לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט"ו - חוברת 3,
יוני 2001
לחוברת הקודמת
כרך ט"ו, חוברת 3, 2001
השפעותיה של התעללות בשנות הילדות על פסיכופאתולוגיה במבוגרים
נטע בר-גיא , פרופ' אריק שלו
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
קיומו של קשר בין התעללות בילדות להפרעה נפשית של מבוגר הוא ברור לפסיכותרפיסט באופן אינטואיטיבי ומתוך התנסות ראשונית, אך מה אומרים על כך המחקרים האמפיריים? סקירה זו מבוססת על כ-150 מאמרים מהעשור האחרון העוסקים בקשר בין התעללות בילדות לפסיכופתולוגיה בבגרות. רובם המכריע של המחקרים שבדקו את הנושא תומכים בקיומו של קשר כזה. הפרעות נפשיות רבות קושרו להתעללות בילדות, כמו הפרעת דחק פוסט-טראומתי, הפרעות דיכאון וחרדה, הפרעות אישיות ואכילה, והפרעות דיסוציאטיביות. חלק מהחוקרים מייחס את הקשר לגורמים מתווכים כמו איפיונים משפתיים, מנגונים ביו-פסיכולוגיים, וחסכים בילדות. במחקרים על אנשים שהיו קורבן להתעללות נמצאו עדויות פיסיולוגיות, כמו חוסר איזון במערכת ההורמונלית הקשורה לדחק, ושינויים מבניים במוח. אצל מבוגרים שפיתחו PSTD, ניתן למצוא קשר בין טראומות בילדות לבין תגובות לאירועים קשים בבגרות. המחקרים הקיימים אינם מספקים תשובות חד-משמעיות לגבי טיבו המדוייק של התהליך המוביל קשר מהתעללות בילדות לפסיכופאתולוגיה בבגרות, אך רובם מצביע על שכיחות גבוהה יותר או חומרה רבה יותר של הפרעות נפשיות אצל אנשים שעברו התעללות בילדות.
הורדת המאמר
טיפול תחת לחץ - תרומה פסיכואנליטית לטיפול בילדים בסכנה של התעללות והזנחה
ד"ר שלומית כהן
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
המאמר מציג חומר מתוך עבודה טיפולית עם ילדים שהוצאו מבתיהם בחסות החוק אל מרכז חירום לילדים בסיכון. מתוך תיאור של שני מקרים עולה תרומתה של התיאוריה הפסיכואנליטית למעשה הטיפולי בתחום הזה. הגישה הפסיכואנליטית מדגישה את החוויה הסובייקטיבית של הילד הנפגע, ובכך היא פועלה נגד הכוחות המשפיעים על הפיכתו לאובייקט פעולתם של כוחות חיצוניים - פוגעים או מטיבים. גישה זו רואה את הילד כסובייקט, המתמודד באופן כללי עם מציאות חייו, ומציעה מושגים כוללים להבנת ההתפתחות שלו בתנאי הסיכון. האפשרות להתייחס באופן מעמיק לחוויה של הילד יוצרת הזדמנות מיוחדת לחולל שינוי ממשי בהיערכות הפנימית שלו, ובחוויה שלו את העולם שבו הוא חי, גם בהתערבויות קצרות יחסית. גם המטפלים זקוקים לכלים הפסיכואנליטיים כדי לשאת את ההרס והאובדן המוטבעים הילדים הללו.
הורדת המאמר
השלכות התסמונת הפוסט טראומתית על אירגון האישיות של הנפגעים ושל בנות-זוגם
ד"ר שי שלקס , ד"ר רחל דקל
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
התנסות טראומתית זוהתה כגורם פאתוגני לא רק בקרב הנחשפים אליה, אלא אף בקרב בני משפחותיהם ומשמעותיים אחרים, תופעה המכונה 'טראומתיזציה משנית'. העבודה הנוכחית בוחנת את ההשלכות של התסמונת הפוסט טראומתית על אירגון האישיות של הנפגעים בה ושל בנות-זוגם. פגיעה באירגון האישיות במחקר הנוכחי מוגדרת כשימוש מוגבר במנגנון הפיצול, וירידה בכוחות האני. במחקר השתתפו 57 זוגות נשואים: 30 זוגות בהם הבעל אובחן כסובל מהתסמונת הפוסט טראומתית בעקבות אירוע קרבי, ו-27 זוגות שהותאמו לקבוצת המחקר בנתוני הרקע. הנתונים נאספו באמצעות שאלוני דיווח עצמי שמולאו על-ידי כל אחד מבני הזוג בנפרד. מימצאי המחקר הצביעו על כך שמחצית מבנות-הזוג של נפגעי התסמונת הפוסט טראומתית סובלת מסימפטומים פוסט טראומתיים בעוצמה המתאימה לאיבחון התסמונת הפוסט טראומתית. בהתאם למשוער, נמצא כי הנפגעים הפוסט טראומתיים, בנות זוג בכלל, ובנות-זוג הסובלות מטראומתיזציה משנית בפרט, מאופיינים בכוחות אני חלשים יותר, בהשוואה לקבוצת הביקורת. ההשעה לפיה נפגעי התסמונת הפוסט טראומתית והטראומתיזציה המשנית ייטו יותר לשימוש במנגנון הפיצול אוששה חולקית. באופן מפתיע נמצא כי נפגעי התסמונת הפוסט טראומתית, אשר בנות-זוגם אובחנו כסובלות מטראומתיזציה משנית, דיווחו על רמת מצוקה נמוכה יותר וכוחות אני חזקים יותר, בהשוואה לנפגעי התסמונת אשר בנות-זוגם אינן סובלות מטראומתיזציה משנית. השתמעויות לקיניות ותיאורטיות נדונות.
הורדת המאמר
תהליכי היפרדות-אינדיבידואציה אצל מתבגרים להורים חולים
ד"ר רבקה יהב
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
הסתגלותם ובריאותם הפיסית והנפשית של ילדים תלויה לא במעט בסביבה המשפחתית, מחלה פיסית מייצגת אחד המימדים המשפחתיים בעל השפעה על ילדים. מחלות שונות מציבות בפני החולה ובני-משפחתו מעמסה ואתגרים מורכבים, כמו גם צורך באינטגרציה של שני היבטים בחייהם: אלה הקשורים למחלה על כל המשמעויות שבכך, והמשך חיי בהמשפחה הנומרליים והטבעיים. מחלת הורה מהווה גורם לחץ משמעותי עבור שאר בני-משפחתו בשל ההשלכות השונות של המחלה, כגון: הגברת התלות שלו בהם, הסבל בכרוך במחלה, שינוי תפקידים במשפחה ועוד. במחקרים בתחום נמצא כי לילדים להורים אלה סימפטומים שונים כדיכאון, חרדה, אשמה וכעס. סימפטומים אלה נמצאו ברמה גבוהה יותר בקרב מתבגרים, לעומת ילדים ומבוגרים צעירים. במאמר זה ננסה להסביר את ריבוי הסימפטומים הללו בקרב מתבגרים דווקא, על-ידי התמקדות בתקופת ההתבגרות כשלב בו מתרחשים תהליכי היפרדות-אינדיבידואציה חשובים. המאמר יכלול דיון באופן בו פוגעת מחלת ההורה בתהליכים אלה אצל ילדיו ותורמת בכך להופעת סימפטומים, כמו כן יובאו דוגמאות קליניות.
הורדת המאמר
כשהקשר הטיפולי אינו במרכז התהליך : טיפול במצבי אובדן ושכול והצורך בשינוי פרדיגמה
פרופ' שמשון רובין
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
לקשר המתפתח בין המטפל למטופל יש חשיבות מרכזית בתיאוריה הפסיכודינמית של טיפול. המאמר עוסק בטיפול באנשים שכולים, תוך התייחסות לשינויים בגישה התיאורטית והמעשית, שעשויים להיות מרכזיים בטיפול באותם שכולים, הסובלים מקשיי פרידה ואירגון מחדש של הקשר לנפטר. ההנחה במאמר היא שהעברת המוקד של מערכת ההעברה בטיפול, מהמטפל לנפטר, נדרשת לעתים קרובות כדי לאפשר לעבודת האבל להתקדם. המאפיינים של גישה זו נדונים בטיפול עם אדם שפנה לעזרה בעקבות קשיי התקשרות לאחר מות אשתו.
הורדת המאמר
זוגות בתהליך הגירושים בראי תיאורית ההתקשרות
ד"ר ריקי פנצי , ד"ר אורנה כהן
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
תיאורית ההתקשרות מהווה מסגרת תיאורטית כללית להבנת האירגון של יחסים בין-אישיים לאורך מעגל-החיים, והתמודדות עם מצבי פרידה בפרט. בעזרת המיון לארבעה סגנונות התקשרות, לפי גישתה של ברטולומיאו, נסביר את הדינמיקה של שבעה טיפוסי זוגות בהליכי גירושין. מטרתנו במאמר להראות כיצד השילוב בין הסגנונות השונים של בני הזוג עשוי להשפיע על החלטה להתגרש, אווירת הגירושין, תקשורת בין בני-הזוג והורות משותפת. נתייחס לאופן בו סגנונות ההתקשרות עשויים להשפיע על יכולתם של זוגות אלה להפיק תועלת מייעוץ, ולסייע בניבוי תיפוקדם ההורי במהלך הגירושין ולאחריהם.
הורדת המאמר
על המרת כוחות בולמים בטיפול לכוחות מניעים
ד"ר עמנואל שטראוס
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
האסטרטגיה מאופיינת ביעילות מרשימה, בהשגת תפנית מהירה בטיפול, תוך התאמה מירבית לרצונותיו ויכולתו של הפונה. למרות שהאסטרטרגיה נוסתה בהצלחה על-ידי מטפלים שונים, היא לא זכתה עד כה להסבר תיאורטי של ממש, ולא לניתוח שיאפשר להבין את הצעדים שננקטו על-ידיהם. במאמר זה נותרו מרכיבי האסטרטגיה ומאפייניה באמצעות שילוב בין שני תהליכים: שינוי נקודת המבט ופירוש מחדש, והקבלת המהלך להפעלת מנגנון הגנה של עידון, תוך הבאת דוגמאות מהספרות המקצועית.
הורדת המאמר
ילד תמים-ילד אלים : סיפורו של חייל מסתערב לשעבר
מלי הרצנו-לטי , ד"ר יצחק בן-ציון , ד"ר אשר שיבר
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
מאמר זה בא לתאר, את מצוקותיו הנפשיות של חייל מסתערב לשעבר, בעת שירותו הצבאי ומספר שנים חאר-כך. נדגיש את הדינמיקה הפנימית-נפשית וכן את יחסי הגומלים עם המערכת הצבאית. נתאר את עיקר הטיפול בצעיר זה, הסובל ממיגוון תגובות נפשיות שנבעו משירותו המיוחד, אך לא נתגבשו לכלל אבחנה של תסמונת PSTD (Post Traumatic Stress Disorder).
הורדת המאמר
על תרגום ועריכה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט"ו, חוברת 3,
2001
ללא תקציר
הורדת המאמר