לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"ב - חוברת 1,
נובמבר 1997
לחוברת הקודמת
כרך י"ב, חוברת 1, 1997
יישום עקרונות ההתערבות בשעת משבר בטיפול בחולי סרטן
אורי פינוס
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
תיאורית המשבר עוסקת באופן שבו מתמודדים אנשים עם משברי חיים. מחלה גופנית חמורה, כגון סרטן, יכולה להוות אחת מהם. חולה הסרטן נדרש להתמודד עם מטלות שבחלקן הן פועל יוצא של המחלה ובחלקן מאפיינות גם משברים אחרים. המאמר מנתח את גישת ההתערבות בשעת משבר על מאפייניה השונים ובוחן את אפשרות יישומה בטיפול בחולים כרוניים בכלל, ובחולי סרטן בפרט.
הורדת המאמר
הסיפור האמפתי
ד"ר חיים עומר
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
אמפתיה טיפולית מתוארת כתהליך פעיל, אשר בו מנסה המטפל להבנות ולבטא את ההגיון הרגשי הפנימי בדפוס בעיותיו של המטופל. הסיפור האמפתי מנוגד לסיפור החיצוני, שבו מתואר המטופל מבחוץ, כשהתנהגותו מסתברת יותר מנקודת ראות תיאורטית מאשר מנקודת ראותו של המטופל עצמו. הסיפור האמפתי נבחן בכך שהוא מפיק מהמטופל את התגובה: "זה אני!". הסיפור החיצוני, לעומת זאת, אינו מפיק תגובות דומות של הכרה עצמית. הדחייה העקשנית של ניסוחי המטפל מצד המטופל ובעקבותיה מבוי סתום טיפולי, מוסברת כתוצאה מהחת המטפל שהמטופל חייב לקבל סיפור חיצוני כאילו היה סיפור אמפתי. כאשר מתפתח מצב כזה, יכול התרפיסט להתגבר על המבוי הסתום בכך שיודה בחיצוניותו של הסיפור הטיפולי הקודם ויציע במקומו סיפור תחליפי, העשוי להיות אמפתי.
הורדת המאמר
טיפול משפחתי-רפואי כבסיס ידע לאנשי מדעי ההתנהגות בעבודה במירפאה ראשונית
יששכר עשת , ד"ר אלון מרגלית
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
אנשים במצוקה מגיעים למירפאה הראשונית. התייחסות לרגשות החולים והמשפחות מהווה כיום חלק בלתי נפרד מן הטיפול הרפואי. מטרת מאמר זה היא להביא בפני אנשי מדעי ההתנהגות קובץ עקרונות כלליים להכשרתם לקראת עבודה משותפת עם רופאים ואחיות במירפאות ראשוניות הכוללות הדרכה וייעוץ. גופי הידע המרכזיים לפיהם מתבססים העקרונות שיובאו נבחרו במהלך עבודה משותפת במשך כעשר שנים, במחלקה לרפואת משפחה בחיפה ובמירפאות ראשוניות והם: טיפול משפחתי-רפואי, "שפת-עם", שלבי התפתחות הרופא, גישת התמודדות עם מחלות קשות והתמודדות עם מצבי חירום. יוצגו מודל עבודה, המבוסס על ארבעה שלבים, וכן הבעיות והקשיים של אנשי מדעי ההתנהגות.
הורדת המאמר
פנים רבות למלאני
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
דמותה של מלאני קליין, כמו גם עבודתה, עוררו מאז ומתמיד מחלוקת. במישור האישי, יש פער ניכר בין דמות הסמכות המסורה והאמינה שמציירת חנה סגל בספרה "מלאני קליין", לבין הדמות המיוסרת והבעייתית העולה בין דפי הביוגרפיה של פיליס גרוסקורת'. במישור התיאורטי, מחברים רבים – ביניהם ויניקוט, באלינט, ביון, קרנברג, גרינברג ומיצ'ל ואוגדן - הציעו ביקורות מעמיקות ביחס למודלים שלה. ויכוחים מתנהלים כיום גם ביחס לקלייניאנים בני זמננו, אך השפעתה הרבה של קליין על החשיבה הפסיכואנליטית אינה מוטלת בספק.
הורדת המאמר
פסיכולוגיה של העצמי : חלק ד - התהליכים התקינים לתחזוקת תחושת-העצמי – החלום
פרופ' פנחס נוי
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
זהו הרביעי בסידרת מאמרים העוסקים בפסיכולוגיה של העצמי. בשני המאמרים הראשונים (1, 2) ניסיתי להראות שהמשימה לפתח ולתחזק תחושה של 'עצמי' מלוכד (קוהסיבי) והמשכי, הנמצא בקשרי-גומלין עם הזולת והחברה היא אחת הפונקציות המרכזיות של האני, ומהווה לכן את אחת המוטיבציות המרכזיות המניעות את הפעילות הנפשית ואת ההתנהגות, הן בבריאות והן בפאתולוגיה. במאמר השלישי (3), הדן בפאתולוגיה של העצמי, הצגתי את האישיות ממודת העצמי, הפרעת אישיות המתפתחת כתוצאה מחוסר יכולת להשקיע את כוחות הנפש הדרושים לאירגון תחושת-עצמי תקינה. במאמר הנוכחי בכוונתי להתחיל לדון בתהליכים הנורמליים, בעזרתם מפתח ומתחזק האני את תחושת-העצמי, בהם נכללים למעשה כל פעילויות האני עתירות התהליכים הראשוניים – החלום, הפנטזיה, הפעילות האמנותית והיצירתיות, וחלק גדול מקשרי האובייקט ויחסי המין. הפעם נתרכז בפסיכולוגיה של החלום, נסקור את עיקרי התיאוריות הפסיכואנליטיות השונות אודות החלום, ונפרט את השלבים השונים של תהליכי העיבוד, החיוניים לתחזוקה התקינה של תחושת-העצמי – הטמעה (self-assimilation), התאמה (accommodation) ואינטגרציה (self-integration).
הורדת המאמר
טראומה , אמנזיה ודיסוציאציה : היבטים קליניים ותיאורטיים חלק ב – תיאור מקרה
ד"ר חיים מרגלית , פרופ' אליעזר ויצטום
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
חלקו הראשון של המאמר הנוכחי היווה סקירה תיאורטית של המשגת מצבי מודעות משתנים, תפיסת הזיכרון ועיבוד זיכרונות טראומתיים. בעקבות ההמשגה, מוצג בחלק זה מודל של טיפול אינטגרטיבי בטראומה והפרעות הזיכרון שבעקבותיה, אשר משלב את תפישתו של ז'אנה עם עיבוד פסיכודינמי של התכנים. נתאר בצורה מפורטת טיפול בחייל, שעבר בזמן קרב חוויות טראומתיות, שגרמו לדיסוציאציה קשה עד לאמנזיה מלאה, כולל איבוד הזהות האישית. בעזרת מקרה זה וההתמודדות הטיפולית איתו, מוגמים היישומים התיאורטיים השונים של הדיסוציאציה, תוך תיאור מפורט של שלבי הטיפול האינטגרטיבי עם עיבוד דינמי של תכני הזיכרונות הטראומתיים כחלק מהמודל הטיפולי.
הורדת המאמר
חוזה טיפולי פסיכואנליטי – היבטים משפטיים
גדי צפריר
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
ראשיתו של טיפול פסיכואנליטי בחוזה. החוזה הטיפולי הפסיכואנליטי הוא חוזה שריר ותקף בעולם המשפט. השלבים המקדימים להיווצרות החוזה: פנייה למטפל, היכרות ופגישת הקבלה (INTAKE), אף הם ממלאים אחר הוראות חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג 1973. החוזה הפסיכואנליטי קצר וטכני. תחומים שונים הקשורים לטיפולים אינם מוצאים ביטוי בחוזה. התייחסות לפנים נוספים שמעלה הטיפול הפסיכואנליטי מחייבת שימוש בכלים משפטיים לשם השלמת החוזה ופרשנותו. לא רק בפריזמה הצרה של פרשנות חוזה יש לבחון את ההקשר המשפטי של מערכת יחסים טיפולית פסיכואנליטית. לשפיטות של חוזה פסיכואנליטי יש משמעויות חברתיות. מן הבחינה המשפטית החוזה שפיט, למרות הבעיות העלולות לקום במישור הראיות, אולם בכך לא סגי. האם יש עניין חברתי לבחון טיפול פסיכואנליטי באולם המשפט? אחרונה, הרתעת-יתר, תופעת הלוואי של ההתערבות המשפטית, היש בה כדי לשמש מחסום מפני ביקורת שיפוטית לתהליך הפסיכואנליטי?
הורדת המאמר
על כללי התחרות
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
ללא תקציר
הורדת המאמר
תהליך ההתפתחות האישית והמקצועית של הפסיכותרפויט : תהליך שאינו מגיע לסוף
ד"ר גבי שפלר
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
רכישת מקצוע מהווה תהליך התפתחותי הכולל קודם כול בחירת מקצוע, ורכישת השכלה ומיומנויות בסיסיות. לאחר מכן רכישת מיומנויות מתקדמות, אימון, תירגול וצבירת ניסיון. תהליך ההתפתחות המקצועית מגיע לסיומו, במרבית המקצועות – אקדמיים ושאינם אקדמיים והמתמחה הופך למומחה. פסיכותרפיה כמקצוע היא בעייתית להגדרה ולרכישה. תהליכי ההכשרה מורכבים, וכוללים מרכיבים אובייקטיביים וסובייקטיבים. אי-היכולת להגדיר בבירור את תחומי המקצוע, גבולותיו ותוצאותיו, כפיפות התחום לתקנות המקצועות הרשומים ולמתחייב מהם, המעורבות וההשפעה של תכונות אישיותו של המטפל על איכות עבודתו כדבר בלתי נמנע, כל אלה יוצרים מורכבות רבה בתהליך התפתחות מקצועית ואישית, ומעלים שאלה באשר ליכולתנו לקבוע הערכות אובייקטיביות לסיכום תהליך זה. יוצג כאן הטיעון לפיו תהליך זה אינו מגיע לסוף, וזה גורם נוסף המקשה על הנמצאים בתהליך.
הורדת המאמר
כשל אמפתי ופסיכולוגית העצמי של קוהוט - הבהרות תיאורטיות
דוד קיטרון
כרך י"ב, חוברת 1,
1997
ללא תקציר
הורדת המאמר