לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט"ו - חוברת 1,
דצמבר 2000
לחוברת הקודמת
כרך ט"ו, חוברת 1, 2000
מן הקצוות הפרימיטיביים לעבר המפגש האינטרסובייקטיבי : אוגדן ועבודתו
ד"ר שמשון ויגודר
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
ללא תקציר
הורדת המאמר
זיהוי שגוי והפחד מפני אי ידיעה - תו
תומס אוגדן
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
תרגום ללא תקציר.
הורדת המאמר
הדרכה בגישה פסיכואנליטית : התפנית האינטרסובייקטיבית
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
גישה אינטרסובייקטיבית בהדרכה פסיכואנליטית סותרת דגש דידקטי המרוכז במטופל או בטכניקה, שכן ההעברה הנגדית נתפסת הן כמפתח להבנת עולמו הנפשי של המטופל והן כגורם בעיצובו של עולם זה. ההדרכה היא תהליך אישי ביותר עבור המדריך והמודרך כאחד, ולאקלים הרגשי שלה יש תפקיד מכריע בסיכוי ליצירתו של מרחב מעברי פורה, שיאפשר לגלות/לברוא משמעויות חדשות. בהדרכה מצטלבים יחסי אובייקט של שלושה אנשים לפחות, ונוצרת רשת של העברות-העברות נגדיות, הכוללות לרוב גם את היחס למוסד בו מתרחשים הטיפול או ההדרכה. התעלמות ממורכבותה של מציאות זו, ובפרט מהתרומה הסובייקטיבית של המדריך, עלולה לחנוק את הספונטניות של תהליך ההדרכה, ולמנוע פתרון משברים וקשיים, שהם בלתי-נמנעים על רקע הקונפליקטואליות של ההדרכה עבור המדריך, המודרך והמטופל. רק בירור הדינמיקה המתהווה עשוי לשחרר ולהחיות אז מחדש את השיח ההדרכתי.
הורדת המאמר
דינמיקה בהוראה של תיאוריה פסיכואנליטית חלק א
ד"ר אילן נילמן
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
מראשית ימיה, הוראת הפסיכואנליזה עוררה קשיים, מתחים ומאבקים כה חריפים שפרויד טען ב-1914 כי אלה גרמו למחלוקות ולפילוגים של תקופתו. גם בימינו, כמו אז, הוראת הפסיכואנליזה על שלוש צלעותיה – האנליזה האישית, ההדרכה והתיאוריה – נגועה באפקטים העברתיים חזקים, חיוביים ושליליים. בחלק הראשון של מאמר זה נדון בהוראת התיאוריה הפסיכואנליטית. ניגע במיקומה ומעמדה של התאוריה בהכשרה ובזיקתה המורכבת לפרקטיקה האנליטית. בחלק השני, שיתפרסם כמאמר נוסף, אסתמך על ניסיון ההוראה שלי כדי לתאר את המתרחש בכיתת הלימוד של התיאוריה הפסיכואנליטית.
הורדת המאמר
ילדים ניצולים מתקופת השואה – מאפיינים וסגנונות התמודדות לאחר 52 שנה
מוטי כהן , דני ברום , חיים דסברג
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
בשנים האחרונות גדל העניין בהשפעות השואה על ניצולים שהיו בתקופתה ילדים, ומגיעים עכשיו לגיל 55 ומעלה. במאמר זה נדון במצב בריאותם הנפשית מזוויות שונות, בעקבות מחקר שבו השווינו אנשים שניצלו כילדים בשואה לאחרים שבאו מאותו רקע ומאותה קבוצת גיל ושלא עברו את השואה. המחקר כלל שני שלבים: 1) השוואה של מדדים סטנדרטיים, במטרה לבדוק עד כמה סובלים הניצולים מסימפטומים פסיכו-סוציאליים ומסימפטומים פוסט-טראומתיים, וכמו כן מה תפיסת העולם שלהם ומאפייני המניע שלהם להישגיות. 2) ראיונות עומק של הניצולים להערכה מקיפה יותר של סגנון ההתמודדות הרגשי והקוגניטיבי שלהם. בשלב ההשוואה, ראינו שאין הבדל בין קבוצת הניצולים לבין קבוצת הביקורת ברמת הסימפטומים הפסיכו-סוציאליים, לעומת הבדל מובהק בתופעות הפוסט-טראומתיות. כמו כן מצאנו, באופן מפתיע, שההנחות הבסיסיות של קבוצת הניצולים על העולם הן חיוביות יותר מאלו של קבוצת הביקורת, והמאפיין העיקרי של ההנעה להישגיות היה הפחד להיכשל. בשלב השני של הראיונות, אפשר היה להבחין בין שני סוגי התמודדות עיקריים: אחד אקטיבי יותר והאחר הימנעותי, ובמחיר שהניצולים משלמים עבור שימוש בסגנון התמודדות מסוים. נדון בממצאים תוך הבהרת המושג 'פגיעה נרקיסיסטית', כדי להבין את מצבם של הניצולים.
הורדת המאמר
טיפול קוגניטיבי פסיכו-פיסיולוגי : אינטגרציה בין טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לביו-פידבק
ד"ר דני חמיאל , ד"ר דיויד רועה
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
מטרת המאמר היא להציג שיטה של טיפול קצר מועד אינטגרטיבי שפיתחנו – טיפול קוגניטיבי פסיכו-פיסיולוגי (טקפ"פ). טקפ"פ מהווה אינטגרציה שיטתית של מרכיבים קוגניטיביים ופיסיולוגים של חווית המטופל על-ידי שילוב ביו-פידבק במתכונת של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. הטיפול מתייחס לקשר שבין פסיכופתולוגיה ובין רמת העוררות במימד הפיסיולוגי, ואיכות הקשב במימד הקוגניטיבי. התייחסות למרכיב הפיסיולוגי מספק לעיתים את המרכיב ההתנסותי-חוויתי שחסר בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי מסורתי, ומסייע לשנות את סגנון החשיבה הלא פונקציונלי ואת המחשבות האוטומטיות שאותרו. מצאנו ששיטת הטיפול הזאת יעילה במיוחד, הן בטיפול בהפרעות חרדה והן במצבים של עוררות-יתר, פחד מאובדן שליטה וחוסר וודאות, המאפיינים הפרעות נפשיות רבות. תיאור של מקרה טיפולי ידגים את השימוש במודל.
הורדת המאמר
התמסרות , צימאון , ריתמוס והרמוניה בשירה ובמפגש הטיפולי
רובי שונברגר
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
השירה, כאשר היא במיטבה, מאתגרת את הקורא באיכויותיה "הבלתי מתמסרות", בתביעתה ממנו לעמדה לא-בעלתנית, כזו המאפשרת היענות רספטיבית ורפלקטיבית. הקורא נאלץ אז 'לוותר' על המבנים המוכרים והידועים מראש, אלה שהסדירו את תובנותיו לגבי השירה אותה קרא עד כה, ולחשוף עצמו בפני החדש והלא-מוכר, זה המאפשר לו ראיה צלולה יותר אל תוך נפשו. המאמר הנוכחי דן באיכויות אלו של השירה ובאתגרים העומדים בפני הקורא שלה, ומשווה אותם לאתגרים המוצבים בפני המטפל בשעה הטיפולית. בנוסף, המאמר דן בתפיסה של האסתטי והיפה בשירה לאור המחקרים, התצפיות והתיאורטיזציות של מחברים בעלי רקע פסיכואנליטי, העוסקים בשלבי התפתחות מוקדמים בחיינו הפסיכולוגיים. לאור סקירה חטופה של המשגותיהם של מחברים אחדים באשר לתפקידו של היפה והאסתטי ומשמעותו בהתפתחות הנפשית כביטוי של "מקצב הבטחה", הסדור והצפוי, נטען כאן כי היפה יכול להיות גם מה שחורג מאלה, כלומר החורג מן ההרמוני, הכאוטי והלא צפוי.
הורדת המאמר
על השתוקקות המבט הנעצם - למאמריהם של עפרה אשל ויורם חזן , על 'השינה' של המטפל
גרשון ג. מולד
כרך ט"ו, חוברת 1,
2000
ללא תקציר
הורדת המאמר