לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ז - חוברת 2,
מרץ 2003
לחוברת הקודמת
כרך י"ז, חוברת 2, 2003
פירוש החלום – אכן דרך המלך!
נעמי קלנר
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
במאמר זה תתואר במפורט טכניקה קלאסית-עדכנית לפירוש חלומות, שבעזרתה אפשרית השגה של תובנה פסיכואנליטית ממשית. טכניקה זו מצמצמת את היסוד השרירותי הבולט בפירושי חלום רבים. תחילה אתייחס להיבטים הנוגעים להכשרה הטיפולית ואייחד את איפיוניה והקשריה התיאורטיים של הטכניקה המוצגת. אחר אתמקד בשמונת הצעדים הטכניים המרכיבים אותה ואציגם בליווי הדגמות קליניות.
הורדת המאמר
היחס ההאדרתי בתהליך הטיפולי כחוויה רגשית מרפאה
יוסי טמיר
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
קוהוט זיהה והדגיש את משמעותו ההתפתחותית של יחס ההאדרה (idealization) בצמיחת העצמי, ואת חשיבותו הטיפולית כדפוס העברה. העמדה הטיפולית המומלצת על-ידו בהעברה האדרתית היתה של קבלה פסיבית ולא מפרשת, במטרה לאפשר את התהוותה ללא הפרעה. במאמר זה אני מציע לראות ביחס ההאדרה פוטנציאל מרפא לכשעצמו. פוטנציאל זה יכול להתממש באמצעות גישה של 'קבלה פעילה'. כלומר, המטפל נדרש לקבל על עצמו להיות זולת עצמי (selfobject) מואדר עבור המטופל, בהתאם למהות צרכיו הספציפיים לנוכחות מואדרת. גישה טיפולית זו תיה אפקטיבית רק אם המטפל מצליח להתגבר על רתיעתו מתחושות של גרנדיוזיות ואומניפוטנטיות שיחס ההאדרה כלפיו מעורר בו. מוצגות שתי דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
מגמות וזרמים בפסיכואנליזה – נקודת המבט האינטרסובייקטיבית
ד"ר רינה לזר
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
מאמר זה מציג את ייחודה של הפרספקטיבה האינטרסובייקטיבית הפסיכואנליטית כזו שניסתה להתמודד עם האחֵר כמצוי שם בממש, ולא רק כמאפיין של הלא-מודע, כמימד אונטולוגי, אפיסטמולוגי ואתי של המפגש הטיפולי.
הורדת המאמר
התמודדות עם דחיינות
אילן ולד , ורד מנה
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
דחיינות היא הנטייה לדחות ביצוע משימות ללא צורך, אשר פוגמת בהישגים וגורמת סבל נפשי. התנהגות זו עשויה לנבוע מפרפקציוניזם, דימוי עצמי נמוך, פחד מכישלון, פחד מהצלחה ו/או עצמאות, מיומנויות למידה לקויות ועוד. במאמר נציג סקירה של חומר תיאורטי, מבנה הסדנה שבנינו להתערבויות רב-מימדיות לשיפוט ההתמודדות האישית, ומספר דוגמאות מן החומר הקליני.
הורדת המאמר
התמודדות הילד והמשפחה עם מחלת הסרטן
ד"ר ציפורה תדמור
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
מתואר מודל חדש להתערבות במשבר שמטרתו לסייע לילדים חולי סרטן והוריהם להתמודד עם המצוקה הפסיכולוגית והפיסיולוגית. המודל להגברת התפיסה של יכולת השליטה של הפרט, אשר קיבל תמיכה תיאורטית ואמפירית, מכתיב תמרון של משתנים סביבתיים, כמו תמיכה, מידע, הכנה מטרימה, שיתוף בתהליך קבלת החלטות ופעילות מכוונת לפתרון בעיות, במטרה להגביר שליטה במישור רגשי, שכלי והתנהגותי בסדר זה. במאמר מתוארת ההתערבות הפסיכולוגית המושתתת על מודל זה ומיושמת במחלקה להמטו-אונקולוגיה של ילדים בבית-החולים רמב"ם. כמו-כן מתוארים שינויי נהלים שהוכנסו כדי לקדם את בריאות הנפש ואיכות החיים של ילדים חולי סרטן.
הורדת המאמר
טיפול בגישה הגשטאלט בסיוטי לילה חוזרים של חולים פוסט טראומטיים (PTSD)
ד"ר דורון תודר , מלי הרצנו-לטי
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
הפרעה פוסט טראומטית (PTSD) היא הפרעת הסתגלות הפוגעת בחלק מהאנשים שנחשפו לטראומה, ובה מופיעים מספר סימפטומים הגורמים לקושי וסבל רב. סיוטי הלילה החוזרים הם מהשכיחים ביותר בהפרעה זו. סיוטי לילה אלה נוטים לחזור שוב ושוב, במשך חודשים ושנים, וכמעט ללא שינוי בתוכן החלום. במאמר זה אנו סוקרים את הטיפול בגשטאלט בסיוטים. נצביע על הקבלות רבות בין עקרונות הגשטאלט לצרכים של חולי PTSD כפי שהם באים לידי ביטוי בסיוטי הלילה, ונציג שני תיאורי מקרים.
הורדת המאמר
מודל לטיפול בתסמונת ההתנכרות להורה : ניתוח מקרה
יואב רודניקי , ימימה גולדברג , שרה רז
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
תסמונת ההתנכרות להורה (parental Alienation Syndrome), העולה בעיקר סביב סכסוכי גירושים, קיבלה משנה תוקף החל משנות השבעים, בעיקר בארצות הברית בעקבות שינוי הגישה של בתי-המשפט בנושא המשמורת. התסמונת מאופיינת בהסתת הילדים על ידי ההורה המשמורן כנגד ההורה שאינו משמורן, עד למצב בו הילדים מתנגדים ואף מסרבים בתוקף לראות את ההורה המנוכר. גרדנר, שהיה הראשון אשר טבע את מושג, איתר מספר מאפיינים של התסמונת, והציע דרכי טיפול בהתאם לחומרת המצב. חוקרים אחרים חולקים על הטרמינולוגיה אותה הציע, אולם כמעט שלא קיימים מודלים טיפוליים חלופיים. במאמר זה נתאר מודל טיפולי השונה מהמלצותיו של גרדנר. המודל כאן יוצא מנקודת הנחה כי מנגנוני הפיצול הפועלים במשפחות אלו הם המנגנונים המופעלים והמפעילים את הפאתולוגיה המשפחתית, והם אלה החייבים לעבור שינוי. במאמר ייסקר מקרה קליני בו הופעל המודל, כשבמקום מטפל בודד, כפי שמציע גרדנטר, הוצב מנגנון ניהול מקרה אשר תיווך ותיאם בין המטפלים השונים, הכיל את העויינות וההתעללות שהופנתה כלפי בני-המשפחה השונים וכלפי המטפלים ואיפשר את השינוי המשפחתי.
הורדת המאמר
היערכויות המטופל וגישות המטפל – תופעת 'ההיערכות הכוחנית'
ד"ר רנה מוזס-הרושובסקי , ד"ר רפאל מוזס ז"ל
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
אנו מתארים בעבודה זו את תופעת ההיערכות הכוחנית, אותה ראינו כמבנה משותף למטופלים מבוצרים. כמה מסימניה העיקריים: ניתוק מהרגשותיהם בייחוד במצבי לחץ; תחושה חזקה של זכאות על סמך סבל שחוו או סיבות אחרות; מאבק חיים על אי-צדק מן העבר ופחד קבוע מאסונות מצופים, הקשורים בעיקר בחוויות בושה, אשם וחוסר אונים. תוך כדי הבאת טיפול בגבר בשנות השלושים, הדגמנו כמה מהגישות הטיפוליות ודרכי העבודה המתייחסים למחסומים הספציפיים מפני שינוי.
הורדת המאמר
על acting out והעברה נגדית
ד"ר שי שלקס
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל-acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגוה לא מודעת להעברה הנגדית של המטפל, שהתבטאה בקושי שלו להתמודד ישירות, באמצעות פירושי העברה, עם מיגוון התחושות שצרכיה הליבידינליים והתוקפניים עוררו בו.
הורדת המאמר
בעיות מילוליות
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
ללא תקציר
הורדת המאמר
ארון הקבורה לפרוייקט של פרויד : האומנם הגיע הזמן לקבור את הפסיכואנליזה כמדע טבע
ד"ר ארנון לוי
כרך י"ז, חוברת 2,
2003
ללא תקציר
הורדת המאמר