לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ה' - חוברת 3,
יוני 1991
לחוברת הקודמת
כרך ה', חוברת 3, 1991
פיגועים המוניים : תפקיד צוות חירום
ד"ר חיים עומר
כרך ה', חוברת 3,
1991
בסקירת הספרות הנוכחית, הדנה במחקרים על אסונות ועל התוצאות של טראומה, מוצג מושג מאחד ,האמור לא רק לסכם את עיקרי הממצאים, אלא גם לספק כיווני פעולה. זהו עקרון הרציפות ופירושו: בכל שלבי האסון יש לנסות לשמור ולשקם את הרציפות התפקודית, ההסטורית והתודעתית של הפרט, המשפחה, הארגון והקהילה. עקרון זה מקבל פשר בעיקר נוכח הטעויות השיטתיות המתרחשות בטיפול באסון ובטראומה. ההכנה לאסון והטיפול בו מונחים לרוב על פי שלושה מיתוסים, שהשפעתם מנוגדת לעקרון הרציפות: מיתוס הפניקה, מיתוס הביזה ומיתוס ההלם. שלושת המיתוסים הוכחו ככאלה בכל ספרות המחקרים; פניקה, ביזה והלם הם תופעות חריגות ביותר. בעת אסון רוב האנשים, נפגעים כסובבים, מתנהגים בצורה תכליתית, הגיונית, ואף נדיבה. שלושת המיתוסים מביאים את מקבלי ההחלטות להניח שכיוון שהתנהגותם של התושבים בעת אסון איננה רציפה להתנהגותם הרגילה, יש לספק כל הזמן הכוונה, תמיכה, והנחיות מבחוץ, למנוע מהם מידע רב העשוי לזרוע פניקה, וכך גורמים לנזקים רבים ופוגעים קשות לעיתים ביכולת הנפגעים להתארגן ולפעול בצורה האופטימלית. בסקירה הנוכחית מוסברות הגישות העיקריות לטיפול בפוסט טראומה כמנסות לשמור על הרציפות שנקבעה כחשובה באותה גישה. כך, הגישות הפסיכואנליטיות מנסות לשקם את הרציפות ההיסטורית והתודעתית של הפרט, הגישות השיקומיות עוסקות בבניה מחדש של הרציפות התפקודית וכו'. הגישה המתגבשת כאן היא אינטגרטיבית וקובעת שיש לפעול בכל המישורים, וכאשר מתעוררת התנגדות יש לנסות וליצור את המעקף או הגשר המתאים, על-ידי מעבר מרציפות אחת אל השניה כדי לעקוף את ההתנגדות.
הורדת המאמר
שליטה עצמית כטכניקת טיפול התנהגותי קוגניטיבי
ד"ר תמי רונן
כרך ה', חוברת 3,
1991
שליטה עצמית היא התנהגות שהאדם מבצע בהיעדר כפיה חיצונית תוך כדי בחירת התנהגות, שהסבירות לביצועה נמוכה מאשר התנהגות מתחרה, מושכת יותר. שליטה עצמית מהווה חלק מהתיאוריות ההתנהגותיות- קוגניטיביות, ועוסקת ביחס שבין האדם לבין הסביבה בה הוא מתפקד. מטרת הטיפול בשליטה עצמית היא להפוך את האדם 'למדען', ללמדו לצפות בהתנהגותו, לקבל אחריות למעשיו, לרכוש כלים אשר יעזרו לו להתמודד עם מצבים מפריעים, ולמעשה להיות אוטונומי ולשנות את חייו בכוחות עצמו. סקירת הספרות תציג את הרקע התיאורטי של השליטה העצמית, תהליך התפתחות השליטה העצמית כחלק מהתפתחות האדם, מרכיבי השליטה העצמית ותחומים בהם הגישה מיושמת בטיפול.
הורדת המאמר
הזדהות השלכתית כהגנה מפני קנאה
ד"ר אברהם נוטקביץ
כרך ה', חוברת 3,
1991
הזדהות השלכתית הפכה בשנים האחרונות למושג מרכזי בתיאור ואפיון תהליכים, ובמיוחד בהיבט הבין-אישי, המתרחשים בסיטואציה הטיפולית הדיאדית. למרות שקיימות המשגות שונות ואף מנוגדות, הרי באופן הרחב ביותר המושג מתואר כתהליך, אשר בו מועברים תכנים נפשיים מאובייקט אחד למשנהו. במאמר זה, המתמקד בסוגית הקשר שבין הזדהות השלכתית וקנאה, מוצע כי הזדהות השלכתית משמשת במקרים רבים כהגנה מפני קנאה. הזדהות השלכתית מומשגת כאן כתופעה בין-אישית, אשר מחוללת תמורה ממשית במציאות הנפשית של מקבל ההשלכה, ומטרתה העיקרית להפחית את הכאב והחרדה שבקנאה. בהקשר זה מוקדש חלק מהמאמר לדיון במושג הקנאה, ולמשמעות הכאב והתוקפנות המלווים אותה. הקשר בין קנאה והזדהות השלכתית, כפי שנדון במאמר, מאפשר ראיה חדשה של תופעת ההזדהות ההשלכתית של חלקים "טובים", ושל המשותף בינה לבין הזדהות השלכתית של חלקים "רעים".
הורדת המאמר
הרהורים על התערבות טיפולית אצל ילדים של הורים עם אישיות גבולית
סוזנה וולקוביץ , דורה פלדפוגל
כרך ה', חוברת 3,
1991
בעבודה זאת, לאור דוגמאות של מקרים, נדון בבחירת אסטרטגיה טיפולית לילדים, אשר הוריהם יכולים להיכלל בקטגוריה של אישיות גבולית. מתוארים המאפיינים הבולטים של הקשר בין הורים אלה לילדיהם, חוסר ההבדלה בין הורה וילד וההבניה של אידיאולוגיה חינוכית, שבה מופקדות המשאלות הלא ממומשות של ההורים. ה-`separation-individuation` מופיעה כנקודת קיבוע של הפציינט הגבולי, שכהורה חווה מחדש אותה דרמה כאשר ילדו מגיע לשלבים השונים של תהליך האינדיבידואציה וההפרדה. במאמר מתוארים ניסיונות להבין ולשנות את התהליך הפתוגני, ומוזכרים הקשיים המיוחדים, שמתעוררים במהלן ההתערבות הטיפולית.
הורדת המאמר
שימוש בתמונות כאמצעי עזר בטיפול משפחתי
נירית לביא , ד"ר אליעזר ויצטום
כרך ה', חוברת 3,
1991
במאמר מתוארת גישה אסטרטגית, שבאה להדגים את השילוב של שימוש בתמונות אישיות ובאלבומים משפחתיים כאמצעי עזר בטיפול משפחתי. אמצעי זה יעיל, ואפילו חיוני, במקרים, שבהם קיימות בעיות פרידה, אבל לא פתור או פתולוגי, או סטראוטיפיות בגישת המטופלים לעצמם ולזולתם. לאחר הצגת המודל וסקירת הספרות מובאות דוגמאות קליניות מפורטות.
הורדת המאמר
על הדרכה משמעותית ורגעים קריטיים בהתפתחות מודרכים
ד"ר שמשון רובין
כרך ה', חוברת 3,
1991
הדרכה בפסיכותרפיה הינה מערך משימות מורכב למדריך ולמטפל-מודרך כאחד. במשך תקופת ההתמחות נחוות הדרכות מסויימות כבעלות משמעות מיוחדת בבנית ובגיבוש האישיות הטיפולית של המודרך. למרות שהדרכה אינה פסיכותרפיה, קיימות מיומנויות של יכולת הקשבה והתערבות מתאימה המשותפות לשתיהן. בהדרכות בעלות פוטנציאל מיוחד, הבנות המדריך והתערבויותיו ברגעים מסויימים אינן מובחנות בחדות מכישוריו ומיומנותו כמטפל. ברגעים קריטיים אלה, ניתן להביא את המודרך לארגון שונה כבעל מקצוע. יוצגו שלושה מקרים של התערבות הדרכתית במצבים של מבוי סתום בלמידה עם הסבר ורקע.
הורדת המאמר
לבעית האנטישמיות של יונג - יחסו של קרל גוסטב יונג ליהודים על סמך התבטאויותיו בכתב וההתכתבות שבינו לבין אריך נוימן
פרופ' מיכה נוימן
כרך ה', חוברת 3,
1991
המאמר דן ביחסים בין יונג לנוימן ובקשר שבין אלה לאנטישמיות המיוחסת ליונג. מצוטטות מובאות מביטויים אנטישמיים של יונג, כפי שנכתבו על-ידו בשנים 1933-34 ולעומתן קטעים מתוך ההתכתבות שבינו לנוימן בין השנים 59- 1934. בהסתמך על מה שיונג כתב בשנים 1933-34, אין מקום לספק שבאותה תקופה היה יונג אנטישמי במלוא מובנה של המילה. אולם בהתכתבות שבין יונג לנוימן, אי אפשר לגלות אף שמץ של אנטישמיות בגישתו של יונג, המופיע כאובייקטיבי והוגן ביחסו כלפי היהודים והבעיה היהודית. בולטת העובדה שהיחסים בינו לבין נוימן היהודי היו הרבה יותר פשוטים וחיוביים מהיחסים שבינו לבין פרויד היהודי. המחבר מגיע למסקנה שהאנטישמיות של יונג היתה מושרשת עמוק בתוך הלא-מודע שלו, שהוא לא התמודד אתה, ושהיא היתה בעלת תכונות ואיכות של "הצל" במשמעותו היונגיאנית.
הורדת המאמר
'שיטת הריפוי' של ד"ר לנגזם ב'סיפור פשוט' לש"י עגנון. האמנם ביבליותרפיה?
רחל צורן
כרך ה', חוברת 3,
1991
ללא תקציר
הורדת המאמר
החוק החדש לטיפול בחולי-נפש , 1991
ד"ר עמיחי לוי
כרך ה', חוברת 3,
1991
ללא תקציר
הורדת המאמר