לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ח' - חוברת 1,
נובמבר 1993
לחוברת הקודמת
כרך ח', חוברת 1, 1993
חידושים בתורת האפקטים הפסיכואנאליטית – צעדים לקראת אינטגרציה עם הקליניקה
ד"ר רות שטיין
כרך ח', חוברת 1,
1993
מאמר זה משרטט את ההתפתחויות בתיאוריה הפסיכואנאליטית בהמשגת אפקטים ובהבנת דרך פעולתם, כשהוא מאיר את התיאוריה, ממנה הוא נע לקליניקה, וחוזר להבנות תיאורטיות חדשות. מוצג כאן ניסיון להבחין בין דחפים לאפקטים ולהראות מדוע מקום הדחפים בתיאוריה הפסיכואנאליטית אינו מוצדק כאשר הונצח בלבול בין דחפים לבין אפקטים חזקים ופרימיטיביים. המאמר נוגע בתהליכים מורכבים כמו 'שרשרות-רגש', פעילות רגשית פנימית, שימוש ברגשות, מעגלי רגש המתחוללים בין שני משתתפים, בעלות על רגש (לעומת החצנתו), והיחס לרגש כגורם קריטי בפסיכופאתולוגיה, רעיון המודגם באנקדוטה.
הורדת המאמר
שילוב דמיון מודרך ומטאפורות בתהליך ההדרכה
עמוס צור
כרך ח', חוברת 1,
1993
המאמר מציע שילוב של דמיון מודרך ומטאפורות בתהליך ההדרכה. דרך העבודה עם הטכניקות המוצעות מעשירה ומגוונת את ההדרכה ומסייעת ב'מצבי תקיעות' על ידי עקיפת תהליכי חשיבה רגילים, הגברת הריכוז פנימה, ויזואליה של מושגים ובעיות, יצירת התנסות חוויתית-ריגשית, חיפוש וגילוי משאבים והגברת תחושה של שליטה ויעילות. השיטה המתוארת אינה באה להמיר שיטות אחרות הקיימות בהדרכה, אלא מציעה כיוון נוסף וזוויות ראיה שונות. ניסיון שהצטבר מראה שניתן בדרך זו לסייע למודרך לזהות כוחות ומשאבים פנימיים ולשפר דרכי התמודדות עם קשיים.
הורדת המאמר
דורה ופרויד : קריאה חוזרת
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ח', חוברת 1,
1993
בד בבד עם השינוי שחל בהמשגת הפסיכואנאליזה – המעבר משיוכה למדעי הטבע להמשגתה כמדע פרשני, הרמנויטי – גובר הדגש על מרכזיות התיאוריה הקלינית והמתודה הפסיכואנאליטית, וכן העניין האישי הייחודי של פיתוחה בידי פרויד. בהקשר זה מקבלים תיאורי המקרה של פרויד משנה חשיבות. עם תרגומו לעברית, לראשונה, של מקרה 'דורה' סוקר המאמר את פרטיו העיקריים, על סמך ידע ביוגרפי חדש על המטופלת (אידה באואר) ומשפחתה; וכן את תולדות הדיון הביקורתי עליו, הן בידי פסיכואנאליטיקאים והן בקרב היסטריונים, מחברים פמיניסטים וחוקרי ספרות.
הורדת המאמר
ארוך מקוצר או קצר ממושך ? ( מחשבות על טיפול משפחתי קצר מועד )
ד"ר דניאל בקר , עדה צפריר
כרך ח', חוברת 1,
1993
"טיפול משפחתי קצר מועד-ממוקד" הפך ביטוי שגור בפי קהילת המטפלים והוא נהגה בנשימה אחת, ללא מחשבה שניה על מרכיביו. במאמר זה כוונתנו להתעכב על כל אחד מהמרכיבים של הביטוי ולבדוק אותו בפני עצמו ובהקשר לשאר המרכיבים. ברצוננו לברר לאילו אבחנות יתאים טיפול משפחתי; האם טיפול משפחתי הוא בהכרח קצר-מועד וממוקד; אם כן, עד כמה קצר ובמה הוא ימוקד; ומה הגורמים המשפיעים על המטפל בהכרעות אלו.
הורדת המאמר
תסמונת איחוז באישיות היסטריונית : גירוש שדים ופסיכותרפיה
ד"ר אלי זומר
כרך ח', חוברת 1,
1993
במשך מאות שנים מדווחות בתרבויות העולם תופעות של גלגול נשמות, דיבוק וכניסת שדים בבני אדם. אנשי בריאות הנפש ואנתרופולוגים שמו לב לדמיון הקיים בין מאפייני התופעה לבין הפרעות דיסוציאטיביות. מאמר זה משווה בין גישות איבחון והתערבות פולקלוריסטיות לבין גישות הלקוחות מהפסיכולוגיה הקלינית. תופעות דיבוק ואיחוז נחוות בדרך כלל כתופעות בעלות משמעות דתית ומיסטית. חכמי החסידות למשל, תיארו את תופעת הדיבוק כחלק מתהליך תיקון הנשמות ההכרחי לגאולה. לתופעות פראנורמליות מסוג זה יש כנראה לא רק תפקיד בביטוי דחפים אסורים בחברה שמרנית, אלא גם בהגברת הבקרה החברתית על סטייה. מתוארת דינאמיקה משפחתית, שיכולה לתרום, לדעת המחבר, להתפתחות קווי אישיות היסטרוניים ונטיות קונברסיביות, שמהם עלולה גם לצמוח תסמונת איחוז. המאמר מתאר שלבים בטקס גירוש רוח רעה של יהודי מרוקו, כפי שתועדו על ידי יורם בילו וממליץ על מאפיינים מקבילים בעבודת הפסיכולוג. המאמר מציע לבחון טכניקות עממיות עתיקות, ששימשו לטיפול בהפרעות בהתנהגות האדם טרם הופעת הפסיכולוגיה. מתואר איבחון וטיפול באישה בת 19, שאובחנה כבעלת אישיות היסטריונית וסבלה במשך שנים מאיחוז של שד.
הורדת המאמר
על מגבלות הניתוח הפסיכולוגי של טכסט ספרותי
רובי שונברגר
כרך ח', חוברת 1,
1993
מאמר זה מעלה את הטענה, כי פעמים רבות, הגישות השונות לניתוח טכסטים ספרותיים מנסות לקצר את הדרך רוויית המתח של הקורא בתוך הטכסט באמצעות תובנות מוקדמות מדי. תובנות אלו, הנושאות אופי של רכישת בעלות על משמעויותיו, עונות על צרכים שונים של הקורא, אך פעמים רבות מגבילות ומרדדות את הטכסט. המאמר עוסק גם בטכסטים ה'בלתי מתמסרים', אלה שלא קל להכיל עליהם תובנות אוטומטיות, ומקביל איכויות מהם לאלו, העולות במהלך הפגישה הטיפולית.
הורדת המאמר
" כמו אחות גדולה "... שיחות עם פרופ' רות יפה על דרכה הטיפולית
פרופ' אליהו רוזנהיים , פרופ' לילי דימיטרובסקי
כרך ח', חוברת 1,
1993
פרופ' רות יפה, המייסדת והמנהלת של בית החולים "שלוותה", היא מהאמהות המייסדות של הפסיכיאטריה בארץ. במשך שלושה עשורי שנים עסקה והורתה פסיכיאטריה, תיאוריה פסיכואנאליטית ופסיכותרפיה, בעיקר במהדורתה הפסיכואנאליטית. רבים מעמודי התווך של הפסיכיאטריה והפסיכותרפיה בישראל הם תלמידיה ואף 'נכדיה'. עם מלאת לה 85 שנה שוחחנו עמה בסדרת פגישות על חייה, דרכה אל הפסיכותרפיה ובתוכה עמדותיה בסוגיות טיפוליות שונות. הסתייענו גם בכמה פרקים מחייה, אותם העלתה בשעתו על הכתב.
הורדת המאמר
המהפך הצפוי בשרותי בריאות הנפש והשלכותיו הציבוריות והאתיות
פרופ' מיכה נוימן
כרך ח', חוברת 1,
1993
ללא תקציר
הורדת המאמר
למלחמה יש מחיר גם בצלקות הנפש
מישאל חירורג
כרך ח', חוברת 1,
1993
ללא תקציר
הורדת המאמר