לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"א - חוברת 2,
מרץ 1997
לחוברת הקודמת
כרך י"א, חוברת 2, 1997
על שתי גישות פסיכודינמיות לאהבה , זוגיות וטיפול זוגי
חיים וינברג
כרך י"א, חוברת 2,
1997
במאמר זה אעמוד על ההבדלים בין גישתו של פרויד לזו של קוהוט בקשר ליחסי אהבה ומשמעותם עבור טיפול זוגי. בעוד פרויד מתאר את התפתחות הקשר עם האובייקט מתוך ראיית האובייקט והסובייקט כנפרדים, ויחסי האהבה (object love) מבוססים על רמה של קביעות אובייקט, הרי קוהוט מתייחס לציר התפתחות מקביל, נרקיסיסטי, שבו היחסים הם בין העצמי לזולת-עצמי (self-self object) וקשרי האהבה ממלאים צרכים של אידאליזציה ושיקוף (mirroring) בגילגולם הבוגר. במאמר אצביע על המשתמע מן התיאוריות הסותרות, לכאורה, לגבי עולמו הפנימי של האוהב והפנומנולוגיה של חווית האהבה, ואיך כל תיאוריה תתייחס לציפיות של האוהב מבן-זוגו, ולמטלות ההתפתחותיות השונות הנדרשות במעבר מהתאהבות לאהבה. עמידה על ההבדלים הללו מובילה להבנה שונה של בעיות ביחסים זוגיים ולהתייחסות טיפולית שונה.
הורדת המאמר
'סרבנות קשר' – קונפליקט ביחסי הורה-ילד במצבי פרידה וגירושין
זיוה לויטה , ניצה עציון , פנינה ויטלי , אורית אברמוביץ , פרומית קוטלר , מיכל ניר
כרך י"א, חוברת 2,
1997
קיימת הסכמה בין אנשי המקצוע על חשיבות הקשר של הילד עם שני הוריו להתפתחותו הנפשית. למרות זאת, במשפחות הנמצאות במשברי פרידה וגירושין, קורה שאחד הילדים או כולם מסרבים לכל קשר עם אחד ההורים. אנו רואים את סירובו של הילד כסימפטום המצביע על מצוקת המערכת המשפחתית כולה, ולא רק של אחד ההורים או הילדים. המאמר מסכם את הידע והניסיון שהצטברו בארבע השנים האחרונות בעבודה של צוות התחנה לייעוץ בחיי נישואין ומשפחה, במחלקת הרווחה עבר-הירקון, תל-אביב. נתייחס לפילוסופיה המכוונת את המטפל, נתאר את המאפיינים המיוחדים למשפחות בהן מתרחשת תופעת 'סרבנות הקשר' ונבחן את הכלים הטיפוליים שמצאנו כיעילים בעבודה עם משפחות אלו.
הורדת המאמר
בחינת היבט ההתמכרות בעבריינות מין בקרב מתבגרים
ד"ר טליה אתגר
כרך י"א, חוברת 2,
1997
המאמר מציג את עבריינות המין בקרב מתבגרים כסוג של התמכרות, תוך שימוש בהגדרות של DSM-IV. הוא מתאר את חשיבות ראיית עבריינות המין כהתמכרות, מציג נקודות דמיון ושוני בין עבריינות המין להתמכרויות אחרות (כגון סמים ואלכוהוליזם). כן נעשה ניסיון להסתייע במסגרת התיאוריה של 'טיפול עצמי' כדי להציג את השימוש בסמים, באלכוהול, במזון וכו' כ'אופנויות' (modalities) של התמכרות, תוך הצבעה על המשמעות הנובעת מכך לגבי עברייני מין ולגבי הטיפול בהם.
הורדת המאמר
כאשר המדריך עסוק בטיפול האישי של המודרך
דני שראל
כרך י"א, חוברת 2,
1997
למרות שהמשולש מדריך, מודרך ומטפל אישי של המודרך, אינו מרכז הדיון בהדרכה, הוא מעסיק זוגות רבים של מדריכים ומודרכים. הטיפול האישי וההדרכה אמורים, שניהם, לתרום להתפתחות המקצועית של המודרך, החפיפה ביניהם בלתי נמנעת ואת הגבול ביניהם קשה לשרטט. לעתים הם משלימים זה את זו, לעתים הם מתנגשים זה בזו וגורמים לתהליכי פיצול. המדריך יכול לחוות את מטפלו של המודרך כבן-ברית וכמשלים את עבודת ההדרכה, אך גם כמתחרה וכגורם המפריע להתפתחות המקצועית. מספר דוגמאות מהדרכות יתארו את מורכבות המשולש הזה, וכמה מהדילמות והסכנות הניצבות בפני המדריך, לאור האופנים השונים בהם הוא חווה את הטיפול האישי של המודרך.
הורדת המאמר
הגישה הטיפולית לגוף : מה בין פסיכואנליזה לבין טיפול בתנועה ואנליזה ביואנרגטית – חלק א
ברכה הדר-חרש
כרך י"א, חוברת 2,
1997
מאמר זה, המחולק לשניים, מנסה למצוא אפשרות לאינטגרציה בין שני תחומי טיפול – מילולי וגופני-תנועתי. החלק הראשון דן בשאלה מדוע קיים ניתוק בין שני תחומי הטיפול, משתי נקודות מבט: סקירה היסטורית של הגישה הפסיכואנליטית לגבי מקומו של הגוף בטיפול; והסבר פסיכודינמי לצורך בניתוק מהגוף, לפי התאוריה של האנליזה הביואנרגטית. בהמשך, ייסקרו הנסיונות לאינטגרציה תיאורטית ומעשית בין שני התחומים. החלק השני יעסוק בנקודות ההבחנה בין הפסיכואנליזה לבין הטיפול בגוף ובתיאור העקרונות של עבודה טיפולית עם הגוף, בליווי שתי דוגמאות.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה של אישיות גבולית מתוך עמדה של פסיכולוגית העצמי
יורם חזן
כרך י"א, חוברת 2,
1997
קרנברג רואה בהפרעה הגבולית מקרה פרטי של הפרעה נרקיסיסטית. קרנברג אופטימי ביחס לאפשרות הטיפול בהפרעה הגבולית. קוהוט שולל (עד לעבודתו האחרונה) את האפשרות לטפל בהפרעה הגבולית בפרדיגמה של פסיכולוגית העצמי. לאחר דיון קצר במצב עניינים זה, מובאות שתי דוגמאות לטיפול בהפרעה גבולית. על סמך הדוגמאות אנו מציעים: כי תוקפנות הגבולי אינה בהכרח עדות לדחף מולד(קרנברג) או לחלופין עדות ל"זעם כרוני" מתמיד בו מצוי העצמי (קוהוט), אלא – זו הגנה אחרונה מפני התפרקות העצמי; נציע גם כי במקרים מסויימים מתפתחת העברה זולת-עצמי במטופל גבולי; במקרים אלה ניתן לטפל בפרדיגמה של פסיכולוגית העצמי.
הורדת המאמר
דרכו הארוכה של העצמי אל עצמו - חלק ב
יואב יגאל
כרך י"א, חוברת 2,
1997
חלק שני זה של המאמר מתמקד בבחינה מחדש של שלוש התיאוריות הקליניות המרכזיות: התיאוריה הפסיכואנליטית הקלאסית או תיאורית הדחף, תיאורית יחסי-האובייקט ותיאורית העצמי. נקודת המוצא לבחינה זו הוא המבנה המחשבתי שהוצג ופותח בחלק הראשון. מטרתו המרכזית של החלק השני היא להראות שניתן להכליל ולהטמיע את התיאוריות המרכזיות בתוך מבנה מושגי אחד, ובתוך כך גם להציע תיקונים והיבטים חדשים לתימות מרכזיות של התיאוריות הקיימות.
הורדת המאמר
הדרך מעצמי מקצועי מזוייף לפלורליזם
חיים פרי
כרך י"א, חוברת 2,
1997
הגישה ההתייחסותית (relational approach) מעבירה את מוקד החשיבה התיאורטית מהפסיכולוגיה של המטופל אל הפסיכולוגיה של המפגש הטיפולי, וכפועל יוצא מכך גם אל עולמו הפנימי של האדם המטפל. גישה זו מכירה באי-הנמענות של מעורבותו הנפשית של המטפל בתהליך הטיפולי ולכן גם בלגיטימיות שלה, כמו גם בעוצמה התרפויטית הגלומה בה. גישות מסורתיות הממוקדות במטופל תובעות מהמטפל ל'עבד' את מקורות תגובותיו הסובייקטיביות בטיפול ועל ידי כך להשתחרר מהן. תביעה כזו הופכת לעיתים לקוד אתי רודפני והיא תורמת להיווצרות פסאדה מקצועית 'מזוייפת' (Professional-false-self) , שאינה מאפשרת ביטוי לחוויתו הנפשית האותנטית של המטפל. מצב זה עלול להוביל להיווצרות שתי זהויות מקצועיות: האחת 'מזוייפת', אשר משתקפת בשיח המקצועי 'הראוי פוליטית', והשניה 'מחתרתית' ואותנטית יותר, המוצאת את ביטוייה יותר במעשה הטיפולי ופחות בדיבור עליו. הגישה ההתייחסותית אמורה לכאורה לאפשר את ביטוייה של הזהות המקצועית האותנטית של המטפל. ואולם, בשל מאבקה על דומיננטיות בעולם הפסיכותרפיה, עלולה תביעתה לפתיחות והדדיות בטיפול להפוך לקוד אתי חדש שיחווה כאיום רודפני בדיוק כקודמיו, ובכך להביא להיווצרות פסאדה מקצועית מזוייפת מסוג חדש! מודגש על כן הצורך באימוץ עמדת-על פלורליסטית בפסיכותרפיה, המבטאת הכרה בחיוניות הצורך בפיתוח גישות טיפוליות אינדיבידואליות של העוסקים בטיפול ההולמות את עוצמותיהם, חולשותיהם ונטיותיהם האישיותיות. כפועל יוצא מכך, מועלה הצורך בגישה בעלת אוריינטציה טיפולית להדרכה המקצועית, אשר מכוונת לפיתוח העצמי המקצועי הייחודי של המטפל, תוך ויתור על הניסיון להקנות לו גישה טיפולית נתונה התובעת לעצמה דומיננטיות במחשבתו.
הורדת המאמר
דף מיומנו של מטפל
ד"ר רבקה יעקובי
כרך י"א, חוברת 2,
1997
רשימה זו נכתבה בחודש מרץ 1996 מתוך תחושת כאב עמוקה ותוך כדי הרהורים על מהות הפסיכותרפיה במצבי משבר קשים. למרות שחלפה מאז שנה, נראה לי שאחדות מהשאלות המוצגות ברשימה זו עשויות להיות רלבנטיות גם לסיטואציות טיפוליות אחרות. מעבר לרצון לחלוק עם הקוראים את החוויות והקשיים שליוו אותו כפסיכותרפיסטית באותם ימים, אשמח לפתוח את ההתלבטויות שמועלות בזה לתגובות או לדיון.
הורדת המאמר