לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט"ז - חוברת 2,
מרץ 2002
לחוברת הקודמת
כרך ט"ז, חוברת 2, 2002
תיאורי מקרה ושמירת הפרטיות והסודיות של מטופלים
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
ללא תקציר
הורדת המאמר
Let it be and become me – מחשבות על הכלה , הזדהות והאפשרות להיות
ד"ר עפרה אשל
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
מאמר זה מתבסס על רעיון ההכלה של ביון ומתאר את הדרך בה אני מבינה, נותנת לו משמעות ומפתחת אותו, שהתגבשה בי בעיקר מתוך ובתוך חווית התהליך הטיפולי. לדעתי, בלב תהליך ההכלה, כשלב קריטי ברצף ההזדהויות - בין ההזדהות ההשלכתית בראשיתו לבין ההזדהות ההפנמתית של המטופל אחר-כך וכדי להגיע אליה - צריך להתקיים מצב הזדהותי טרנסצנדנטי חוויתי-רגשי ממשי ועמוק של המטפל עם המטופל, שבו המטפל לוקח לתוכו את החלקים והרגשות המאיימים שהמטופל משליך מתוכו אל האחר באמצעות ההזדהות ההשלכתית, חווה אותם, ומעבד אותם בתוכו, כתהליך רגשי שלו עצמו, עד לטשטוש גבולות בין עולמו הפנימי של המטפל ושל המטופל - vicarious experience. במילים אחרות, ההכלה מתהווה במצב התחברות של מטפל ומטופל, ברמה עמוקה של מגע ומושפעות, ליחידה או להוויה טיפולית, שבה נפשו של המטפל משמשת כאזור התנסות, עיבוד וטרנספורמציה לחלקים ולרגשות המאיימים הבלתי-נסבלים, הכאובים, מסולקים ומנותקים של המטופל. בנוסף אדגיש, שההזדהות וההבנה העמוקה של המטפל יכולה לקרות רק מתון היצמדות לחוויות המטופל, בדומה להזדהות הקורנקורדנטית בהעברה-הנגדית שמתאר ראקר (1968). נקודות אלו (והקושי שבהן) יומחשו באמצעות דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
כלל הנייטרליות הטיפולית : תמורותיו של מושג ביש-מזל
נעמי קלנר
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
לצד 'כלל ההינזרות' ו'כלל האנונימיות', נחשב 'כלל הנייטרליות' חלק מ'שלישיית הכללים המובילה' וכעקרון מפתח של הטכניקה הפסיכואנליטית בהנחיית המטפל להשגת העמדה הטיפולית המועדפת. מנקודת מבט המייחסת לטכניקה חשיבות מרובה בלימוד ובהכשרה הטיפולית וכן בעשייה הקלינית, המאמר דן בנייטרליות ככלל טכני וכמושג תיאורטי. לאחר סקירת תולדות מושג הנייטרליות וגורלו הלשוני ביש-המזל, נידונה שאלת הצדקת שימורו, תוך התייחסות לשאלות הנוגעות להמשגת הטכניקה של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית. מסקנות הדיון הן: בשל מספר ליקויים המשגתיים בולטים, ראשית, 'כלל הנייטרליות' מעולם לא התגבש לכדי כלל טכני מוצלח ומועיל, ושנית, גם כמושג תיאורטי אין הצדקה משכנעת לשימורו של המושג. כיון שכך, מוצע לזנוח את מושג הנייטרליות, ובמקומו, לשמר את הכללים המקובלים, ש'כלל הנייטרליות' נרדף להם, וביניהם המלצתו המקורית של פרויד על קור-רוח בעתות של התלהטות הרוחות בסיטואציה הטיפולית.
הורדת המאמר
הפרעות אישיות או 'אישויות בהפרעה' הגישה האינטרסובייקטיבית למעשה הטיפולי
רינה לזר
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
במאמרי זה ברצוני לנסות להבין את בעייתיותו של מושג האישיות ככלל לאור העיון במושג של הפרעות אישיות. להאיר את האופן בו האישיות מופרעת מעצם היותה ארוגה במערך בין-סובייקטיבי מתחילתה. לקשר בין חיות והקושי לשאתה לבין הפרעת אישיות או אישויות בהפרעה. תזה זו תהיה הרחבה והדגמה לטענתו של סטיבן מיטשל, שהיה דוברה המרכזי של הפרספקטיבה אותה אני מציגה (הפרספקטיבה האינטרסובייקטיבית), שהפאתולוגיה אותה אנו פוגשים בקליניקה השתנתה לאורך המאה האחרונה. השינוי הוא מאישיות מותאמת ככלל לתרבותה ולזמנה ההיסטורי, שהסימפטומים מהווים את בעייתה, לאישיות נטולת סימפטומים שעצם המותאמות שלה נתפסת כבעיה ולא כפתרון למצוקה. סוג האנשים עם ההפרעות שאנו נתקלים בהן כיום הוא, לרוב, אנשים שתיפקודם יציב לכאורה, אך חסרים משהו יסודי באופן בו הם חווים את החיים, בדרך שבה הם נותנים ערך ומובן להתנסותם. הפאתולוגיה היא של הסובייקטיביות עצמה, השיבוש הוא ב'תחושת האני-יות החווה'. לאור הנחות אלו יעסוק המאמר במושגים כמו חיות, חוויה, סובייקטיביות וסובייקט, וינסה להאיר את הבעייתיות של האישיות בדרך קצת שונה. לא אישיות הנכשלת לשמור על רציפות, דווקא, אלא אישיות שתנועתה בין חלקי הוויה שונים שלה שובשה. אישיות שקפאה, חיותה עומעמה, דולדלה, הופקדה באחר, נשבתה, וכיו"ב.
הורדת המאמר
האחר והזמן
פרופ' ביאטריס פריאל
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
מאמר זה מפתח את הרעיון שהחוויה האנושית של זמן איננה הבניה סובייקטיבית של אדם בודד, אלא נובעת מחוויות אינטרסובייקטיביות ראשוניות ביותר. חווית הזמן מוגדרת כמימד בסיסי בהקשר של עצמי-עם-אחר והיא מהווה גם גורם עיקרי בהפרדה בין העצמי לאחר. עיבוד רעיון הזמן האינטרסובייקטיבי נעשה תוך שימוש בגישות פילוסופיות לנושא הזמן, פרספקטיבה ויניקוטיאנית, עבודה קלינית ומימצאים ממחקר פסיכולוגי התפתחותי. הגישה הפסיכואנליטית והמחקר ההתפתחותי מדגישים היבטים של הטבע הדיאלוגי של הקשר אם-תינוק, דיאלוג הכולל בתוכו היבטים בסיסיים של סינכרוניות והיעדר סינכרוניות. ההתפתחות של חווית הזמן מוצגת כתהליך אפיגנטי של הבניה אינטרסובייקטיבית של אפקט ומשמעות. מוצעות ארבע עמדות (positions) שונות המאפיינות תהליך זה: הזמן ביחד או היעדר זמניות, זמן הפירוד או הכלת אי-הנוכחות בזמן, הזמן הנרטיבי או הקונפיגורציה של העצמי ושל האחר בזמן, וה'ניצול' (use) – במובן הויניקוטיאני של המילה - של הזמן, או ההכרה במוות.
הורדת המאמר
טיפול מתקן בנפגעי תקיפה מינית בידי מטפל קודם
שרי עוז , ד"ר רבקה יהב
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
מאמר זה דן בנושאים בעלי השפעה מכרעת במהלך עבודת ריפוי הנדרשת מהמטפל בקורבן תקיפה מינית בידי מטפל קודם: א) נכונות להאמין שמעשה הניצול המיני אכן התרחש וזמינות רגשית, למרות העומס הרגשי שידיעה זו יוצרת; ב) הקפדה יתירה על שמירת גבולות הטיפול, בתוכם יוכל המטופל לחוות את תחושת הביטחון; ג) מודעות לתהליכים מעגליים של הזדהות השלכתית, העברה והעברה נגדית; ד) עבודה על צרכים ומשאלות; ה) עיבוד הטראומה. במאמר יובאו שני תיאורי מקרים שונים במהותם בנפגעי תקיפה מינית בידי מטפל ודיון בהם. החומר המוגש כאן יכול גם להוות מדד לבדיקה אישית של חריגות בטיפול, על מנת למנוע דרכי התנהגות מזיקות בהן תקיפה מינית בידי מטפל הוא המקרה הקיצוני.
הורדת המאמר
הפרופיל הפסיכודינמי של קרולינסקה - רוברט מ. ויינריב , רוברט י'. רוסל
ד"ר גבי שפלר
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
הפרופיל הפסיכודינמי של קרולינסקה KAPP הוא כלי הערכה המבוסס על התיאוריה הפסיכואנליטית. תקיפותו מספקת, וניתן להגיע למהימנות טובה בין מעריכים באמצעות אימונם בשימוש בו. הוא מאפשר הערכה פסיכודינמית של אופנויות תיפקוד מנטליות ונטיות אופי יציבות יחסית, או כאלו שמשתנות באיטיות. הפרופיל בנוי משמונה עשר תת-סולמות שבאמצעותם אופנויות אלו של תיפקודים מנטליים ונטיות אופי ניתנים לייצוג. תת-הסולמות והשלבים שלהם ניתנים כאן עם תיאורים נרחבים יחסית שקרובים לתופעות קליניות בנות תצפית. המידע הדרוש לביצוע הערכות אלו נאסף בראיון מובנה. המפרט, תת-הסולמות והשלבים, ותהליך ההערכה מוצגים להלן.
הורדת המאמר
חילופי דברים על "המסע הארוך" : תגובה למאמרו של פרופ' עמנואל ברמן
אבי ריבניצקי
כרך ט"ז, חוברת 2,
2002
ללא תקציר
הורדת המאמר