לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ו' - חוברת 3,
יוני 1992
לחוברת הקודמת
כרך ו', חוברת 3, 1992
"יחד" כאינטגרציה של התלכדות וניפרדות ביחס אובייקט ונרקיסיזם
ד"ר רוני סולן
כרך ו', חוברת 3,
1992
"יחד" מייצג מפגש בין האם לתינוק, או בין שותפים אחרים, המתנסים בו-זמנית בהתמסרות לסיפוק משותף תוך שמירה רצופה על הניפרדות ותוך וויסות מתמיד של ההתלכדות והניפרדות. רצף וויסות זה יוצר מעין "מרחב נפשי" בין השותפים וממנו נובעים יחסי אובייקט משולשים. וויסות ההשקעות של השותפים באובייקט משותף, בתופעה משותפת או ברעיון משותף יוצר "מדיה" תקשורתית ב"מרחב הנפשי", אשר חשיבותה גדולה לשני הצדדים. תהליך דינמי כזה של "יחד" מפלס דרך לתחושת שיקום הנרקיסיזם ובשיאו מבסס את האינטגריטי הנרקיסיסטי. בניגוד לו, הסימביוזה היא תהליך פאתולוגי דו-צדדי כבר מראשית החיים, היוצר שבריריות נרקיסיסטית.
הורדת המאמר
הסתכלות ניסויית אל תת-ההכרה הדינמי
פרופ' ישראל אורבך , מאיר פרס
כרך ו', חוברת 3,
1992
מושג תת-ההכרה מהווה אבן פינה בהבנת התנהגות האדם. במשך שנים התופעה שהמושג מייצג לא הייתה נגישה לחקירה מדעית, ותת-ההכרה נשאר בגדר תעלומה. הפסיכואנאליזה, כתורה המקיפה ביותר בהבנת התנהגות האדם, התבססה על הסתכלות, אינטואיציה ותובנה תיאורטית ולא עודדה בהכרח חקירה מדעית מדוקדקת. סילברמן וחבריו טענו כי ניתן לבדוק השערות פסיכואנאליטיות באופן מדעי, כולל תהליכים תת-הכרתיים, במעבדה ומחוצה לה. מאמר זה סוקר מחקרים שנעשו על-ידי ובהשראתו של סילברמן, אשר נתנו אישוש מעמיק ראשון למושג תת-ההכרה הדינמי של הפסיכואנאליזה. המאמר מציג את עיקרי הנחות היסוד של השיטה (שיטת האקטיבציה הפסיכודינמית התת-טיפית), המבוססת על עיקרי הנחות היסוד של התיאוריה הפסיכואנאליטית. המאמר מציג גם את הפרדיגמה המחקרית של השיטה ואת כיווני המחקר העיקריים במשך כ-30 שנות מחקר. השיטה הניבה ארבעה כיווני מחקר: מחקרים העוסקים בהגברה והפחתה של הסימפטומטולוגיה הקיימת, מחקרים העוסקים בשיפור ההסתגלות באוכלוסיות ללא מחלות נפש ומחקרים העוסקים בטיפול תת-הכרתי בהפרעות שונות. המאמר מציג, לצד המחקרים המאששים, גם את המחקרים שהניבו תוצאות מעורבות, וכן את אלה שלא הניבו תוצאות חיוביות בהתאם לתיאוריה. כמו כן מעלה המאמר ביקורות עדכניות כלפי השיטה והמחקרים השונים.
הורדת המאמר
על הטיפול בעמיתים
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ו', חוברת 3,
1992
מאמר זה עוסק בפסיכואנאליזות ובפסיכותרפיות באוריינטציה פסיכואנאליטית, שבהן המטופל הוא פסיכותרפויט בעצמו. הדגש במאמר אינו על השימוש במציאות החיצונית כהסוואה הגנתית למציאות הפנימית, אלא דווקא על המיתאם החיובי בין קבלת העולם החיצוני לבין קבלת העולם הפנימי, ואל האתגר של הפיכת ההתמודדות עם המציאות החיצונית לחלק מהותי מהתהליך האנאליטי, תוך הימנעות הן מהתכחשות הגנתית למציאות זו, והן מהסתכלות קונקרטית ושטחית עליה. בטיפולים הנידונים קיים אותו מוטיב רגשי במצבי הטיפול ובבסיס הבחירה המקצועית, ואותם היבטים של יחסי אובייקט חוזרים תוך כדי השתקפויות והיפוכים, תוך התלבטות מתמדת בין להיות עוזר ונעזר. הטיפול האישי אינו חוויה חריגה וחד-פעמית, אלא חלק ממיכלול אינטגרלי שבו חי המטופל ונחווה לעיתים כטקס חניכה גורלי לעולם בו בחר. המצב הוא בהכרח אינצסטואוזי, המטופל לומד הרבה על המטפל ממקורות חיצוניים, ויש לו פיתוי מוגבר להפוך למטפל או למדריך של המטפל שלו. המאמר עוסק בדילמות הנוצרות, תוך היעזרות בדוגמאות היסטוריות (פרויד-פרנצי, מלאני קליין-פולה היימן, פייברן-גנטריפ), ומסתיים בדיון על הרווחים והסיכונים בקבלת המטופל העמית.
הורדת המאמר
יסודות משותפים בהיפנוזה , בפסיכותרפיה וב"עבודה" בודהיסטית-טיבטנית
נחמן אלון , לי ווילי-נוטע
כרך ו', חוברת 3,
1992
מספר יסודות משותפים נראים לעין בין הבודהיזם הטיבטני לבין תרפיות שונות (כולל היפנותרפיה), למרות ההבדלים במטרות, בתפיסת היסוד ובכלים: האמונה שיכול אדם להתגבר על ליקויים שברוח על-ידי עבודה פנימית, הימצאות מרכיבים בלתי-ספציפיים בתהליך השינוי כמו גם מרכיבים ספציפיים, הטומנים בחובם תוצאות ייחודיות. קיומו של בסיס משותף זה מאפשר לנו לטעון שהפסיכותרפיסט המערבי יכול להפיק תועלת מרובה מלמידת התהליכים של שינוי הרוח בבודהיזם ומכך שיכליל מהם באורח מושכל בעבודתו. נדגים טענה זו באמצעות ניתוח מפורט של "עבודה" בודהיסטית טיבטנית ספציפית על הטקסט המסורתי שבה ועל הכלים הרוחניים, שבהם התלמיד משתמש לצורך עבודה על שינוי עצמו. נקדים בסקירת הרעיונות הבודהיסטיים המרכזיים ודרכי המדיטציה הבודהיסטית הטיבטנית.
הורדת המאמר
האישיות ההיסטרית : מושג מוגבל ומגביל
ד"ר אוריאל הרסקו-לוי , טל פוקס-הרסקו , ד"ר גבי שפלר
כרך ו', חוברת 3,
1992
מתחת לכותרת "אישיות היסטרית" נכללו, במשך השנים, מבנים פנומנולוגיים ודינמיים שונים. המאמר מתאר את הרקע המושגי שהביא לכך, וסוקר את הבעיות המרכזיות הכרוכות בהמשכה התיאורטית של המונח "אישיות היסטרית". המחברים מציעים לשייך בעיות אלו לשלושה תחומים עיקריים: פנומנולוגיה, התפתחות פסיכו-סקסואלית וקביעת הגבול שבין נורמה לפסיכופאתולוגיה. המסקנה העיקרית של המאמר היא שהמונח "אישיות היסטרית" הוא בעל שונות רבה ושנוי במחלוקת, שעדיין ממתינה לפתרונה. כתוצאה מכך מומלץ להשתמש באופן קליני במונח זה בזהירות, תוך התחשבות במגבלותיו וברב-גוניות שהוא מייצג.
הורדת המאמר
מימדים של הכחשה בהתערבות במצבי לחץ קבוצתיים
שלמה אגמון , שמחה דרשוביץ
כרך ו', חוברת 3,
1992
מאמר זה מתאר התערבות קבוצתית במשבר, שנעשתה בבית ספר תיכון באשקלון בעקבות ניסיון ההתאבדות של תלמיד מכיתה י"א. המודל של ברזניץ, הדן ברמות הכחשה שונות המופעלות במצבי לחץ, יושם ככלי לניתוח תגובות פסיכולוגיות הגנתיות, שניצפו תוך כדי התמודדות עם המשבר. בעזרת המודל נבחנו נקודות מפגש דינמיות בין מצב הלחץ, התגובות ההגנתיות של המעורבים במשבר ותוכנית ההתערבות, שהופעלה בסיוע גורמים טיפוליים מהקהילה. באמצעות המודל יתוארו עקרונות סלמון לטיפול בנפגעי תגובות קרב כפי ששולבו בהתערבות המתוארת יחד עם מספר עקרונות נוספים, הלקוחות מהספרות על התערבות במשבר ועל מצבי לחץ וחרדה. נדונה השאלה של רווח והפסד ע"י ניפוץ, לעומת כיבוד, ההכחשות במצבי משבר, ומוצעות אפשרויות טיפוליות נבדלות לבעלי סגנונות הגנה שונים.
הורדת המאמר
תגובות לחץ נפשי אצל תלמידים בעקבות מלחמת המפרץ
מרק ויסמן , פרופ' יוסף שורצולד , פרופ' מתתיהו ויסנברג , פרופ' זהבה סולומון , ד"ר אביגדור קלינגמן
כרך ו', חוברת 3,
1992
תגובות לחץ נפשי אצל תלמידים נמדדו כחודש לאחר מלחמת המפרץ באיזור שנפגע מטילים ובאיזור שלא נפגע מטילים. תלמידי כיתות ה', ז', י' (N=492) מילאו סידרה של שאלונים: שאלון חשיפה לטראומה, שאלון תגובות לחץ ושאלון פוסט-טראומה. נוסף על כך, העריכו המחנכים את התיפקוד החברתי והלימודי של התלמידים בעת עריכת המחקר בהשוואה לתקופה שקדמה למלחמה. ניתוח גורמים איבחן שני מרכיבים לטראומה: 1. דרגת החשיפה לסכנה, ששיקפה נתונים אובייקטיביים כמו מרחק מגורי התלמידים ממקום נפילת הטילים, ונזקים מוחשיים ברכוש ובנפש שנגרמו להם ולמכריהם; 2. הערכת הסכנה, ששיקפה תפיסה סובייקטיבית של פגיעות ואיום לעצמי ולקרובים, שחוו התלמידים במלחמה. ההשערות בדבר השפעת דרגת חשיפה לטראומה וגיל הנחקרים אוששו: אצל תלמידים באזורים שנפגעו נמצאו תגובות חריפות יותר מאשר אצל תלמידים באזורים שלא נפגעו; ובאיזור הנפגע חומרת התגובות הייתה קשורה קשר ישיר לדרגת החשיפה לסכנה – מרחק המגורים ממקום נפילת הטילים ומידת הנזקים ברכוש ובנפש, שנגרמו למשיבים ולקרוביהם. אשר לגיל, התלמידים מכיתות ה' דיווח על לחצים נפשיים יותר מעמיתיהם בכיתות הגבוהות. תגובות חריפות של לחץ נפשי לוו בירידה בלימודים, אך לא נמצאו קשורות לירידה בתיפקוד החברתי. מניתוחי תסוגה (רגרסיה) הוברר, כי תגובות לחץ לאחר המלחמה קשורות להערכה הסובייקטיבית של הסכנה, לדרגת החשיפה האובייקטיבית לסכנה ולגיל המשיבים. ההערכה הסובייקטיבית של הסכנה הייתה המבחין העיקרי בין תלמידים בתחום הקליני של סימפטומטולוגיה לבין עמיתיהם שלא נכללו בקבוצה זו.
הורדת המאמר
על התכחשות בסיפורי בלשים
ד"ר ביאטריס פריאל
כרך ו', חוברת 3,
1992
התכחשות מהווה מנגנון בסיסי בקריאה של סיפורי בלשים. התכחשות נחקרה ומוגדרת כהגנה מפני המשמעויות במציאות, שמתנגשות עם התיאוריות על המציאות שיש לאדם. בהתכחשות מתנתקת המשמעות של העובדות והנתפס נשאר, אך הוא בלתי מזוהה. תהליך ההתכחשות אופייני לאמונות טפלות, לפטישיזם ולתופעות תרבותיות מסויימות. אופיה של ההתכחשות בסיפורי בלשים והאירגון מחדש של משמעות, המתרחש כתוצאה מקריאה של טכטסים אלה, מתבהרים בקריאת "המכתב הגנוב" של א.א. פו ו"המוות והמצפן" של ח.ל. בורחס. שם ההתכחשות, שהיא הנושא המרכזי בטכטסטים, מתרחשת בעת ובעונה אחת גם בתהליך הקריאה. ניתוח תהליך ההתכחשות בקריאת ספרות בלשית מאפשר להבחין בין טכסטים, המעוררים חוויה של "מוזרות", מודעות לקומפולסיה של חזרתיות, לבין טכסטים אשר בקריאתם נחווית המודעות להתכחשות כפתרון וסגירת מעגל.
הורדת המאמר
ובחרת בחיים
אבשלום אליצור
כרך ו', חוברת 3,
1992
מאמר זה עמד להתפרסם ב"במחנה" אך נפסל לבסוף. כמה ימים מאוחר יותר, כשבאתי לעבודה – היה זה יום חג וכמעט לא היו אנשים בבניין – טיפסת אל גג המשרד בו ישבתי וקפצת אל מותך בגיל עשרים ושלוש. לא הכרתי אותך, אבל מאז אני חושב אליך הרבה. כמעט כל מה שאני עושה נראה לי מאז תפל וחסר ערך אם אין בו כדי להניא אנשים כמותך מכוונתם. אם אני פוגע פה בזיכרך או ברגשות קרוביך, אני עושה זאת למען הסיכוי להגיע ולו אל אדם אחד בלבד לפני שיילך בעקבותיך.
הורדת המאמר
תגובה על מאמרו של מיכה אנקורי "יונג והשאלה היהודית"
פרופ' מיכה נוימן
כרך ו', חוברת 3,
1992
ללא תקציר
הורדת המאמר