוביקט לא-ממש-נפרד, ונתון לשליטתו, כאשר רק בהדרגה מתאפשרת התחלה של עבודה ברמה סימבולית וניסיונות ראשוניים לקיום עצמאי כאדם נפרד.
הורדת המאמר