לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך י' - חוברת 3,
יוני 1996
לחוברת הקודמת
כרך י', חוברת 3, 1996
סיפורי טיפול
ד"ר עפרה אשל
כרך י', חוברת 3,
1996
במשך השנים למדתי שסיפורים שמטופלים מספרים בטיפול יכולים להפוך בעבודה האנליטית לאזורים של מרחב פוטנציאלי – מרחב התפתחותי, יצירתי ואינטרסובייקטיבי, שבו ניתן להקשיב, להבין, להידבר, ולגעת בעצמי, בחוויה הסובייקטיבית של המטופל ובחוויה האינטרסובייקטיבית, גם במצבים קשים וחסומים ביותר. זאת, אם המטפל מבין את סיפורי המטופל כניסיון לביטוי חוויה פנימית נסתרת ולא כהתנגדות, ונותן להם מקום תוך שהוא נוכח, קשוב, ומחפש להם משמעות. כך הסיפור מאפשר ומהווה מרחב "להיות לחוות ולדעת" (לפי רצף שמתווה חאן לגבי הסיטואציה האנליטית הטוטלית), ותוך חשיפה מוגנת – נוצרות חוויות, תחושות, רגשות, הבנות וחיבורים פנימיים, שלא יכולים היו להתקיים קודם. כל הטראנסאקציות מתרחשות במדיום של מילים, אבל מילים שעומדות בין הטרום-מילולי למילולי, בין השתיקה להבעה, וקרוב יותר לילדותי ולאינטראקציות אם-ילד. זהו מדיום שחשיבותו רבה, בעיקר לגבי מטופלים שלא יכולים לתפקד בתהליך ובמרחב האנליטי המקובל ושהם סגורים, חסומים ומנותקים במיוחד, או לגבי היבטים כאלה במטופלים אחרים.
הורדת המאמר
קבוצות פתוחות לבנים של ניצולי שואה
איבון טאובר, יוהנה גוטספלד , אלישבע ואן דר האל
כרך י', חוברת 3,
1996
העבודה הקבוצתית עם בנים של ניצולי השואה מסייעת בהתרת קשר השתיקה, המאפיין את היחסים במשפחות רבות שבהן אחד או שני ההורים עברו את השואה. אי לכך "עמך", המרכז הישראלי לתמיכה פסיכו-סוציאלית בניצולי שואה ובמשפחותיהם, הציע להקים קבוצות טיפוליות. למרות ההתלהבות הראשונית, אך מעט מוכנים היו להתחייב ולהשתתף באופן קבוע ורק מעט קבוצות התארגנו. לכן גיבשנו מודל של קבוצה פתוחה, דהיינו, סידרת מפגשים חודשיים שלהם נושא משותף, כשכל מפגש מהווה גם יחידה בפני עצמה. מאמר זה מציג את הרציונל שמאחורי הקבוצה הפתוחה וההנחיה המשותפת על-ידי שלוש מנחות, מתאר את תיפקוד הקבוצות, דן ביתרונות ובחסרונות, ומציג סיכום של הממצאים.
הורדת המאמר
מפגש מקיף יותר עם תוקפנות נמצא דווקא בגישה הקוהוטיאנית
ד"ר איתן בכר
כרך י', חוברת 3,
1996
בעבודה הנוכחית מוצגות שתי התייחסויות לתוקפנות שמפגין המטופל. הגישה הקלייניאנית רואה את התוקפנות כמולדת, הרסנית תמיד ובעלת תפקיד מכריע בעיצוב האישיות. לכן, חלק מרכזי בטיפול הקלייניאני מכוון לעמת את המטופל עם תוקפנותו. הגישה הקוהוטיאנית לעומת זאת, רואה את התוקפנות תמיד כתגובתית. המטפל, לפי גישה זו, פוגש את התוקפנות של המטופל, לא בעימות 'מבחוץ', אלא בראייה 'מבפנים', המחפשת באופן אמפתי ומתוך זווית הראייה של המטופל את ההשתלשלות שהוליכה לתוקפנות. בעבודה הנוכחית נטען שהגישה הקוהוטיאנית מאפשרת מפגש רב-מימדי, מקיף, מגוון וחקרני יותר עם התוקפנות, ויעדי הטיפול בתוקפנות מרחיקי לכת יותר. מובאות דוגמאות קליניות להדגמת העקרונות המתוארים.
הורדת המאמר
טיפול אינטגרטיבי במקרים של הריון לאחר עקרות
צביה בירמן , ד"ר אליעזר ויצטום
כרך י', חוברת 3,
1996
המאמר מתייחס לסוגיית הטיפול הנפשי בזמן הריון, ומתוארת בו גישה טיפולית אינטגרטיבית מקורית המושתתת על הגורמים האמהיים אצל המטפל (matronalizing), עם מרכיבים של הרפיה תמיכתית, החזקה ויצירת קשר מובנה בזמנים קבועים ותדירים. המאמר מתמקד בתיאור התערבויות טיפוליות מסוג זה במקרים קשים במיוחד של נשים שנכנסו להריון לאחר עקרות ממושכת. דרך מספר תיאורי מקרים נעשה ניסיון להדגים את הטכניקה הטיפולית המורכבת הזאת ברמות השונות. התערבות ברמה מילולית, גופנית ובהקשר של הקשר הטיפולי וההעברה; כל אלה על מנת לאפשר למטופלת ליצור ולבנות לעצמה את המרחב שלו היא זקוקה. על המטפל/ת, לעזור לאם ההרה לפתח סובלנות וסבלנות כלפי העובר תוך שימת דגש על מתן לגיטימציה לפחדים ואישור לכעסים המתעוררים אצלה תדירות.
הורדת המאמר
שתי צורות להיעדר יכולת המשחק אצל ילדים ודרך הטיפול הראשונית בהן
הדסה לכמן
כרך י', חוברת 3,
1996
תפקידה החשוב של יכולת-המשחק בהתפתחות התקינה ובפסיכותרפיה של ילדים מתוארת לא אחת בספרות המקצועית. מאמר זה מתמקד במצבים בהם מנגנון זה אינו מתפקד כראוי ונסקור שתי צורות אופייניות להיעדר יכולת-המשחק אצל ילדים. בהמשך, נציע ונדגים גישה טיפולית שמטרתה לסייע בהתפתחות תיפקוד חשוב זה, שיאפשר לילד להשתמש בטיפול במשחק (play therapy).
הורדת המאמר
פסיכותרפיה במכון האונקולוגי : עוצמות רגשיות במטופלים ובמטפלים
אביבה איזנברג
כרך י', חוברת 3,
1996
פסיכותרפיה עם חולים אונקולוגיים מעוררת תגובות רגשיות בעלות עוצמה במטופלים ובמטפלים גם יחד. כאשר מדובר בחולה המאופיין בהפרעה בסיסית ביחסי האובייקט שלו ובמה שמתאר קרנברג כ'חולשת אני', הופך הטיפול הנפשי למורכב עוד יותר. המטופל המתקשה לשאת מצבי חרדה, הנוטה להתנהגות אימפולסיבית והחסר יכולת עידון (סובלימציה) עלול לגלות בעייתיות באופן התמודדותו עם מחלה קשה ומאיימת, עם הטיפול המייסר בה ועם הקשר שלו עם הדמויות המטפלות בו במערכת הרפואית. במאמר נידון תהליך היווצרותו של קשר טיפולי עם אשה שעברה כריתת שד בגלל גידול סרטני ושאובחנה בעבר כסובלת מהפרעת אישיות גבולית.
הורדת המאמר
פסיכותרפיה ופסיכואנליזה : דעה שונה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך י', חוברת 3,
1996
ללא תקציר
הורדת המאמר
דרכו הארוכה של העצמי אל עצמו
יואל יגאל
כרך י', חוברת 3,
1996
המאמר מתמקד בשתי מטרות מרכזיות: הראשונה, הנמצאת במרכז החלק הראשון, היא להציג מסגרת-מחשבתית, שבאמצעותה ניתן להבהיר ולהגדיר מחדש מושגים מרכזיים של הפסיכולוגיה הקלינית. מטרתו השניה של המאמר, ובה מתמקד חלקו השני – להראות שבאמצעות אותו מבנה-מחשבתי ניתן תיצור מסגרת מושגית, היכולה להטמיע בתוכה את הגישות המרכזיות של התיאוריה הקלינית. בחלק הראשון מוצגת ומפותחת תפיסה של מבנה דו-מערכתי של הנפש ותלת-מערכתי של האדם בכלל, מה שמביא לתיחום שונה מזה המסורתי – של גוף ונפש. בצורתו זו מאפשר המבנה המחשבתי להציע הגדרות חדשות לפונקציות נפשיות רבות כמו ה'אני', ה'עצמי' ה'רצון' ועוד. מימד חשוב בתפיסה המוצגת במאמר ובהגדרות שהוא מציע הן הגדרות התואמות גם את השימוש באותם מושגים בלשון הדיבור היום-יומית.
הורדת המאמר
האדם הראשון , האדם השני וגן העדן
גיורא זכין
כרך י', חוברת 3,
1996
המאמר הנוכחי משרטט קווי מתאר ראשוניים של מודל אפשרי לגישור ואיחוי הקרע בין הגישות הפסיכואנליטיות השונות. הגישה המפורטת בו מחזיקה ברעיון, כי שתי ההנעות העיקריות של האדם ושני צירי ההסתגלות העיקריים שלו, הם הצורך בשליטה והצורך בהשתייכות ובקשר בין-אישי. נטען, כי צרכים אלה נמצאים במתח ובקונפליקט אינהרנטי. לפי המודל הנוכחי, המימד הנרקיסיסטי קשור למערכת הפיקוח וההיזון החוזר על מצב צירי ההסתגלות ומימדיהם בעצמי. משוער, כי מצבים פתולוגיים שונים עשויים להיות קשורים באופן מובהק יותר לקונפליקט בין צירי ההסתגלות העיקריים או מאופיינים על-ידי סיבוך הגנתי של מערכת הפיקוח עליהם – כלומר על ידי המימד הנרקיסיסטי. משוער בעקבות זאת, כי מאופיים השונה של מצבים אלה נגזרות גישות טיפוליות שונות. במאמר נדונה האפשרות לשלבן תחת קורת גג תיאורטית אחת.
הורדת המאמר
ICD-10 הסיווג והאבחון הפסיכיאטרי לפי אירגון הבריאות העולמי
פרופ' עמיחי לוי
כרך י', חוברת 3,
1996
לא תקציר
הורדת המאמר