לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ז' - חוברת 3,
יוני 1993
לחוברת הקודמת
כרך ז', חוברת 3, 1993
טיפול רציונלי - אמוטיבי : תיאוריה ויישום
ד"ר רות מלקינסון
כרך ז', חוברת 3,
1993
טיפול רציונלי-אמוטיבי הוא שיטת טיפול קוגניטיבית-התנהגותית, שפותחה בשנות ה-50 ע"י ד"ר אלברט אליס. שיטת טיפול זו מתמקדת בקשר בין המערך המחשבתי ובין התגובות הרגשיות וההתנהגותיות, הנלוות לו. מודל ABC של טיפול רציונלי-אמוטיבי קובע שבפעילות הגומלין בין אירוע למחשבות ולתוצאות לא האירוע A גורם לתגובה רגשית או התנהגותית בנקודה מסויימת (C), אלא המחשבות (B) על האירוע הן שתיקבענה את התוצאות. על פי מודל טיפולי זה, מערך חשיבתי אי-רציונלי (פילוסופיה של תובענות) גורם לתגובות רגשיות והתנהגותיות שליליות, אינטנסיביות ודיספונקציונליות; לעומתו, מערך חשיבתי רציונלי (פילוסופיה של רצון למימוש מטרות) גורם לתגובות שליליות מתונות ופונקציונליות. מטרת הטיפול, על פי מודל זה, היא לזהות, להעריך ולשנות מערך חשיבתי אי-רציונלי דומיננטי למערך חשיבתי רציונלי דומיננטי, באמצעות טכניקות קוגניטיביות, אמוטיביות והתנהגותיות. במאמר תוצג דוגמא טיפולית, המפרטת את יישום השיטה.
הורדת המאמר
על המטריקס : על המיניות הנשית ועל עוד דבר אחד או שניים שרציתי לומר על דורה
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ז', חוברת 3,
1993
במאמר זה אציג, אנתח ואבקר את גישתו של לאקאן אל המקרה של דורה. בהקשר זה אציג את המושגים מטריקס ומטרמופרוזה, העוסקים בייצוג הנשיות כסובייקט, במבנה ובתהליכים שבשלבי טרום-לידה ובתהליכי שינוי תת-מודעים. אקשר מושגים אלה של מטריקס ומטרמופרוזה לשאלת ההבדל המיני הנשי.
הורדת המאמר
הפרעות במהלך החשיבה ובצורתה בסכיזופרניה ומשמעותן הדינאמית
אנדרה דרזנין
כרך ז', חוברת 3,
1993
ההפרעות במהלך ובצורת החשיבה תוארו ומויינו על-ידי מחברים שונים. באסכולות הדינמיות הבינו אותן בדרך כלל כחלק מתמונת התסוגה (רגרסיה) ומיעטו לנתח את המשמעות הדינמית של הופעתן בהקשרים ספציפיים. מטפל, העובד בשיטה הדינמית, מוצא עצמו על כן לעיתים קרובות חסר אונים מול הופעת הפרעות במהלך ובצורת החשיבה אצל המטופל ומצפה בפסיביות להיעלמותן עם חלוף התמונה. המאמר עוסק בשלושה מטופלים. אחד, המאובחן כבעל הפרעת אישיות על גבול הפסיכוזה, ושני סכיזופרנים. נציג וננתח את ההפרעות במהלך ובצרות החשיבה, שאותן הפגין כל אחד מהם בזמן ובהקשר ספציפיים במהלך הטיפול. מתוך הניתוח עולה השערה הבנה דינמית של ההפרעה הספציפית, ובחלק מהמקרים מוצכת ההשפעה התרפויטית שהייתה לעבודה עם המטופל בהתאם להשערת ההבנה שגובשה. בסיכום, נידונות ההשלכות של גישה זו על ההשקפה לגבי הליקוי הפוסט-פסיכוטי ולפרספקטיבה של טיפול דינמי בהפרעות קשות.
הורדת המאמר
אכילה מתקנת
ד"ר יאיר כספי
כרך ז', חוברת 3,
1993
הטיפול בדיאטה באכלני יתר בנוי על ההנחה שמנגנון הרעב והשובע שלהם התקלקל ויש להחליפו בתוכנית אכילה, שתבטיח איזון משקלי ואיזון בצריכת רכיבי מזון חיוניים. כישלונם של אכלני היתר לעמוד בדיאטה לטווח ארוך מביא אותם לבקש את עזרת הפסיכותרפיה בהפנמת תוכנית האכילה, שהומלצה להם. מטפלים, המשתפים פעולה עם מטרה זו, אינם מודעים לכך שהטיפול הדיאטני, שבו יש לניסיון להפנים תוכנית לשמה וחיצונית להתנהגות, מנוגד להנחות יסוד בפסיכותרפיה בדבר נחיצות שיקומם של מנגנונים פנימיים ובדבר התהליך ההדרגתי, הנחוץ לקבלת ולהפנמת גבולות. מאמר זה מציג גישה לאכילה מתקנת, המשלבת תהליך שיקום של מנגנון הרעב והשובע, יחד עם תהליך הדרגתי של קבלת והפנמת גבולות באכילה, החיוניים לטיפול באותם חלקים של מנגנון הרעב והשובע, שאינם ניתנים לשיקום מלא.
הורדת המאמר
מה קוסמות האגדות : על קסמן של אגדות ותחושת ההמשכיות
יעל צימלס
כרך ז', חוברת 3,
1993
מאמר זה עוסק באגדות ובבדיקת התאמתן לעולמם הרגשי של הילדים. לאחר סקירה של ביקורות על החשיבות הרבה, שמייחסים מספר תיאורטיקנים לשימוש באגדה מובאות דוגמות ממחקר, שנעשה על תגובות ילדים לאגדות, שבהן נבדקו נקודות ההשקפה הפסיכודינמית. כמו כן, מובאת דוגמא טיפולית, שיכולה להמחיש את יתרונות השימוש באגדה הנובעים מן המבנה המיוחד שלה, תכניה וריחוקה מחיי היום-יום. כן מושם דגש מיוחד על האגדה ככלי, היכול לשמש כ"אובייקט מעבר".
הורדת המאמר
מעגל השירבוטים – תהליכים בסיום טיפול
דפנה שניר
כרך ז', חוברת 3,
1993
בתהליך של סיום טיפול עם ילדה בת תשע וחצי, נעשה שימוש במשחק השירבוטים על פי וויניקוט. השימוש במשחק העלה על פני השטח חלום מגיל הגן, שהאיר באור חדש קשיים, שהתעוררו סביה פרידה, ואיפשר בהמשך את סיום טוב של הטיפול. המאמר מתייחס לרציונל ולייחודיות שבמשחק השירבוטים, ומתאר את התהליך הטיפולי, שנעשה בעזרתו בשלב של סיום טיפול.
הורדת המאמר
לשחק בבובה : משאלה שלא נתגשמה - טיפול לפי מאן
דוד זוהר
כרך ז', חוברת 3,
1993
במאמר זה מתואר טיפול דינמי קצר מועד באישה בת 60, על פי גישתו של מאן המתאימה למטופלים הנמצאים בתהליכי גדילה, התפתחות ושינוי ועוסקים בבעיות של פרידה ואובדן. גישה זו נמצאה על-ידי המטפל כמתאימה לתהליכים הפסיכולוגיים ההתפתחותיים המתרחשים בגיל הבגרות הבשלה. מוקד הטיפול הוא הקונפליקט בין תלות לעצמאות. בסיום הטיפול חלה הטבה בהרגשתה האישית של המטופלת, ובמעקב כעבור שנה מסיום הטיפול דווח על שיפור ההשפעה הטיפולית ועיסוק מהנה ומעשיר בתחומי עניין שונים.
הורדת המאמר
אי של שפיות : דו-שיח מוקלט מטפל-מטופל בעת רמיסיה כעזר לשמירת קשר טיפולי עם חולה פסיכוטי-פרנואידלי בעת משבר פסיכוטי
ד"ר יוסף לוין , ד"ר יהודה אברמוביץ
כרך ז', חוברת 3,
1993
הטיפול במחלת הפרנויה מציב אתגר טיפולי מיוחד למטפל. חלק מחולי הפרנויה חווים שתי מערכות תפיסה של המציאות, המבטלות זו את זו ואינן יכולות להתקיים בו-זמנית. אנו חושבים שבזמן המעבר בין תפיסת מציאות אחת לשניה תיתכן התערבות של המטפל התערבות של המטפל, שתאפשר שמירתו של קשר טיפולי ותאפשר לשמור את המטפל, או תחליפים שלו, מחוץ לעולם הפסיכוטי שנבנה. לשם כך השתמשנו באמצעי עזר: קלטת שהוקלטה בקולו של המטופל בעת רמיסיה, ושהיוותה אובייקט מעבר. באמצעות השמעתה של הקלטת התאפשרו שמירתו של הקשר הטיפולי והשארתו של המטפל מחוץ לעולם הפסיכוטי שנבנה. מובא תיאור מקרה והסברים אפשריים, השואבים מהבנות שונות של הפסיכופאתולוגיה של הפרנויה.
הורדת המאמר
אתה הקורא ואתה הנקרא – מסע לארץ הפנטזיה
ד"ר דורית הופ
כרך ז', חוברת 3,
1993
ספרו של מיכאל אנדה, "הסיפור שאינו נגמר", פורש בפני הקורא שתי עלילות מקבילות – ריאליסטית ופנטסטית – הנשזרות זו בזו באמצעות הגיבור, הילד בסטיאן, העובר מן העולם הריאליסטי לזה הפנטסטי ובחזרה. זהו, למעשה, סיפור של מסע התוודעות תוך-נפשית, שבמהלכו ובאמצעותו לומד הילד בסטיאן את עצמו – מגבלותיו ותעצומות נפשו – ובסופו של דבר הוא נתן פשר ומשמעות לחייו וחוזר לעולם המציאות, ממנו נמלט בתחילה. הדיון בספר יתמקד באופן שבו מבנה תהליך הקריאה את ה"מרחב הפוטנציאלי" של בסטיאן, כך שמתאפשרת לו התמודדות טובה דייה עם המציאות, אליה הוא 'חוזר'. בתהליך ההבנייה של המרחב הפוטנציאלי שלושה שלבים: א. קריסת עולם הפנטזיה כפועל יוצא ממות אימו של בסטיאן; ב. השתקעות גוברת והולכת בעולם הפנטסיה עד לכמעט אובדנו של הקוטב הריאלי ('שיכחה'); ג. 'היעלמות' הספר הפנטסטי, המייצגת את יכולתו של בסטיאן ליצור מתוכו את המרחב הפוטנציאלי גם בהיעדרה של האם. היווצרותו המחודשת של המרחב הפוטנציאלי מחייבת קיומו של מתח דיאלקטי מתמיד בין שני העולמות – הפנטסטי והריאלי – הבוראים, משמרים, שוללים ומאירים זה את זה.
הורדת המאמר