לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ט' - חוברת 1,
נובמבר 1994
לחוברת הקודמת
כרך ט', חוברת 1, 1994
חידושים בתחום האָפקטים חלק ב : השלכות לתיאוריה ולפרקטיקה הפסיכואנליטית
ד"ר רות שטיין
כרך ט', חוברת 1,
1994
מאמר זה, השני בסידרה, דן בהיבטים של אָפקטים מבחינת צורות פעולתם ומבחינת קווי ההתפתחות הסגוליים שלהם. הוא פותח בהזכרת הקשיים המתודולוגיים והמושגיים בתחום האָפקטים, מתאר שני עקרונות-על של פעולת האָפקטים או של חיי הנפש בכלל, שהם עקרון מירוב התחושות והרגשות, ועקרון ההגנה מפני רגשות מזיקים והרסניים. השאלה המשתמעת מכך היא זו של 'גבול הרגשות'. עניין קרוב הוא גרעין של אינסופיות, הקיים להלכה בכל רגש כאשר הוא בעוצמות גבוהות או ברמות ראשוניות, עניין המתקשר עם חוסר השליטה המלאה שלנו על רגשותינו, שהסיבות לכך נידונות במאמר זה. שלבי ההתפתחות הרגשית כמעט שאינם נדונים בספרות האנאליטית. מאמר זה בא למלא חלקית חוסר זה, בתקווה ליצור מסגרת להבחנה טובה יותר בין רמות שונות של התפתחות רגשית. האָפקטים גם חותכים גבולות מקובלים של רציונליות, אובייקטיביות, גופניות, או אמיתיוּת, והכפילות שלהם היא עוד נושא מרכזי במאמר, המסתיים בניסיון לקשר בין הכפילות של האָפקטים לבין הסתירה הטרגית של המצב האנושי בכלל.
הורדת המאמר
המחוייבות להורים כמטלה בלתי פתירה אצל בנים לניצולי שואה
רבקה שפט
כרך ט', חוברת 1,
1994
המאמר סוקר מחקר המסביר מימצאים לגבי הפרופיל האישיותי של בני הדור השני באמצעות משתנה מתווך – המטלה הבלתי פתירה. הטענה במחקר היא כי בני הניצולים חיו בסביבה משפחתית ייחודית, בה הוטלה עליהם שורה של מטלות שכללו: ויתור על עצמם, הגנה, דאגה ואספקת אושר להורים. אלו הן מטלות, שבמילויין לא יכולים היו בני הדור השני להצליח בשום אופן ומשום כך היוו עבורם מטלות בלתי פתירות. 40 נבדקים בני דור שני לניצולי שואה ו-43 נבדקים מתואמים להם, שהוריהם ממוצא אירופי, אך לא שהו באירופה בזמן הכיבוש הנאצי, ענו על שאלוני המחוייבות כלפי הורים, ונמדדה רמת מצוקתם ורווחתם הנפשית. כל המשתתפים במחקר נדגמו מאוכלוסייה שאינה קלינית. כל השערות המחקר אושרו: נמצא הבדל בין בני הדור השני לניצולים לבין קבוצת הביקורת, כאשר בני הדור השני התנסו באופן מובהק במידה רבה יותר של מחוייבות לביצוע מטלות בלתי פתירות ביחסים עם הוריהם. החוויה של חשיפה למטלות בלתי פתירות מתבססת אצלם, הן על תחושת מחוייבות רבה יותר להורים והן על תחושת כישלון בהשגת פתרון. מצאנו שלמידה בה אנשים לוקחים על עצמם מטלות הקשורות בהוריהם יש השפעה מובהקת על מצבם הרגשי: מצוקה ורווחה נפשית. ככל שבני הדור השני מנסים יותר להיטיב עם הוריהם, כך גדלה מצוקתם הנפשית וקטנה רווחתם הנפשית. רק בני הדור השני שלא ניסו להיטיב עם הוריהם גילו מצוקה נפשית נמוכה ודומה לזו של קבוצת הביקורת. מימצאי המחקר מציעים פתרון ליישוב הסתירה בין החוקרים השונים, שחלקם טוענים שבני הדור השני אינם שונים מאחרים וחלקם טוענים שהם סובלים יותר מאחרים, כקבוצה, ממצוקה נפשית. המימצאים מראים שבני הדור השני שונים מאחרים במצוקה נפשית רק כאשר הם לוקחים על עצמם מידה גבוהה של מחוייבות להיטיב עם הוריהם. המאמר מציע הסברים לנטייה זו, המייחדת את בני הדור השני, ודן בהשלכות התיאורטיות והטיפוליות של המימצאים על אוכלוסייה זו.
הורדת המאמר
ההכשרה הפסיכואנאליטית : דינמיקה רגשית , דינמיקה חברתית , פאתולוגיה
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט', חוברת 1,
1994
הדיון הביקורתי על אופיה של ההכשרה הפסיכואנאליטית נמשך מזה קרוב ל-50 שנה. בין השאלות שהועלו בו היו ההשפעות הפאתולוגיות של המבנה ההיררכי של המכון המסורתי, האידיאליזציה של האנאליטיקאי המנחה, האינפנטיליזציה של התלמיד (ה'קנדידט'), עידוד פנטזיות רגרסיביות ופרנואידיות, ובהכללה – סתירות פוטנציאליות בין מהות הפסיכואנאליזה כמקצוע יוקרתי ואינדיבידואליסטי לבין תהליכי ההכשרה. מאמר זה סוקר תרומות עיקריות לדיון ביקורתי זה, ומנסה לתרום לפיתוחו, בהקשר של תופעה כללית יותר, הפנטזיה האוטופית של 'האדם החדש' המטוהר. מובעת תקווה שהבנה מלאה יותר של התהליכים הרגרסיביים האישיים והקבוצתיים במכון תפלס דרך לשינויים מבניים, שיאפשר הלימה טובה יותר של תהליך ההכשרה עם מטרותיו המהותיות.
הורדת המאמר
ניתוח כף היד : אמצעי לאיבחון מצבים נורמליים ופאתולוגיים שונים
ניבה ויסבול
כרך ט', חוברת 1,
1994
דרמטוגליפים הוא השם, שניתן לתיאור רכסי העור האפידרמליים ותבניות העור של כפות ואצבעות הידיים והרגליים. הם משמשים מראשית המאה ככלי בזיהוי פלילי-משפטי. מזה כ-50 שנה הם משמשים ככלי עזר באיבחון ובאיתור תיסמונות קליניות שונות וקווי תורשה. מטרת המאמר לשפוך מעט אור על תחומים שונים הבאים לביטוי בכף היד, ליידע ולסכם התפתחות היסטורית. כיום מקובלות 3 גישות בניתוח כף היד: 1) הגישה הרפואית-גנטית, המתרכזת בחקר הדרמטוגליפים; 2) הגישה הידועה כמיסטית, המנסה להבין אופי וגורל לפי נתונים שונים בכף היד; 3) הפסיכו-כירולוגיה, המתמקדת בניתוח הדיספוזציה, מבנה ותכונות אישיות, ותהליכים פסיכודינמיים של האדם. המאמר מתרכז בניתוח הפסיכולוגי של כף היד, בהשוואה בין הבדיקה הפסיכו-כירולוגית לבין הבטריה הפסיכו-דיאגנוסטית המקובלת וכן מצביע על היתרונות והחסרונות של השיטה, והיכולת לנצלה באיתור סינדרומים פסיכופאתולוגיים.
הורדת המאמר
היזכרות מאוחרת בהתעללות : זיכרונות מלאכותיים או האתגר הבא בפסיכותרפיה ?
ד"ר אלי זומר
כרך ט', חוברת 1,
1994
מאמר זה דן בנקודות המרכזיות של סוגיית ההיזכרות המאוחרת בהתעללות ובניצול מיני. מועלות בו השאלות המרכזיות המטרידות את המטילים ספק בתקֵפות של זיכרונות מודחקים העולים לראשונה בגיל הבגרות. המאמר מנסה להשיב על השאלות ולהפריך חלק מהטענות המושמעות כקו הגנה במשפטים של אנשים, הטוענים כי הם מואשמים על-ידי צאצאיהם הבוגרים בהאשמות שקריות של פגיעה מינית. המאמר מציע גישות אלטרנטיביות למטפלים, המתבקשים על-ידי המטופלות שלהן לתקף את זיכרונותיהן, גישות בלתי מנחות להתמודדות עם הבעיה.
הורדת המאמר
טיפול משפחתי מותאם למשפחה – ' לפי מידה '
רחל רוקח
כרך ט', חוברת 1,
1994
על המטפל לעבוד במסגרת תיאורטית ברורה, אך עליו לעבוד עם הפונים המגיעים אליו כפי שהם. במשפחה רב-בעייתית, כשרק האב הסכים להיות בטיפול, נעשתה עבודה על בסיס דינמי ומערכתי, כדי להפוך את האב לסוכן שינוי, להורה יעיל יותר, ולמטפל של המשפחה. נידונים הגורמים שאיפשרו ליצור טיפול 'לפי מידה'.
הורדת המאמר
חוק ביטוח בריאות ממלכתי : הזדמנות לתמורה בשירותי בריאות הנפש
ד"ר יואל אליצור
כרך ט', חוברת 1,
1994
ללא תקציר
הורדת המאמר
דע את אשמדאי : על המפגש בין האנתרופולוגיה לפסיכולוגיה במחקריו של יורם בילו
מרדכי גלדמן
כרך ט', חוברת 1,
1994
ללא תקציר
הורדת המאמר
לוגותרפיה בשולי הפסיכותרפיה : סקירה עדכנית ממבט אישי
ד"ר דני חמיאל
כרך ט', חוברת 1,
1994
הלוגותרפיה, תרפיית המשמעות של ויקטור פרנקל, לא התקבלה אף פעם באופן מלא כמתודה פסיכותרפויטית לגיטימית בקהילת הפסיכותרפיסטים. מאמר זה סוקר את עקרונות הטיפול הלוגותרפויטי, את תחומי ההתייחסות של הלוגותרפיה ומגבלותיה, את מצבה של הלוגותרפיה כיום, יומרותיה, והסיבות שהביאו בעצם לאי קבלתה כשיטה פסיכותרפויטית לגיטימית. סקירה עדכנית זאת מציגה את הלוגותרפיה באופן יומרני ופשטני פחות מכפי שהיא נתפסת בדרך כלל, ומעוררת את הצורך לבדוק מחדש את אפשרות שילובה של הלוגותרפיה בזרם המרכזי של הפסיכותרפיה, הן כשיטה עצמאית והן במשולב עם שיטות אחרות, בטיפול בסוגי הפרעות שונות.
הורדת המאמר
על התשלום עבור שעות שבוטלו
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ט', חוברת 1,
1994
ללא תקציר
הורדת המאמר