לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט' - חוברת 2,
מרץ 1995
לחוברת הקודמת
כרך ט', חוברת 2, 1995
מהו 'העצמי' של 'פסיכולוגית העצמי' : חלק א – סקירה היסטורית
פרופ' פנחס נוי
כרך ט', חוברת 2,
1995
הפסיכואנליזה, אשר במהלך מאה שנה של תמורות תיאורטיות כבר הספיקה להיות 'פסיכולוגית המעמקים', 'תורת היצרים', 'תורת האני' ו'תחורתל יחסי האובייקט', עומדת להיכנס עתה לעידן של 'פסיכולוגית העצמי' (self-psychology). אך הבעיה היא, שבעוד אשר המושגים המרכזיים עליהם הושתתו התיאוריות הקודמות – 'הבלתי מודע', 'היצר', 'האני', 'האובייקט המופנם' – זכו כבר להגדרות המקובלות על כלל הקהילייה המדעית, לא זכה מושג 'העצמי' עד היום לשום הגדרה מוסכמת. מטרת העבודה הנוכחית היא לסקור את תולדות מושג 'העצמי' בפסיכואנליזה ומחוצה לה, לבקר את התיאוריות שניסו לתאר ולהגדיר את ה'עצמי', ולהציע ניסוח תיאורטי חדש של 'העצמי', התואם הן לגישות התיאורטיות העדכניות והן לצרכים הקליניים של המטפל המשתמש במושג. העובדה תחולק, בהתאם לזה, לשני חלקים: 1) סקירה היסטורית; 2) הצגת התיאוריה.
הורדת המאמר
המשכיות מהפכנית בפסיכואנליזה : על ויניקוט וספרו 'משחק ומציאות'
רענן קולקה
כרך ט', חוברת 2,
1995
יצירת חייו האחרונה של ויניקוט, משחק ומציאות, משמעת נקודת מוצא להתבוננות רטרוספקטיבית על מקומו הייחודי של ויניקוט, האדם והפסיכואנליטיקאי, בתולדות הפסיכואנליזה. על פי התפיסה המוצגת במאמר, מהווה ויניקוט את נקודת המעבר האפיסטמולוגית של הפסיכואנליזה מהמוקדים של דחף ומבנה אל נקודה הכובד השלישית בתלודותיה – החוויה הסובייקטיבית. נחישותו של ויניקוט להכללת סוגיות אונתולוגיות על משמעות החיים עצמם בתחומי הפסכואנליזה, עושה את משנתו לניסיון הראשון להמשגה פסיכואנליטית של ההוויה האנושית באמצעות מושגי העצמי והמרחב שבתוכו הוא מתרחש דרך זיקות הגומלין עם סביבה מאפשרת מימוש. בראייה היסטורית, מציע המאמר את פסיכולוגית העצמי כהמשכה האידיאי של משנת ויניקוט, ורואה בה את מימושם השיטתי של רעיונות קוואנטיים שראשיתם בתפיסתו האוונגרדית של ויניקוט, שהפסיכואנליזה שלאחריו לעולם לא תהיה עוד כפסיכואנליזה שקדמה לו.
הורדת המאמר
מבוא לפסיכולוגיה אבולוציונית של העצמי
ד"ר ארנון לוי
כרך ט', חוברת 2,
1995
המאמר עוסק בתפיסת העצמי מנקודת מבט אבולוציונית. העצמי מתואר כסביבה הפנימית של האורגניזם האנושי שיוצר, החל מהתנסויתיו הראשונות, דגמי משמעות פנימיים המפעילים את התנהגויותיו. דגמי משמעות אלה אחראים ליצירה, הן ברמה האישית והן ברמה התרבותית, לעמדות, ערכים, והשקפות עולם פוליטיות ואידיאולוגיות. העצמי מורכב משלוש מערכות תפקודיות: ההתנסותית, הבלתי מודעת והקוגניטיבית-הכרתית. תהליכים אלה מצויים בתחילת החיים במצב של מיזוג כאוטי והם מופרדים בהדרגה עם התפתחות העצמי. מצבים פסיכופאתולוגיים מוגדרים במאמר כמצבים בהם עקב טראומה התפתחותית, אקוטית או מתמשכת, נוצרו הפרעות בדיפרנציאציה שבין תהליכי העצמי. הפסיכותפריה האבולוציונית שאנו מיישמים היא תהליך דו-שלבי: השלב הראשון הוא של פירוק והפרדה בין תהליכי העצמי, שבעקבותיהם נוצרים דגמי משמעות חדשים, גמישים יותר, ומתאימים יותר לסביבה המשתנה. השלב השני הוא שלב של יצירת יחסי גמולים בין תהליכי העצמי המבודלים.
הורדת המאמר
חטיפת ילד בידי הורה והתיסמונת של התנכרות להורה : סקירת ספרות , תיאור מקרים והיבטים טיפוליים ומשפטיים
ד"ר זאב ברגמן , ד"ר אליעזר ויצטום
כרך ט', חוברת 2,
1995
ללא תקציר
הורדת המאמר
יחסי נישואים ותגובת-קרב – פרספקטיבת הנשים
פרופ' זהבה סולומון , ד"ר מרק ויסמן , רותי בלקין , גבי לוי , פרופ' מריו מיקולינסר , ד"ר דן אנוך
כרך ט', חוברת 2,
1995
מחקר זה בודק שינויים לאורך זמן ביחסי הנישואים של חיילים, שנפגעו בתגובת-קרב במהלך מלחמת לבנון. ארבעים ותשע נשים של נפגעי תגובות קרב ו-31 נשים של חיילים, שלא נפגעו, רואיינו שש שנים אחרי המלחמה בנוגע ליחסי הנישואים שלהן בארבע נקודות זמן, החל מהשלבים הראשונים של הנישואים ועד לשנה האחרונה. לראיונות נערכו ניתוחי תוכן והמעריכים דירגו את יחסי נישואיה של כל נבדקת על תשעה מימדים בכל אחת מארבע נקודות הזמן. זוגות, בהם הבעל נפגע בתגובת-קרב, נמצאו מאופיינים בכל ארבע נקודות הזמן בקונפליקט רב יותר, ובאינטימיות, קונצנזוס, לכידות ואקספרסיביות נמוכים יותר, בהשוואה לזוגות שבהם הבעל לא נפגע בתגובת-קרב. כמו כן מורים המימצאים כי בעקבות תגובת-קרב חלו שינויים בשלושה היבטים ביחסי הנישואים – הקונפליקטים גברו והיתה ירידה, הן במידת שביעות הרצון והן בלכידות. עם זאת, במשך הזמן היתה חזרה לרמות שלפני המלחמה בהיבטים אלה. בנוסף, נצפו שינויים ששיקפו מעברים נורמטיביים במהלך שלבי ההתפתחות של המשפחה שהתרחשו במהלך הזמן בשתי הקבוצות.
הורדת המאמר
מקרקעית הבור במעבר אל תנועת הציפור וחזרה לצעד : מטאפורות גופניות - נפשיות כמייצגות תהליכים בטיפול בתנועה
רז קופר-אדר
כרך ט', חוברת 2,
1995
הנחת היסוד, של הטיפול בתנועה ככלל ושל מאמר זה כפרט, היא שהמטאפורה הגופנית הנראית כלפי חוץ היא ראי לתהליכי נפש סמויים. המאמר יציג שלבים בהתפתחות טיפול בתנועה של אשה צעירה שטופלה במסגרת מירפאה ציבורית, במשך כשנה. בעזרת מבעים לא מילוליים (פסיכיים-פיסיים-תנועתיים), לצד אמירות מילוליות. תחושת הרווחה והיכולת החדשה לנוע ביתר חופשיות במרחבי החיים השונים (מקצועית, חברתית, אישית וכו'), סימנו את סוף הטיפול ואת מידת הצלחתו.
הורדת המאמר
על אחריות פורמלית ואחריות אמיתית
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט', חוברת 2,
1995
ללא תקציר
הורדת המאמר
הרפורמה בשירותי בריאות הנפש כאתגר מצקועי
יורם צ. צדיק
כרך ט', חוברת 2,
1995
ללא תקציר
הורדת המאמר
יישום הרפורמה בשירותים הקהילתיים של בריאות הנפש : סיכון , איום , סיכוי
ד"ר גבי שפלר
כרך ט', חוברת 2,
1995
המאמר מתייחס לחוק ביטוח בריאות ממלכתי ולהשפעותיו על שירותי בריאות הנפש בכלל, והשירותים הקהילתיים בפרט, ומחולק לשלושה חלקים: (א) סיכונים הנובעים מיישום החוק, ובהם נושאים כמו: נסיגה מעקרונות השירות, שלילת יכולותו האוטונומית של הפונה לפנות לשירות, בעייתיות הטיפול במטופלים שאינם משתפים פעולה, הרס מערכות של עבודה מניעתית, סיכול הזכות לחיסיון ולסודיות רפואית, סיכון יכולת ההישרדות הכלכלית של המרכזים, היעדר מנהלים מיומנים, שיווק, הרס מערכות ההכשרה המקצועית, והחלשות מערכות הבקרה המקצועיות המיידיות. (ב) איומים: מכיוון של מנהלי בתי-החולים, עובדת בתי-החולים, אמינותם של רופאי המשפחה כמווסתי הפניות, משוא פנים בהפניית חולים לטיפול, וכן פרישת עובדים בכירים, בעיות ביחסי עובד ומעביד לאור הרפורמה, ופיצול איכויות השירות. (ג) סיכויים: החלת עקרונות של בקרה, שינוי אפשרי במוטיבציה של המטופלים, הגברת המודעות ליעילות טיפולים נפשיים, לפיתוח מערכי מחקר ובקרה, לשיתוף פעולה בין עובדים ולתחרות בונה.
*המאמר מבוסס על דברים ביום עיון לעובדים של מרכזים קהילתיים בבריאות הנפש.
הורדת המאמר
על רבי יעקב ואזנה , טיפול בחרדים ואימפריאליזם פסיכודינאמי - תשובה למרדכי גלדמן
פרופ' יורם בילו
כרך ט', חוברת 2,
1995
ללא תקציר
הורדת המאמר