לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ו' - חוברת 1,
נובמבר 1991
לחוברת הקודמת
כרך ו', חוברת 1, 1991
ירידה לצורך עלייה : היבטים פסיכודינמיים וקוגניטיביים בהומור
אבשלום אליצור
כרך ו', חוברת 1,
1991
אין למעשה ענף בפסיכולוגיה, שאין לו נגיעה כלשהי לתופעת ההומור, ומכאן חשיבותה של תופעה זו. במאמר זה נדון ההומור מנקודות ראות שונות: א) כנסיגה רגעית ברמת החשיבה; ב) כתוצר פשרה בין דחפים לבין מנגנוני הגנה; ג) כאמצעי להתמודדות עם מצוקות; ד) כהכרה בעובדה שמשמעות הקיום נקבעת על-ידי האדם עצמו; ה) כאנלוג פסיכולוגי לרפלקסים הביולוגיים של החיוך והצחוק; ו) כסימולציה למצבים פסיכופתולוגיים שונים; ז) כביטוי להזיות האומניפוטנציה המאפיינות את הנרקיסיזם הינקותי; ח) כאמצעי לגיטימי ביהדות להתמודדות עם סכסוכים נפשיים; ט) כהתגברות על מוגבלות נפשית רגעית, הן רגשית והן תפיסתית, באופן אנלוגי לתובנה הפסיכודינמית; י) כנושא בעל חשיבות לסינתזה בין הגישות השונות בפסיכולוגיה המודרנית.
הורדת המאמר
על זיכרון (ועל מה שחלף) : פרויד ו / או פיאז'ה
חיים ברנרד ( קשפיצקי )
כרך ו', חוברת 1,
1991
תורותיהם המטאפסיכולוגיות של פרויד ופיאז'ה תוארו לעיתים קרובות כנוגדות וסותרות אחת את רעותה. המאמר הנוכחי מתמקד ב"איש-הזאבים" של פרויד ובחלק ממחקריו של פיאז'ה, בניסיון לקרב את שתי התיאוריות אחת לשנייה – בנושא זיכרון. אריסטו התייחס למושג הזיכרון, כפי שאנו מתייחסים אליו בשכלנו הישר, לפי תיאורית ההעתקה הבסיסית. לפי תפיסתו של אריסטו, מתרחש מאורע שמשאיר רושם והזיכרון במהותו הוא היזכרות (recollecting) ברושם. לעומת זאת, לפי תפיסתם של פרויד ופיאז'ה, הזיכרון הוא התמרה (טרנספורמציה) אקטיבית והבניה מחדש של העבר. תהליך פעיל זה של הבניה מחדש הוא פונקציה של התפתחות הבנה. כשהבנתנו משתנה, זיכרוננו משתנה, וכך גם עברנו.
הורדת המאמר
הפסיכיאטריה ההיפוקרטית – בראי משנתו של יהודה פריד
יגאל ורדי
כרך ו', חוברת 1,
1991
על השאלה: מהו האמיתי – חקרת, דרשת ושאלת ללא מנוחה, אך לא וויתרת על קיומו של הספק. על השאלה: מהו האתי – המצפון המייסר לא חדל מלפקוד אותך בחיפוש אחר המעשה הנכון. על השאלה: מהו היפה – נראה היה לי שאתה מאמין שהטבע הוא אסתיטי, שהטבע הוא לוגוס. מאמר זה הוא המשך הדיאלוג ביננו.
מטרת מאמר זה הוא להציג רעיונות שונים בעבודתו של פריד, כיריעה וכמשנה אחת סדורה. אין הכוונה לכלול את כל רעיונותיו, אלא את עיקרם. במאמר זה קיים ניסיון לרקום רעיונות שונים לפי קוו מנחה, המושתת על העקרונות ההיפוקרטיים, אותם דאג להעביר לתלמידיו ואודותם כתב, ולשזור בכל זאת את רעיונותיו לכלל שיטה פסיכיאטרית חדשה, המהווה סינתיזה ממקורות ידע שונים, מגישתו הרב תחומית.
הורדת המאמר
המטפל , הסופר ודמויותיו : היבטים חדשים במרחב הטיפולי
יהושע לביא
כרך ו', חוברת 1,
1991
דמותו של מומיק מספרו של דוד גרוסמן – עיין ערך: 'אהבה', משמשת כדמות מגשרת, וכאחת מנקודות המפגש בטיפול בילד עם הפרעה התפתחותית קשה. בשפת הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית מתוארת היווצרות המרחב הטיפולי, כשדמויות ספרותיות משמות דמויות מגשרות (transitional) ביחסי העברה-העברה נגדית. ברוח משנתו של יהודה פריד מתוארים ניסיונותיו של המטפל להבין את המטופל בתוך רמת האירגון הנפשי, שבה הוא פועל, ונקודות המפגש בין משאלת הרוח – הדזידרטום של המטפל, המטופל, הסופר והדמויות ביצירתו.
הורדת המאמר
החירות להיות פציינט : מושגי יסוד בבסיס הפסיכותרפיה במחצית השנייה של החיים
פרופ' יעקב לומרנץ
כרך ו', חוברת 1,
1991
מאמר זה עומד בתפר שבין המשגה, פסיכותרפיה וגרופסיכולוגיה קלינית. ברקע לדיון עומדת השאלה: האם אפשרית פסיכותרפיה בגיל זיקנה? ואם כן על איזה בסיס? בהמשך הדברים אביא כמו עובדות גרונטולוגיות ואציין את השלילה הקיימת לגבי הטיפול הנפשי בזיקנה. לאחר מכן אציע מקורות תיאורטיים ופרספקטיבות לפסיכותרפיות בגיל זיקנה. בהמשך, אקדיש חלק מרכזי לדיון בכמה מושגי יסוד כדימוי האדם, העצמי ומימדיו השונים, הזמן, ההיזכרות, סקירת החיים והמשמעות. מוטיבים מרכזיים אלה הם חלק ממרכיבי היסוד לשאלת מהות האדם ובד בבד עומדים מאחורי ובתוך התהליך הטיפולי עם האדם הזקן.
הורדת המאמר
מושג "הדיעה האמיתית" אצל ר' סעדיה גאון , נוכח מושג "החשיבה הלוגית" במחלת הפרנויה ורה
אביבה פריד
כרך ו', חוברת 1,
1991
חיבור זה, שהולדתו בחוויה אינטלקטואלית, מנסה לבחון את ההגדרה הקלינית של מחלת הפרנויה ורדה בפסיכיאטריה, נוכח ההגדרה מימי הביניים של "הסכל" ו"הדיעה האמיתית" אצל ר' סעדיה גאון (רס"ג), בחיבורו הפילוסופי "אמונות ודעות". "הסכל", בשונה מן "הבור" ו"השוגה", מתעקש על דעתו השגויה במבנה מקביל להפרעת החשיבה המודרנית, שבה מוצאים תהליך נכון של הסקת מסקנות על סמך הנחות שגויות במבנה לוגי חמור.
הורדת המאמר
משפטים בפרנויה – גישה לשונית
ד"ר עמיחי לוי
כרך ו', חוברת 1,
1991
מתוארת גישה טיפולית מיוחדת בפציינטים פרנואידליים, שהתפתחה תוך עבודה עם יהודה פריד המנוח בשנים 1974-1976. גישה זו, הגישה הלשונית, מבוססת על ניתוח ושימוש נרחב בלשונו-עולמו של הפציינט הפרנואידלי, כמו גם בהיענות למשאלות מפורשות מצד הפציינט, חלקן דרמטיות. מנותחים מעלות וקשיי גישה זו.
הורדת המאמר
יהודה פריד - המורה שנתן לתלמידיו לעבור דרכו
יואב יגאל
כרך ו', חוברת 1,
1991
ללא תקציר
הורדת המאמר
פרויקט שרוול
איסר שילה
כרך ו', חוברת 1,
1991
מטרת הפרויקט – הכנסת חולי נפש לשוק העבודה החופשי. החידוש של הפרויקט הוא בדגש על מערכת תמיכה כוללנית ומקיפה, המלווה את המשתקם לאורך כל תקופת שיקומו התעסוקתי. מערכת התמיכה פועלת מצד אחד, על-ידי שמירת הקשר עם המסגרת הטיפולית ממנה בא המשתקם, ומצד שני, על-ידי מעורבות מוגברת ותמיכה בסביבה התעסוקתית במקום העבודה. יש חולי נפש המסוגלים לעבוד בשוק החופשי. אך, בניגוד לעבודה בסביבה מוגנת, העבודה בשוק החופשי הינה מקור לדחק, אשר עלול להביא למשבר פסיכוטי. בכדי למנוע משבר כזה, ובעקבותיו אישפוזו מחדש של חולה הנפש, פיתחנו במרכז הקהילתי לבריאות הנפש בפתח-תקווה מודל ייחודי, אשר מתאם ומקשר בין המסגרת הטיפולית לבין הסביבה החיצונית תעסוקתית. מודל זה ושיטת העבודה יתוארו להלן במאמר. כמו כן נציג מקרה, המתאר תהליך שיקום של חולה סכיזופרני באמצעות פרויקט שרוול.
הורדת המאמר
העברה והעברה נגדית בפסיכותרפיה המנוהלת בשפה זרה
דוד ג. קיטרון
כרך ו', חוברת 1,
1991
מאמר זה דן במאפיינים הייחודיים לטיפול, המנוהל בשפת האם של המטופל כאשר זו איננה שפת האם של המטפל. מצב זה נפוץ למדי במקרים של טיפול בעולים חדשים. הבחירה במטפל, הדובר את שפתו של המטופל, אך אינו שולט בה שליטה מושלמת, היא בעלת השלכות מגוונות: מדובר בקונפליקטים סביב נושאים של שליטה, רגרסיה, אוטונומיה והפרדה – אינדיבידואציה. כל אלה ניתנים לניתוח בתוך מסגרת המפגש הטיפולי ומקבלים ביטוי במגוון תופעות של העברה והעברה נגדית.
הורדת המאמר
ארגון הפסיכיאטריה הקהילתית בוורונה בעקבות הרפורמה הפסיכיאטרית האיטלקית – רשמי ביקור
ד"ר אבי ראפס , ד"ר לורנצו בורטי
כרך ו', חוברת 1,
1991
המערכת הפסיכיאטרית באיטליה עברה מהפכה בשנת 1987. הנטייה באיטליה בפרט, ובעולם בכלל, היא לשחרר חולי נפש מביה"ח לקהילה מוקדם ככל האפשר. מגמה זו התפשטה במקומות שונים בעולם בצורה הדרגתית ונקודתית. ייחודה של איטליה שעשתה זאת בבת אחת ובכל המדינה בעקבות חקיקה פרלמנטרית. מסיבה זו משמשת איטליה כ"מעבדה" להערכת מהות הפסיכיאטריה הקהילתית ותוצאותיה. באיטליה דיברו אז על רפורמה, למעשה מדובר במהפכה של ממש. החלקה הראשון של עבודה זו מובאת סקירה תמציתית לרקע הרעיוני וההיסטורי, שקדם והביא לרפורמה הפסיכיאטרית ב-1978, ומתוארת הרפורמה ותוצאותיה בקצרה, עשר שנים מאוחר יותר. בחלקו השני מתמקד המאמר בתיאור מבנה השירותים הפסיכיאטריים בדרום וורונה, שיטות העבודה והגישה הטיפולית. מובאים נתונים שונים ודוגמאות קליניות. נדגיש, כי לא מדובר כאן בניסיון למחקר השוואתי ולא בהשוואה כלשהי בין המצב בישראל לזה שבאיטליה. מוצגים כאמור רשמי ביקור.
הורדת המאמר
תגובות הקרב במלחמות ישראל חלק ז : מלחמת לבנון , יוני-אוגוסט 1982
ד"ר עמיחי לוי , ד"ר אליעזר ויצטום , פרופ' זהבה סולומון , ד"ר משה קוטלר
כרך ו', חוברת 1,
1991
המאמר הנוכחי מסיים סידרת עבודות, אשר הציגה את ההיסטוריה של הטיפול בתגובות-הקרב בישראל, החל מ-1948 ועד ל-1982. המאמר המסיים עוסק בתחילת מלחמת לבנון (יוני-אוגוסט, 1982). יותר משאר מאמרי הסדרה, נסמך חלק זה על חומר רב מאוד בכתובים (שבהכרח עבר הפחתה וסינון ניכרים), כמו גם על זיכרונותיהם של אנשי מפתח. למאמר מצורפים שני נספחים: א. ממצאי המחקר העיקריים ממלחמת לבנון; ב. לקחי הסדרה.
הורדת המאמר
אין דעת ללא עלי תאנה – על הנושא המרכזי בסיפורו של קפקא "רופא כפרי"
ישראל רוזנבוים
כרך ו', חוברת 1,
1991
עבודה זו תתייחס ל"רופא כפרי", וכן לפרשנות דינמית מסורתית שלו, מזווית ראייה אכזיסטנציאליסטית, הרואה את חוסר האונים האונטולוגי כנושא מרכזי בהבנת היחיד. פרשנות דינמית מסורתית היא מכשיר רב עוצמה להבנת התנהגות האדם, יצירותיו ומה שמאחוריהן, אך לגבי חוסר האונים האונטולוגי היא מהווה גם דרך התגוננות והיחלצות ממנו. דרך הקריאה של קפקא אפשר להבין טוב יותר מדוע חשוב להתגונן מפני חוסר האונים האונטולוגי, והשאלה כאן היא האם תוכל הפסיכואנליזה, במיוחד לאור תרומתו של קוהוט, להתמודד עם חוסר האונים האונטולוגי של האדם ועם ההגנתיות שלו כלפיו.
הורדת המאמר
נימוסים או עימות
איבון טאובר
כרך ו', חוברת 1,
1991
מאמר זה מתמקד בפגישה עם פסיכואנליטיקאית גרמניה, מהראשונים שהעלו את הנאציזם באנאליזה. השפעתו המכאיבה של מפגש זה תידון כשברקע קונגרס הפסיכואנליטיקאים, שהתקיים בהמבורג ב-1985, מפגש בו גרמנים ויהודים נמנעו מלגעת בנושא הנאציזם והשמדת היהודים. כמה מאלה, המצוטטים במאמר, הביעו רגשותיהם, לאחר מעשה, ב-Psyche 10, שם עלו שאלות ובעיות רציניות. יידרש יותר מאשר זמן בלבד לפתור אותן.
הורדת המאמר