לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ז - חוברת 3,
יולי 2003
לחוברת הקודמת
כרך י"ז, חוברת 3, 2003
עכבה , סימפטום וחרדה - זיגמונד פרויד
יאיר אור
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
תרגום לעברית : יאיר אור
הורדת המאמר
על החרדה : הערות על אֵם כל האָפקטים
ד"ר ערן רולניק
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
החרדה, אֵם כל האָפקטים ובת-לוויה נצחית לקיום האנושי, זוהתה על-ידי פרויד עוד בתחילת דרכו כבעיה העיקרית הניצבת בפני התיאוריה הפסיכואנליטית. היא שבה ועולה בחיבוריו בגירסאות שונות על פנית תקופה של למעלה משלושים שנה. המאמר דן ב"עכבה, סימפטום וחרדה" (1926) – החיבור הגדול האחרון שפרויד כתב בנושא, וסוקר כמה מהתמורות שחלו במושג החרדה בתיאוריה הפסיכואנליטית, למן עבודותיו הראשונות של פרויד ועד היום. בחלק האחרון של המאמר מוצעות מספר הרחבות היסטוריות-תרבותיות לדיון הקליני בסוגיית החרדה.
הורדת המאמר
הטיפול כ'מקום בטוח' – טיפול משפחתי כבסיס התקשרות בטוח בהפרעות אכילה
ד"ר יעל לצר , ד"ר ציפורה הוכדורף , ד"ר איתן בכר , לאורה קנטי
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
עבודה זו באה לבדוק את הקשר בין דפוסי התקשרות ואווירת משפחה לבין הפרעות אכילה, וכן את ההשלכות הטיפוליות הנובעות מקשר זה. במחקר השתתפו 25 נערות ונשים צעירות שסבלו מאנורקסיה נרווזה (א"נ) ו-33 נבדקות שסבלו מבולימיה נרווזה (ב"נ), אשר טופלו במרפאה להפרעות אכילה. קבוצת הביקורת כללה 37 נבדקות בהתאמה של גיל. הנתונים נאספו באמצעות שאלוני דיווח עצמי, אשר בדקו אווירת משפחה ודפוסי התקשרות. עידוד נמוך לצמיחה אישית ודפוס התקשרות לא בטוח נמצאו כמבחינים במשפחות להן בת הסובלת מהפרעות אכילה. ייתכן שמימצאים אלה מצביעים על קושי של משפחות אלו לעודד את ילדתם להתנסות בחוויות מחוץ למשפחה במהלך שלב ההיפרדות והניפרדוּת. במאמר הנוכחי יוצגו ההשלכות הטיפוליות של מימצאים אלה, ותובא פרספקטיבה נוספת בטיפול משפחתי בהפרעות אכילה. יוצע מודל טיפולי משפחתי המשלב עידוד לצמיחה אישית יחד עם בניית בסיס התקשרות בטוח כמנוף להיפרדות מהסימפטום בדרך לבניית זהות חדשה.
הורדת המאמר
צמצום התובנה למחלת האנורקסיה כביטוי ליחס אמביוולנטי להחלמה
דיויד רועה , שירה רוט , סילבנה פניג
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
אחת המטרות שמציבה לעצמה הפסיכותרפיה הפסיכודינמית היא לעזור למטופל להגיע למודעות רחבה יותר באשר לדפוסים הבלתי מסתגלים שבתוכם הוא שבוי. ההנחה העומדת בבסיס מטרה זו היא ששינוי דפוסים אלה מותנה, בראש ובראשונה, בהכרה בקיומם, כלומר בהשגת תובנה ביחס אליהם. למרות חשיבותה הרבה של התובנה עבור תהליך השינוי הטיפולי, המטופלים מציגים לעתים קרובות תובנה מוגבלת לגבי דפוסי התנהגות לא סתגלניים ואף הרסניים. ייתכן כי שורשי צמצום התובנה נעוצים בפחד מפני האפשרות שתובנה זאת אכן תביא לשינוי. המאמר הנוכחי דן בתפקיד הפסיכולוגי החיוני של צמצום התובנה כהגנה על עצמי פגיע בקרב מטופלות עם אנורקסיה וביחס האמביוולנטי שמגלות מטופלות אלו כלפי אפשרות השינוי ביחס להחלמה.
הורדת המאמר
כשהסרטן בחדר : מחלת המטפל והשלכותיה על פסיכותרפיה בילדים עם בעיות נפשיות
פולה דוד
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
בספרות המצטברת על מחלת המטפל והשפעתה על העבודה הפסיכו תרפויטית מתוארת משימה מורכבת: הקשבה והזמנה לתגובת המטופל למחלה, מחד, והקשבה לתגובות של העברה-נגדית של המטפל, מאידך. כמעט כל מה שכתוב בנושא קשור לעבודה עם מטופלים מבוגרים. בעבודה זאת נבדקת השפעת המחלה של המחברת על הטיפול בילד עם הפרעה נפשית קשה, דרך התבוננות בהעברה-נגדית. בנוסף, יושם דגש על האיפיונים המיוחדים בעבודה עם אוכלוסייה זו של ילדים, וכיצד איפיונים אלה משפיעים על הדיאלוג מטפל-מטופל אודות המחלה.
הורדת המאמר
היהדות 'הבלתי פתורה' של קוהוט
יורם חזן
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
כוונתי במאמר לחקור שאלה שמתעוררת בקריאת הביוגרפיה של היינץ קוהוט שכתב צ'ארלס סטרוזיר. קוהוט מתואר שם כמי שלאורך שנים דחה את יהדותו. בעזרת מושגים שקוהוט פיתח ובעזרת הביוגרפיה, נוכל לענות על השאלה: כיצד הדחייה היא פועל יוצא של מאבק על שלֵמות העצמי (self cohesiveness)? כך נוכל להימצֵא בעמדה כמו טיפולית כלפי אדם שלא תמיד קל היה להיות אמפתי כלפיו. עם זאת, כהוגֶה, היה לו אומץ וכשרון לזהוֹת את המכניזם שאחראי לחיצוי האנָכי – כמו זה שהתקיים בו ביחס לזהותו כיהודי.
הורדת המאמר
על קופסאות וחפצים : נקודת מבט ביקורתית על תיאורית יחסי האובייקט
פרופ' ישראל אורבך
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
מטרת המאמר להעלות כמה רעיונות ביקורתיים ביחס לגישת יחסי האובייקט בגירסתם לטיפול של מלאני קליין וביון. יסודה של הביקורת בטענה כי גירסה זו של יחסי אובייקט מתבססת על העיקרון ההסברי הבלעדי של יצר המוות להתנהגות אנוש. לגישה צרה זו בהבנת האדם יש השלכות על תפיסת אופיו של המטופל, כוונותיו והתנהגותו. השלכות אלו מתבטאות, בין היתר, בדה-הומניזציה ודה-פרסונליזציה של האנושי, בהאנשה של תהליכים מנטליים, בנקיטת שפה תוקפנית, ביצירת אווירה עויינת ובשימוש מניפולטיבי במושג הזדהות השלכתית. טענה נוספת המוצגת במאמר היא כי את כל התהליכים הנפשיים הפרימיטיביים המיוחסים למטופל ניתן להטיל על עצם הגישה הטיפולית של יחסי האובייקט ועל התנהגות המטפלים. טענות אלו מומחשות על-ידי דוגמאות של קטעי טיפולים שפורסמו על-ידי חסידי גישת יחסי האובייקט בגירסת קליין וביון. לאורך המאמר מובאות גם נקודות מבט אלטרנטיביות שונות לרעיונות המבוקרים לשם הבהרה וחידוד.
הורדת המאמר
לדעת שנאה
ד"ר רינה לזר
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
מאמר זה מנסה לדעת את חווית השנאה כתגובה הפרט לעודפוּת קיום שאין להכילה, כניסיון של המערכת הנפשית להתמודד עם שִפעה רגשית בתוך הקשר וביחס אליו, שפעה אותה לא יכלה לעבד ולהכיל בתוכה, אלא בדרך של פישוט, ניתוק והרחקה. המאמר לומד את הקשר שבין התקיימות נפשית לשנאה, את הקשר בין הִתאוות לשנאה, בין החיות המשתוקקת הכאובה (passion), או ההשתוקקות לחיות והקושי להכיל את העודפות שבה.
הורדת המאמר
הטיפול הנפשי – אֳמנות או אוּמנות
ד"ר יחזקאל כהן
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
אנשי הטיפול פוגשים כיום יותר מטופלים שמתלוננים על תחושות של אי-נחת, היעדר משמעות לחייהם ובעיות בתחום היחסים הבין-אישיים. הטיעון המרכזי של עבודה זו מבוסס על ההנחה שבמקרי הפרעה נפשית קשה (בעיקר מקרי גבול) דרושה התחברות ייחודית בין המטפל לבין המטופל, מעין אחדות המאפשרת למטופל חוויה כמו היה יוצר את העולם. חוויה זו של תפיסה עצמית בת-משמעות ייחודית אפשרית רק כאשר נוצרת אחדות אמנותית כמו בין אמן לבין חומרי יצירתו. אחדות זו כמעט שאינה ניתנת להסבר. יחד עם זאת, לא תיתכן חוויה כזו בלא שימוש בכלי האומנות העומדים לרשותו של המטפל המקצועי. רעיונות אלה מלווים בדוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
תלונות לוועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים לישראל בשנים 1986-2000
פרופ' גבי שפלר , ד"ר יהודית אכמון
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
במאמר מתוארים מימצאי סקר של כל התלונות שהוגשו לוועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, בין השנים 1986-2000. ניתוח התלונות נעשה לפי: מהות התלונה, העקרונות המנחים של קוד האתיקה אליהם מתייחסת התלונה, הסטנדרט האתי שאותו הפר הפסיכולוג לפי תלונתו של המתלונן; מי נפגע כתוצאה מהתלונה, איפיונים של המתלונן והנילון, כיצד טיפלה ועדת האתיקה בתלונה ומה הייתה החלטתה בקשר לתלונה. המימצאים העיקריים הצביעו על עלייה דרסטית במספר התלונות המוגשות לוועדת האתיקה בשנים 1998-2000. הדיון בממצאים אלה מתבסס על הסתכלות במציאות ובסביבת העבודה הפסיכולוגית המשתנה בארץ, על רקע החלתו של חוק זכויות החולה 1996, עידכון קוד האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל 1998, ותמורות נוספות במארג היחסים בין פסיכולוגים ומקבלי השירות.
הורדת המאמר
מיהו פסיכואנליטיקאי ?
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
ללא תקציר
הורדת המאמר
אסוציאציות חופשיות של האנליטיקאי כמוקד העבודה האנליטית
ד"ר שאול חיימוביץ'
כרך י"ז, חוברת 3,
2003
בפסיכואנליזה ובפסיכותרפיה-אנליטית מוקד העבודה הוא החומר המופק על-ידי האנליזנט. מודל זה יצר בעיות רבות אשר תוארו באריכות בספרות. מושג ההעברה-הנגדית הוצע לשם פתרון הבעיה המרכזית: התעלמות במידה רבה או מועטת מהתכנים של האנליטיקאי ומהשפעתו על התהליך הטיפולי. ניתוח מושג ההעברה-הנגדית והגישה האינטרסובייקטיבית, וכן קוצר היד בפתרון הבעיה, הובילו אותי להצעה אותה אני מציג לראשונה במאמר זה. לפי גישתי, מוקד העבודה האנליטית צריך להיות האסוציאציות של האנליטיקאי ולא אלו של האנליזנט. בכך, לדעתי, ניתן להרחיב ולפתח את חקר הלא-מודע באמצעות האסוציאציה החופשית שלנו-עצמנו כפי שהציג פרויד ב"פשר החלומות".
הורדת המאמר