לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י"א - חוברת 1,
נובמבר 1996
לחוברת הקודמת
כרך י"א, חוברת 1, 1996
האישיות ממוקדת-העצמי – חלק ג
פרופ' פנחס נוי
כרך י"א, חוברת 1,
1996
בשני החלקים של מאמרי הקודם "מהו העצמי של פסיכולוגית העצמי?" (שיחות ט' 2 ו-3, מרץ ויוני 1995) ניסיתי להראות שהצורך לפתח ולתחזק תחושה של 'עצמי' (sense of self) מלוכד (קוהסיבי) והמשכי, הנמצא בקשרי-גומלין (יחסי אובייקט) עם הזולת והחברה, הוא מן המשימות המרכזיות של האני, ומהווה לכן את אחת המוטיבציות המרכזיות המניעות את הפעילות הנפשית ואת ההתנהגות בבריאות ובפאתולוגיה. במאמר הנוכחי, המהווה למעשה המשך לעבודה הקודמת, אנסה להפיק את הלקחים אודות הפסיכופאתולוגיה של 'העצמי' הנובעים מן התיאוריות שהוצגו שם, ולהציג בפירוט הפרעת אישיות אחת אותה אכנה 'האישיות ממוקדת העצמי' (The self-centered personality). מכיוון שהפרעת אישיות זו אינה מגבילה בהכרח את האדם בתפקודו המקצועי, פעילותו החברתית, רמת האינטליגנציה, והיכולת ליצור קשרי-אובייקט חיוביים, ניתן למצוא בעלי אישיות זו מפוזרים ברוב המקצועות המקובלים, כולל במקצועות 'שלנו': הפסיכולוגיה, הפסיכיאטריה, הפסיכואנליזה והעבודה הסוציאלית. עקב כך, לא אגביל את הדיון רק לתיאור המטופל בעל האישיות ממוקדת-העצמי, אלא אנסה אף לתאר את המטפל בעל הפרעת אישיות זו, ואת הצביון המיוחד אותו מקנה ההפרעה, הן לתהליך הטיפול והן לפעילותו המקצועית והתיאורטית של מטפל זה.
הורדת המאמר
הפרעה פוסט טראומטית : מציאות או דמיון ? תמונת מצב משנות התשעים
פרופ' אליעזר ויצטום , יהודה גודמן , פרופ' אריק שלו
כרך י"א, חוברת 1,
1996
במאמר מערכת ב"שיחות" (1) הפנינו את תשומת לבו של הקורא להתקפה הנוכחית על תקפותה של ההפרעה הפוסט טראומטית (Post Traumatic Stress Disorder = PTSD), התקפה הטוענת שמדובר באבחנה מלאכותית ובלתי מבוססת הנובעת משהשפעתם של כוחות חברתיים ופוליטיים. במאמר זה נתייחס לטענות הביקורת בפירוט רב יותר ונתאר כמה קוווים מרכזיים של התמונה המצטיירת במחקרים עדכניים.
הורדת המאמר
המחקר הבין-לאומי על ההתפתחות המקצועית של מטפלים : מימצאים מישראל
דר' הדס ויסמן , דר' גבי שפלר , עידית דר-ים
כרך י"א, חוברת 1,
1996
ההתפתחות והגדילה המקצועית של מטפלים, והשפעת ההיבטים התרבותיים והמקצועיים עליהן, מעוררים עניין אמפירי ובמבט בין-תרבותי. במאמר זה נציג בפני קהיליית המטפלים בישראל את המחקר הבין-לאומי על התפתחות המטפלים (ISDP) International Study on the Development of Psychotherapists. השאלות המרכזיות המעסיקות את החוקרים בתחום זה מוצגות יחד עם השאלון הבין לאומי (CCQ), שתוכנן להעריך את ההתפתחות של מטפלים. שאלון ה-CCQ תורגם לעברית, במסגרת השתתפותנו במחקר זה, ומידגם של 100 מטפלים ישראלים השיבו עליו. נתונים תיאוריים על מידגם זה מדווחים ונידונים.
הורדת המאמר
על הצבריות לכאורה של בני ניצולי השואה : ניתוח ביוגרפי נארטיבי של ראיון אחד
יעל מור , פרופ' דן בר-און
כרך י"א, חוברת 1,
1996
מאמר זה מתכוון, באמצעות המחקר הביוגרפי נארטיבי, להציג סיפור חיים של בן-דור שני לניצולי שואה ודרך התמודדות אחת של הדור השני עם העבר של הוריו ועם שאלות של זהות: חברתיות ומשפחתיות. ברקע הביוגרפיה האישית, כתפאורה (או כהוויה), קיימת החברה הישראלית בשלהי שנות החמישים ובמהלך שנות השישים. למעשה, בתוך הביוגרפיה האישית מתקיימים שלושה נארטיבים סימולטנית: נארטיב השואה (העבר של ההורים), הנארטיב הביוגרפי של בן הדור השני והנארטיב הקולקטיבי הצברי של החברה הישראלית. היחסים בין שלושת הנארטיבים ינותחו מתוך דגש על הביוגרפיה האישית.
הורדת המאמר
השימוש באקואנליזה של הבית בפסיכותרפיה
דר' אריה פלד , חוה שוורץ
כרך י"א, חוברת 1,
1996
המאמר מראה כי ההתייחסות בפסיכותרפיה לנושא הבית בשניים מהיבטיו תורמת להבנת המטופלים: האחד- הבית כמטאפורה של הגוף והעצמי, וההיבט השני – ההתקשרות הרגשית אל הבית. המאמר מציג את השיטה האקואנליטית לאבחון המשמעויות הפסיכולוגיות של הבית והשלכותיהן המרחביות, ומדגים את תרומתה לפסיכותרפיה של שתי מטופלות.
הורדת המאמר
ציפור לבנה ציפור שחורה
דפנה שניר , נורית לשם
כרך י"א, חוברת 1,
1996
במאמר מובא תיאור טיפול בילד בן 11, הסובל מליקויי למידה, שהתחיל בטיפול פרטני והמשיך בטיפול משפחתי-מערכתי. הרציונל התיאורטי למהלך הטיפול מומחש בעזרת שלוש תמונות של אשר (Esher) המוסיפות מימד פלסטי להסבר תהליך השינוי.
הורדת המאמר
"ותפקחנה עיני שניהם , וידעו כי עירומים הם" (בראשית, ג', ז')
דר' דורית הופ
כרך י"א, חוברת 1,
1996
במאמר נידון מושג ה'מאיים' - Das Unheimlich – של פרויד – בהקשר לתהליך התוודעותם של מתבגרים למיניותם. פרשנות סיפור גן העדן תתמקד בהיבטים של המאיים הנובעים מ'פקיחת עיניהם' של אדם וחווה למערומיהם. בסיפור מתגלם הקונפליקט שבין שני כוחות: הדחף והדחקתו; כוחות הסותרים, שוללים ומקיימים זה את זה. המתח הדיאלקטי בין שני הכוחות יבחן באמצעות שלושה סיפורי התבגרות תוך התמקדות בתהליך הפיכת המוכר לזר, המעלה בעוצמה את תחושת המאיים. בסיפוריו של קנז תחושת המאיים משתלטת ואינה מאפשרת לדחף להתממש. בסיפורה של קציר, כבסיפור גן העדן, מתן הביטוי לדחף גורר בעקבותיו הזרה של העולם המוכר.
הורדת המאמר
מהפכנים שהתמסדו ?
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י"א, חוברת 1,
1996
ללא תקציר
הורדת המאמר
אינטימיות של גברים
ד"ר עלי כ"ץ
כרך י"א, חוברת 1,
1996
ללא תקציר
הורדת המאמר